Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Konec

read-only
4 јули 2018
15
1
Mногу тешко да добиеш искуство за клима на форумов. Единствено за еден модел на Mitsubishi постои согласност дека е добра клима и тој модел веќе не се произведува. Сите останати се големото непознато. Види спецификации, бирај некој модел што има добри спецификации за парите, прекрсти се и земај. Или барај искуства по странски форуми.
ВО Македонија иначе, 70% од климите се Нео и ВИвакс.

Ke se prekrstam sigurno pred da zemam ☺
Nema mnogu info za Carrier po stranski forumi, edinstveno romanski review, ama toa mozhe da se plateni, taka da nemam mnogu verba
Fala na odgovor

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
@Konec А што па си запнал баш со Carrier? Ако имаш човек за попуст во Енергија - зошто не пазариш Тошиба?

ВО Македонија иначе, 70% од климите се Нео и ВИвакс.
Од каде ти се податоциве, онака лично мислење или постојат некакви статистики?
Пошто јас лично од 10-20тина луѓе што знам какви клими имаат, дали 2ца имаат Вивакси и едно Нео.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Колку вади по еуровент kw na -7 или -10 и со кој COP?

Kolku му е pdesignh и SCOP?

Кога веќе си побарал можеше и да ставиш тука.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Chitav Eurovent i e dobra po specifikacii, chovek vo Energija za popust nemam, ako imash posochi ☺
Seushte razgleduvam, pa baram i iskustva po lugje.

Нема да најдеш многу искуства со Кериер, ако воопшто.
Но ти ете штом ти фатила око купи ја, пробај ја, па напиши ни како се покажала.

Од друга страна имаш на дискусијава подоста напишано за други клими, штом ти се чита - има што читаш. :) Земи од почни од 50-та страна, тоа се напишани искуства од Мај лани па наваму. Значи цела грејна сезона ќе ја има.

едит: Е да, и на првата страна имаш линк кон одделна тема со резултати од мерења на потрошувачка.

едит2, еве ја: Резултати од мерење на потрошувачка на клима уреди и други уреди топлотни пумпи (читај правила)

Konec

read-only
4 јули 2018
15
1
Fala, ke gi proveram

Нема да најдеш многу искуства со Кериер, ако воопшто.
Но ти ете штом ти фатила око купи ја, пробај ја, па напиши ни како се покажала.

Од друга страна имаш на дискусијава подоста напишано за други клими, штом ти се чита - има што читаш. :) Земи од почни од 50-та страна, тоа се напишани искуства од Мај лани па наваму. Значи цела грејна сезона ќе ја има.

едит: Е да, и на првата страна имаш линк кон одделна тема со резултати од мерења на потрошувачка.

едит2, еве ја: Резултати од мерење на потрошувачка на клима уреди и други уреди топлотни пумпи (читај правила)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Pddesignh heating: 3,00 SCOOP A+
Na -7: 2,65 kw COP 2,65
Na -15: 2,40 kw COP 2,20

SEER Cooling : A++ 6,70
Епа ете. На -7 грее колку еден калорифер од 2.5kw. Ако тоа е доволно за просторот зимај. Ако е со пвц и горе и доле стан треба да е океј вака по еуровент.

lucky sokol

read-only
20 септември 2018
6
1
дали некој би сакал да ми помогне и да ми направи споредба помеѓу гри и оваа марка на клими:

New Life Pro WiFi Air Condition with ECO R32

дистрибутеров ми вели дека инвенторов излегува од истиот погон кај шо излегува и гри-то и дека се идентични на квалитет со тоа што инвенторот е далеку поефтин во однос на гри-то. поточно,.. гри 12 чини колку инвентор 18, 18 ко 24 итд.

сеуште не сум пазарел клима па сега дилемата ми е помеѓу гри и инвенторов. мицубиши и тошиба се дисквалификувани поради финансиски недостиг па остана дилемата помеѓу овие две марки.

dadodaka

read-only
5 октомври 2018
2
0
Pozdrav iz Srbije.

Hteo bi da kupim Gree Amber GWH12YD-S6DBA2A. Jel iko ima iskustva sa ovom klimom? Jel greje dobro na -20? vredil ova klima? Hvala vam.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Кој дистрибутер? Ги има овое во МК или за Грција дистрибутер зборуваш?
Дај некои детаљи и цени за кој модел конкретно се дискутира.
дали некој би сакал да ми помогне и да ми направи споредба помеѓу гри и оваа марка на клими:

New Life Pro WiFi Air Condition with ECO R32

дистрибутеров ми вели дека инвенторов излегува од истиот погон кај шо излегува и гри-то и дека се идентични на квалитет со тоа што инвенторот е далеку поефтин во однос на гри-то. поточно,.. гри 12 чини колку инвентор 18, 18 ко 24 итд.

сеуште не сум пазарел клима па сега дилемата ми е помеѓу гри и инвенторов. мицубиши и тошиба се дисквалификувани поради финансиски недостиг па остана дилемата помеѓу овие две марки.
Не разбирам кој модел е рецимо најдобар. Веројатно Немесис Про 12ка. Ако е докај 30000 може да се проба тој. Зошто веќе 37000 е Хансол кој што го знаеме што е.

Последна промена:

lucky sokol

read-only
20 септември 2018
6
1
Кој дистрибутер? Ги има овое во МК или за Грција дистрибутер зборуваш?
Дај некои детаљи и цени за кој модел конкретно се дискутира.

Не разбирам кој модел е рецимо најдобар. Веројатно Немесис Про 12ка. Ако е докај 30000 може да се проба тој. Зошто веќе 37000 е Хансол кој што го знаеме што е.

незнам какви се правилата на форумов па не bi sakal protivforumski da правам реклама на дистрибутерот и продавач на климиве. се работи иначе за фирма од гевгелија а моделот е:
INVENTOR LIFE PRO L4VI32-18WiFiR
37,990ден
a duri se razmisluvam i za ovoj model
INVENTOR LIFE PRO L4VI32-24WiFiR INVERTER
47,990ден

освен линијата life друга линија од inventor немаат на лагер.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Дека е можно, можно е. Гри се често ремаркирани клими. На пример ако наведените се Ломо еко, тогаш цената е лоша. Ако е лцлх, може и да е интересно (посебно ако гаранцијата е како што треба). Но ништо не ни значат сето ова без да знаеме кој Гри модел е ремарикан (и дали воопшто е Гри).

Прашај го дистрибутерот, кој модел од Гри се тие ремаркираните. @lucky sokol

lucky sokol

read-only
20 септември 2018
6
1
Дека е можно, можно е. Гри се често ремаркирани клими. На пример ако наведените се Ломо еко, тогаш цената е лоша. Ако е лцлх, може и да е интересно (посебно ако гаранцијата е како што треба). Но ништо не ни значат сето ова без да знаеме кој Гри модел е ремарикан (и дали воопшто е Гри).

Прашај го дистрибутерот, кој модел од Гри се тие ремаркираните. @lucky sokol

ке прашам сигурно но како што приметувам по спецификациите на ломо еко-то и лцлх-то,.. инвенторов е со плазма јонизер и фреон r32 додека еко и лцлх се со r410 и се без плазма јонизери. тоа ми укажува дека не станува збор за истите модели и дека инвенторот спаѓа во инвертери од поприлично понова генерација. плус,.. инвенторов е со гаранција од 5 години без обврска да доплатуваш овластен сервисер како би ти важела гаранцијата.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Види вака @lucky sokol јонизатори/шмонизатори и слични џиџи миџи џирло тракатанци се целосно споредни во еден клима уред. Фул гаранција од 5 години, е тоа е веќе нешто навистина добро. Но џабе и гаранција ако тоа не се Гри клими (што ако не се расипува, кога нема да грее како што треба). Така да се додека не добиеш потврда дека тоа се навистина ремаркирани Гри клими, тие LIFE PRO се само мачка во вреќа која најверојатно е некоја склапаница од најевтините расположливи делови, нешто во стилот на Нео/Квадро и остала ѓубретарија.

Не велам дека не е можно да се навистина ремаркирани Гри клими, постојат многу такви. Но ако не можеш да си сигурен дека навистина се Гри тогаш за тие пари поубаво пазари некој Вивакс, барем знаеш дека добиваш ремаркирана Мидеа, што е секако многу подобро од ноу нејм склапаници од најевтините делови.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Pozdrav iz Srbije.

Hteo bi da kupim Gree Amber GWH12YD-S6DBA2A. Jel iko ima iskustva sa ovom klimom? Jel greje dobro na -20? vredil ova klima? Hvala vam.

Има неколку корисници со тој клима уред. Пребарај на форумов со Амбер и Amber како клучни збориви. Или кликни на линковиве долу:
https://forum.it.mk/search/31706691/?q=Амбер&o=date&c[node]=163
https://forum.it.mk/search/31706764/?q=Amber&o=date&c[node]=163

Амбер треба да е има доволно моќност и на -20с надворешна температура. Генерално ова треба да врвот на понудата од Гри, но од друга страна е релативно нов модел за кој нема многу искуства (пошто лани беше блага и топла зимата). Можно е да има некои проблеми кои во моментов не се познати. Ако треба да се донесе брза одлука, Gree Hansol e побезбеден избор и докажано добар клима уред.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Амбер дали знаеме со 100% сигурност дека не дува ладно при дефрост или слично?

tejtmer

read-only
17 август 2018
8
1
Не си прави Бајрам (ништо религиозно, датумски погрешно е де), ако имаш пари земи си Мици. Само немој SF туку обавезно FX (фх беше добрата серија, така?). Ако не можеш да си дозволиш Мици FX, тогаш Хансол, или следно Ломо лцлх. Следно надолу освен ако некој не ти понуди ама баш одлична цена за Аери од Вивакс, испод тоа не иди за да не не пцуеш после дека „клими не греат“.
Za 45 kvadrati na industriska struja sto mi preporachash hansol 5.5 ili lomoto lclh dovolno e.(dali ke stignaat)..ili nekoja druga preporaka

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Za 45 kvadrati na industriska struja...
Мицибуши, Тошиба, или друга јапонска клима 18-ка (5,5кW). И Hansol ќе заврши работа, ама со цена на индустриска струја ја би идел со најштедлива клима која можеш да најдеш. Макар што ќе биде осетно поскапа, цената ќе ја вратиш од помалите сметки.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
И хансолот 5.5 треба да работи многу лабаво и да е економичен. Но и да нуди масовни разерви за досадната колешка на која стално и е ладно.

А со Мици SF50VE би добил и многу фин тајмер кој од понеделник до петок може да ја става на 25Ц сабајле во 06ч, а да ја враќа на 19Ц во 16:45 часот. Што е многу ефектно особено за скапа струја. Со термичка инерција идеално да се покрие најефтино просторот.

dadodaka

read-only
5 октомври 2018
2
0
Има неколку корисници со тој клима уред. Пребарај на форумов со Амбер и Amber како клучни збориви. Или кликни на линковиве долу:
https://forum.it.mk/search/31706691/?q=Амбер&o=date&c[node]=163
https://forum.it.mk/search/31706764/?q=Amber&o=date&c[node]=163

Амбер треба да е има доволно моќност и на -20с надворешна температура. Генерално ова треба да врвот на понудата од Гри, но од друга страна е релативно нов модел за кој нема многу искуства (пошто лани беше блага и топла зимата). Можно е да има некои проблеми кои во моментов не се познати. Ако треба да се донесе брза одлука, Gree Hansol e побезбеден избор и докажано добар клима уред.

Zelim da kupim Gree Amber Premium ali nemogu da odlucim 12k BTU ili 18K BTU:

GWH12YD-S6DBA1A
GWH18YE-S6DBA1A

Takodje koliko vise trosi ova 18k BTU od 12K BTU.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно