Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple Pay во Македонија

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Ќе се отвори NFCто на Apple, ваљда ќе може Google Pay преку iPhone со ова. Линк до статијата
Погледнете го атачментот 133935
Се надевам, ама чисто се сомневам дека Гугл Пеј ќе го овозможат. Ќе може веројатно преку апликации од банкиве, ама Гугл Пеј? Се ќе направат тоа да не може.

Последна промена:

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Јас мислам ќе добиеме поддршка за Apple Pay пред да пуштат software updates за open NFC API access, ама ај ќе видиме, шо и да е.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Јас мислам ќе добиеме поддршка за Apple Pay пред да пуштат software updates за open NFC API access, ама ај ќе видиме, шо и да е.
IMG_0232.png
Дур не се појави овде да можеш wallet-от да го користиш од МК ништо нема да има. Тоа прво па после верувам банкиве би се појавиле едн по една.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653

Ова требаше пред многу години... ама ај.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Само вреди да се спомне дека ова најверојатно ќе важи само во ЕЕА - Европскиот Економски Регион, Македонија не е членка..Погледнете го атачментот 134121
Не знам како им функционира, но со промена на регион можеби и би можело. Не знам како ќе проверуваат лимитираат од кај си.

Пример ако ставам регион Србија, Wallet може да се користи, и ми дава српски банки да додадам.

Petarys

hello world
28 јули 2009
254
449
Прага, Чешка
Не знам како им функционира, но со промена на регион можеби и би можело. Не знам како ќе проверуваат лимитираат од кај си.

Пример ако ставам регион Србија, Wallet може да се користи, и ми дава српски банки да додадам.
Да ама не можеш да ставаш македонски банки, која е поентата?

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Само вреди да се спомне дека ова најверојатно ќе важи само во ЕЕА - Европскиот Економски Регион, Македонија не е членка..Погледнете го атачментот 134121

Не „вреди да се спомне“ и „најверојатно“, туку категорично и јасно е наведено дека функционора исклучиво само во тие земји!
Мислењето е автоматски споено:

Не е важно од каде си, туку каде е издадена картичката. Ако е од банка од земја која не е поддржана, ирелевантно е кој регион ќе го подесиш, едноставно картичката нема да биде додадена.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Не „вреди да се спомне“ и „најверојатно“, туку категорично и јасно е наведено дека функционора исклучиво само во тие земји!

Не е важно од каде си, туку каде е издадена картичката. Ако е од банка од земја која не е поддржана, ирелевантно е кој регион ќе го подесиш, едноставно картичката нема да биде додадена.
Точно, тоа збориме за картички у Wallet апликацијата. Исто е и со банка, ако ја нема банката не може да ја додадеш. Но сосема друго е 3та апликација преку која ќе се плаќа.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Точно, тоа збориме за картички у Wallet апликацијата. Исто е и со банка, ако ја нема банката не може да ја додадеш. Но сосема друго е 3та апликација преку која ќе се плаќа.
Ништо не е друго, уште поедноставно е - банката нема ни да направи апликација за iOS затоа што е непотребна.

7 февруари 2013
950
1.088
Ако отворат, односно кога ќе отворат, ако Google Pay донесе support, ирелевантно ќе е која банка ќе е картичката, Google Pay си има support во МК.
А за активирање на функционалноста исто, многу лесно, ќе отидеш во Грција и ќе активираш, како и со ECG на Apple Watch.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Наводно 06.02. или 27.02. (19:00h) се можни датуми за NLB Босна. Од кај нас не успеав од никого да потврдам слична информација. Ама секако 99% одиме во пакет со нив така да..

И

Избришан член 41324

Гостин
Наводно 06.02. или 27.02. (19:00h) се можни датуми за NLB Босна. Од кај нас не успеав од никого да потврдам слична информација. Ама секако 99% одиме во пакет со нив така да..

Ајде ќе видиме да има надеж

Sent from my iPhone using Tapatalk

Skorp

hello world
25 август 2016
489
508
Skopje

Деновиве имале состаноци и треба да се потпише договор. Очекуваат пред лето да биде.
Информацијава е од директор у НЛБ Босна.

• ми се допаѓа
Реакции: Ervo

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Еден една информација, друг друга информација, и на крај ќе биде до 2025. :D

1706871966724.png
Имам cron job сетирано, веднаш штом од Apple's backend се додадени овие countries, ќе имате и тука ивезтување од мене, а тоа сигурно ќе биде пред да пуштат маркетинг нашите банки. :D

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Еден една информација, друг друга информација, и на крај ќе биде до 2025. :D

Погледнете го атачментот 134405
Имам cron job сетирано, веднаш штом од Apple's backend се додадени овие countries, ќе имате и тука ивезтување од мене, а тоа сигурно ќе биде пред да пуштат маркетинг нашите банки. :D
Џабе ти е скриптата бар за сега :)

Од тоа што јас го имам од сам почеток како информација, иницијалниот план е дека дигитализираните картички ќе мора да се додадат преку самата апликација од банката со опцијата Add to Wallet во еден стил на Proxy API, а не директно преку Apple backend-от што го проверуваш ти. Не за џабе одредени банки кај нас спремаат нови апликации :)

Вчера Босанската Unicredit путшија update што е врзан со привилегијата да додадеш картица во Wallet што до негде ги потврдува датумите.

1706878737923.png

Едит: Еве ја информацијата од 19.10.2022
Затоа што една од главните работи што банките треба да ги направат за да користат Apple Pay е задолжително да мора да има опција во сопствената банкарска апликација (mKlikMakedonija, mBanka, HalkBankSkopje, m-banking by Stopanska etc.) да може да ги ексопритраат виртуелно картичките во Apple Pay. Тука иако банката може да ги има сите делови поминато за токениазции и слично, треба да се направи сериозен update на самите апликации за да го поддржуваат тоа.

Последна промена:

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Џабе ти е скриптата бар за сега :)

Од тоа што јас го имам од сам почеток како информација, иницијалниот план е дека дигитализираните картички ќе мора да се додадат преку самата апликација од банката со опцијата Add to Wallet во еден стил на Proxy API, а не директно преку Apple backend-от што го проверуваш ти. Не за џабе одредени банки кај нас спремаат нови апликации :)

Вчера Босанската Unicredit путшија update што е врзан со привилегијата да додадеш картица во Wallet што до негде ги потврдува датумите.

Погледнете го атачментот 134410

Едит: Еве ја информацијата од 19.10.2022

Опцијата пркеу апликација - Add to Wallet е само shortcut за побрзо додавање на картичка, истата опција ја има и на апликацијата Wise, можеш да ја додадеш картичката преку button-от но можеш и мануелно преку Wallet со стискањето на +, е тука е catch-от, во овој момент стискаш и не добиваш ништо поради тоа што го нема MK region во листата на следниов endpoint - https://smp-device-content.apple.com/static/region/v2/config.json и според мене ќе се појави регинот тука штом добиеме поддршка, кај што ќе имаш и дозвола на + да видиш листа на supported banks, а и да имаш опција Other Card за да додадеш картичка од друга земја, исто како и ние повеќето тука што ја додадовме картичката Wise преку регион Србија.

Ајде ќе видиме, интересен муабет, and good find! :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно