Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

MaxTV - Генерална дискусија

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.285
1.316
па нели најдобар квалитет на слика имале од каде сега ова?
Уф дааалеку од најдобар, многу далеку. А1 и Телекабел имаат доста подобар квалитет.

Ај за обичниве канали филмски документарни ај океј занемарливо е ама за спортскиве кај што има брзи движења промени кадри како вчера НФЛ или Формула страшно иритира.
Не може бе Телеком у 3-4 мбпс да пуштиш 1080i канал не може. Премал битрејт е и едноставно за жал мислам ко што телевизијава ја немаат променето од кога им постои се дур има 1 адсл/вдсл корисник нема да сменат па прашање и тогаш.
Дури мислам и полошо направија за кориснициве на оптика пред некоја година кога демек ги префрлија сите канали у ХД ама всушност направија само даунгрејд на тие што тогаш ги имаа во вистинско ХД тогаш бидејќи забележително е дека тие им идеа у повисок битрејт него сегашниве. Не беа ни тогаш врв ама ајде беше океј. Само си исфураа маркетинг дека е се у ХД али реализација тиња.

Затоа прашав дали нешто смениле со новава платформа нашле начин да се пуштат различни стримови ама очигледно ништо и од тоа, не им се трошат ресурси. Уште дури пред 5-6 години знам А1 спортските им фураа со 10-12 Mbps и стварно колку и да беа лоши у други ствари за ова беа за пофалба и квалитетот им беше стакло.

Еве слики види сам при брзи движења.

Атачменти

• IMG_0759.jpeg
    IMG_0759.jpeg
    8,1 MB · Прегледи: 62
  • IMG_0758.jpeg
    IMG_0758.jpeg
    7,1 MB · Прегледи: 63
  • IMG_0756.jpeg
    IMG_0756.jpeg
    7,8 MB · Прегледи: 58
  • IMG_0755.jpeg
    IMG_0755.jpeg
    7,8 MB · Прегледи: 60

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Уф дааалеку од најдобар, многу далеку. А1 и Телекабел имаат доста подобар квалитет.

Ај за обичниве канали филмски документарни ај океј занемарливо е ама за спортскиве кај што има брзи движења промени кадри како вчера НФЛ или Формула страшно иритира.
Не може бе Телеком у 3-4 мбпс да пуштиш 1080i канал не може. Премал битрејт е и едноставно за жал мислам ко што телевизијава ја немаат променето од кога им постои се дур има 1 адсл/вдсл корисник нема да сменат па прашање и тогаш.
Дури мислам и полошо направија за кориснициве на оптика пред некоја година кога демек ги префрлија сите канали у ХД ама всушност направија само даунгрејд на тие што тогаш ги имаа во вистинско ХД тогаш бидејќи забележително е дека тие им идеа у повисок битрејт него сегашниве. Не беа ни тогаш врв ама ајде беше океј. Само си исфураа маркетинг дека е се у ХД али реализација тиња.

Затоа прашав дали нешто смениле со новава платформа нашле начин да се пуштат различни стримови ама очигледно ништо и од тоа, не им се трошат ресурси. Уште дури пред 5-6 години знам А1 спортските им фураа со 10-12 Mbps и стварно колку и да беа лоши у други ствари за ова беа за пофалба и квалитетот им беше стакло.

Сликиве...масло на платно :))))

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Со фотки фотографирано со телефон не може да се долови каква е катастрофа сликата.

На мали екрани пример 43 инчен е ок квалитетот и не приметно толку но кај телевизори со голем екран тоа е доста лошо.

mkdboy

hello world
16 септември 2010
175
56

Da ne ne ti cini tebe televizorot?

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Oд каде го набави? Или можеби си вработен во Телеком па зеде да тестираш?

Те молам објави видео како го користиш да видиме што има функции.

На далинското глупо е што нема копче за Јутјуб, Нетфликс.. За што е тоа розевото копче со МаgentaTV лого? За МagentaTV каналите или за нешто видеотека?

Последна промена:

Pej4o

hello world
12 ноември 2015
98
97
Првпат денес се местеше кај корисник.Квалитетот на сликата 10 пати по убава.Видеотека има,Гоогле Сторе ,сите апликации можат да се симнат,има паузирање е и вракане ,снимање .

Работи на Андроид 11

Кога ке имам услови ке направам видео.

Инфо и на бакар ке има Андроид бокс.

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
260
Првпат денес се местеше кај корисник.Квалитетот на сликата 10 пати по убава.Видеотека има,Гоогле Сторе ,сите апликации можат да се симнат,има паузирање е и вракане ,снимање .

Работи на Андроид 11

супер, може ли да се конектира безжично?

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705

Работи на Андроид 11

Како е измерено десет пати поубаво? 4K UHD?

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.285
1.316

Работи на Андроид 11

Ме интересираат нивните стримови, секако дека кје е поубаво UI и се тоа Нетфликс YT пошо поддржува 4K HDR мислам. Ама штом рече дека и на бакар ќе може не верувам дека смениле нешто.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554

Работи на Андроид 11

Бидејќи не е уште јавно пуштена понудата за сите ме интересира како е одредено кој корисник прв ќе има можност да го користи?
Мислењето е автоматски споено:

супер, може ли да се конектира безжично?
Нормално дека може. Android box уредите како и телевизорите имаат можност за wifi конекција на интернет. Секако подобро и постабилно е да е на кабел поврзано од рутер на Android box или близу да е рутерот до телевизор и Android box па преку Wifi.

Последна промена:

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193

Работи на Андроид 11

Ќе почнат наскоро да местат кај корисници или далеку е од офицјален launch?

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
4К UHD кога ќе пуштиш преку бакар а друг на истиот интернет да гледа видео или стрима нешто а да нема кочење пиши ни.

Уште цела држава нема покриеност за оптички интернет. После пуштање на MagentaTV ако не почнат убрзано да работаат на ширење на оптиката тогаш стварно е безвезе.

Бакар интернет треба целосно да го исфрлат кога тогаш но ние сме чудна држава и народ. Има места каде има можност за оптички интернет ама сеуште се луѓе станари кај што во нивните згради не сакаат да им се обезбеди кутии, да се буши за да има секој избор за оптички интернет во свој стан.

Последна промена:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
4К UHD кога ќе пуштиш преку бакар а друг на истиот интернет да гледа видео или стрима нешто пиши ни.

Уште цела држава нема покриеност за оптички интернет. После пуштање на MagentaTV ако не почнат убрзано да работаат на ширење на оптиката тогаш стварно не знам.

Бакар интернет треба целосно да го исфрлат кога тогаш но ние сме чудна држава и народ. Има уште луѓе кај што во некој згради не сакаат да им се обезбеди можност инаталација кутии, да се буши за можност за оптички интернет.
Како планираш цела држава да има оптичка покриеност? Македонија не е само градови и урбани средини. Да живееш во Свирипичино на 20км од урбана средина можеш да сонуваш за оптика, ќе бидеш среќен да има какви такви услуги, оти има места каде нема ниту адсл и бараат барем тоа да имаат.

Бакарот уште многу време ќе го имаме, барем во рурални средини нема никакава економска исплатливост да се воведува оптика.
Убаво би било да има целосна покриеност со оптика ама тоа е утопија.

Според мене Телеком треба да направат ТВ пакети за оптика со подобар квалитет на слика, и поефтини пакети за тие на бакар според техничката можност.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Како планираш цела држава да има оптичка покриеност? Македонија не е само градови и урбани средини. Да живееш во Свирипичино на 20км од урбана средина можеш да сонуваш за оптика, ќе бидеш среќен да има какви такви услуги, оти има места каде нема ниту адсл и бараат барем тоа да имаат.

Бакарот уште многу време ќе го имаме, барем во рурални средини нема никакава економска исплатливост да се воведува оптика.

Според мене Телеком треба да направат ТВ пакети за оптика со подобар квалитет на слика, и поефтини пакети за тие на бакар според техничката можност.
Поевтин интернет и Max TV на бакар, малку поскап интернет и Магента ТВ на оптика би било идеално.
Да, вистина е тоа што го кажуваш, на 20км од град нема оптика, ама имаме барем VDSL и кој сака стабилен и брз интернет може да се приклучи, ако не има локални кои си имаат инвестирано во руралните средини.
За оптиката да пред сите технологии е, ама според моите пресметки има големи средства за опрема и проширување.

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
Дали е добар 5G за скоро цел ден да ти работи телевизија во HD?
Брзините у теорија треба да се меѓу 1000-5000 Мбпс што е повеќекратно побрзо од оптичките капацитети (до 1000 Мбпс). Најголеми пречки кај 5G се недоволно антени или преклопување на фрекфенциите од антените. За рурални места, не би требало да има проблем за стабилност и непрекинатост. Брзините не се проблем

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Факт е дека Телеком не вложува доволно во унапредување на оптичката мрежа.
Во Кичево, во центар на градот немав оптика преку телеком, додека пак локален провајдер одма ми заврши работа без разлика на тоа што требаше да влечат кабел 50м и голем дел од градот го покрија за 1-2 години. За жал на телеком им е проблем да извлечат 50м кабел. И ако продолжат вака многу корисници ќе изгубат.
За фирма со толку пари на располагање недозволиво е да не можат 5-6 најпрометни улици да покријат во централните подрачја.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Оптика нема ни во градови а не пак во забацани планински места (Струга на прсти се бројат улиците со оптика). Пред повеќе од 10 години мислам се фалеше телеком дека цела држава ќе имала вакви такви брзини технологија па и оптика и на крај...Се Тресеа Брда и Долини а Се Роди глушец :)))

18 септември 2020
926
865
Македонија
Во Кичево, во центар на градот немав оптика преку телеком, додека пак локален провајдер одма ми заврши работа без разлика на тоа што требаше да влечат кабел 50м и голем дел од градот го покрија за 1-2 години. За жал на телеком им е проблем да извлечат 50м кабел. И ако продолжат вака многу корисници ќе изгубат.
За фирма со толку пари на располагање недозволиво е да не можат 5-6 најпрометни улици да покријат во централните подрачја.
Кој провајдер е во Кичево?

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Проблем со телеком се дозволите за копање, секоја општина ги уценува за да добијат дозвола за поставување подземни кабли. Додека телекабел нема никаков проблем да пушти оптички кабел по бандери.

За 1500 денари ми влечеа 800м оптички кабел воздужно до дома.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
4К UHD кога ќе пуштиш преку бакар а друг на истиот интернет да гледа видео или стрима нешто а да нема кочење пиши ни.

Уште цела држава нема покриеност за оптички интернет. После пуштање на MagentaTV ако не почнат убрзано да работаат на ширење на оптиката тогаш стварно е безвезе.

Бакар интернет треба целосно да го исфрлат кога тогаш но ние сме чудна држава и народ. Има места каде има можност за оптички интернет ама сеуште се луѓе станари кај што во нивните згради не сакаат да им се обезбеди кутии, да се буши за да има секој избор за оптички интернет во свој стан.
Не те разбирам? Јас не тврдев дека е десет пати подобра туку ти. Значи не е десет пати подобра? Дали е сликата воопшто подобра? Други стримови користи? Како со истиот стрим е постигнат подобар квалитет? Овие работи ме интересираат. Имам МаксТВ од 2008г. и НИШТО не е сменето па затоа сум скептичен

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно