Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
на ддр4 можеш да го тераш 14700к кој го масакрира и во продуктивност и во гејминг 5800х3д. 14900к исто така може да работи на ддр4. Овој на АМД би имал смисла ако е 8к некаде у цена.
Не сум никогаш за да следиш еден производител . Нормално избери што има најдобри цена/перформанси . Не би ми сметало ништо да има ефтин добар Интел процесор па да го купам .
Ама што - да мора плоча нова секоја година да мењам за нов процесор ? Па претераа бе - СЕКОЈА ГЕНЕРАЦИЈА .
Ете чисто ради тоа не ги ставам ни под разно .. И - Да ... Потрошувачка . Ај не сме стипси - ќе купиме јаки ладилници - ама 350-500 Вати за картица и за процесор Интел едно 250 Вати па нешто за матична , Рам ова она - И колку се ?
750-850 Вати не доаѓаат во предвид . Треба 1250 Вати напојувања да купуваме ?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
на ддр4 можеш да го тераш 14700к кој го масакрира и во продуктивност и во гејминг 5800х3д. 14900к исто така може да работи на ддр4. Овој на АМД би имал смисла ако е 8к некаде у цена.
А затоа ли никој не го ебе 14700к за разлика од 5800x3d зошто го масакрира :ROFLMAO: 5800x3d?
Хахахахаххаах

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
Не сум никогаш за да следиш еден производител . Нормално избери што има најдобри цена/перформанси . Не би ми сметало ништо да има ефтин добар Интел процесор па да го купам .
Ама што - да мора плоча нова секоја година да мењам за нов процесор ? Па претераа бе - СЕКОЈА ГЕНЕРАЦИЈА .
Ете чисто ради тоа не ги ставам ни под разно .. И - Да ... Потрошувачка . Ај не сме стипси - ќе купиме јаки ладилници - ама 350-500 Вати за картица и за процесор Интел едно 250 Вати па нешто за матична , Рам ова она - И колку се ?
750-850 Вати не доаѓаат во предвид . Треба 1250 Вати напојувања да купуваме ?

Многу си неинформиран. Џабе да ти оправам кога сто пати сум објаснил. Не ти треба никакво напојување од 1250 вати.

А затоа ли никој не го ебе 14700к за разлика од 5800x3d зошто го масакрира :ROFLMAO: 5800x3d?
Хахахахаххаах
тоа е брат, за да знаеш што да купиш од процесори треба да си информиран и да се разбираш. Вие лапате АМД пропаганда од овие аутистиве Хардвер Унбоксд и мислите као да ова е којзнае што Интел е уништен пресисан и што не, без да ги разберете стварите. Само за референца, најновиот рефреш на последната генерација 270к Плус е побрз од 9950х во продуктивност и се јаде со 9800х3д у игрици.

FikanA

hello world
3 април 2025
213
262
Средe никаде...
Ајм прити шур дека една од придобивките на Ам4 е тоа што не мора термоцентрала само за твојот процесор и тоа што може на многу многу поевтини плочи да се користи за да има доста добри перфоманси? И тоа што не грее колку котел у подрум?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
Ајм прити шур дека една од придобивките на Ам4 е тоа што не мора термоцентрала само за твојот процесор и тоа што може на многу многу поевтини плочи да се користи за да има доста добри перфоманси? И тоа што не грее колку котел у подрум?

преувеличување е тоа, мојот при нормално користење не крева више од 35 степени а при игрици иде до 75. Али имам добро ладење, 360ка

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Многу си неинформиран. Џабе да ти оправам кога сто пати сум објаснил. Не ти треба никакво напојување од 1250 вати.

тоа е брат, за да знаеш што да купиш од процесори треба да си информиран и да се разбираш. Вие лапате АМД пропаганда од овие аутистиве Хардвер Унбоксд и мислите као да ова е којзнае што Интел е уништен пресисан и што не, без да ги разберете стварите. Само за референца, најновиот рефреш на последната генерација 270к Плус е побрз од 9950х во продуктивност и се јаде со 9800х3д у игрици.
Ама не ќе изгледа дека само ние сме глупи, особено ако ги погледнеш бројќите што и колку се продава. Ц'к

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
851
733
Ја како фан на интел моментално од денешен аспект преферирам амд повеќе, благодарение на ZEN проектот денеска имаме солидни процесори, иначе уште ке фуравме интел 14 генерација со архиктетура 32nm и перфоманси на Sandy brigde,иначе амд моментално ги гази интел како со архиктетура така и со цена на перфоманс добиено

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
Ама не ќе изгледа дека само ние сме глупи, особено ако ги погледнеш бројќите што и колку се продава. Ц'к

Ти не си поарен од членов над мене кој мисли дека Сенди бриџ перформанси имаат 14 серија процесорите и 32 нм архитектура. :ROFLMAO:

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
851
733
Ти не си поарен од членов над мене кој мисли дека Сенди бриџ перформанси имаат 14 серија процесорите и 32 нм архитектура. :ROFLMAO:

Ја мислам дека треба да се вратиш во 4 одделение, пошто гледам не ги тумачиш работите како треба :D али те разбирам треба да си ги оправдаш парите што си ги фрлил за i7 14700K :D

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
Ја мислам дека треба да се вратиш во 4 одделение, пошто гледам не ги тумачиш работите како треба :D али те разбирам треба да си ги оправдаш парите што си ги фрлил за i7 14700K :D

човек може само да ве жали како самоуверено дискутирате на теми каде што се тотално неписмени. Елементарно знаење немате.

FikanA

hello world
3 април 2025
213
262
Средe никаде...
човек може само да ве жали како самоуверено дискутирате на теми каде што се тотално неписмени. Елементарно знаење немате.
Мислам без навреда, али ако он нема елементарно познавање на темава, ти немаш елементарен т.н. reading comprehension. Убаво пиша човекот дека Амд кога ги пуштија Zen процесорит Интел првпат почуствуваа што е притисок и реално последиците од тоа до ден денес ги чуствуваат (за кого како)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Ма кој досега убедил Јеховин сведок па ние ... :sneaky:

1776723096136.jpeg

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Има дефиниција за ова:

„A delusion is a belief that is clearly false and that indicates an abnormality in the affected person's content of thought. The false belief is not accounted for by the person's cultural or religious background or his or her level of intelligence.“

Не верувам дека си глуп, само си афектиран од delusion.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
Има дефиниција за ова:

„A delusion is a belief that is clearly false and that indicates an abnormality in the affected person's content of thought. The false belief is not accounted for by the person's cultural or religious background or his or her level of intelligence.“

Не верувам дека си глуп, само си афектиран од delusion.

на ИТ форум дискутирате, а врска немате од ИТ и од хардвер. На крај според вас морони испаѓа јас дека имам бош производ кој не функционира, пошто сум под делузија. Ко да сум слеп и не гледам дека при игрици имам 350 фпс на 2к, смут искуство при користење тон програми и обавување на комплексни таскови за неколку секунди. Али ајде, терајте тркалото.

FikanA

hello world
3 април 2025
213
262
Средe никаде...
на ИТ форум дискутирате, а врска немате од ИТ и од хардвер. На крај според вас морони испаѓа јас дека имам бош производ кој не функционира, пошто сум под делузија. Ко да сум слеп и не гледам дека при игрици имам 350 фпс на 2к, смут искуство при користење тон програми и обавување на комплексни таскови за неколку секунди. Али ајде, терајте тркалото.
Мечкин камен CPU edition

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.494
2.945
Можеби донекаде имаат дадено одговор чичко Данинг и чичко Кругер (не Фреди), во не така далечната 1999 година:
Данинг-Кругеров ефект — Википедија

или, ко шо сумира Џемини, да не пренесвам во целост, ќе цитирам само еден дел:
Двојно проклетство: Неспособните луѓе не само што не знаат, туку не можат ниту да сфатат дека не знаат, што ги спречува да ја подобрат својата ситуација.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Да бидеме реални, никого не го боли таквото каков производ имаш ти а не па да коментира за тоа. Ама да, тоа е веќе друга дијагноза кога мислиш дека сите други се морони освен тебе, во што немам интерес да навлегувам. Целава дискусија не е ни од блиску битна за да се користи таков речник и да се ескалира ситуацијата понатаму.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Можеби бидејќи темата е Vs.
додека во IT секторот во поскоро време
претежно е соработка на некои идеи
а не само брз раст и што повеќе заработка

Поздрав до тимот на IT mk
и во последно време посериозните теми кои се обработуват
како новосоздадена содржина

kebe

hello world
29 март 2012
302
274

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
Ги гледав ривјуата вчера, и не разбирам зошто и го ваделе овој ЦПУ воопшто, маргинално е побрз врз обичниот, дури и не е побрз од 270k Plus на некои тестови. Едино за data science имало значителни подобрувања.
Исто така на Gamers Nexus не им го дале за ревју зошто ги критикувале нешто, цел рант имаше Џизс вчера на јутуб.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
Мислам дека ако ги прашаш ќе ти кажат “Пошо ми се моеше бр'т“.

што ќе ги прашувам, станаа тотални хоштаплери последниве години. Треба малце да се симнат на земја. Дури и оние што им помогнаа да станат на ова ниво со негативни ревјуа за Интел и тажни тамбнејли да му го исперат мозокот на купувачот веќе ги шутираат. Гејмер нексус е типичен пример.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
сите на АМ4 мислевте ќе идете вечно на оваа платформа, со апгрејди, АМД сепак ве заеба. Ви ги секна процесорите. Сите сакаат апгрејд, но процесори нема, и тие што ги има се изгор скапи.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно