Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

(ecig) Тестирање на ароми/вкусови

MarioB

read-only
20 септември 2018
20
13
Од мое искуство ПГто од умрела е како секое друго квалитетно ПГ од било каде, додека од друга страна ВГто има мирис на мед (бар мене така ми мириса) и кога ке го измиксам мирисот на мед исчезнува и се осеќа само аромата. На некој сигурно ќе му има чуден мирис/вкус, но по кратко користење изчезнува и тоа. Мој совет избегнување на ВГ ПГ од интерхем аптеки... и користење на умрела.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Maxx Blend на Inawera: пријатно ме изненади. 1% мешавина ми е сосема доволно. Вкус сличен на камилица со мала нишка на мед но зачинет со тутнски ноти. Многу пријатна за вејп.

Arabesque на Inawera: повторно вкус на природни тревки, чај. Светла арома и пријатна за комбинцаија (вејп меѓу други ароми за промена).

Desert Ship на FA: микс не повеќе од 1% на почеток. Качак, баш асли тутун.

Virginia на FA: Почнете со 1% микс. Вкус на тутн и црвен пипер плус бибер. Не е лоша комбинацијата но не е за долготраен вејп. Чисто колку за промена меѓу ароми.

Имам уште неколку за кои ќе пишам видување понатаму.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Здраво другари.

Ги запоставив не-тутунските ароми па да прашам.

Која од овие може да оди сама. Или која со која во едноставна комбинација да заличи на нешто.

Bavarian Cream CAP (веќе има во темава)
Irish FA
Peach FA
Caramel butter WF
Cookie FA
Blueberry Wild Flavor Apprentice
Blueberry extra FAP
Vanilla custard CAP (има во темава)
Shisha billberry
SC princes cake WF
Pomegranate Flavor Apprentice
Biscuit INW (има во темава)
Shisha strawberry
French vanilla
Pear FA
Sugar cookie
Carmel FA
Sweetener WF

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Здраво другари.

Ги запоставив не-тутунските ароми па да прашам.

Која од овие може да оди сама. Или која со која во едноставна комбинација да заличи на нешто.

Bavarian Cream CAP (веќе има во темава)
Irish FA
Peach FA
Caramel butter WF
Cookie FA
Blueberry Wild Flavor Apprentice
Blueberry extra FAP
Vanilla custard CAP (има во темава)
Shisha billberry
SC princes cake WF
Pomegranate Flavor Apprentice
Biscuit INW (има во темава)
Shisha strawberry
French vanilla
Pear FA
Sugar cookie
Carmel FA
Sweetener WF

Соло:
Irish FA 3-4%
Peach FA 4-5% ако имаш малку Ethyl Maltol да ги ублажиш острите ноти, некој ги осеќа, некој не.
Vanilla custard CAP 6-10% еден од најдобрите кастрди, сака обавезно барем 5 дена да одстои
Shisha billberry 1.5-2% одлична, далеку поинтересна од долните 2
Princes Cake SC WF 3-4% не е лоша, нема баш јас вкус за супер концентрирана
Pomegranate TPA 6-8% добра, мене ми е малку хемикалеста
Biscuit INW 2.5-4% прекрасна, уште подобра во миксови до кај 0.5-1%, натаму преовладува
Shisha strawberry 4-5%
Sugar cookie 8% добра, уште подобра во микс
Pear FA 7% добрa, прилично слаба за FA

Микс:
Процентите се ако би сакал да ги пробаш соло, немаш потреба

Bavarian Cream CAP 4-5% ne ја имам пробано али била слична на TPA таа што е во темава
Caramel butter WF 5-7% сува и мутиран вкус како повеќето на WF.
Cookie FA 3-4% така така за соло, исто малку сува ама има добра текстура и за тоа се користи повеќе, обавезно во микс со крем.
Blueberry Wild TPA 7-9% заедно со extra во комбинација
Blueberry extra TPA 7-9% заедно со wild во комбинација
French vanilla - било која фирма да е, не е баш за соло
Carmel FA 3-4%
Sweetener WF - 1% нагоре, тоа мораш сам да си го одредиш, само за микс.

Обавезно да пробаш:
Sugar Cookie 8%, Vanilla Custard 4%, Sweetener 1%

Добар шит микс:
Princess Cake 3%, Vanilla Custard 2%, French Vanilla 2%, Sugar Cookie 2%, Caramel 2%, Biscuit 0.5%

Blueberry
Wild 3%, Extra 3%, 1% Shisha

Овие се на прва што ми дојдоа како комбинации што приближно ми се пробани.
1.
Peach 4%, Shisha Strawberry 4%, Bavarian Cream 3%
2.
Sugar Cookie 4%, Vanilla Custard 2%, French Vanilla 2%, Biscuit 1.5%

Можиш да ги мешаш овошните во зависност од тоа која сакаш да ти доминира, другите да ти се по позадина.
Колачето на FA, бисквитата на INW, се супер во комбинација со кастрдот али за најдобри резултати, мораш да ги пробаш сите поединечно и бувни му малце баварски крем за good measure шо велиме.

Последна промена:
28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Помина 1 час за едитирање а не ми текна дека Sweetener на WF треба да е SC (Super Concentrate), почни со 0.5% па види како ќе ти се свиѓа.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
WOW која експертиза човече. Знаев дека си профи ама ова познавање е веќе совршенство.

Имав чувство дека мора да се оди по темелна рецептура, ама очигледно со толку големо искуство во изготвување на течности, веќе имаш перцепција за многу повеќе од стриктно следење на правила.

Секоја чест!

Денес ќе се фрлам на миксање па ќе рапортирам што најмногу ми се допаднало.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
WOW која експертиза човече. Знаев дека си профи ама ова познавање е веќе совршенство.

Имав чувство дека мора да се оди по темелна рецептура, ама очигледно со толку големо искуство во изготвување на течности, веќе имаш перцепција за многу повеќе од стриктно следење на правила.

Секоја чест!

Денес ќе се фрлам на миксање па ќе рапортирам што најмногу ми се допаднало.

Можам со сигурност да кажам дека сум далеку профи, за совршенство да не преме муабет. Сака доста време, искуство, читање, видеа, 10мл шишенца и трпение, затоа моето познавање од 20% изгледа како многу.

Од моја перспектива да ти го кажам чуството за темелна рецептура:
Неколку примери:
- Shisha Strawberry, ако во миксот таа е главна со 4-5%, да се убиеш од миксање и никогаш нема да го постигниш истиот резултат ако ја немаш неа.
- Како споредна, ако имаш CAP New York Cheesecake а требало да ставиш INW Yes, We Cheesecake, нема да е крај на светот и миксот пак ќе е супер и идентичен бидејќи се двете доста добри и слични за разлика пример од TPA Cheesecake Graham Crust каде што го нема тортестиот дел.
- Околу процентите, CAP Vanilla Custard, дали ќе ставиш 7% или 8%, мање више битно, друг пример со појака арома, INW Biscuit 2.5% и 3% има разлика ама многу тешко да ја осетиш во микс бидејќи на 2% веќе го има целосниот вкус, натаму е интензитетот, ова важи за сите ароми со различни проценти нормално.

OldSchoolPvP

lurker
13 февруари 2014
744
1.169
Shutter Island
@gokica
Пробај ги сите што ги имаш како сингл ароми и тогаш ке добиеш многу поголема перцепција за тоа која арома може да се дими како соло, а која со уште некоја арома во пар или појачувач ( засладувач, закиселувач, разладувач ) ке дадат уште подобра арома. Некои ароми од едни производители се многу повеке потентни и си бараат помал процент него други ( Inawera Flavorah ) тие ми текнаа сега.

Доколку сакаш буквално само со 1 арома да поминеш со многу мал бучет а многу димење еве некои препораки сигле ароми.

TFA Banana nut bread
TFA Ripe Strawberry ( Мислам дека нема потреба да ја спомнувам )
CAP Vannila custard V2 ( Според мене е подобра опција него првата верзија за соло али тоа е субјективно секој со свој вкус )
CAP Sweet Guava
CAP Lemon Meringue Pie
FW Blood Orange ( ГАЗИ МОМЕНТАЛНО мене ми е врв кој не пробал многу прошута )
FA Fuji Apple
INW Cactus ( Дискутабилно, мене ми е убава соло, повекето ја миксаат како секундарна нота )
WF Peach Pie and Cream
WF Sour Wattermelon candy
FLV Milk and Honey
FLV Pink Guava

Јас во последно време сум станал тешка мрза и не миксам, зимам само готови ONESHOT ( веке измешана рецепти ) обично овошни со разладувач во нив ( WS23 ) тие ми одговараат највеке на душата, шибам во шише со пг вг ник, за 2 минути готова течност. За тутунски не ме прашувај незнам една да ти набројам. Али имаме доста квалитени миксери тука во групава што во секое време нудат информација од прва рака испробани ароми што миксаат стално и раката им обагрела од влажни места.

Пробај експериментирај ова до сите важи да се охрабрат сами да миксаат. Како готвење правиш чоколадна торта, ама што ако и ставам малку малина уште поубава ке биде или парчиња чоколадо уште појако да биде, или малку ванилин екстракт да и ставам да добие некоја ванила нота. Факајте си забелешки и за брзо ке имате неколку омилени рецепти и другите за тестирање. Секој вкус различно го доживуваме некој може му треба поголем процент некој помал за да осети.

На ERL обавезно напрајте си акаунт и внесете си ги сите ароми имате еден куп податоци за луге со што ја миксаат највеке селектираната арома колку проценти едно друго еден тон информации.

Веин пушта понекогаш кратки интересни видевца за ароми. Има и некои долги по 2-3 саати за еден профилм објашнава ама премногу е тоа за мене.

Оваа е на пример само од 2 ароми а е бомба:
Spiced peaches and cream

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
WF Smooth Cappuccino Cream

Опрема:
Wasp Nano, N80 Fused Clapton, 55W

Тест: 8%, 40PG/60VG/0Nic

Мирис: Кафе крем со нешто јаткасто

Интезитет: Слаб, колку и % да се зголеми, побрзо ќе добие хемикалест вкуст него интензитет, едноставно таква е аромата, суптилна. На страницата нивна пишува од 6-9%.

Вкус: Од тоа што се осеќа, кафе, крем, карамела и нешто јаткасто со малку чоколадо, не е нешто посебно блага. Многу ме потсеќа на WF Roasted Pecan Cream само во доста послаба варијанта.

Микс: И треба помош за да се постигни нешто по.. симпатично, како би го задржала оригиналниот вкус можеби малку FA Up или INW Kawa (не INW Coffee)

Едноставни рецепти:
Зависи на која страна би сакале да го “носите“ капучиново
Карамела + Крем
Кафе + лешник/бадем
Ванила + ирски крем

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
INW Double Apple (Two Apples)

Тест: 5%, 40PG/60VG/0Nic, Wasp Nano, N80 Fused Clapton, 55W

Мирис: Зелено јаболко

Интезитет: Слаб, посебно за Инавера

Вкус: Убаво јаболко, благо и сочно, очекував да има и малку киселкаст вкус заради зелеоното на сликата ама ништо, преовладува ајдаретот :hay: Во микс лесно би се покрил заради слабиот интезитет. Како сингл, не би ме задоволило имајќи го Фуџи на ФА како супериорно.

Микс: Путер, Крем, карамела, цимет, сладолед, лимон, рум, ореви.

Едноставни рецепти:
Јаболко, цимет, карамела
Јаболко, мед, лимета
Јаболко, крем, орев/бадем

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Ајде некое искуство за јогурти, грчки јогурти и остали видови на јогурти.
Некако имам желба да пробам вакво нешто. :)

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Ајде некое искуство за јогурти, грчки јогурти и остали видови на јогурти.
Некако имам желба да пробам вакво нешто. :)
Меѓу најпопуларните како за носечка арома во микс се TPA Greek Yogurt i FW Yogurt, за акцент на веќе кремастите FA Yogurt.
Првата ја корситам доста, компарација меѓу неа и втората кога ќе стигнат ќе пишам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Обавезно да пробаш:
Sugar Cookie 8%, Vanilla Custard 4%, Sweetener 1%

Ич немам време па смучкав само еден мене познат рецепт т.е. Bad Blood и плус оваа погоре.

Едната е многу интензивна а оваа по твоја препорака, откако ќе легне, е прилично слабичка.

И што направив. Микс од двете. 50/50. Вистинско уживање. Одат заедно феноменално.

Ти благодариме професоре. Наредно ќе ги пробам и другите мискови што ми ги препорача.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Ич немам време па смучкав само еден мене познат рецепт т.е. Bad Blood и плус оваа погоре.

Едната е многу интензивна а оваа по твоја препорака, откако ќе легне, е прилично слабичка.

И што направив. Микс од двете. 50/50. Вистинско уживање. Одат заедно феноменално.

Ти благодариме професоре. Наредно ќе ги пробам и другите мискови што ми ги препорача.

Се слагам, колачето е малку по субтилно а посебно некој што не го осеќа толку... ништо од вкус, ако крениш процент џабе е за жал.

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Меѓу најпопуларните како за носечка арома во микс се TPA Greek Yogurt i FW Yogurt, за акцент на веќе кремастите FA Yogurt.
Првата ја корситам доста, компарација меѓу неа и втората кога ќе стигнат ќе пишам.
Ме интересираше што се` содржи Greek Yogurt, што се чуствува кога се користи соло?

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
TPA Greek Yogurt

Тест:
6%, Citadel RDA, N80 Fused Clapton, 45W

Мирис: Не можам да го опишам, неутрален кон нешто киселкасто млечно

Интезитет: Среден

Вкус: Овошен јогурт без овошје ако тоа има смисла, кремаст, благ, малку киселкаст вкус и има нота на јогурт како ние што си го знаеме.

Микс: Скоро сè од овошја, цитрусни исто така, ванила, други кремови.

Едноставни рецепти:
Јогурт, кајсија, фстаци
Јоугрт, јагода, киви
Јогурт, крем, лимета

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Мене би ми здосадила брзо ама со мешање на омилени овошја и те како ќе се дотера за ADV.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
FW Cake Batter Dip

Тест: 7%, Citadel RDA, N80 Fused Clapton, 45W

Мирис: Чоколаден колач со рум/алкохол

Интезитет: Среден

Вкус: Баш како и на мирис, тортест благ колач со рум/алкохол, малку ванила, подсеќа на FW Yellow Cake, нема основа и не верувам дека може да се користи како така, повеќе наменето да го исполни средниот дел од миксот, пријатен вкус се задржува и после вејпање. Не би ја користел соло ама е доволна богата во комбинација со уште 1 арома (основа) да биде одлична.

Најчесто во микс со:
Meringue (FA)
Vanilla Custard (Cap)
Yellow Cake (FW)
Biscuit (Inawera)
Sugar Cookie (Cap)
Vanilla Bean Ice Cream (Cap)
Vanilla Cupcake (Cap)
Bavarian Cream (TPA)

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
WC SC Coconut Custard

Тест: 3%, Citadel RDA, N80 Fused Clapton, 50W

Мирис: Кремаст кокос

Интезитет: Среден, Super Concentrated my as*

Вкус: Како и на мирис, кремаст благ кокос, слаб пудинг нити пак кокосот е изразен, ко да слушаш музика само средни ама во друга соба. Вејпот поприлично сув, после некое време и непријатен а баш имав надеж, штета.

Микс: Nein, ако веќе се мора тогаш други кремови, пудинзи, сладоледи, ванила, тропски овошја, јаткасти.

Едноставни рецепти:
Манго, лимета
Ванила, бадем
Мед, лимон

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
CAP Cinnamon Danish Swirl

Тест:
8%, Citadel RDA, N80 Fused Clapton, 50W

Мирис: Пециво со цимет

Интезитет: Среден 3/5

Вкус: Недопечено благо тесто со цимет кој е доста изразен ако не одстои 2-3 дена, го нема онај препознатлив путер вкус на Капела, средно сув вејп, изгледа од циметот.
Како соло може да помини ама сака барем уште една покомплексна арома, IWN Biscuit пример и да се маскира сувото со путер, пудинг, крем, целуфка (FA Meringue).

Микс: Јаболко обавезно и скоро сè друго од овошја дури и цитрусни, пецива, пудинзи, кремови.
Може да се користи како цимет додаток ама одкако го пробав FLV Rich Cinnamon... не би го користел повеќе.
Наводно, цимет аромата е една од поштетните и многу ја избегаваат заради тоа, ако ви е шубе, читнејте малце околу то.

Едноставни рецепти:
Пудинг, колач
Јаболко, путер, кафеав шеќер
Боровинки, ореви, крем

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
FLV Vanilla Pudding

Тест: 4%, Citadel RDA, N80 Fused Clapton, 50W

Мирис: Блед ванила пудинг, ко да слушаш мобилен да ѕвони на тераса со затворени прозори/врати.

Интезитет: 2/5

Вкус: Ее каква надеж имав дека ќе ми долови баш пудинг ние како што си го знаеме, ништо, разочарување, убава оценка на интернет која не е ич оправдана. Не осеќам ама баш ништо од пудингот, ванилата е бледа и слабичка. На стандардни 50 вати ми мириса малку на памук, морам да намалам за да го немам тој проблем, слично и со Ванила Шиша на Инавера. Пудингот го осеќам само кога ќе го пробам 5-6 капки дирекно, 50/50 без никотин. Јазк.

Микс: Наводно во миксови бил подобар вкусов, некако не ни ми се проба, дали јас сум чурук па до толку не го осеќам, не знам, скип ќе му напрам, ево со најмногу што го користат.

Најчесто во микс со:
Vanilla Ice Cream (LB)
Biscuit (Inawera)
Vanilla Custard (Cap)
Sugar Cookie (Cap)
Cream (Flavorah)
Bavarian Cream (TPA)
Meringue (FA)
Vanilla Swirl (TPA)

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
@Sharlovski или некој од колегите.
Цело време порачувам по 10мл од ФлејворАрт и во последно време имам потреба од поголемо пакување, особено од Фуџи Епл, Епл Пај, и уште неколку други кои најмногу ги трошам.
Дали некој од вас пробал од на Шефот пакувањето FLAVOUR CREATIVE?

Мислам дека прочитав некаде, овој лејбл бил на Шефот и преку него продавале поголеми пакувања на ФлејворАрт, 30 и 100мл шишенца.

Ако може некој да потврди колку вистина има во ова пред да л'знам по 100мл од нив?

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно