Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови за генерална употреба

O

Oliver!

Гостин
Дали имате некој афинитет спрема одреден производител кога се работи за HDD за генерална употреба:

- музика
- филм
- фотоси

Нешто што ќе се користи само за таа намена како архивски диск, без посебна потреба од брзина на обработка на податоци.

Со години референца за ова ми е Western Digital Blue, ама после читање повеќе коментари во различни теми ми се разниша довербата поради препораки на други брендови.

Доколку разликата во цена од Hitachi, Toshiba, Seagate или друг производител не е многу значителна, дали би одбрале друг производител или мислите дека WD е најдобар избор?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.133
14.299
Мислев дека WD RED испуштил душа. Па купив Тошиба. Сега кога знам дека дискот си е ОК повторно би купил RED. А еве и тошибата супер се покажува до сега ама рано е да кажам.

Дисковите како и многу друг хардвер е како ќе ти се погоди. Квалитетот кој го имаше пред десетина години не го барајте кај никој производител повеќе. Го нема!

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
WD и Toshiba. За Seagate имав прочитано на Backblaze дека одредени нивни модели имале High Failure Rate, додека со првите два одлично искуство.

O

Oliver!

Гостин
Мислев дека WD RED испуштил душа. Па купив Тошиба. Сега кога знам дека дискот си е ОК повторно би купил RED. А еве и тошибата супер се покажува до сега ама рано е да кажам.

Дисковите како и многу друг хардвер е како ќе ти се погоди. Квалитетот кој го имаше пред десетина години не го барајте кај никој производител повеќе. Го нема!

Јас го јадев еднаш со зелениот од WD (пред околу 7-8 години), ама поверојатно го јадев од Сет, а не од самиот HDD.
Нов драјв, користен 1 недела покажа многу глупости и го вратив на сервис.
После малку соодветни расправии успеав да добијам нов - еве го уште работи, а и полн е до даска цело време...

Затоа се колебам, тоа едно искуство најверојатно ќе е дека ми потуриле некој фаличен тогаш.

А од Caviar Blue исто имам стар 500GB тргнат на страна како бекап, може треба да го активирам да видам што ќе каже после 3-4 години неупотребување :)

Caviar Black 1TB го користам повеќе од 5 години, скоро 4 беше системски, а сега е за неколку програми и во постојан пиши/бриши мод - исто одличен. Многу пари е за повеќе терабајти - инаку веднаш земам ист :)

А, колку време имаш Toshiba и дали интензивно се користи или повремено?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.133
14.299
А, колку време имаш Toshiba и дали интензивно се користи или повремено?

Тошибата е бекап драјв и во компјутер ми е две-три недели преку сила.

Се имам зезнато со WD Blue кој откажа од нигде никаде. Green еве ги два, тераат долги години. Мислам дека нема правило.

O

Oliver!

Гостин
Ќе му дојде на крај изгледа:
"зависи од кај си купил и дали даваат нов примерок ако ти рикне драјвот" :)

За WD Blue, не се сеќавам чиј беше, ама исто се има случено еднаш да ми побарале помош за проверка што му е проблемот...
Целата ствар е што не бил мој HDD за да знам како бил третиран за да откаже.
Дури не ни паметам што точно беше проблемот, изгледа изгинати кластери па нешто дефрагментација никогаш правена итн...

Zer0Cool

read-only
10 ноември 2017
39
37
За мене HGST (Hitachi) > WD > Toshiba. Hitachi-то ти сe "finewine", можда не се побрзи или слично ама мислам дека траат највеќе. Кај мене имам 5 од кои едниот е 10-11 години стар и немало ни 1 проблем до сега. Seagate ич не сум задоволен, 3 од 3 ми откажаа. Точно е дека како ќе ти се погоди, ама читав на многу форуми дека сигејт продава користени и refurbished дискови.

"You'll know the drive is failing if it has a Seagate logo on it."

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.681
3.290
Сигејти ми имаат откажано сите што сум ги имал.
Хитачи 1 ми откажал, ама и не сум имал многу.
Затоа сега стриктно на тошиба и WD, оти хитачи и не сум начекал.

gordon freeman

hello world
1 јули 2011
113
55
gordon freeman's setup  
Video card
intel hd
OS
win 7
Јас користам еден WD10EZEX 1ТБ веќе 5 години, има над 30 000 часа, on power, нема никаков проблем, да не го урочам... Многу може да влијаат потреси додека работат, на животниот век, куќиштето мора добро да е фиксирано, и случајно ако биде удрено да не се помести. И најдобар диск да е ако трпи удари и шокови додека работи нема да трае долго.

12 април 2017
1.918
1.259
Ако ти е за архива само, најдобро ти е да го земеш тој со најголема гаранција. Тоа би било добра мерка за издржливоста на дискот.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.223
16.377
Ако ти е за архива само, најдобро ти е да го земеш тој со најголема гаранција. Тоа би било добра мерка за издржливоста на дискот.

Па не би рекол. Должината на гаранцијата повеќе е маркетинг инструмент и не е одраз на издржливоста на драјвот. Колку време ќе издржи зависи од повеќе фактори а не главно од гаранцијата.

Сигејт се докажано ризични за употреба. Имаше јавно податоци од Гугл со студија дека дисковите кои ним им цркаат се претежно Сигејт. Исто така локален гуру од форумов еднаш кажа дека сигејт имаат многу нежна механика, имам причина да у верувам зошто човекот е професионалец на темата. Од цркнати дискови имам гледано најмногу Сигејт, па Макстор, па WD. Hitachi не сум видел долго време, мислам дека некој ги купи и не сум чул дека некој има цркнато. Тошиба исто така не сум видел цркнат диск.

Во принцип, не ми прави многу голема разлика каков диск ќе користм зошто на секој битен податок имам бекап на друг драјв.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Backblaze годишно издаваат статистика за failure rate на големиот број дискови што ги имаат

2017 Hard Drive Failure Rates - What the Numbers Tell Us

Едниот ХД е WD Green 3TB и е +5 години, вториот е Toshiba 3TB околу 2 години. Не се конзумираат 24/7, служат за бекап и ХТПС, компјутерот се пали по потреба, еднаш дневно, еднаш неделно, зависи.

gordon freeman

hello world
1 јули 2011
113
55
gordon freeman's setup  
Video card
intel hd
OS
win 7
Најарно е на два диска да се архивира, или повеќе, џабе гаранција ако цркне и не може да се извлечат податоците, а дисковите не се толку скапи, податоците вредат.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Кога зборите за Seagate, у иста група на лоши дискови спаѓаат и IronWolf? Конкретно дали вреди WD Red да се заменат со IronWolf? Се работи за NAS систем.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.060
1.151
Куманово
Моментално редовно користам

1TB WDBlue (3,5inch ~ 5 год)
1TB WDBlue (2,5inch ~ 3 год - риспонс тајм = тиња..)
500GB Toshiba (2,5inch ~ 8 год)
500GB Seagate (~8 год во лаптоп) кој нема мана и има највеќе работено од сите што ги имам
1TB Seagate екстерен (~5-6 год) ми има паднато неколку пати, добар за бекап, но не сака од прва да се вклучи во последно време

Пред некој месец кога имаше попусти Сигејт (8тб екстернал) но бидејќи има доста поплаки и лоши искуства не купив.

Во меѓувреме уште гледам дил на тошиба за повеќе дискови.

Испратено од ONEPLUS A3003 преку IT.mk форум апликација

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Еве со кои сигејти сум имал проблем

Seagate 7200.11 - 1.5TB
Seagate 7200.12 - 1TB
Seagate ST1000DM003 - 1TB
Seagate ST1000DM001 - 2TB

Првите два заглавија скроз, вторите два имаа RSC и после 3-4 месеци се напунија со бед сектори.

Како викам и покрај се ова можда е коинциденција. Зборам за 1ТБ и повеќе. 500-ки немаат гајле.

Како они рикаа ги мењав за WD и еве работат веќе 2-3 год.
WD FZEX 2TB за брз трансфер
WD Red 3TB - 4 вакви имам
WD Blue 2TB - два вакви имам ама од новите т.е. Green у Плаво паковање.

Да напоменам ова се дискови што работат 24/7, без спин-довн.

O

Oliver!

Гостин
Додека распишувам по форум, ми го однеле тој Blue 4TB што сакав да го земам. :)

Ако на некој му користи, да ги ставам имињата на тие што ги имам до сега, а се покажале добро:

WD10EADS (Caviar Black) 1TB - одличен
WD1002FAEX (Caviar Green) 1TB - исто добар, овој е тој што го спомнав дека рикна по една недела, ама ми го заменија со нов - до сега не трепнал.
WD Blue 500GB - добар. Користен многу време, ама моментално е тргнат на страна.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
На старата канта пентијум 4ката користев WD od 80GB 2 комада и мака си немаа. Сега користам WD10EZEX 1TB околу 3 години и мака нема, а стално стално копирам и бришам фајлови.Така да и нареднио ке ми биде WD, мада моментално повеќе имам потреба за поголемо SSD.
New Picture.jpg

martin17

hello world
2 септември 2013
93
82
Ако нејќете да ве боли глава моја препорака се два дискови, т.е. еден интерен и еден екстерен. Во мојот случај се WD Caviar Black 1TB и WD Passport. Презадоволен од двата.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно