Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

“Центри за податоци“ (AI Data Center) во Македонија

FikanA

hello world
3 април 2025
255
324
Средe никаде...
2. До кога со таа крадачка приказна... јас во тоа не верувам, не сум крадел (животозагрозувачки) во животот и не верувам во тоа дека некој ќе кради од комшијата за тој да има оној до него да гладува
Еве и да постои тоа, нели треба да бараме начини да го искорениме тоа, Барање Решенија а не воочување проблеми
Не знам дали живееме во иста држава
4. АЈДЕ ЗА КАНТАТА... 50мина според фирма што ќе знаат да им средат работа без да им прават драма
ако учел некој CS од Пехчево претпоставувам него
Ако даваат добра плата и сместување имам културно зошто не би идел и јас не само Пехчево, секаде каде pros се повеќе квалитетно и квантитетно од cons
Абе добро, чим ти би живеел до такво нешто, со тебе автоматски нема поента да продолжи дискусијата. Очигледно е дека не гледаш проблем туку и не планираш да пробаш да размислиш да согледаш проблем.
А на крај приказната ќе заврши исто како за Усје, за ТеТо, за Топлана Запад итн.

Во однос на Cons, убаво споделија погоре документарец а не е дека нема илјадници видеа од луѓе што живеат во непосредна близина на дата центри.
Чим не веруваш во крадачката приказна, тогаш автоматски би требало да им веруваш на луѓето кои живеат до дата центри во развиени држави и имаат Гостиварска Вода во чешмите и струја како во Куба.

6. Епа тоа говорев погоре дека не може некој кој не знае за придобивнки да зборува...
прашај колку значи (или уште поточно ЧИТАЈ чини) латенција од 1ms во Revoult или VISA , MasterCard да речемe за едно 15 000 000 корисници
Сите ""pros"" што ги наброја се некако само за луѓе работат во полињата на ИТ. Испаѓа да, да ни треба ова, иначе кај ќе работам... Еве, ја како прост машински инженер твојот конкретен пример за Revoult или Visa не ми значи ништо, такашто можеш слободно да ми споделиш како ова ќе ми го промени секојдневието. Навистина ме интересира.
Би можеле да направиме и компарација колку добро ќе нарпави за тие 15.000.000 корисници наспроти штета за нас, али за среќа нашите водачи кои никогаш не лажат имаат горе долу 0 транспарентност во однос за каков Дата Центар сега стануваше збор во Пехчево, такашто таква компарација не е можна.

Во моменталната ситуација очигледно е дека се евтино направени проекти кои не почитуваат никакви стандарди, најмалку од аспекти на загадување. Далеку дека сум од тие Зелените што мислат дека можеме да живееме во “0 загадувачко општество“, ако не беше очигледно по мојот став за Усје и потрадиционални производствени погони, али моменталните дата центри се 0 придобивка за сите освен за луѓето што ги градат и тие што работат со тоа.
Мислењето е автоматски споено:

аај Арно велиш @acekorg доста бев измеќар за негативно настроение и на тебе и на овој погоре,
исто довоно бев измеќар денеска и н асите кои читаа на форумов темава денеска
се одјавувам јас и се надевам дека некој моите крадените податоци од ФЗОМ нема да ги злоупотреби како и тоа дека останатите кои ги има некаде и насекаде по државни сервери ќе бидат барем двапати посигурни ама не од ФЗОМ туку од неизградениот ДатаЦентар во Пехчево

over and out
Елвис е во Шуто
јас ојдов на спијање
Поздрав до утре каде и да си Македонијо
Класичен локален потег. Цинизам и потсмев кога некој убаво пробува да дискутира. Барем да удриш еден proof-read пред да кликнеш “Испрати мислење“ и чат пат некоја точка и запирка да додадеш...

1472.jpg
Да видам да не верувам...

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.567
3.030
Според муабетов овдеки, овие дата центри би биле за потребите на НАТО?
Цитирам: On top of that, we have 1.5 percent of our GDP investments into our critical infrastructure, which will be used by NATO South and Eastern flanks. So practically, this is the exact idea of President Trump: 5 percent overall, 3.5 percent military, typically military expenditures, and 1.5 percent investments and expenditures into critical infrastructure which will be used by NATO forces, like railways and highways and so on and so forth.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.262
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
тоа дали кошта 3% споредено со хардверот што треба да го купат и купуваат. поише ќе ги кошта да стигнат до пехчево него да изградат на географски подостапно место. плата за кого?

струја за овој потфат македонија нема. ќе си донесат свои гасни турбини, како што прават низ цел свет (осеќам ко 5ти да го повторувам ова)
Каква врска има колку кошта хардверот? Или според тебе поважно е колку он ќар ќе направи? Да речеме ќе остави тука неколку милиони евра во старт (градба, инфраструктура, логистика) и плус данок во иднина а и плати што праша за кого веројатно треба вработени да има или не? И тоа според тебе е нерелавантно пошто он ќе им многу ќар?

@petkotrajko "like railways and highways and so on and so forth." Каде виде дата центри?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.854
34.083
roka.mk
Премиерот што го гласавте секое појавување на било кој медиум вика дека он работел за граѓаните, ако ако стварно е така сега треба да распише ФЕР референдум и да слушне што викаат граѓаните, ако граѓаните речат НЕ за дата центри тогаш завршена прича...уствари па ние не сме глупи ко Швајцарците за се нешто референдум да праиме, нашите политичари го знаат мислењето на народот имаат они 3-4 ботови партиски што им го пренесуваат мислењето на НАРОДОТ...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.262
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас сум за референдум. Последниот се покажа како многу добра работа.
За овој референдум од сликата зборам да нема забуни. Патем, зошто некој на свој приватен форум би користел Северна Македонија? Каков човек го користи тоа име освен ако не е принуден?
1787815086051.png

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.567
3.030

@petkotrajko "like railways and highways and so on and so forth." Каде виде дата центри?
Поставив прашање, кое ми изникна читајќи го текстот.

Забелешка: во денешниов речник, под изразот „дата центар“ се подразбира уште еден дел од модерната инфраструктура.

FikanA

hello world
3 април 2025
255
324
Средe никаде...
И тоа според тебе е нерелавантно пошто он ќе им многу ќар?
Поголемиот дел од ќарот ќе оди во џеб на сопственикот и политичарите. Тие што ќе живеат во близок радиус до него ќе добијат дестабилизација на водовод и електрична мрежа и ако се одлучат да измонтираат гасни турбини, одредено ниво на загаден воздух. Ниту ќе добијат работа таму, ниту асфалтирани улици..

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.854
34.083
roka.mk
Јас сум за референдум. Последниот се покажа како многу добра работа.
За овој референдум од сликата зборам да нема забуни. Патем, зошто некој на свој приватен форум би користел Северна Македонија? Каков човек го користи тоа име освен ако не е принуден?
Погледнете го атачментот 164405
Ти дечко озбилно мислиш дека тоа некој земал и намерно го напишал? Не туку плагинот го користи тоа име а ит.мк како и сте остнати домашни сајтови кои користат ист плагин за продажба го имаат истото име...

18 август 2019
1.243
1.230
Цело време дискутирате за Пехчево. Вака ќе биде, онака ќе биде...

Се работи за Панчарево, а тоа е барем 10 километри подалеку. Не знам каде е точната локација, но има таму доволно запуштени места па никој не мора да живее во непосредна близина..

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Цело време дискутирате за Пехчево. Вака ќе биде, онака ќе биде...

Се работи за Панчарево, а тоа е барем 10 километри подалеку. Не знам каде е точната локација, но има таму доволно запуштени места па никој не мора да живее во непосредна близина..
Зарем веруваш во вакви глупи „проекти“, што никогаш нема да бидат остварени.
Само за референо споредување, дата центар на Микрософт, троши ел. енергија од околку 60% од вкупната потрошувачка на цела Македонија.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.113
3.598
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Каква врска има колку кошта хардверот?
дека цената на градбата не им игра улога во финансиската математика.
посебно кога ќе се пресмета непостоечката инфраструктура.

18 август 2019
1.243
1.230
Зарем веруваш во вакви глупи „проекти“, што никогаш нема да бидат остварени.
Само за референо споредување, дата центар на Микрософт, троши ел. енергија од околку 60% од вкупната потрошувачка на цела Македонија.
Дали верувам или не верувам, сосема е ирелевантно. Гледам што се дискутира овде, а целата дискусија е без конкретни податоци. Никој не ја спомнува конкретната локација, никој не спомнува кој е иницијаторот.

Локацијата е помеѓу селата Црник и Панчарево. Иницијатори се сопствениците на парцелите (вистинскиот иницијатор е во сенка). А сопственици се „високи“ личности (еден поранешен пратеник). Тие луѓе не работат ништо без корист. Нешто имаат замислено. Дали навистина тука ќе се изгради дата-центар кој ќе работи или тоа ќе биде само параван? Но тоа е сосема друга тема.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.342
2.759
Премиерот што го гласавте секое појавување на било кој медиум вика дека он работел за граѓаните, ако ако стварно е така сега треба да распише ФЕР референдум и да слушне што викаат граѓаните, ако граѓаните речат НЕ за дата центри тогаш завршена прича...уствари па ние не сме глупи ко Швајцарците за се нешто референдум да праиме, нашите политичари го знаат мислењето на народот имаат они 3-4 ботови партиски што им го пренесуваат мислењето на НАРОДОТ...

како очекуваш да ти работат проектите во ИТ без датацентар? АИто што куцате код мора негде да работи, токените да бидат поефтини.

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.208
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Јас начелно не сум против развој на дата центри, мора да се работи и да се живее од нешто (па и со ограничен економски бенефит од аспект на број на вработени и потенцијални даноци), не сме ние Швајцарија, но по разумни стандарди за да имаме еколошка одржливост на долг рок.

Според мене, проблемот не е во самите дата-центри генерално, туку во изградбата на ваков објект без транспарентни информации и студии за еколошките и економските последици.

Проблемот за предлогот за изградба на дата центар во Пехчево е тоа што овој проект се „шверцува“ без јавна дебата и утврдени услови. Тоа создава силен сомнеж дека ќе се работи под никакви стандарди, на штета на природата и граѓаните, а за сметка на профитот на неколкумина.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.567
3.030
Јас начелно не сум против развој на дата центри, мора да се работи и да се живее од нешто (па и со ограничен економски бенефит од аспект на број на вработени и потенцијални даноци), не сме ние Швајцарија, но по разумни стандарди за да имаме еколошка одржливост на долг рок.

Според мене, проблемот не е во самите дата-центри генерално, туку во изградбата на ваков објект без транспарентни информации и студии за еколошките и економските последици.

Проблемот за предлогот за изградба на дата центар во Пехчево е тоа што овој проект се „шверцува“ без јавна дебата и утврдени услови. Тоа создава силен сомнеж дека ќе се работи под никакви стандарди, на штета на природата и граѓаните, а за сметка на профитот на неколкумина.
Дали верувам или не верувам, сосема е ирелевантно. Гледам што се дискутира овде, а целата дискусија е без конкретни податоци. Никој не ја спомнува конкретната локација, никој не спомнува кој е иницијаторот.

Локацијата е помеѓу селата Црник и Панчарево. Иницијатори се сопствениците на парцелите (вистинскиот иницијатор е во сенка). А сопственици се „високи“ личности (еден поранешен пратеник). Тие луѓе не работат ништо без корист. Нешто имаат замислено. Дали навистина тука ќе се изгради дата-центар кој ќе работи или тоа ќе биде само параван? Но тоа е сосема друга тема.

Да, отсутвото на релевантни информации за ваков објект, и кај мене предизвикува сомневање уште од старт.

Можеби сум еден од по-неинформираните за конкретниов објект, кој се планирал во нивите помеѓу Црник и Панчерево (и можно е и пешки да сум шетал таму, или во близина), па, ако постојат релевантни податоци, би сакал да ги видам и прочитам.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.417
5.580
Ок.
Дека го споделе линкот во оваа тема овдеки (а немаше контекст, или барем текст :) од твоја страна), па си реков да прашам.
Текстот што е релевантен за дискусијава е на сликата, а линкот е изворот од каде е преземен. Таму е целото интервју со прашања на различни теми.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.342
2.759
Да, отсутвото на релевантни информации за ваков објект, и кај мене предизвикува сомневање уште од старт.

Можеби сум еден од по-неинформираните за конкретниов објект, кој се планирал во нивите помеѓу Црник и Панчерево (и можно е и пешки да сум шетал таму, или во близина), па, ако постојат релевантни податоци, би сакал да ги видам и прочитам.

можно е да сме шетале, еко системот ќе ни го ебат скрооз ако го направат. Воздухот од Пехчево што се генерира ќе ни го украде тој дата центар.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.202
16.349
“....А би ми било мило затоа што веднаш би се вратил дома. Со убава работна позиција....“ овој мора да е профи чим одма ќе имал работна позиција. Source: trust me group

А и никако да се усогласиме на барем приближна бројка на колку вработени би имал. Некој ќе каже 5-10 души, некој 2ца, некој мисли дека цело Пехчево ќе се вработи во еден дата центар. Знам зависи од капацитеот, али па активни хигиеничари за што ќе се? Нели се тие соби комплетно изолирани од надворешноста?

Реално ова испаѓа е статус на пола форум, да не именувам. Истата работа беше во темата за сејф сити камерите, и за пошта/царина итн. Пола од експертите не живеат во Македонија, али важно они знаат најдобро знаат што нас ни треба и пошто они се шетани господа од големото добро утро. Па брат, они во ВИЕНА (едвај) живеат!!!!!?!?!?!?
На кого мислиш поточно?

18 август 2019
1.243
1.230

Ова нека биде со доза на резерва. Случајно да не сум застранил сосема.

На југозапад од маалото Сува Река, на самата граница со атарот на селото Црник се наоѓа месност викана Шабанов Лаг. Наведената локација е тука.

41.835739, 22.878858 географски координати.

Релевантни информации секогаш недостигале. Дури и за седницата на советот на општината во оптек се две верзии. Едната е дека точката е исфрлена од дневен ред, другата е дека сите советници гласале против.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно