Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Best bang for the buck телефон

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
И ја се сложувам дека само флегшип телефон купување вреди за парите, посебно ако треба да се користи долгорочно.
FЕ, A серии, Redmi серии, се океј за лајт корисник, но веќе ако се бара најдобро за парите, постар флегшип е многу подобар избор.

Ѕ23 е моментално околу 500€ кај нас, и тој би бил мој предлог.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
„FE серии, А серии биле за лајт корисник...“

Како не знам што тоа треба да се прави со мобилниот. Со цел респект спрема тие што едноставно сакаат премиум искуство, материјали, големина, изработка итн.

Океј е. Флегшипите имаат две битни предности над А серијата (кога се работи за Samsung) а тоа се: Вистински проксимити сензор и далеку подобар читач на отисоци. Заради ова би одел на флегшип затоа што МНОГУ го олеснува секојдневното користење.

Темава ми дојде како кец на десетка затоа што и јас треба да куппувам поклон за матура. Еднаш купив кинески телефони за двајцата Xiaomi. Не ме држете за збор, мислам дека беа Redmi Note 11 Pro.

Еднаш и никогаш повеќе. Кај ќерката се „поремети“ гугл акаунтот. До ден денес не може да се логира и покрај сите ресетирања.
Сега на овие години да се бафтам по форуми, да местам кастм ромови, да преправам и чепкам. Не фала!

Темава е бест банг фор д бак за 400 евра. За 400 евра јас не гледам флегшипови никаде. Освен на старо а поклон не се купува на старо. Фала на разбирање

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
„FE серии, А серии биле за лајт корисник...“

Како не знам што тоа треба да се прави со мобилниот. Со цел респект спрема тие што едноставно сакаат премиум искуство, материјали, големина, изработка итн.

Океј е. Флегшипите имаат две битни предности над А серијата (кога се работи за Samsung) а тоа се: Вистински проксимити сензор и далеку подобар читач на отисоци. Заради ова би одел на флегшип затоа што МНОГУ го олеснува секојдневното користење.

Предности на вистински флагшип vs FE/A56 се еден тон, проблем е што тие бенефити не се нешто што е неопходно, а разликата е доста голема.

Од брзина, до камери, до додатни камери, до видео, до сигнал, до изработка, до GPS/интерконекции, екрани, ладење, полнење, батерија.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
премиум уред и све подоле има огромна разлика у секој поглед. Како да споредуваш коњ за трки и магаренце. Кој пробал премиум, верувам никогаш не сакал да се врати назад.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Дечки, затоа и му предложив на Гокица половен S23 Ultra, мислам јасно е тоа.
Но му предложив пред тој да појасни за што му треба.

Поентата е што нема нов флегшип уред за 400 евра. За поклон на ќерка му е телефонов, не за баба му, па ајде да пројде со половен.

Последна промена:

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Ај вака, бидејќи се работи за дете без разлика на тоа колку години има перформансите од лично искуство велам дека се небитни не целосно но би рекол дека А55/А56 сосема ги задоволуваат потребите од тој аспект. Исто децава веќе се родени со телефони у рака и прават тешка кастомизација на интерфејсот со што не па затоа битно е ако порано користела самсунг дека многу повеќе ќе и се допадне пак тој производител, пак зборам за случајов и од мое искуство дома не дека шаоми и останатите немаат добар совтвер или интерфејс.

Фе моделот по квалитет, камери и слично е доста блиску до А серијата но разликата највеќе е во флегшип чипсетот и затоа стојам на мислењето дека нуди подобар однос цена/квалитет но во случајов за дете сосема ок е и А серија плус е малце поевтино.

S23 е исто добра опција како премиум мал уред ако и се допаѓа помал телефон но со сите нишани (плусот е веќе прескап а ултра не би земал за дете само бидејќи е со искривен екран нема добри маски и заштита за екран).

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Моите и потребите на цело мое семејство се многу мали во поглед на телефон.

Емаил, вибер, јутуб (децава), по некоја фотка и тоа е. Освен јас што по некогаш си отворам лајтрум и се дивам на фотографии, никој друг по дома не се навратил на фотографии што ги сликал претходно. Дури и никој од нас не е мераклија да споделува фотографии по социјални мрежи.

Нов телефон носи мерак кој барем нас не трае една недела до две макс. Ама тоа е. После е сосем исто како и со претходниот телефон.

FE го користи ќерката неколку години. Не се пожалила. Ама не држи убаво батерија па затоа ќе се подновиме.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
FE го користи ќерката неколку години. Не се пожалила. Ама не држи убаво батерија па затоа ќе се подновиме.
S20 FE и S21 FE беа катастрофа со батерија. После тоа, престанав да ги следам само заради ова. Мене батеријата ми е на прво место, не сакам да се замарам со влечење Power bank и 200 тракатанци со мене. Жаомије користам чисто ради ова, го ставам на 15% телефонот да се наполни, одам мавам туш, се враќам, стигнал до 97%. Поарно, здравје.

Немам зошто да те убедувам или да ти викам земај ова, најбитно е девојчето што ќе си бендиса затоа што таа ќе е корисникот на тој телефон.

Дај и избор од неколку за што мислиш дека би биле добра опција и нека си одбере. Мислам дека тоа ти е најдобро.

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
Секој со своето. ама моментално разликата помеѓу Ѕ24FE и Ѕ23 е 3000 денари ако се споредат овие телефони со најниската цена

Ѕ24FE е 27K во iBuy mobile (во Ледиком е 28К)
Ѕ23 е 30К во Ледиком

Значи и двата се над буџетот од 400 евра кој е предложен од членот.
За таа мала разлика во цена, Ѕ23 е далеку подобар како целокупен пакет. И не е само проксимити сензор и материјали, туку процесор, дисплеј, камери, батерија.

Еве сега има FE серија (20 или 21) ама џабе кога батеријата е толку деградирана да телефонот е неупотреблив по само неколку години.
Ако ги видиме флегшипите од тие години Ѕ21/22 , па и Ѕ20, се скроз употребливи, па дури и може да се споредат со Ѕ25 по некои метрики. (не се многу позади)

Да не зборуваме за А класа како А51/52/53. Единствено А52Ѕ беше погоден и може малку подобро се држи во 2025.

Заклучокот од секој што користел флегшип и користел некој мид/буџет класа телефон ќе биде ист.
Разликата во пари меѓу флегшип и мид класа на телефон ќе се надокнади co долготрајноста на моделот.

Како технологијата стагнира, моменталните флегшип модели ќе имаат минимум животен век од 3/4 години, а ќе работат солидно и по 7 години. Затоа и ја зголемуваат софтверската подршка.

И ако се бара best for the buck долготрајно, тоа е флегшип стар 1 или 2 години.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Единствено А52Ѕ беше погоден и може малку подобро се држи во 2025.
Мојот А52s сеуште грми и сеуште држи батерија како првиот ден еве веќе две полни години.

Иначе, контам јас. Премиум е премиум ама и цената е премиум.
За женско кое од телефон страна знае за камера, инстаграм, фејсбук и јутубе A55 е:
  • Бонбона телефон
  • Беспрекорно изработен. Стакло напред, назад, метална рамка
  • Има изглед на флегшип
  • Ќути што не ми бараат иПхоне пошто „сите имаат“
  • И сите да имаат она нема да добие иПхоне пошто е навреда за интелегенцијата. Да, убав е, моќен, камера супер итн. ама Про Макс кој кошта како Нисан Микра на старо нема да добие.
Син ми и вака и така не го регистрира баш телефонот како must. Тој си игра на 4090-ката, растура во After Effects, влезен е во филм дека мора да научи Blender (и супер му оди) така да... секоја планина своја тежина.

Мобилен користам од 1997 и не можам веќе да ги смислам. Изгустирана работа.
Flegma си има други приоритети. Дали да купи два мобилни или викендица, кола и хеликоптер :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Моето дете нека биде среќно и RX 580ката ако му ја дадам, не да му купувам 4090ка.
Туку за А55 слушнав доста негативни работи од луѓе што ги знам. Ако велите дека е бонбона без некој од тука да го има користено, нека си го земе членот, не знам што да кажам друго.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Ах заборавив дека на старо телефониве ми немаат логика. Нов е 500 евра во Ледиком. А користен година дена 400 евра. Јес дека и стариот можеби ќе оди долго, ама кој ќе го знае дали е паѓан, менувани екрани, напукната матична внатре, проблем со конектор и сл.

Чуден е пазарот на стари флегшип телефони. Но ете има и луѓе кои купуваат. Јас не можам да бидам еден од нив. За 100 евра плус се купува и peace of mind.

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
Мојот А52s сеуште грми и сеуште држи батерија како првиот ден еве веќе две полни години.

Иначе, контам јас. Премиум е премиум ама и цената е премиум.
За женско кое од телефон страна знае за камера, инстаграм, фејсбук и јутубе A55 е:
  • Бонбона телефон
  • Беспрекорно изработен. Стакло напред, назад, метална рамка
  • Има изглед на флегшип
  • Ќути што не ми бараат иПхоне пошто „сите имаат“
  • И сите да имаат она нема да добие иПхоне пошто е навреда за интелегенцијата. Да, убав е, моќен, камера супер итн. ама Про Макс кој кошта како Нисан Микра на старо нема да добие.
Син ми и вака и така не го регистрира баш телефонот како must. Тој си игра на 4090-ката, растура во After Effects, влезен е во филм дека мора да научи Blender (и супер му оди) така да... секоја планина своја тежина.

Мобилен користам од 1997 и не можам веќе да ги смислам. Изгустирана работа.
Flegma си има други приоритети. Дали да купи два мобилни или викендица, кола и хеликоптер :)

Ако се оди по таа логика, зошто па не А54? И онака нема некоја значителна разлика меѓу 55-ката, и подобро се покажа, плус е 250€ па членот може и два да земе наместо Ѕ23.

Иначе на старо не е толку цената. Реално околу 300€ одат. Секако има некој што ги објавува по нереално висока цена, ама па и затоа нема да ги продаде.

Имаше на оглас и Ѕ22 нов, неотпакуван, земен од Телеком, за 300€, ќе беше подобар предлог од А класа, ама го нема, изгледа е продаден. :)

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
Video card
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Ако се оди по таа логика, зошто па не А54? И онака нема некоја значителна разлика меѓу 55-ката, и подобро се покажа, плус е 250€ па членот може и два да земе наместо Ѕ23.

Иначе на старо не е толку цената. Реално околу 300€ одат. Секако има некој што ги објавува по нереално висока цена, ама па и затоа нема да ги продаде.

Имаше на оглас и Ѕ22 нов, неотпакуван, земен од Телеком, за 300€, ќе беше подобар предлог од А класа, ама го нема, изгледа е продаден. :)
Еве ти една доста добра причина зошто не А54:

1745533738389.png

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Како на пример? Пукај слободно
Пред да се залетаме..
Чисто само дека еве после месец - два користење, почнал да им кочи телефонот додека се во Х апликација.
Е сеа, зависи што и како прават, мада едниот од нив е баџанак ми, и типот користи само фб, месенџер и вајбер, ништо друго. Имаше претходно S10+ и сега земал А55 и вели кочи ко ненормален. Чудно ми е и мене малку де.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
Video card
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
X кочи и на флегшип уред, последно време имаа големи проблеми со стабилност и перформанси.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Интересна тема, во поблиска фамилија имам постари лица што користат А52с, и воедно јас користам А52с од пред 2 и пол години некаде. За мене телефонот е топ, ниту ми закочил, ниту ми е проблем што апликацијата не ми ја отвара секунда побрзо од флегшип, единствен недостаток ми е батеријата брзо ја празни ако го малтретирам цел ден, и што нема телескопска камера. Наспроти ова, постариве лица што поима немаат од технологија ми кажуваат како се зезнале што го земале, телефонот кочел, не биле задоволни, а од телефон знаат само фб, инста и да прелистуваат на прелистувач.

За мене секој мид рејнџ телефон е повеќе од доволен за 90% од корисницните што и вака и така за 2, 3 години ќе го сменат, а флегшипи од 1500 евра за основните апликации за социјални мрежи се оверкил.

За Ајфон да не почнувам, не кочел, имал најдобар камера, ова она... пробав ајфон, по мој вкус Андроид е супериорен во оперативниот систем, има далеку повеќе опции, а Ајфонот ми изгледа како рестриктирана верзија на оперативен систем.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.939
8.436
Ах заборавив дека на старо телефониве ми немаат логика. Нов е 500 евра во Ледиком. А користен година дена 400 евра. Јес дека и стариот можеби ќе оди долго, ама кој ќе го знае дали е паѓан, менувани екрани, напукната матична внатре, проблем со конектор и сл.

Чуден е пазарот на стари флегшип телефони. Но ете има и луѓе кои купуваат. Јас не можам да бидам еден од нив. За 100 евра плус се купува и peace of mind.
Напукната матична плоча.. Дај објасни го ова?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
1745566964663.png

Се исплати ли ова за парите (8500), >четири години стар модел?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Напукната матична плоча.. Дај објасни го ова?

Два месеци стар телефон падна на цемент. Надворешно немаше пукнатини на капак или стакло. Почна да мрзне што се решаваше само со рестарт. На сервис го отворија пред мене и увидовме дека матичната е пукната. Не знам и јас како е можно но сервисерот рече дека се случува.
Мислењето е автоматски споено:

Интересна тема, во поблиска фамилија имам постари лица што користат А52с, и воедно јас користам А52с од пред 2 и пол години некаде. За мене телефонот е топ, ниту ми закочил, ниту ми е проблем што апликацијата не ми ја отвара секунда побрзо од флегшип, единствен недостаток ми е батеријата брзо ја празни ако го малтретирам цел ден, и што нема телескопска камера. Наспроти ова, постариве лица што поима немаат од технологија ми кажуваат како се зезнале што го земале, телефонот кочел, не биле задоволни, а од телефон знаат само фб, инста и да прелистуваат на прелистувач.

За мене секој мид рејнџ телефон е повеќе од доволен за 90% од корисницните што и вака и така за 2, 3 години ќе го сменат, а флегшипи од 1500 евра за основните апликации за социјални мрежи се оверкил.

За Ајфон да не почнувам, не кочел, имал најдобар камера, ова она... пробав ајфон, по мој вкус Андроид е супериорен во оперативниот систем, има далеку повеќе опции, а Ајфонот ми изгледа како рестриктирана верзија на оперативен систем.

Искрен да бидам откако купувам паметни телефони не сме се соочиле дома никој со кочење на телефон. Значи години и години наназад. Можеби не сме захтевни корисници а и можеби сме имале среќа.

И јас слушам од други за кочење, па малку било рам и сл. Моја претпоставка е дека или имаат многу блоутвер кој го собираат од нет инсталирајќи се и сешто. Или пак го полнат до крај драјвот па нема место за оперативниот да дише. Или како што реков користат можеби захтевни апликации кои мене не ми притребале.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно