Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Што е Prime и зошто вашите деца лудуваат по овој пијалок?

ForcefieldDown

hello world
20 декември 2018
95
70
Децата не се криви, сами не си купиле мобилен телефон, сами не инсталирале говна како јутјуб, фејсбук, инста-грам, снапчет, курсетрес...

Некој, без тестиси, од страв да го пушти детето надвор (имало секташи, коли, ѕверови..) решил побезбедно е да го држи дома, па фино лепо му дало телефон, таблет итн. додека самиот/самата да билда его и да се самовалидира такуѓере бил залепен/а на истите уреди постирајќи безвезни слики, видеа, од храна, батаци, масни наслаги во горен дел на торзо компресирани во некаква си контрапција за екстра лајкови..

Нормално е потоа пример да станат некакви си ебиветровци од едикајси. Што знае 2-3-5-10-15 годишник што е добро а што не кога купува вредности од екранче?

Гангренозниот капитализам и повампирениот социо-кумунизам, сега во некоја точка на хибридизација преку глобализацијата, успеаа да ги редуцираат сите морални вредности само на пари/слава. Комплетно се изгуби компасот, доблести како чест, почит, срам, трпение, искреност итн.. отидоа у аут, единствена валута стана пари/слава моментот, се друго со 0 се множи.

Така да, не Логан Пол, прајм, бетер ќе биде, и е. Пред некој месец "Џорданки" бараа сите. Очај.
Што имаш против Џорданс? Децата од претходните македонски генерации не биле нешто подобри. Секој втор зависен од цигари од 12 години: можеби уште поштетно од Прајм е ова.

Последна промена:

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Што имаш против Џорданс? Децата од претходните македонски генерации не беа нешто подобри. Секој втор зависен од цигари од 12 години: можеби уште поштетно од Прајм е ова.
Кај нас децата копии џорданки носат у пакет со копија ролекс..Типично за балкан е копијата од оргинал да биде подобра :ROFLMAO:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.164
16.254
Мене ме даночеше малиот 15 евра за шише на одмор во Грчка. Џабе јас сум пиел Гринго, Ино-спектар сирупче и газирано no-name сокче (тазе произведен во подрум на локалното гранапче).
Еве сега на полица му стои, како трофеј... Ќе да сум ја идиотот, а нема више Логани. мистер бистови, има parent control да му ставам на све што е дигитално.
Леле брат, добро што не си го утепал. Мојава потешко ќе поминеше :LOL:

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Тренд кој еден период ќе спласне. Секогаш имало трендови низ младата популација луѓе. Не е ова ништо ново да деца масовно лудуваат по некаков производ.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Тренд кој еден период ќе спласне. Секогаш имало трендови низ младата популација луѓе. Не е ова ништо ново да деца масовно лудуваат по некаков производ.
Само што ние баравме клик-клак и тетрис, а сега бараат чипс од 7 евра и сок од 15, секој ден ако може.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Може може татко ми правеше една работа ако плачеш за џабе или се лигавиш и бараш глупости :
Стој тука војнички и кога мава, мава со цела рака шамар ги зафаќа и ушите за да ти зујат 5 дена па оди ти пак плачи сега и после кога ќе размислиш дали сакаш чипс или прајм и тоа мава по 3 4 пати , а не сега го цивнуеш и се мава детето од земја се превртуе и претрпува ШОК и се прави ретардиран , а после 5 минути се смее и треба ти како родител да размислиш дали оскар да му дадеш или да се смееш и ти.
Потоа ако пипнеш нешто во продавница без негова дозвола излагаш од продавница те шамара до бесвест и више никат ни тоа нема да ти текне да земеш или пипнеш нешто.
Денешниве деца се СТАКЛО немаат никаква култура и образование ОПШТО , глумат гангстери на млади години кокаин , трава , апчиња , и што ли не клукаат за да бидат ИН со другарите.
Јас сум излагал со 50 денари во парк и со точак сум идел со пони , а не сега копиљаци со точаци од 2000 евра мора да возат затоа што таков имал другарот.
Сум се качуел на гази баба горе со пони по угорници и сум го гурал за да бидам со другарите , а не денес ако не е точакот од лникот на youtube кој кошта 20к евра нејќе да се качи на него да седне , а па камоли да излезе , а јас мојот го лепев со лепенки и го фарбав за да го напраам да биде по интересен.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Само што ние баравме клик-клак и тетрис, а сега бараат чипс од 7 евра и сок од 15, секој ден ако може.
Се менуваат времињата. Мора некако да ги разубедите децата дека не може секој ден. Никако не смее тепање.

