Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
655
366
Дечки, да ми препорачате "добра" буџетна инвертер клима? Се работи за стан од ~45м2 во нова градба со добра изолација на фасада...и не е приземје/поткровје. Ќе се користи претежно за ладење во лето и евентуално догревање во зима (има градско парно). Ми треба нешто до кај 25к денари и што подолга гаранција. По можност од место што нуди и монтажа за да не барам башка монтери. Само да не е Gree.

Овој модел е одличен

dejanm

hello world
15 јануари 2014
121
61
Ве молам за препорака на клима (инвертер) за просторија од 20 квадрата со слаба изолација во прилично ладен регион зимно време. Буџет од 30-50.000 ден.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ве молам за препорака на клима (инвертер) за просторија од 20 квадрата со слаба изолација во прилично ладен регион зимно време. Буџет од 30-50.000 ден.
Оваа
Или оваа

28 јануари 2017
2.098
4.839
Ресен
Да земиш Gree а за истите поевтино имаш Митсубиши е ерес

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Да земиш Gree а за истите поевтино имаш Митсубиши е ерес

Секако дека Мitsubishi како бренд се подобри клими од Gree, но не влезни модели, еве ти Еуровенд за споредба...

28 јануари 2017
2.098
4.839
Ресен
Не сум во можност да проверам, ќе му се најди таа информација и на @dejanm, колку е процентуално подобра Грито на минусни температури од Митсубишито?

dejanm

hello world
15 јануари 2014
121
61
Не сум во можност да проверам, ќе му се најди таа информација и на @dejanm, колку е процентуално подобра Грито на минусни температури од Митсубишито?
Наназад во темите гледам дека се препорачува и vivax aeri+ и јас би одел на gree варијанта, но не знам зошто сите ги ругаат во последно време...

18 август 2019
1.245
1.235
Наназад во темите гледам дека се препорачува и vivax aeri+ и јас би одел на gree варијанта, но не знам зошто сите ги ругаат во последно време...
Затоа што се за ругање.
Како прво напишале 10 години гаранција, а не кажуваат дека секоја година се плаќа за продолжување.
Како второ, немаат никаква модулација, лажат дека можат да модулираат до 200 вати, а во пракса не спуштаат под 600-700 вати.
Како трето, голема потрошувачка и бучна работа.

Можеби имаат и некои добри модели, ама сами себе си направија негативна репутација, па кој се изгорел од млекото ќе дува и на матеницата.

kikomir

hello world
30 јуни 2015
193
221
Јас лично имам катастрофално лошо искуство со Gree какво што не сум имал со никој друг производ во цел мој живот и затоа ни на најголем непријател не би му препорачал да употребува Gree производ макар и бесплатно.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
655
366

Овој модел на Vivax е екстра

Мој совет од искуство подалеку од Gree не модулираат прават суви дефрости кога нема лед на изменувачот висока потрошувачка работат он-офф

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
го излепив прозорот со селотејп, одма потрошња падна на 2 киловати на ден, а пред тоа идеше 3-4. Селска инженерија :D
Па ете, од прва рака го имаш осетено ќарот од добро диХтување и изолација.
Причина плус да ставиш на to do листата замена на дограма и изолација.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
705
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки.
Која е најефтина клима што може да се купи кај нас.
Стандард, Инветрер, Мокност, сеедно, само цената е битна.
Климата ке се користи за во една соба во село, да подзатопли додека да се сапали огин, и олади мале летно време.
Јас не видов поефтино од ова

Има шанси да се најде нешто на старо за ефтини пари ?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Здраво дечки.
Климата ке се користи за во една соба во село, да подзатопли додека да се сапали огин, и олади мале летно време.

Штом, ти е за ваква, споредна намена, земај ја оваа од линкот.
За ладење, сигурно ќе излади во лето, а штом планираш во зима да биди споредно грејно тело, нема причина зошто да не ја земиш.
На старо сигурно дека ќе има, ама не би ти препорачал да земиш таква.
Особено не кога имаш нова по оваа цена.
Посебно затоа што со старата не се знај какви болки имала дур се користела и зошто сега ја продава некој на старо, а ќе немаш гаранција за да се заштитиш од некаков непредвиден квар.
Не дека гаранцијата кај новите значи кузнај што, ама земи си ја новава, и со здравје да си ја користите :)

18 август 2019
1.245
1.235
го излепив прозорот со селотејп, одма потрошња падна на 2 киловати на ден, а пред тоа идеше 3-4. Селска инженерија :D
Не грее клима на такви прозори. Размислувај да ги замениш. Преку зима, кога ќе падне температурата, ќе има голема потрошувачка, а прашање е дали ќе успева да затопли.

Мене клима од 3,5 киловати ќе ме свари, во комшии, во ист стан, клима од 5,5 киловати не може да загрее. Кај мене се ПВЦ прозори, во комшии се дрвени.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
655
366
Здраво дечки.

Бидејќи моделот Vivax AEFIs 3.5кв не е на лагер моментално најевтин инвертер модел е овој

Omnia94

read-only
10 октомври 2024
4
0
Zdravo, dali moze da mi preporacate 3 klimi za 3 prostorii od 11.5 m2 se raboti za kukja so stiropor i kamena volna izolacija (spalni/detski sobi). Preporacano mi e 3.5kw no mi e strav zaradi modulacija, da ne e mnogu toplo ili ladno koga duva poradi goleminata na sobite. Budget moze okolu 35 iljadi za klima (ima prostor ako ima razlika).

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.246
5.569
Скопје
Zdravo, dali moze da mi preporacate 3 klimi za 3 prostorii od 11.5 m2 se raboti za kukja so stiropor i kamena volna izolacija (spalni/detski sobi). Preporacano mi e 3.5kw no mi e strav zaradi modulacija, da ne e mnogu toplo ili ladno koga duva poradi goleminata na sobite. Budget moze okolu 35 iljadi za klima (ima prostor ako ima razlika).
За таа квадратура барај 2,5-ки секако. Конкретен модел не би знаел, јас имам Mitsubishi AP25-VGK, ама посолени се јапонските.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
385
558

За таа квадратура барај 2,5-ки секако. Конкретен модел не би знаел, јас имам Mitsubishi AP25-VGK, ама посолени се јапонските.

Се сложувам за предлогот за 2.5ки...
Mitsubishi HR25-ка му е во буџет... 33к ама гледам вика распродадено....
Исто и постариот модел од Mitsubishi MSZ/MUZ-DM25VA е на промоција во ананас за 31к.... само што работи на постариот R410 гас.
Дури мислам и дека е подобра опција пошто е со заоблен изменувач (претпоставувам поголем) + Made in Thailand!
Иако е постар модел, мислам производството е сеуште активно и моделите што се продаваат кај нас се произведени 2023/24та година, не се некои стари залихи.

Е сеа јесте да се влезни модели и не може да се очекува којзнае што јачина на греење, али 1.9kw na -10C колку што обеќаат во спецификациите за тој модел би требало да се повеќе од доволно, плус ако ги има три парчина во еден изолиран станбен простор не би требало да има проблем ни при пројака зима со отворени врати ќе си се покриваат една со друга.

Omnia94

read-only
10 октомври 2024
4
0
Се сложувам за предлогот за 2.5ки...
Mitsubishi HR25-ка му е во буџет... 33к ама гледам вика распродадено....
Исто и постариот модел од Mitsubishi MSZ/MUZ-DM25VA е на промоција во ананас за 31к.... само што работи на постариот R410 гас.
Дури мислам и дека е подобра опција пошто е со заоблен изменувач (претпоставувам поголем) + Made in Thailand!
Иако е постар модел, мислам производството е сеуште активно и моделите што се продаваат кај нас се произведени 2023/24та година, не се некои стари залихи.

Е сеа јесте да се влезни модели и не може да се очекува којзнае што јачина на греење, али 1.9kw na -10C колку што обеќаат во спецификациите за тој модел би требало да се повеќе од доволно, плус ако ги има три парчина во еден изолиран станбен простор не би требало да има проблем ни при пројака зима со отворени врати ќе си се покриваат една со друга.
Isto imam i 5.5kw toyotomi parapetna klima vo dnevna soba (36m2).https://klimatizer.mk/proizvod/toyotomi-console-con56in24r32-con56ou24r32/

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
14
0
Дечки еден совет, дали е добро да се стави на климата кај што дува протектор да не дува дирекно во тој правец бидејќи би било право во креветот?
Гледав нешто по нет по некој 500-600 денари.
Благодарам.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
385
558
Дечки еден совет, дали е добро да се стави на климата кај што дува протектор да не дува дирекно во тој правец бидејќи би било право во креветот?
Благодарам.
За добро сигурно не е..... али ако мораш тогаш пробај...
Кога ја користиш за ладење може и да помине и да брка работа со тоа што ќе го турка дувањето повеќе нагоре кај што се збира топлиот воздух.
Ама на греење мислам ќе ти прави проблеми... при греење сепак мора да дува малку надолу за да го размрдува ладниот воздух од долниот дел во просторијата.... во спротивно ќе имаш почести он-офф циклуси и чувство дека не може да стопли.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Благодарам.
Би го кажал истото со членот @zlatko_ti412
За добро сигурно не е..... али ако мораш тогаш пробај...
Кога ја користиш за ладење може и да помине и да брка работа со тоа што ќе го турка дувањето повеќе нагоре кај што се збира топлиот воздух.
Ама на греење мислам ќе ти прави проблеми... при греење сепак мора да дува малку надолу за да го размрдува ладниот воздух од долниот дел во просторијата.... во спротивно ќе имаш почести он-офф циклуси и чувство дека не може да стопли.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно