Мислеше на старото, тоа што веќе му прегорелоНезависно кому му прегорело - ривјуто вели дека е добро напојување со квалитетни компоненти - пириод !
Cooler Master V750 Gold V2 Power Supply Review
One of the best 750W Gold PSUs, the Cooler Master V750 Gold V2.www.tomshardware.com
бедлук ?Исто напојување имам какво што му прегоре на @null_ptr .Иста година, иста конфигурација
Сега ми е посер.
Го мразам форумов
Ех да си бев копач. Ќе си бев отрпнал..
Ако е да тестираш дали чини или не ете си го тестирал со графичката. Расипано напојување да бараш што е дефектот залудно е сметам. Секоја поправка нема да трае и може да ти оштети други компоненти.Има ли начин да се тестира напојувањето во домашни услови? Почна рандом БСОД да ми дава при 100% load на графичка.
Повеќе ми беше целта да проверам дали е напојувањето или графичката, а не да го поправам самото напојување. Фактички да утврдам што е проблемот. Требаше поопширно да објаснам, sorry.Ако е да тестираш дали чини или не ете си го тестирал со графичката. Расипано напојување да бараш што е дефектот залудно е сметам. Секоја поправка нема да трае и може да ти оштети други компоненти.
Само друго да ставиш. Дома тешко да рекреираш такви сценаријаИма ли начин да се тестира напојувањето во домашни услови? Почна рандом БСОД да ми дава при 100% load на графичка.
Не верувам да ќе помогне тука многу многу. Ова не тестира лоуд.Ако имаш вакво уредче, можеш со него да тестираш.
Погледнете го атачментот 117593
Повеќе ми беше целта да проверам дали е напојувањето или графичката, а не да го поправам самото напојување. Фактички да утврдам што е проблемот. Требаше поопширно да објаснам, sorry.
40% usage е многу малце, нешто не е ко шо требаДа се навратам на темава малце. Не можам да го реплицирам проблемот кој го имав. Отприлика вака беше тајмлајнот на макава:
Пуштам стрим + Overwatch 2 (Само на оваа игра се дешава) = Графичката на 100% usage и по неколку секунди, температура под 60 степени и Blue screen. Пуштам само Overwatch 2 = Графичката на 100% usage и по неколку секунди Blue screen. Ја барам грешката по форуми, 90% е напојување 10% е графичка. По два дена, викам ај да тестирам пак, па да менувам то шо треба. Пуштам Overwatch 2 = Графичката на 40% usage и ни еден фрејм дроп. Приклучувам втор монитор (4к телевизор), пуштам Overwatch 2 на примарен монитор= никаков проблем Пуштам играта на телевизорот, на 4к резолуција, макс сетинзи= графичката не појде ни над 60%.
Прво ме фрустрира шо не можам да го добијам пак тој краш, со шо би потврдил кој е проблемот (во моментов и да менувам напојување или графичка, нема да детектирам кај била маката)
Второ, нели една глупа и стара GTX 970 би требало да се помачи на 4к?
Зошо глупа бе ? 970ката е легенда.Да се навратам на темава малце. Не можам да го реплицирам проблемот кој го имав. Отприлика вака беше тајмлајнот на макава:
Пуштам стрим + Overwatch 2 (Само на оваа игра се дешава) = Графичката на 100% usage и по неколку секунди, температура под 60 степени и Blue screen. Пуштам само Overwatch 2 = Графичката на 100% usage и по неколку секунди Blue screen. Ја барам грешката по форуми, 90% е напојување 10% е графичка. По два дена, викам ај да тестирам пак, па да менувам то шо треба. Пуштам Overwatch 2 = Графичката на 40% usage и ни еден фрејм дроп. Приклучувам втор монитор (4к телевизор), пуштам Overwatch 2 на примарен монитор= никаков проблем Пуштам играта на телевизорот, на 4к резолуција, макс сетинзи= графичката не појде ни над 60%.
Прво ме фрустрира шо не можам да го добијам пак тој краш, со шо би потврдил кој е проблемот (во моментов и да менувам напојување или графичка, нема да детектирам кај била маката)
Второ, нели една глупа и стара GTX 970 би требало да се помачи на 4к?
Exactly! Денес тестирав на Shadow of War, 6 саати на максимум сетинзи, и конечно покажа покачување и во usage и во температура. Можно е нешто да било пореметено со алаткиве за мерење.40% usage е многу малце, нешто не е ко шо треба
Да али usage треба да ти биде 100% најчесто ако немаш bottleneck на CPUExactly! Денес тестирав на Shadow of War, 6 саати на максимум сетинзи, и конечно покажа покачување и во usage и во температура. Можно е нешто да било пореметено со алаткиве за мерење.
2х кабли со 1х 8пин е правилно и пожелно - а треба да работи и со 1x кабел со 2х 8пинПРОБЛЕМОТ
Го имав следниов проблем од погоре, што предизвика најпрво да променам паста, па после и напојување.
Ниту пастата(летото), ни па напојувањето не помогна првично(G650m променето со V750 GOLD V2 ).
Тест со ASUS STRIX R9 380 4gb, не предизвика shut down на ПЦ(1x 6pin).
Играва горе, во пакет со Хитман 3 се гасеа, но после една промена напревена на крај, можно е да се реши проблемот.
Првично ми беше споена со еден split kабел, кој што не создаваше проблем во ниту една игра.
Не знам зошто, но решив да пробам да ја поврзам графичката со 2 различни кабли од напојување, каде што по еден 8pin конектор, нема да биде приклучен.
Не ми текнало тогаш, но можеби немало да има потреба од ново напојување.
Прашањето е следно: Како правилно да поврзам графичка од горенаведениот тип(2x 8pin), и дали има врска?
1. 1x кабел со 2х 8пин
2. 2х кабли со 1х 8пин
Можно ли е, еден 2х8 да не бил доволен за графичката, односно да не добивала доволно струја при толкав напор/напон?
Со вториот начин е сега приклучена. 4-5 саати вкупно бае вклучени MSFS 2020 и Hitman 3. Проблемов не се случува за сега, приклучена со 2 кабли од напојување.2х кабли со 1х 8пин е правилно и пожелно - а треба да работи и со 1x кабел со 2х 8пин
Мислењето е автоматски споено:
За 5700 графичка - треба да е доволно тоа напојувањето - не би требало да гаси...
1. Можно е да е нешто расипана графичката ( исправна не би требало да исклучи 750W напојување (ај ќе речеш 650 ватното може да го преоптерети ).
2. Ако ти е процесорот под оверклок - тој повлекува повеќе моќ од максимумот (кој за некои напојувања е 100W за некои 120W) на 5В излезот од напојувањето
Пробај мониторирај или логирај напони кога ќе се случи проблемов - или при играње надгледувај дали напоните 12В и 5В се во нормала
HWiNFO - Free System Information, Monitoring and Diagnostics
Free Hardware Analysis, Monitoring and Reporting. In-depth Hardware Information, Real-Time System Monitoring, Reporting & morewww.hwinfo.com
Чим иде до толку темп тоа е проблем. Обавезно менување термопаста, пожелно е и термопадови.Со вториот начин е сега приклучена. 4-5 саати вкупно бае вклучени MSFS 2020 и Hitman 3. Проблемов не се случува за сега, приклучена со 2 кабли од напојување.
Единствен проблем кој што го имам со графичката, е што GPU temperature иде до 97-99 степени, а hot spot и до 110, и изгледа ќе да треба да се менува паста и издува да се зачисти. Во спротивно, не би нагаѓал што би се десило.
Волтажа не знам точно каде да гледам. Ако е во табот за матична, +5v = 5.040v min -5.080v max;, +12v = 12.076v min -12.172v max.
Епа добри се тие напони (не сме да паднат под 4.9V и 11.8V под оптеретување во игри) има опција за логирање на вредности на напони во ХВинфо програмот - може да ја искористиш да видиш ако падне напојувањето колку имало пад на напон во тој момент.Со вториот начин е сега приклучена. 4-5 саати вкупно бае вклучени MSFS 2020 и Hitman 3. Проблемов не се случува за сега, приклучена со 2 кабли од напојување.
Единствен проблем кој што го имам со графичката, е што GPU temperature иде до 97-99 степени, а hot spot и до 110, и изгледа ќе да треба да се менува паста и издува да се зачисти. Во спротивно, не би нагаѓал што би се десило.
Волтажа не знам точно каде да гледам. Ако е во табот за матична, +5v = 5.040v min -5.080v max;, +12v = 12.076v min -12.172v max.