Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

pdb123

read-only
13 ноември 2019
8
5
InTime се лажови и неспособни знам. Се јавив денес, според нивниот timeline имало уште дена пред deadline, сеа следно ќе се јавам да се испокарам ако касни уште од предвиденото, и ќе пишам до Амазон исто. Ме нервира шо пратката уствари ја рачунаат како доставена, на UPS tracking-ot ја пиши delivered. Испаѓа тие во мое име кажале, да доставена е пратката. А таја уште "се царини".
Јас денес само што ја добив пратката од Амазон (документите ги имав поднесено на 12-ти). Ме контактираа првично на 8-ми и мислам во истиот ден на апликацијата ми пишуваше дека е delivered, ама еве денес откако ја добив пратката повторно добив нотификација на апликацијата дека е delivered :unsure:.

Едит: Еве само што ја проверив tracking history, на 8-ми вика Package arrived at a carrier facility, а прилично сум сигурна дека пишуваше delivered, само не проверив tracking history да видам дали го пишуваше за carrier facility, или па сега се сменило. Ако е така, глупо е кога ќе стигне кај carrier facility да те известуваат од Амазон дека е delivered :unsure:.

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
чим добијат полномошно кај нас ја маркираат за испорачана на амазон, бар мое искуство секогаш било така до сега.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.656
1.818
Интересно сеуште нема ништо во медиумите за заглавените пратки на царина, веројатно се праве некој притисок да не се добива простор во медиуми.

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Интересно сеуште нема ништо во медиумите за заглавените пратки на царина, веројатно се праве некој притисок да не се добива простор во медиуми.
Верувај дека никому не му е гајле за нашите нарачки. Ако беше така досега некој ќе кажеше пуштај како досега за да не направиме целосен колапс на системот. Ќе направеа договор со сите платформи за наплата на ДДВ при нарачка и потоа ќе почнеа со примена на новите измени во законот. А во врска со медиумите, нема потреба од притисок. Никој не чита форуми, а никој не се жали на друго место.

15 септември 2012
1.164
1.300
Верувај дека никому не му е гајле за нашите нарачки. Ако беше така досега некој ќе кажеше пуштај како досега за да не направиме целосен колапс на системот. Ќе направеа договор со сите платформи за наплата на ДДВ при нарачка и потоа ќе почнеа со примена на новите измени во законот. А во врска со медиумите, нема потреба од притисок. Никој не чита форуми, а никој не се жали на друго место.

Напишав пред некоја страна: Пуштите абер на Инфомакс, обожаваат да се конфронтираат со власта... Они ако не ја средат работата, од форумов никој не е способен да го реши проблемот

reminder

read-only
30 април 2022
4
0
Прв пат пишувам овде и не ми се верува шо читам, со професионалци си имаме работа.
Проблемов е шо порачав од Амазон.де..
Нарачкава ми е со import charges.
Дали ќе имам дополнителни давачки ?
Мислењето е автоматски споено:

Од двете онлајн продавници пакетите стигаат за 1-2 дена. Разликата е во царинење кај нас, германскиот амазон е преку DHL каде што мораш да платиш лежарина 1600 ден + царина + ддв.
Кај америчкиот амазон се е платено, но кај нас се чека за царинскиот процес од 10 до 15 работни дена - ова според мене е ненормално лудило од страна на UPS.
Нарачав од Амазон.де.
Сега давачките се разложени ко кај америчкиот (import charges).
И врз тие давачки треба дополнително да плаќам нешто ?

Последна промена:

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Прв пат пишувам овде и не ми се верува шо читам, со професионалци си имаме работа.
Проблемов е шо порачав од Амазон.де..
Нарачкава ми е со import charges.
Дали ќе имам дополнителни давачки ?
Мислењето е автоматски споено:

Нарачав од Амазон.де.
Сега давачките се разложени ко кај америчкиот (import charges).
И врз тие давачки треба дополнително да плаќам нешто ?
Ќе треба да платиш и на амазон и дома кај нас, после 1-2 месеци од амазон ќе ти рефундираат средства за царина, данок итн

reminder

read-only
30 април 2022
4
0
Ќе треба да платиш и на амазон и дома кај нас, после 1-2 месеци од амазон ќе ти рефундираат средства за царина, данок итн
Браво, најдобри сме..
Автоматизиран е процесот за рефундацијата од страна на Амазон.де или треба да ги контактирам, да праќам и кај нив документи ?

Manis

hello world
14 јануари 2026
163
66
Да чудна работа, и за тие пратки од виа пост приватната пошта што се заглави преку алиехпрес. Овие од инфомакс барем да објавеа зарем тие не беа независни? Како така никој не се замара...А чекаме пратки од алиекспрес повеќе од 50 дена и тоа не било какви евтини. Нема го ова никаде во светот пратки за царина да се чекат по 1-2 месеца.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
И таа специјалната* лежарина и услуга што ја наплаќа ДХЛ кај нас е рефундирана од Амазон.де ?
Ако е до овде стасана работава, немаме конкуренција во регионов.
1593 денари лежарина не е покриена од амазон, тоа нелегално си го наплаќаат ДХЛ кај нас, ова со години го зборувам. :'(

reminder

read-only
30 април 2022
4
0
1593 денари лежарина не е покриена од амазон, тоа нелегално си го наплаќаат ДХЛ кај нас, ова со години го зборувам. :'(
Знам.
Ги имам платено тие изнуди еднаш, пратката беше од Америка, не беше од Амазон нарачана.
Ама видов дека Амазон.де дека почнале да ги разграничуваат трошоците за нарачката и си реков да си ја пробам среќата.
Исто видов пост на сабредитов наш пред 3 месеци, човек го постави моево прашање и доби одговор дека се поминува ко што треба, не беа спомнати ДХЛ и нивните специјални* услуги (Амазон.де).
Сепак фала ти..

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Знам.
Ги имам платено тие изнуди еднаш, пратката беше од Америка, не беше од Амазон нарачана.
Ама видов дека Амазон.де дека почнале да ги разграничуваат трошоците за нарачката и си реков да си ја пробам среќата.
Исто видов пост на сабредитов наш пред 3 месеци, човек го постави моево прашање и доби одговор дека се поминува ко што треба, не беа спомнати ДХЛ и нивните специјални* услуги (Амазон.де).
Сепак фала ти..
со амазон.де незнам како е ситуација, ама амазон.ком со УПС веќе си тера некој период без проблеми. УПС бараат само полномошно и изјавите стандард за вредност и не наплаќаат ништо плус.
Со дхл имаше пишано дека не го пошуваат ова сеуште .. дал е сменето немам фатено тука/на редит некој да пишал

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Едно кратко прашање, имам пратка од ebay, на 5 фев е примена во 1003 пошта кај нас, на МК тракинг ми излегуваше дека е примена...

Сега кога проверувам на нашиот линк ми стои дека не е пронајдена пратката, му се случило на некој? Знам дека нашиве се целосно неспособни па да знам што да правам.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Некој слично нешто? Долго време е вака заглавена ...

ddf2084636c3f47d5cc91847e41d4190.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

igormkd101

read-only
16 јули 2018
3
0
Ми вратија 6-7 пратки од Амазон заради тие неписмените од InTime.

Од амазон ако направиш неколку нарачки наеднаш, најчесто ги мешаат производите од сите нарачки, и испаѓа да добиеш пакети со мешани производи од барем 2-3 различни нарачки.

А од царина ти бараат доказ за плаќање од трансакциска само за ТОЈ ПАКЕТ, додека на трансакциска тебе ти ги покажува за секој посебен Order, а не за пакетите како што ги добиваш.

Плус скриншот од Order Details само за производите од тој пакет, што исто така е невозможно.

Им испратив скриншотс од сите трансакции посебно за сите ордерс + скриншотс од нарачките посебно како што ги покажува на Амазон. Ама ништо, не прифаќаат.

Некој со истиов проблем и чаре? Фотошоп?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.958
8.462

Wateva!

hello world
7 март 2014
270
324
Ако не се лажам за мобилни телефони имаме 5% ддв и 0% царина при увоз.

На што треба да се повикаме за да не не даночат со 18% ддв?

the old man

read-only
17 февруари 2017
6
1
Здраво на сите, дали ако нарачам од bike24.com каде што едниот производ таму е 40 евра, другиот 33 евра, ќе треба да платам дополнителни давачки кај нас во пошта (царина, ддв), прашувам бидејќи shipping ми е висока цената, а разгледувам можност некој што е во Германија да ми ги нарача и прати?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.958
8.462
Здраво на сите, дали ако нарачам од bike24.com каде што едниот производ таму е 40 евра, другиот 33 евра, ќе треба да платам дополнителни давачки кај нас во пошта (царина, ддв), прашувам бидејќи shipping ми е висока цената, а разгледувам можност некој што е во Германија да ми ги нарача и прати?
За се ке ти наплатат ддв и царина. Барал алтернатива!

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно