marv
poweruser
- 5 октомври 2007
- 5.827
- 5.530
На таа пара што кога ќе слушнеш у кафана како се фалат дека ја прават, богами и акциза и ДДВИ акциза да воведат најбоље
Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
На таа пара што кога ќе слушнеш у кафана како се фалат дека ја прават, богами и акциза и ДДВИ акциза да воведат најбоље
А зошто два пати да се плаќа здравствено и пензиско, нема логика.Ја сум за, над некој праг. Не иде ова веќе со само персоналец за некого, со сѐ и сешто за друг. Да се одреди некој праг за почетници или ситна боранија, сѐ над тоа батка ти уствари работиш плати си ко другиве "ненормални".
Никој нема да плаќа 2 пати. Само за тие строго фриленсерите, што ако мора баш ќе плателе персоналец, ама ако може со финта некоја и без још боље.А зошто два пати да се плаќа здравствено и пензиско, нема логика.
Еве јас вработен сум и плус фриленс, нема логика да плаќам два пати пензиско и здравство.
Не може врз основа на анегдотални примери да посакуваш сите да ја даваат пола заработувачка на властите.На таа пара што кога ќе слушнеш у кафана како се фалат дека ја прават, богами и акциза и ДДВ
Можам да посакувам. Ете нека е само за тие анегдоталните, другите само данок и придонеси. И не ги давам/ш на властите ги давам/ш на државата која сме решиле да ја правиме и да живееме во неа. Но ајде да не забегуваме во општествено социјални проблематики.Не може врз основа на анегдотални примери да посакуваш сите да ја даваат пола заработувачка на властите.
Голем дел од населението не сака да живее во ваква држава и се чувствува како безгласна буква. Но, во право си, да не одиме во ток правец.Можам да посакувам. Ете нека е само за тие анегдоталните, другите само данок и придонеси. И не ги давам/ш на властите ги давам/ш на државата која сме решиле да ја правиме и да живееме во неа. Но ајде да не забегуваме во општествено социјални проблематики.
Кој не сака не мора. Другите на избори нека кажат што сакаат.Голем дел од населението не сака да живее во ваква држава и се чувствува како безгласна буква
не плаќаш два пати, плаќаш на целиот приход, ко што плаќам и јас.А зошто два пати да се плаќа здравствено и пензиско, нема логика.
Еве јас вработен сум и плус фриленс, нема логика да плаќам два пати пензиско и здравство.
Па може човекот не сака да плаќа како тебе туку како еден добар дел од населението кое живее на специфични локации каде не слушнале за фискална и даноци, но добро знаат што е социјална помош. Се е релативно.не плаќаш два пати, плаќаш на целиот приход, ко што плаќам и јас.
мислиш на 98% од овде на форумовтуку како еден добар дел од населението кое живее на специфични локации
Пак се малку споредено со другитемислиш на 98% од овде на форумов![]()
на кој приход плаќаш ти, авторски договор?не плаќаш два пати, плаќаш на целиот приход, ко што плаќам и јас.
нормално дека не сакам да плаќам високи суми за здравствено и пензиско со оглед на тоа како функционира или подобро да кажам нефункционираПа може човекот не сака да плаќа како тебе туку како еден добар дел од населението кое живее на специфични локации каде не слушнале за фискална и даноци, но добро знаат што е социјална помош. Се е релативно.
Најверојатно на плата плаќа, пошто само на тоа се плаќаат сите придонеси моментално.на кој приход плаќаш ти, авторски договор?
Мислењето е автоматски споено:
нормално дека не сакам да плаќам високи суми за здравствено и пензиско со оглед на тоа како функционира или подобро да кажам нефункционира
За да се откажат од работењето?На таа пара што кога ќе слушнеш у кафана како се фалат дека ја прават, богами и акциза и ДДВ
Емиии многу е полесно да се затаи данок, него ли да се руши систем кој не функционира, да се засукаат ракави и да се гради новНајверојатно на плата плаќа, пошто само на тоа се плаќаат сите придонеси моментално.
А ако уште малце "не сакаш" да плаќаш, реков и предходно слободно префрлете се на пуст остров или во држава која тоа го дозволува. За да нешто функционира или не, требаат пари. Тие пари треба да дојдат солидарно од сите, барем до некаде, кој сака луксузи има и такви понуди на пазарот.
За да се откажат од работењето?
Умните земји би им ставиле екстра даноци на тие што живеат од рентање на пари и станови, наместо да ги даночат извозниците на својот труд, ама ај
Просечниот данок што сопствениците го плаќаат е под 10%. Ама работниците да плаќаат 100%!
Нели. Се сложувам. Градење е секогаш најтешко. Кај нас е најлесно или не прави ништо или прилепи нешто.Емиии многу е полесно да се затаи данок, него ли да се руши систем кој не функционира, да се засукаат ракави и да се гради нов![]()
очигледно сте немале некој сериозен здравствен проблем, не ви ни посакувам такво нешто, за да видите како нашиот систем нефункционира, не заради тоа што се нема доволно пари туку затоа што се заснова на партиски вработувања, за да завршиш ефикасно и брзо се оди на приватно или се бркаат врски за државно (или се плаќа мито), овој проблем не се решава со поголеми даноци или финансиска инекција. Да не почнам да зборам за администрацијата ...Ако не им одговара нека се откажат или нека најдат кај што има подобро.
Инаку има даноци и за рентање пари и станови. Инаку извозниците на својот труд нека отидат таму кај што извезуваат, да го дадат својот труд таму па да ги видам.
Тоа последното со даноците не ти го разбрав што сакаш да кажеш, ама нит има под 10 (уствари има она на Вкупен приход што плаќаат тие) и тоа 3 само данок на фирмата не на сопственикот, нит па има 100% што плаќаат работници.
Нели. Се сложувам. Градење е секогаш најтешко. Кај нас е најлесно или не прави ништо или прилепи нешто.
Еј не со таа приказна. Еве сум имал, и сум поминал дури и подобро од тоа што ми кажувале, и на кое сум се надевал и очекувал.очигледно сте немале некој сериозен здравствен проблем, не ви ни посакувам такво нешто, за да видите како нашиот систем нефункционира, не заради тоа што се нема доволно пари туку затоа што се заснова на партиски вработувања, за да завршиш ефикасно и брзо се оди на приватно или се бркаат врски за државно (или се плаќа мито), овој проблем не се решава со поголеми даноци или финансиска инекција. Да не почнам да зборам за администрацијата ...
Градење нови медицински установи, подобрување на моменталните, вработување на соодветен кадар, систематизирање на здравството од корен - ова се помогнува со поголеми даноци, и јас би плаќал за ова, но знаеме каде ќе води сето ова со поголеми даноци.
@Маша ако во ова општество, со моменталнава влада па и било која друга гарнитура, плус кризата што се случува во моментов мислиш дека нешто може да се смени со плаќање повисоки даноци гледаш премногу розеви на работиве. Предложените мерки можно е да доведат до одлив на пари од даноци со тоа што ќе се бара начин да се заобиколат тие 37%.
Инаку и јас плаќам се комплет од платата плус 10% од фриленс.
Не го реков јас тоа. Тоа што јас го мислам е дека еден расипан систем не се поправа со тоа што дополнително ќе се буши од сите можни страни. А дојден е нож до коска и ако не се воспостави функционален систем многу наскоро, секој со свој удел според можностите, отидовме во пропаст.@Маша ако во ова општество, со моменталнава влада па и било која друга гарнитура, плус кризата што се случува во моментов мислиш дека нешто може да се смени со плаќање повисоки даноци гледаш премногу розеви на работиве. Предложените мерки можно е да доведат до одлив на пари од даноци со тоа што ќе се бара начин да се заобиколат тие 37%.
Или да отворат фирма и така да си ги намалат давачките. Или сметка на Косово. Или...Ако не им одговара нека се откажат или нека најдат кај што има подобро.
Инаку има даноци и за рентање пари и станови. Инаку извозниците на својот труд нека отидат таму кај што извезуваат, да го дадат својот труд таму па да ги видам.
Тоа последното со даноците не ти го разбрав што сакаш да кажеш, ама нит има под 10 (уствари има она на Вкупен приход што плаќаат тие) и тоа 3 само данок на фирмата не на сопственикот, нит па има 100% што плаќаат работници.
...
Ние моментално ги имаме сите алатки за да се воспостави тоа, нажалост не е остварливо заради шу*ци на власт (и било кои други), било колку пари да се инвестираат (од даноците) системот нема да се подобри.Не го реков јас тоа. Тоа што јас го мислам е дека еден расипан систем не се поправа со тоа што дополнително ќе се буши од сите можни страни. А дојден е нож до коска и ако не се воспостави функционален систем многу наскоро, секој со свој удел според можностите, отидовме во пропаст.
Користам термин систем бидејќи тоа треба да биде механизам на функционирање, организиран да е ефикасен, правичен и продуктивен независно кои шу*ци се на власт.
е па ај да те прашам каде ја носиш колата на сервис.Еј не со таа приказна. Еве сум имал, и сум поминал дури и подобро од тоа што ми кажувале, и на кое сум се надевал и очекувал.
А ако не па ај ништо да не плаќаме, пошто и така ќе ги испокрадат нели. Реков кој не му се свиѓа има избор. Нека проба да види колку е розево таму кај што фриленсирате (чест на исклучоци).
Или да отворат фирма и така да си ги намалат давачките. Или сметка на Косово. Или...
За сите е подобро да се намалат даноците на труд за работникот да се мотивира што повеќе да работи. А не да отвора фирма за да си ги изедначи даноците со газдите и лихварите. Или да префрла пари во туѓи банки кога две третини однашата државаНЕ плаќа ни денар
Ние моментално ги имаме сите алатки за да се воспостави тоа, нажалост не е остварливо заради шу*ци на власт (и било кои други), било колку пари да се инвестираат (од даноците) системот нема да се подобри.
Само да бидам јасен, и јас го посакувам истото...
е па ај да те прашам каде ја носиш колата на сервис.
У глобала државното здравство е мизерно, во многу случаеви сум барал чаре по приватниве.
Фриленсирам во Македонија, многу е розево.
Бесплатна достава
NET LAN WIRELESS PCI-E CUDY AC650 Dual-Band, 433+200Mbps, WiFi 5, WE650
850,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE FIFINE K658 DYNAMIC RGB, USB Type-C, Black
4.880,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR S20, EX.98116
980,00 ден
Бесплатна достава
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRED EXTRALINK TF500, Black,
660,00 ден