Колку сака нека плаче, нека се бунтува, не може цело време да е лут туку ќе сфати дека кога родителот ќе каже не може се што ќе се посака секој ден да му се овозможи ќе се смири.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Се менуваат времињата. Мора некако да ги разубедите децата дека не може секој ден. Никако не смее тепање.

Колку сака нека плаче, нека се бунтува, не може цело време да е лут туку ќе сфати дека кога родителот ќе каже не може се што ќе се посака секој ден да му се овозможи ќе се смири.
Има деца кога плачат....... плачат по 2 3 саати и више и се разболуваат...
Ова го имам видено.
Плус имам внука и се лигави и плаче за се ама па има и финта она и знае да се смее.
Е сега не е тепана ич се и е дадено но грешката е што за тоа што јас сум јадел ЌОТЕК како магаре она не е пипната и сега веќе 7 8 години почнува да збеснува.
Поентата е што мора уште од старт да ставиш контрола на се ако дозволиш да избега од воспитната линија што ја викам јас по мое.... потоа џабе е се кога ќе ја тепаш РИКА ПЛАЧЕ и дури ЛИПА како да си ја претепал од ќотек а 2 пати дали е цивната со шамарче...
А пази да ја тепале како јас што сум бил имала да биде во војничко до сега облечена и да вика YES SIR SARGENT и ќе праша дали има уште шамари и ќе стои мирно како војник кога јаде ќотек.
Поентата е што ова не го зборам за мене само имам и други другари и се РЕДОТ се става од старт ако оставиш да забега потоа да го вратиш редот е многу тешко.
Уште од 2 3 оделение знаат што е iphone што е jordan патика има СТАРТКИ ДА носи бре од 250 денари и да ги фарба со маркери.
А не да ми кажува 200 300 евра патика или телефон од 2500 евра.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Е сега не е тепана ич се и е дадено но грешката е што за тоа што јас сум јадел ЌОТЕК како магаре она не е пипната и сега веќе 7 8 години почнува да збеснува.
Многу луѓе познавам што не јаделе ќотек како магаре па се приземни, образувани и културни.

olt96

hello world
18 јуни 2015
229
259
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Има деца кога плачат....... плачат по 2 3 саати и више и се разболуваат...
Ова го имам видено.
Плус имам внука и се лигави и плаче за се ама па има и финта она и знае да се смее.
Поентата е што мора уште од старт да ставиш контрола на се ако дозволиш да избега од воспитната линија што ја викам јас по мое.... потоа џабе е се кога ќе ја тепаш РИКА ПЛАЧЕ и дури ЛИПА како да си ја претепал од ќотек а 2 пати дали е цивната со шамарче...
А пази да ја тепале како јас што сум бил имала да биде во војничко до сега облечена и да вика YES SIR SARGENT и ќе праша дали има уште шамари и ќе стои мирно како војник кога јаде ќотек.
Поентата е што ова не го зборам за мене само имам и други другари и се РЕДОТ се става од старт ако оставиш да забега потоа да го вратиш редот е многу тешко.
Уште од 2 3 оделение знаат што е iphone што е jordan патика има СТАРТКИ ДА носи бре од 250 денари и да ги фарба со маркери.
А не да ми кажува 200 300 евра патика или телефон од 2500 евра.
За некои ствари се согласувам али имам чувство ко со коментариве си го правдаш твоето јадење ќотек како мал. Не правдам екстремно разгалени и лигави деца, ама дека едино решение за тоа е да го млатиш како магаре исто не ми се верува. Знам дека не значи ништо лично искуство, ама со еден пријател од деца, татко му го млатеше, моите не. Двајцата сме сега релативно успешни со кариери итн итн. Сакам да кажам дека можеби ти си бил тепан, и тоа те направило цврст и успешен човек, ама не значи дека тоа е един ( или добар ) начин на воспитување.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Многу луѓе познавам што не јаделе ќотек како магаре па се приземни, образувани и културни.
Тие се луѓе кои со збор разбираат и се многу ретки.
Затоа пак ќе кажам не сме сите исти.
Воедно културата која ја пренесува родител кон неговото дете е најважна.
Баба и дедо се тука да го разгалат и чуваат тоа е нормално.
Денеска децата јас што ги гледаам немаат основна култура се понашаат како гангстери уште од 12 години.
@olt96 јас сум јадел ќутем дека сум бул уличар не сум се прибирал дома сум трчал кршел раце , колена крвави и не сум кажувал дур да дојдам дома.
Сум јадел ќутеќ затоа што не сум сакал да разберам дека кога ќе ти каже некој нема или не може или пак не смееш да пипкаш ти си тераш обратно.
Знам јас зашто сум јадел ќотек нормално не сум бул тепан јас од кеиф ... јас сум бил воспитуван на начин каде што кога нешто ќе ти се каже дека е ТАКА мора да го разбереш тоа не да се правиш мангуп.
Е сега кога сватив од мојте 16 години како е да се заработуваат пари еееее тогаш си реков е сега знам зашто сум јадел ќутеќ.
Значи ова го кажувам пак тогаш времето било подобро со 50 денари се идеше со такси до парк.
Со 25 денари се купуваше пиво зидарско.
И кога вредеа парите повеќе онака наједноставно кажано.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Веќе ако се применува мерка тепање дете од страна на родител да не биде претерано.

Јас не сум сеуште родител но учам од тоа што гледам во фамилија. Најдобро мислам е додека децата се мали да не се дозволи да те "возат"за се и сешто што ќе посакаат да им се купи а ти како родител секогаш да попушташ и да му купуваш.

Цврст карактер, покажување авторитет на децата, да му се докаже на децата кој ја има последната збор во куќата е според мене исто е добро решение за воспитување.

А конретно темава зошто лудуваат по тие Prime пијалоци е тренд меѓу нивно друштво и нивни интереси тие периоди на раст, ништо повеќе. Ќе помине и тоа.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Prime донесоа и во Tinex. Цената е скапа ама па тинејџерски лудории. Ќе им помине ќе сфатат дека на глупости трошеле пари. На тинејџерите поаѓајќи и од себе а и сите сме биле такви после неколку години од кога ќе поминат тинејџерските години сфаќаат некој работи.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.251
2.687
Prime донесоа и во Tinex. Цената е скапа ама па тинејџерски лудории. Ќе им помине ќе сфатат дека на глупости трошеле пари. На тинејџерите поаѓајќи и од себе а и сите сме биле такви после неколку години од кога ќе поминат тинејџерските години сфаќаат некој работи.

што пари го даваат во Тинекс?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.251
2.687
О со тие 350 денара, 30 кебапи ќе јадам најдобар прајм тајм ќе имам.

јас брат, за тие пари земам две кила компири и пола кило месо, правам ќебапи и помфрит, не им ги давам на разни ресторани.

Starr

hello world
30 декември 2017
155
81
Од каде пијат кога кошта 2000 денари? 10% од децата во МК можат да си дозволат пијалок од 2000 ден.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
јас брат, за тие пари земам две кила компири и пола кило месо, правам ќебапи и помфрит, не им ги давам на разни ресторани.
Немој така, за тие пари знаеш колку семе за компири можеш да земеш, па сам да си посадиш и израснеш, па да ги заебеш сите што продаваат ветер и магла?

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Абе ако не и семе од бик нека земе, па сам теле да си направи :D haha
Немој така, за тие пари знаеш колку семе за компири можеш да земеш, па сам да си посадиш и израснеш, па да ги заебеш сите што продаваат ветер и магла?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.164
16.254
Денешниве деца не се тепани и тоа е проблем. Со ќерката го правев муабетот кога се отвори темава и фино и објаснив. Заклучокот беше тато фала што ми објасни, не дозволувам да ме прават будала. Толку. 5 минути разговор

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Денешниве деца не се тепани и тоа е проблем. Со ќерката го правев муабетот кога се отвори темава и фино и објаснив. Заклучокот беше тато фала што ми објасни, не дозволувам да ме прават будала. Толку. 5 минути разговор
Повикуваш на насилство а ти самиот не го применуваш како метода. Ако ќутекот е решение што не и врза два шамара наместо да и објаснуваш?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно