Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.056
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Денес налетав на некој интересен попуст од 47% за Blaupunkt 55" 4K, поточно цената му е ~370€, па се мислам дали и колку вреди.

Точниот модел е bla-55/405v-gb-11b4-uegbqux-eu.

Дали некој имал искуство со Blaupunkt телевизори генерално?

Btw, не е во МК ова.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Денес налетав на некој интересен попуст од 47% за Blaupunkt 55" 4K, поточно цената му е ~370€, па се мислам дали и колку вреди.

Точниот модел е bla-55/405v-gb-11b4-uegbqux-eu.

Дали некој имал искуство со Blaupunkt телевизори генерално?

Btw, не е во МК ова.
Бош марка е. Нема шанса да е реален попуст.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Пред некој ден пазарив телевизор со обновување договор на Магента (други опции како телефон или слично не ми одговараа).

LG 55UN74003 LB

Доплатив 16к за него. Подобар од оној што претходно го имав исто земено преку телеком (LG 49UK6470 4K IPS). Сликата е подобра на 55-кава. На претходниот пример ако станеш осетно се затемнува, додека гледаш во него е супер, кај новиов тоа не е случај. Доаѓа со магичното далечинско, доста подобро ракување отколку обичното. Ги синхронизираше MaxTV и Denon-от за преку него да работат. Осетно побрз низ шалтање менија и генерално ракување. Првично задоволен, особено од аспект на доплата за истиот. Ако некому го интересира нешто, слободно прашајте.

blackfen1

hello world
16 јануари 2018
88
96
Препорака за телевизор до 20-30k?
Битно ми е да е 50 инчен или поголем, и да има basic апликации ко Netflix и Youtube, не ми треба којзнае што друго.

KaZaN

hello world
20 јули 2008
95
38
Скопје
KaZaN's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 3600x | Deepcool Gamaxx GTE V2 --- AMD Ryzen 7500f | Coolermaster Hyper 212 Halo Black
Motherboard
Gigabyte B550M Aorus Elite --- MSI PRO B650M-P
Storage
Adata Swordfish 500GB nVme | Seagate Barracuda 2TB HDD --- Adata Legend 800 500GB nVme | Toshiba P300 2TB HDD
PSU
Riotoro Onyx SM 750W / custom cables --- Xigmatek Hydra M 750W / custom cables
RAM
2 x 8GB HyperX Fury RGB DDR4 @ 3200MHz --- 2 x 16GB Kingston Fury RGB DDR5 @ 5600MHz
Video card
Radeon Red Devil RX6600XT 8GB GDDR6 --- Radeon 6700XT 12GB GDDR6
Case
Genesis Irid 503 --- Modecom Breeze
Mouse
Genesis Gaming Xenon 800 --- Genesis Gaming Xenon 800
Keyboard
Genesis Gaming THOR 303 --- Genesis Gaming THOR 303
Audio
Genesis Helium BT100 / Genesis Neon 600 --- Genesis Helium 312BT / Genesis Neon 613
Monitor
Acer CB242Y --- ASUS TUF Gaming VG249Q
OS
Windows 11 --- Windows 11
Не знам дали е соодветна тема, ама ќе пишам тука...

Кратка приказна од мое лично искуство.

Сите ние имаме телевизор дома. Се повеќе и повеќе од нас (ако не и сите) сме сопственици на "моредни" led телевизори.

Вака... Во 2014та, купив телевизор. LG. 42`, LED, FullHD, 3D, Smart TV, со тогаш 2 години гаранција. Нормално, откако ќе помине гаранција, веќе можеш да почнеш да очекуваш дека нешто може да откаже. Па така кај мене, неколку месеци откако помина гаранцијата (се погоди летото 2016та), прв пат ми се расипа телевизорот. Имаше дефект на позадинското осветлување, слика има ама неосветлена.

Прв момент, си викаш ако го носам у сервис, ќе остане којзнае колку дена таму, ќе те ошурат, ќе ти дадат само 3 месеци гаранција за оправката, и не знаеш пак на што си.
Па почнуваш да се распрашуваш по роднини и пријатели да ти препорачаат некој мајстор од поверење.... И ми даваат број, наводно задоволни од неговата услуга и од направеното. Дотичниот мајстор се вика Бранко (познат како Бранко Треф по скопските електроничари и сервисери, познат по неговиот "Уникатен стил" на работа - што јас од после го увидов). Ми го даваат бројот, 070 227 011. Кога гледам се совпаѓа со бројот на еден од ретките огласи за вакви услуги.... POPRAVKA NA LED, LCD,PLAZMA TV DOAGAME NA POVIK

Се јавувам на телефон, човекот крајно културен, ми бара слика од телевизорот со модел со све, му праќам, вика ќе дојдам, ќе го земам, за неколку саати ќе биде готов и ќе кошта околу 3000 ден. Си викам, супер зделка. Ем нема да сме долго без телевизор, ем не е претерано скапо, башка демек човек по препорака.
Така и беше, го зема, го врати за 3 саати, телевизорот пак си работи, сите среќни и задоволни.

Поминуваат неколку месеци, не знам точно колку, од прилика скоро една година, телевизорот пак се расипува. Пак со исти симптоми. Си викам, ете, дошле на ред другите диоди, да ти е*ам и LG и телевизор и све. Ај, задоволен од услугата првиот пат, му се јавувам пак на Бранко. Бранко пак доаѓа, го зима телевизорот, го поправа за 3-4 саата, го враќа, иста цена на коштање, ние пак среќни. Си викам сеа се оправија сите диоди, сега сум раат неколку години.

Арно ама, пред неколку дена се случува истото, по трет пат. Е тука веќе, крај. Викам, мене очигледно ме је*е некој. Почнувам да се распрашувам по сервиси, електроничари, пријатели и роднини... Го носам кај друг сервисер (нема да го именувам, за да не испадне дека го рекламирам). Човекот ми вика треба да го отвориме телевизорот, да видиме што е, откако ќе отвориме, ќе те контактирам, ќе те запознаам со проблемот, и варијантите за отстранување на истиот. Ми вика не знам што да очекувам внатре во телевизорот, има све и свашта и секакви мајстори. Викам ОК, барај ме кога ќе биде, ќе се чуеме и ќе се договориме.

Во текот на утрешниот ден, ми стига порака на Viber, од мајсторов. Содржината на пораката, неколку слики...

A7zNuIE.jpg

GnPDZwn.jpg

RTc9R2e.jpg

MIDjLQ6.jpg

J7DZYe8.jpg

и муабетот:
- "Pozadinskoto e katastrofa. Vaka ni divite pleminja vo Afrika ne rabotat.
- "Оva mi lici na Branko Tref"
- "Za 20 min. ke ti pisam da vidam dali nesto moze da se iskoristi".

Ми се јавува после помалце од 20 минути, и ми кажува дека од 10 ленти, 8 се упропастени. Уз пат уште некој муабет кој веќе не е битен...

Неколку саати покасно, ми праќа пак слики од извршената поправка (како уствари треба да изгледа све)...

scTtb72.jpg

pyF4ugk.jpg

Отидов, си го земав, платив 3700 денари, и целото позадинско осветлување е заменето.

Ко за крај... Си викам, да му се јавам пак на дотичниот Бранко, и да му кажам дека телевизорот ми е пак во дефект, па да дојде да го земе, па кога ќе дојде да го праам лом... После си викам, кој го е*е, не заслужува да се расправам, па ќе стокмам еден текст, и ќе го објавам насекаде по интернетов кај што сум активен (повеќе или помалце).

Целта на муабетов ми е да го споделам моето исксутво со еден од многуте "вакви" мајстори, воедно и антиреклама за истиот. Сите имаме телевизори по дома, сите ги користиме секојдневно... Кога ќе настане проблем секој од нас сака брзо да заврши работа и нели ако е можно поевтино да поминеш. Јас го почастив Бранко 100 евра, за "касапски" завршената работа. Дознав дека човекот си има (како што реков претходно) "уникатен" и препознатлив стил на работа.

Тоа е тоа, чувајте се од вакви преваранти.

Повеќе од две години поминаа од интервенцијата на телевизоров... Телевизорот сеуште се користи, секој ден, скоро по цел ден. Од тогаш наваму, никаков дефект.

Чисто како мало потсетување, откако еден форумџија ми пиша дека го прочитал постов од пред две и кусур години :)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Кај го најде модел од 2017?

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Не сум во МК, не е кај нас.

Тоа најверојатно у сетец. Они продават такви стари отпадоци.
Под стари отпадоци мислиш генерално или конкретниов модел не го бива? :D

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Не сум во МК, не е кај нас.

Под стари отпадоци мислиш генерално или конкретниов модел не го бива? :D
Генерално. На сајтот имаат, барем до скоро имаа стари модели и 50 инчни фул хд.

Splinter

Баниран/a
19 јули 2020
11
5
Мислење за овој телевизор
Здраво, дали некој има искуство со овој телевизор или некој сличен
Колку се добри СТ како бренд, квалитет на слика (во споредба со некои како Samsung, Lg) и дали бидејќи е Android, мислев дека полесно се расипуваат
За 12000, 55 инчи мислам дека е добар

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Колку се добри СТ како бренд, квалитет на слика (во споредба со некои како Samsung, Lg) и дали бидејќи е Android, мислев дека полесно се расипуваат
1.Колку се добри СТ како бренд?Најлоши.
2.Споредба со Samsung/Lg?
Земја и небо.
3.Андроид?
Не се расипува побрзо.
4.12000ден 55инчи
Колку пари,толку музика

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Абе какво и да е срање од ТВ 12000 за 55инча 4К е сумњиви ногу. Види орпветиѕ ако е непобитен нека ти го уклучат.
Мада сетец се стварно за избегавање.

Splinter

Баниран/a
19 јули 2020
11
5
Абе какво и да е срање од ТВ 12000 за 55инча 4К е сумњиви ногу. Види орпветиѕ ако е непобитен нека ти го уклучат.
Мада сетец се стварно за избегавање.
Зошто да ги одбегнувам? Дали има некој лошо искуство со нив и која продавница би ја препорачале?
Можеби овој е подобар?
Имам Grundig веќе 6+ години, досега немам проблем

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Зошто да ги одбегнувам? Дали има некој лошо искуство со нив и која продавница би ја препорачале?
Можеби овој е подобар?
Имам Grundig веќе 6+ години, досега немам проблем
За лоши искуства со сетек има тема отворено. Иначе се подобро од СТ. СТ се но нејм бренд. Грундиг ги прават во Турција башка и 5 гаранција.

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Дојде време да го сменам и јас телевизоров ST 32'' 1366х768 па барам од поискусните тука да дајте совет,препорака шо да земам.Разгледав неколку телевизори во Анхоч и Сетек како овај Philips но сепак незнам што да одберам.
Барам да има -Добра слика
- махимум 50"
-горе-долу добар звук
Буџетот мие 25 000 максимум.
Совет? препораки ?

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
  • 25K денари и 50" не одат заедно
  • Добар Звук и интегрирани ТВ звучки не одат заедно
  • Разликата помеѓу 32" и 50" e следна:
TV compare.jpg

• Кој и да било ТВ што ќе го земеш од репутабилна марка е подобар од тоа ѓубре.
  • Препорака - LG 43UN7000 во Нептун или SAMSUNG UE43TU8002 во Сетек

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
@Jedah Ти благодарам препораката,јас разбирам дека малку се 25к за ова што го барам но сепак сакам да го земам најдобриот во тој ценовен ранг.
Разгледав на страната на нептун и најмногу ми се бендиса LG 49UM7400 PLB и повеќето ревјуа се позитивни но за жал е Discontinued.Исто така LG UN7300 3LA 50'' дали некој ги има по дома овие телевизори да кажи мислење ?
Разгледав и од Самсунг но ревјуто на @Deksa за неговиот 43" 7102 ме предомисли и некако мие шубе да не ги фрлам само парите за џабе.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Да најдобра опција ако сака VA панел

LG 43UN7000 IPS panel
LG 50UN7000 VA panel
LG 55UN7000 IPS panel
LG 60UN7000 VA panel

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
904
@Jedah Ти благодарам препораката,јас разбирам дека малку се 25к за ова што го барам но сепак сакам да го земам најдобриот во тој ценовен ранг.
Разгледав на страната на нептун и најмногу ми се бендиса LG 49UM7400 PLB и повеќето ревјуа се позитивни но за жал е Discontinued.Исто така LG UN7300 3LA 50'' дали некој ги има по дома овие телевизори да кажи мислење ?
Разгледав и од Самсунг но ревјуто на @Deksa за неговиот 43" 7102 ме предомисли и некако мие шубе да не ги фрлам само парите за џабе.
@Vlad944 Malce slikata ja potsrediv kako sto mi rekoa clenovite tuka, generalno slikata e podobra od LG sto go imav (sepak valjda ponova generacija displej) ama drugite zabeleski ostanuvaat, naj koristena rabota mi e usb portata, a ima samo 1 :( sto ako otkaze....

Daljinskoto do den denes nemozam da go naviknam, sitni kopcinja, lesno, malo ne se drzi kako sto treba lizga niz race.

Za da smenis subtitles na kablovska vlagas vo meni, pa listas nadole, pa pa sub meni, 15 clicks za eden prevod, kaj LG bese edno kopce I te shalta niz jazicite.

Ali na LGto pak mi pregorea 9 diodi od backlightot, a I drugi clenovi se zalea na istiot problem, pa ne mi se rizikuvase so LG.
Inaku vo sekoj pogled LG e premium nasproti Samsung, koj e igracka.

Sony e vrv, ama se baagi poskapi.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв