Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
675
Мои импресии се дека хардверска иновација нема, се е копи пејст…

Смешни се веќе со тој препич што го тераат на презентациите секоја година кај што подобар алгоритам за фото го нарекуваат photonic engine и нова анимација dynamic island. Ама ваљда тоа продава на просечен американски мозок. Стив Џобс беше друга димензија у презентирање на уредите во однос на ова денес.

Ова со dynamic island доста добро изгледа како анимација. Дали ќе е функционално ќе видиме. Се надевам ќе биде конфигурабилно пошто не сите гледаме потреба одредена апликација да го ми го прошири исечокот и константно да стои таму.

Камерата им е супер али ништо страшно иновативно туку чекорат по проверен пат.

Додека iPhone 14 Pro ме бендиса и најверојатно би се свичнал на него во блиска иднина (нема да спијам пред продавница), Apple Watch сеуште не го сметам за сериозен уред. Јасно е дека си има свои фанови и Apple се занесуваат со Most popular number 1 smartwatch in the world но “full day on a single charge”… станува дебилно мислам веќе.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Го гледав цел ивент, ме бендиса саатот ама зависи што цени ке има кај нас.
Инаку, добро е што зголемија камера, raw сликање и фокус на предна(welcome to 2018).
Според мене, презентацијата на Самсунг беше класа погоре и како што треба да изгледа од врхунска компанија.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Инаку, добро е што зголемија камера, raw сликање и фокус на предна(welcome to 2018)
Го претеруваат со камерите, веќе 3та година по ред фокус на снимање на филмови. Ги има ли прашано некој дали рекламите за iPhone ги снимаат со iPhone?

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.201
1.217
Скопје
Гледам Apple Watch Ultra е 799 долари, еве фан сум на iphone али никад не би земал саат, за тие пари има гармин феникс
Ама чекај, сеа гледам 4 телефони излегле?
Iphone 14,
iphone 14plus,
iphone 14 pro и Pro max

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Гледам Apple Watch Ultra е 799 долари, еве фан сум на iphone али никад не би земал саат, за тие пари има гармин феникс
Ама чекај, сеа гледам 4 телефони излегле?
Iphone 14,
iphone 14plus,
iphone 14 pro и Pro max
Ни ја никад не би зел Епл Саат ама не би зел ни Гармин Феникс. Скроз различни саати споредуваш. Различен сет функционалности.
Нејсе скапи играчки за мене.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.201
1.217
Скопје
Ни ја никад не би зел Епл Саат ама не би зел ни Гармин Феникс. Скроз различни саати споредуваш. Различен сет функционалности.
Нејсе скапи играчки за мене.
Муабетот ми беше ако давам толку пари ќе земам Феникс

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Да де. Али саам да кажам дека ова е еквивалентно на “Ако даам толку пари за лаптоп ќе зеам десктоп“ :) Исто е ама не е исто.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.716
3.383
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
700 евра за up to 70 hours - НЕ.

Може нема толку фунцкии како ејпл воч, али за мене хуавеи гт2 е топ, 1 недела си трае батерија со вклучен блутут нонстоп 24/7

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
700 евра за up to 70 hours - НЕ.

Може нема толку фунцкии како ејпл воч, али за мене хуавеи гт2 е топ, 1 недела си трае батерија со вклучен блутут нонстоп 24/7
Земи си Casio G-Shock Solar, исто со блутут, ќе ти трае неограничено батеријата.

Dastiii69

read-only
18 август 2022
8
18
Чисто информативно, што цени очекувате на новиве јаболчина кај телеком? И за колку време обично стануваат достапни во телеком после претставувањето

389mk

hello world
16 јануари 2020
282
316
Јас мислев дека овој островот има и дисплеј некој рудиментиран над сензорите и може да прикажува барем броеви, ама тој само се зголемува од страните за да не биде како дупка. Што има тука иновативно? Чисто софтверско решение кое заменува спуштање на листата со известувања каде се е попрегледно

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.201
1.217
Скопје
Чисто информативно, што цени очекувате на новиве јаболчина кај телеком? И за колку време обично стануваат достапни во телеком после претставувањето
Не очекувај ко во Америка 799 долари, кај нас над 55.000 за основниот 14, а за пристугнување Октомври

mdeni

senior
24 септември 2012
6.086
6.019
Нели правилото беше колку долари толку евра?

Значи кај нас ќе е испод америчката цена, 52000.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Нели правилото беше колку долари толку евра?

Значи кај нас ќе е испод америчката цена, 52000.

Тоа беше кога не беа изедначени доларот и еврото. Инаку на тие цени во САД секогаш има и данок рачунајте.

Според ЕУ земјиве, гледам дека Pro Max е околу 1450еур, така да Телеком очекувам меѓу 90-95к.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Реално далеку е од Фениксот за сериозни спортисти/аматери ... од било кој аспект гледано, сем резолуцијата на екранот и фенси UI.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Стварно незнам дали некој со iPhone 13 би земал 14, зборам за "non Pro".

Јас со 11 не би земал 14. Да имаше барем УСБ Ц стварно ќе се размислев. Најголем проблем со ајфонот ми е тоа шо е црна овца - само за него треба посебен кабел за да го пунам.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Јас со 11 не би земал 14. Да имаше барем УСБ Ц стварно ќе се размислев. Најголем проблем со ајфонот ми е тоа шо е црна овца - само за него треба посебен кабел за да го пунам.
Тоа и плус е преносот на податоци доста поспор

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Тоа и плус е преносот на податоци доста поспор

Конкретно не сум имал ситуација да префрлам ствари преку кабел воопшто па ни преку WiFi некое чекање не сум искусил реално (нормалниот iCloud backup си работи во позадина, си плаќам месечно за повќе cloud storage, и не сум некој heavy user за да имам големи фајлови и слично).

That being said тоа pro res или pro raw или како и да им се вика на новите ајфони можда прави некои енормни фајлови каде би имало и те како разлика да се префрлаат преку кабел за видео едитинг на компјутер.

П.С. ова клаудфлерот фучи на толку јако шо од почеток на пишување коментар до крај на истиот дава грешки при испраќање на коментарот. ПА ПИШУВАЈ ПОКРАТКИ КОМЕТАРИ ТОШЕ ЈЕ**ТЕ

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно