Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.802
6.497
SK
Заборавив да напишам, купена Ломо 12ка па ќе видиме како ќе се покаже, не е за примарно греење среде зимо ама би требало да брка работа во преодни месеци.

iXnBX3y.jpg

Lb9jOOI.jpg

Превисоко се монтирани и двете единици, а надворешната е и премногу залепна до ѕидот. Ќе губиш на перформанси заради намален доток на воздух. Си преферирал естетика... (или монтерот е за ќутек) :)

едит: сега гледам веќе ти пишале и други

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Превисоко се монтирани и двете единици, а надворешната е и премногу залепна до ѕидот. Ќе губиш на перформанси заради намален доток на воздух. Си преферирал естетика... (или монтерот е за ќутек) :)

едит: сега гледам веќе ти пишале и други
Јас не знам што гледате. И двете единици се наместени by the book

Внатрешната има доволно простор, надворешната бочно има доволно, позади исто така, горе таман..

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Колку што паметам во книгите пишува надворешната единица да се монтира на под од тераса или сл. Вакви висечки има во книгите?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.104
6.049
Јас не знам што гледате. И двете единици се наместени by the book

Внатрешната има доволно простор, надворешната бочно има доволно, позади исто така, горе таман..
Кој бај д бук? Си видел ли ти бук?

Ниедна не е бај д бук ама е релативно океј. Инаку види во инсталационите мануали што велат за монтирање и колку цм треба да има од назад и од страна.

Не дека ќе има проблем дечкото, башка и просторот му е проблематичен. Ама дека не е бај д бук, не е. Али е далеку од лошо.

Јас едино би ја ставил внатрешната 20см пониско во тој простор. Надворешната му е ограничена од повеќе фактори.

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Има ли висечка монтажа на надворешна единица во било која книга?

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Секој производител во упатството ди дал свои скици и параметри за монтажа, додека ние зависно од просторот и условите си ги поставуваме по наше. Е сега колку тоа ќе влијае на перфомансите на климата незнам, никој не ги измерил. Кај мене за Gree lclh за внатрешната единица пише 15см до таван, јас оставив 23см, надворешната единица пише 50см до таван, јас оставив 22см, пише бочно до ѕид 30см, јас бев приморан да оставам 11см.
И што правиме сега? Ајде стручњаци кажете ми што сум добил а што изгубил од перфомансите на климата.

kirev

senior
31 мај 2010
9.092
7.781
Се согласувам. Чисто ме интересира дали постои барем една книга каде што надворешната единица е предложено да НЕ биде на земја? Anyone?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Секој производител во упатството ди дал свои скици и параметри за монтажа, додека ние зависно од просторот и условите си ги поставуваме по наше. Е сега колку тоа ќе влијае на перфомансите на климата незнам, никој не ги измерил. Кај мене за Gree lclh за внатрешната единица пише 15см до таван, јас оставив 23см, надворешната единица пише 50см до таван, јас оставив 22см, пише бочно до ѕид 30см, јас бев приморан да оставам 11см.
И што правиме сега? Ајде стручњаци кажете ми што сум добил а што изгубил од перфомансите на климата.
Ако има доолно простор зад надворешната тогаш немаш гајле. Работава е да зема непречено воздух од позади.

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
ead904daf79461e5b1a9380ca9adc662.jpg

Планирано над врата макс. 37цм
Дали е ок или да монтирам десно подоле?
Надворешната планирам на кров нема да има ограничување во цм од страни и од горе но ќе биде околу 60/70 цм над внатрешната. Дали е тоа ок?
Ќе се користи и за ладење и за греење

N56 via jailbroken Monarch

mdeni

senior
24 септември 2012
6.104
6.049
37cm над рамката? Климите се испод 300мм така да ако е залепена доле за рамката ќе има 7-10 цм горе, што е океј. Ем поубаво ќе личи ако е симетрично над вратата.

Одводот од внатрешната мора да има пад, така да смисли го кај ќе оди и тоа само надоле може да оди. Ако немаш одвод, тогаш само ќе грее климата.

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
37cm над рамката? Климите се испод 300мм така да ако е залепена доле за рамката ќе има 7-10 цм горе, што е океј. Ем поубаво ќе личи ако е симетрично над вратата.

Одводот од внатрешната мора да има пад, така да смисли го кај ќе оди и тоа само надоле може да оди. Ако немаш одвод, тогаш само ќе грее климата.

Да за тоа може надоле

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Toshiba Suzumi plus 4,5 kw
Со монтажа некаде 65 000 ден

http://energija.com.mk/wp-content/uploads/2015/07/Toshiba-Suzumi-Plus-inverter-Model-2015reduced.pdf

Може и нешто попуст да ти дадат па ќе ти излезе 61к. :)
Не експериментирај со кинези ...

Неколку можни опции, не се по редослед.
1. Mitsubishi FH35VE тоа ти е опција за максимална ефикасност, проверена марка, докажани еуровенти тестирања и што се не. Негативност е што е скапичка. Одличен избор ако планираш маста да и ја извадиш постојано и да го носи на грб целото греење, со тоа што може да и треба помош ако е премногу ладно - но ќе си ја исплати помошта со високиот COP остатокот од времето.

2. Gree Lomo 18ka тоа ти е опција за некој попристоен буџет, без некои којзнае какви сертифицирања, но со добар глас. Би требало да нуди повеќе од доволно според укажувањата од луѓе. Нема еуровент, ама има други тестови. Би требало да е океј.

3. Vivax AERI 18ka (може и две) или една 24ка. Тоа ти е опција за буџет без којзнае какви сертифицирања, но со добар глас. Би требало да нуди многу топлина за наши услови. LG компресор и феноменална цена. Нема еуровент но генерално задоволство од народ има. Со 2 единици гарантирано е дека ќе добиеш премногу топлина, а и со 24ка исто.

4. Хансол 12ка тоа е опција за буџет ако си загрижен за прениски температури. Се тврди дека има нордиски карактеристики но со 09 компресор е. Би требало по укажувања да е солидно решение, но е доста скапо. Едно време беше 40000 па после стана 50000, и тоа е негативната работа.

5. Хансол 18ка тоа е опција за повисок буџет ако си загрижен за прениски температури. Наводни нордиски карактеристики но овој пат со доста појак компресор кој се нуди во големи и поскапи единици (укровн). Доста скапо но тврди голема стабилност во разни услови. Големо задоволство од оние кои го имаат.

6. Даикин за овие цени има некои комромисни модели, кои е прашање дали се Даикин Даикин. Би рекол дека има океј избор ама треба убаво да се разгледа секој модел. Имаат еуровент и лесно може да се заклучи за секој модел дали исполнува или не. Тешко со точка 1 да може да излезе некој модел на крај, освен можеби модели над 2000еур.

7. Тошиба има во понуда 13ка и 16ка, но бидејќи имаат еуровент лесно може да се каже дека точка 1 FH35VE е подобар избор според мерењата.

8. LG има модели кои парираат но не се мерливи со точка 1.

9. Фуџицу 18ка, нуди бајаги топлина. Малку послаба економија, но затоа многу силни карактеристики. Ако приматот е да се добие максимална топлина мислам дека е добар избор. Најдоле е на долната табела прикажан.

Има и други модели и производители кои не ги спомнав или не ги знам. Грубо вака доаѓа. Точките 2/3/4/5 да имаа еуровент многу лесно ќе ги класифициравме и нив, ама зошто немаат мора вака описно да се снаоѓаме. Еве ти табела која ја правев околу нова година од некои клими кои ги имав во обѕир во моментот најдоле тие без име се фујитсу другите се со име:]

Ако може некој да ми каже од овие кои имаат вифи дополнително се разбира и фирми пример хансолот не знам како да го барам и дали да ја купам од клими.мк или од друго место до крај на недела одлучувам
Буџет до 70000ден

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ако има доолно простор зад надворешната тогаш немаш гајле. Работава е да зема непречено воздух од позади.
Позади климата има 10см до ѕидот. Доволно ли е тоа? Ако не е зошто тогаш овластените монтажери не користат подолги носачи така да може надворешната единица да се повлече напред така да има поголемо растојание према носечкиот ѕид?
Гледам од објавите за панасоник е потребно 10см, а за гри и вивах 30см. Дали ова значи што по квалитетна клима покмалку простор, три пати помал простор-три пати поквалитетна клима, или.... ????
Може ли некој од стручњаците за клими кои на форумот на нас лаиците ни го поматија умот да ми го објасни ова. Однапред благодарам

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Се согласувам. Чисто ме интересира дали постои барем една книга каде што надворешната единица е предложено да НЕ биде на земја? Anyone?
Искрено немам забележано ВОЕДНО немам забележано ниту дека вика дека МОРА на земја или дека несмее висечки.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
За надворешната малку ке е тесно за сервис некад ама нема да имаш мака.

ead904daf79461e5b1a9380ca9adc662.jpg

Планирано над врата макс. 37цм
Дали е ок или да монтирам десно подоле?
Надворешната планирам на кров нема да има ограничување во цм од страни и од горе но ќе биде околу 60/70 цм над внатрешната. Дали е тоа ок?
Ќе се користи и за ладење и за греење

Зависи од моделот на климата. Треба МИН 10цм горе да имаш за да имаш добар проток на воздух. Препорачливо е мин 15 АМА ако немаш избор бар 10. Под 10 има големи шанси да се гуши.
Позади климата има 10см до ѕидот. Доволно ли е тоа? Ако не е зошто тогаш овластените монтажери не користат подолги носачи така да може надворешната единица да се повлече напред така да има поголемо растојание према носечкиот ѕид?
Гледам од објавите за панасоник е потребно 10см, а за гри и вивах 30см. Дали ова значи што по квалитетна клима покмалку простор, три пати помал простор-три пати поквалитетна клима, или.... ????
Може ли некој од стручњаците за клими кои на форумот на нас лаиците ни го поматија умот да ми го објасни ова. Однапред благодарам
10ЦМ позади е доволно простор, воедно и сите држачи се толкави. Може да се јави проблем за држачи наменети за 12ка да се стави 18ка, тогаш ке биде под 10см.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.104
6.049
Sumi опрајте ја странава клими.мк тапа е вчера а гледам и денес. По 10 минути не се отвара.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
klimi.png
напишав некои клими и карактеристики од клими.мк е сеа ако некој може да ми објасни што гледам што да барам, кои бројки се значителни, која е подобра и поекономична и да има вифи или да се купи кај нас не да порачувам?
за стан
која од тие имаат греач?
АЕРИ нема на лагер.
еколошки фреон дали е добар,не е? дали може да се смени?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.104
6.049
Најважно ти е да гледаш max heat да е што поголемо, а air m3 да е што помало. Тој однос значи дека климата ќе дува потопол воздух во помала количина, а не млак воздух во голема количина.

SCOP ти е просечна заштеда во однос на електричен котел за парно. 5.1пати =510%

Сабазиј

read-only
26 јуни 2017
10
8
Размислувам за купување на 2 клима уреди наменети за стан од 50-60м2, прилично изложено поткровје, со пвц врати и прозорци. Климите би биле распоредени во дневна и работна соба. Ладењето не би требало да биде проблем, но да си прашам за греењето. Климите ги имам предвидено за главно, основно, ако не и единствено средство за греење. Двете би требало да излезат на крај со 40-45 м2.

Една од можностите е и оваа Тошиба подолу:

TOSHIBA MIRAI RAS-13BKV-E/RAS-13BAV-E

Ја бива ли, вреди ли?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно