Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Може да правиш ти како викаш ама колку знам забрането е законски камера в кола кај нас. Така да џабе адвокат

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Ако сме секој на себеси полицаец ќе има и помалку заебанции по патиштава ама нееее, Законот штити приватност. Која црна приватност на Јавни патишта?!?
Што е следно? Забрања на снимање и сликање на јавен простор? Па дома не сум му влегол некому. Плоштад Македонија Скопје е Јавна површина. Селскион пат Гостивар-Тетово е јавна површина. Исти курац.

Ваков сличен случај имав пред 2-3 недели кај селана пред Кичево.
И што? Ништо. Живот иде даље....

18 август 2019
1.212
1.181
400 евра казна за снимање од кола, мада не знам во пракса колку функционира
Ова е доста старо. Имаше драстично намалување на казните.
Член 369
(1) Полицијата е овластена да постави уреди за снимање на јавни места на
кои се одвива сообраќај и на кои може да се извршуваат прекршоци од
областа на сообраќајот на патиштата, согласно со закон.

Aко е точно ова: согласно член 369 став (1)од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата („Службен весник на Република Македонија“ бр. 169/15, 226/15, 55/16, 11/18 и 83/18), само полицијата е овластена да постави уреди за снимање на јавни места на кои се одвива сообраќај и на кои може да се извршуваат прекршоци од областа на сообраќајот на патиштата, согласно со закон.
Овој член не се однесува за камера во кола, туку за камера на пат.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
702
1.001
Според кој закон и кој член е забрането да се снима со камера поставена во кола?

Ова е пуштен муабет од полиција (за да може полесно да пишуваат казни за поминување на црвено или "претекнување на полна" со помош на скриените цивили кои стојат во жбунови и журки на Стража и Плетвар) или поради кликбајт од п(А/о)рталиве наши.

Јас имам поставено камера в кола која снима цело време додека возам, па би требало да сум заштитен од тврдењето на полицаецот наспроти моето ако дојде работата до суд (нормално ако сум во право, а гледам да почитувам правила). Снимката не може да биди доказ, но верувам дека судијата ќе сака да ја прегледа и тоа ќе влијае на неговата одлука за тоа дали и колку да ми ја одземи возачката која ми е многу потребна.

Досега ме имаат застанато повеќе пати поради контрола и никогаш ништо не ми рекле за камерата. Исто така сум поминал граници многу пати без никаква примедба, а баш се гледа камерата на шофершајбна.

Ако случајно ми пишат казна за камерата ќе ви пишам во темава да знаете
По секоја точка од законот за приватност. И немам намера да се докажувам со толкување на истиот, а вие како сакате...

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
По секоја точка од законот за приватност. И немам намера да се докажувам со толкување на истиот, а вие како сакате...
Според кој член и кој став од законот за Заштита на приватноста (ако мислеше на тој закон)?

Не се докажуваме, туку едноставно да не биди дискусијава како пред коперација. Имаме можност да ископираме членови од закони, па да видиме дали стварно постои забрана. Оти се што не е забрането со закон, е дозволено.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Да беа дозволени камери в кола, сигурен сум дека многумина ќе имаа инсталирано

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
Ако на форум (каде колку толку знаеме да пребараме на интернет) нашето мислење и знаење го засноваме на постови и објави од квази портали, тогаш што останува за раја која не знае да употреби гугл. Оттука и неинсталирање камери. Стравот лозје чува.

Едноставно си направиле муабет пред коперација дека Петко му кажал на Станко дека на братучед му Јанко другар му пишале казна за инсталирана даш кам во кола

П.с смее да се снимаат полицајци кога ве застануваат и кога постапуваат. Исто така видеото може да се објави на интернет без да се сносат последици.

18 август 2019
1.212
1.181
Законот за заштита на приватноста нема врска со оваа тема.
Брзински го прегледав и законот за заштита на личните податоци, не најдов ништо.

Вие што тврдите дека се забранети камерите во автомобилите, посочете точен закон и точен член. Инаку сѐ останува на рекла-казала.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Се согласувам со @Sharlovski пошо треба и тој сегмент некако правно да се регулира, барем во смисла под кои околности може да користи или нешто слично. Од ваквите камери има случаеви кога луѓето, па ако сакате и институиите имаат голем бенефит, на пример, кога настануваат сообраќајни незгоди (пр. судир на две возила, непрописно обележана патна сигнализација, загрозување на уесниците во сообраќајот поради возење во алкохолизирана или наркотична состојба, одрони... има доста примери), особено кога треба да се утврди кај кого е вината, како настанала штетата... Овде посебно зборам за (регионални и селски) патишта каде нема улични камери, а каде ваквите вградливи камери би можеле некако да помогнат.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Едноставно си направиле муабет пред коперација дека Петко му кажал на Станко дека на братучед му Јанко другар му пишале казна за инсталирана даш кам во кола

П.с смее да се снимаат полицајци кога ве застануваат и кога постапуваат. Исто така видеото може да се објави на интернет без да се сносат последици.
Одговорно тврдам дека не сум му казал ништо такво на Станко.

онтопик:
И мене ме интересира ова со забраната за камера во кола, како ќе се реализира тоа со новиве коли што имаат барем по 2 камери, а некои по повеќе, вградени од производителот (и некој друг слично нешто спомна).
Не поминуваат на хомологација?
Ќе ми ја вратат „теслата“ оти има камери или на граница ќе ми ги изваат? :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
За среќа кај нас сеуште нема „самоубици“ низ улиците како на времето во Русија. Од таму потекнува онаа луда желба секој русин да има камера во автомобил.

И не само каскадери, покварењации те чекаат на пешачки па со расипан лаптоп удира и бара оштета. Ела докажи дека си во право
Јас сум да биде дозволено да се има камера. Всушност би поттикнувал (како држава, де) да се има.
За почеток драстично би се намалиле злоупотребите со осигурувања итн.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
овде е на кратко објаснето кои правила важат при „Видео Надзор“ (тука спаѓа и dashcam, бидејќи снима други луѓе, како и регистарски таблички) Видео надзор - Агенција за заштита на личните податоци

еве го и законот за „Заштита на лични податоци“ во кој во член 89, 90 итн се уредуваат обврските при вршење видео надзор:

ако пропишаните услови не се исполнети, таквото снимање е незаконско и казниво.

18 август 2019
1.212
1.181
овде е на кратко објаснето кои правила важат при „Видео Надзор“ (тука спаѓа и dashcam, бидејќи снима други луѓе, како и регистарски таблички) Видео надзор - Агенција за заштита на личните податоци

еве го и законот за „Заштита на лични податоци“ во кој во член 89, 90 итн се уредуваат обврските при вршење видео надзор:

ако пропишаните услови не се исполнети, таквото снимање е незаконско и казниво.
Две работи ми остануваат нејасни.

Пишува дека овој закон не важи за снимање во домот. Што всушност се подразбира под „дом“? Дали само внатрешноста, дали и пред влезната врата или можеби и дворот ако е во приватна сопственост?

Дали е легално снимањето од ТВ екипи кои снимаат на улица? Тие најмногу ја нарушуваат приватноста на граѓаните.

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
626
Ништо не пишува во тие членови за dashcam и за снимање на јавна површина. Нема закон кај што се забранува поставување камера во кола.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Никаде не е регулирано ниту забрането снимање со камера во кола. Тоа ти е исто како да снимаш со телефон во движење. Не е поставена на фиксна локација и да снима постојано одреден простор.

Секако подлежат под закон јавно објавување на снимките доколку нарушува нечија приватност, веројатно исклучок е доколку е од јавен интерес или сторен криминал. Ако снимаш за сопствени потреби со камера од кола не може никој да те казни.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Дали е легално снимањето од ТВ екипи кои снимаат на улица? Тие најмногу ја нарушуваат приватноста на граѓаните.
посебно се регулирани они (и имаат обврска да анонимизираат итн.) и имаат одговорни лица кои мора да одговораат за тоа.

Ништо не пишува во тие членови за dashcam и за снимање на јавна површина. Нема закон кај што се забранува поставување камера во кола.
видео надзор е видео надзор. моеш да идеш на суд да тврдиш дека твојата камера не е видео надзор, ама мислам нема да добиеш - али пробај :)

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
626
Dashcam не е видео надзор.
Нема очекување на приватност во јавност.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Ако дојде до спорна ситуација дали е подобро:

Да имаш видео запис или
Да немаш видео запис ?

Тешко дека кај нас некој коректен судија или осигурителен агент, снимката па макар и стекнато нелегално да не ја земат во предвид.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
702
1.001
Одговорно тврдам дека не сум му казал ништо такво на Станко.

онтопик:
И мене ме интересира ова со забраната за камера во кола, како ќе се реализира тоа со новиве коли што имаат барем по 2 камери, а некои по повеќе, вградени од производителот (и некој друг слично нешто спомна).

Ако дојде до спорна ситуација дали е подобро:

Да имаш видео запис или
Да немаш видео запис ?

Тешко дека кај нас некој коректен судија или осигурителен агент, снимката па макар и стекнато нелегално да не ја земат во предвид.
Има, кривично да одговараш зошто си ме снимал без дозвола.

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Ќе се гњавиме вака дури уставен суд каже дека е дозволено снимање и дека нема очекување за приватност во јавност. Се тие глупави закони каде има некоја си приватност па не смееш да објавуваш ќе се сменат, тоа потпаѓа под слобода на говор. Па уште закон за полиција има каде не смееш да снимаш службено лице (камера од кола ќе ги фати и нив нели)...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно