Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Наочари за пред монитор

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Ако ви пречи сина светлина користете ја опцијата Night Light во Windows. Ќе ги помести сите бои кон поладни.

https://support.microsoft.com/en-us/help/4027563/windows-10-set-your-display-for-night-time
кон повруќи мислиш ? не, мене тоа жутото ми смета, и блу филтерот исто така ми е ужас за гледање. Со него белото е жолто. И некако ми е „ќоро“, не довлно светло за гледање.

champagnepepe

Баниран/a
21 ноември 2019
125
253
Скопје
Ако ви пречи сина светлина користете ја опцијата Night Light во Windows. Ќе ги помести сите бои кон поладни.

https://support.microsoft.com/en-us/help/4027563/windows-10-set-your-display-for-night-time
Night light/blue filter е поштетно од екран без истото според нови истражувања.
Повеќе улога игра светлината на самиот дисплеј отколку боите.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Навечер ако користам монитор му ја намалувам светлината ( брајтнес), или тие ноќни теми, секако ми смета јака светлина. Боите не ми се битни, ама без плавиот спектар, како што пишав бојата не ми е убава. За штетна не знам.
По мое замор осеќаш за да се одмориш, одбрамбен механизам.
Е сега не разбрав, со наочари ќе трепкаш?

Последна промена:

champagnepepe

Баниран/a
21 ноември 2019
125
253
Скопје
Навечер ако користам монитор му ја намалувам светлината ( брајтнес), или тие ноќни теми, секако ми смета јака светлина. Боите не ми се битни, ама без плавиот спектар, како што пишав бојата не ми е убава. За штетна не знам.
По мое замор осеќаш за да се одмориш, одбрамбен механизам.
Е сега не разбрав, со наочари ќе трепкаш?
Не бе исто е и со очила и без.
Со очила само почисто гледаш во зависност од диоптерот.На секои 30 минути по 2-3 минути пауза од компјутер, гледање во далечина, и шеткање.
Ако не трепкаш ќе забележиш дека ќе ти испукаат капилари во очите, тоа е доволен знак дека треба да одмориш.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Работава е пред да испукаат :)
паузи, па не мерам точно баш на колку време ама праам, секако седењето е штетно само посебе т.е. има и други штетни работи предизвикани од седењето, народски речено ќе се здрвиш, а и циркулацијата се влошува, значи и за сушење сум надвор од опасна зона...

koki

hello world
3 март 2010
277
155
Јас имам правено наочари пред одприлика 4 години по препорака на @Fatal1ty_ Сеуште ги носам, ми се нема сменето диоптрија.
И потврдувам дека за одлична цена добив одличен попуст добив квалтетни стакла и оквир кои немаат мака и после 4 години.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
544
469
Да се надоврзам на муабетот на @koki и јас по препорака на @Fatal1ty_ земав очила, конкретно, со UV420+ стакла (без диоптер, а заедно во пакет со рамка) некаде пред едно две-две и пол недели и навистина сум презадоволен и веќе немам проблеми со (повеќечасовна) работа. Се на се, услужливост, услуга и квалитет во City Optics на највисоко ниво, а и брзо ми завршија работа. А, исто така, не можам да ја изоставам и препораката и средувањето на попуст на @Fatal1ty_ како и воопшто неговата крајна несебичност за да излезе во пресрет на мојот проблем со кој се соочував. Секоја чест за него. Тип и пол, човек од збор!:) +1000 за тебе друже!

За разлика од претходно, сега со очилава се чувствувам далеку покомотно кога сум пред монитор. Воедно не ми требаше многу за да се навикнам на нив. Сега пишувањето (и играњето кога имам време) ми е далеку порелаксирано и не чувствувам напнатост и сувост во очите (@Fatal1ty_ знае веќе за ова пошо прво нему му се обратив за проблемов). Претходно не можев дури ни да гледам, а трепкав ко DSLR фотоапарат со брзина од 110 фотографии во секунда.:eek:h: Шала на страна ама буквално така беше. Но сега веќе е друга приказна.

Очилата не бараат многу одржување, но сепак треба да се биде внимателен за да моше што подолго да те служат. Од City Optics ми рекоа само да употребувам специјалното шамивче за бришење и како што во еден од претходните постови кажа и @Fatal1ty_ да се замијат со сјај во случај ако се заматат.

И така јас се распишав. Се извинувам ако малце отидов Off topic.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
@Fatal1ty_ против сонце, кој ночари велип дека се солидни за парите ? Значи дневна светлина ми смета, на вечер се осеќам ко да сум швајцал. Фала

krema

OG
24 јуни 2009
15.773
15.868
youtu.be
Вакво нешто. :) ј/к

0638633-24.jpg

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.877
34.178
roka.mk
Па реално се што е до 100-120е е ок цена за добра наочара. Правам моабет добра од аспект на заштитеност на очи од ув.

ј аконкретно рејбан не ги сакам, авијаторот што е со стакла се тешки со тенки рачки не удобни и лошо ми гледаат... али ова е субјективно, само ти кажувам иако чинат 150е јас не би ги купил.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
@krema хах, би ги опнал ама да не испадне јелена е имитирам :)
@Fatal1ty_ Во која продавница да барам и која марка, како што кажа да не плаќам само име. оти не сум ичупатен, едино што знам е дека ми сметаа сонце. Едно време користев едни ефтини поларизирани, но ми „прикриваа“ објекти, не знам кај поскапиве дали е така, оти велиш декаполаризираните се подобри ? Мене најверојатно ми треба ув и да се темни, секако ќе разговарам и со диктур да не имам некој друг проблем, но очила за сонце секако ќе ми требаат. Фала ти, поздрав.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.818
4.529
Неготино
Инаку чисто информативно, еден другар земал некакви иљадарче за пред ПЦ, ги ставив, никаква разлика не глеам.
Корисни се уопште или стакленцето е платено само?

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
Информативно видео ( накратко - наочари за пред пц е само биг бш. , со мерења со сите нишани) .

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.818
4.529
Неготино
Информативно видео ( накратко - наочари за пред пц е само биг бш. , со мерења со сите нишани) .
Тоа кажи му го на другар кој 2 месеци мака мачеше со очите, му препишаа очила, ги зема, ене го гајле нема.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
Другар ти бил стасан за наочари, а не за наочари пред пц. Еве ги кај мене дремат пред пц, имаат леќи со сите заштити... Плацебо ефект, ништо повеќе.
pJFXT4V.jpg

Еве постручните нека кажат за леќите ( можеби сум бил излажан , пошто ми ги продадоа како најквалитетни кои ги имаат ).

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.673
6.955
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Нема везе тоа blue light што се однесува до замор на очи, единствено проблем прави предолгото гледање во екран, стручно го викаат digital eye strain. Гледање во фиксирана точка подолго време, светол екран а затемнета просторија, намалено трепкање кое предизвикува сувост на очите итн. Ова го прочитав мислам на официјалниот сајт на здружение на офталмолози во УСА или УК, не ми текнува.
Од друга страна пак имам видено студии дека плавата светлина покрај тоа што го пореметува лачењето на мелатонин има и лошо влијание врз очните клетки на долг рок.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно