Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Не гледам на Амазон дека има бирање со кој курир сервис да се испорачува. Најверојатно не е ни важно што нема опција преку Македонски Пошти дабиде испораката.

Но и од бандитиве дхл/упс да имаше избор да се бира, барем ќе можеше да се јавам да прашам дали смениле нешто. Не дека се надевам но можеби Амазон мавал шамари. :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Јас колку што знам од член на друг форум што нарачува преку американскиот амазон, ако платиш трошоци на Амазон, тука само доставуваш документи за да те застапуваат и немаш други трошоци.

Мене фирма ми има праќано пакети при што беа платени од нивна страна сите трошоци, и од УПС ми се јавувале да ме известат дека се е платено јас само треба да пополнам изјавите за застапување и тоа било тоа.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Мене фирма ми има праќано пакети при што беа платени од нивна страна сите трошоци, и од УПС ми се јавувале да ме известат дека се е платено јас само треба да пополнам изјавите за застапување и тоа било тоа.
Никакви додатни давачки од УПС, лежарини или други кражби давачки?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Да, вака го викаат они "Free Domicile" shipment. Сега дали за сите пратки е платено или само за некои не знам, пренесувам тоа што го прочитав. Побарај на КарКлаб форумот може ќе ги најдеш мислењата.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
по ново ако е со УПС нема ништо екстра сем ако ти побараат документи/полномошно, како што пиша предходно се е прерачунато и платено од страна на Амазон. За amazon.com ова е сигурно веќе вака некое време, за другиве може да има зезанции ко што пишаа, да стигне со DHL и сл

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Тоа е DDP (Delivered Duty Paid).

Треба DHL и InTime(UPS), на продуктите кои стојат Import charges & fees, да не наплаќаат шпедиција, лежарина и слично.

Сепак плаќаш Shipping, import charges & fees плус тие земаат пари од тоа, и соработка со гигант како Amazon зошто би правеле такви манипулаторни работи.

Е сега како што гледам разликата е Германскиот Амазон испраќа 1-2 недели побрзо него Американскиот.

Нека сподели некој искуство со продукт кој што имал Import charges & fees на Германскиот.

Последна промена:

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Од двете онлајн продавници пакетите стигаат за 1-2 дена. Разликата е во царинење кај нас, германскиот амазон е преку DHL каде што мораш да платиш лежарина 1600 ден + царина + ддв.
Кај америчкиот амазон се е платено, но кај нас се чека за царинскиот процес од 10 до 15 работни дена - ова според мене е ненормално лудило од страна на UPS.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Кај америчкиот амазон се е платено, но кај нас се чека за царинскиот процес од 10 до 15 работни дена - ова според мене е ненормално лудило од страна на UPS.
Секогаш иде преку УПС, и секогаш се давачките тие што се наплатени директно од Амазон? Ако е вака не е лошо.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Германскиот амазон преку ДХЛ, и тука плаќаш лежарина + давачки кај нас.
Муабетот ми беше дали амариканскиот Амазон секогаш праќа преку УПС, и дали секогаш се давачките тие што се наплатени директно со смектата?

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Муабетот ми беше дали амариканскиот Амазон секогаш праќа преку УПС, и дали секогаш се давачките тие што се наплатени директно со смектата?
Да, таа е процедурата кај америчкиот амазон.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Од двете онлајн продавници пакетите стигаат за 1-2 дена. Разликата е во царинење кај нас, германскиот амазон е преку DHL каде што мораш да платиш лежарина 1600 ден + царина + ддв.
Ова од свое искуство кажуваш? , и ако да, дали за скоро пример пред некој месец си нарачувал, можеби работите се сменети сега.

На ист продукт од Германскиот стои Октомври дека ќе стигне, а на Американскиот Ноември. Различно е за секој продукт, некој продукти немаат ни Import charges & fees, ама сите продукти скоро пишува дека треба да стигнат побрзо со Германскиот, освен ова ако е грешка од Амазон.

Фала.

Blagoj322

The More You Buy, The More You Save
4 март 2017
53
72
Скоро имам купено слушалки од американски амазон, платено сите давачки онлајн (import & duty). Како што кажа mkextremer пратката стигнува многу брзо. Во мојот случај иако пишуваше на амазон дека се чека две недели за достава, пратката стигна во државата за 4 дена. Е сега проблемот е што кај нашите споро оди работата. Јас чекав две недели за да стигне од царина до кај мене до врата. Ин Тиме МК се задокжени за УПС пратки од америка и ти барат потврда за плаќање, инвоис и сл. јас и пратив документи нареден ден и пак чекав две недели.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
проблемот е што кај нашите споро оди работата. Јас чекав две недели за да стигне од царина до кај мене до врата. Ин Тиме МК се задокжени за УПС пратки од америка и ти барат потврда за плаќање, инвоис и сл. јас и пратив документи нареден ден и пак чекав две недели.
Ти наплатија додатни давачки од тоа што го плати на Амазон?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Скоро имам купено слушалки од американски амазон, платено сите давачки онлајн (import & duty). Како што кажа mkextremer пратката стигнува многу брзо. Во мојот случај иако пишуваше на амазон дека се чека две недели за достава, пратката стигна во државата за 4 дена. Е сега проблемот е што кај нашите споро оди работата. Јас чекав две недели за да стигне од царина до кај мене до врата. Ин Тиме МК се задокжени за УПС пратки од америка и ти барат потврда за плаќање, инвоис и сл. јас и пратив документи нареден ден и пак чекав две недели.
Чекањето е заради царината, УПС мислам дека немаат никаква улога или ако имаат немаат претставник ако можам да го речам кој ќе трча да ги убрза работите. Инаку штом им ја ослободат пратката од царина одма ја превземаат и ја доставуваат.

Исто ќе биде и со АлиЕкспрес ако се воведе царина и ддв.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Чекањето е заради царината, УПС мислам дека немаат никаква улога или ако имаат немаат претставник ако можам да го речам кој ќе трча да ги убрза работите. Инаку штом им ја ослободат пратката од царина одма ја превземаат и ја доставуваат.

Исто ќе биде и со АлиЕкспрес ако се воведе царина и ддв.

ДХЛ завршуваат за два дена се комплет.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Во 9 од 10(0?) случаи радије ќе чекам 2 недели па и повеќе, отколку на ДХЛ да им плаќам бандитски арач. :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Значи сепак до УПС е. Не знам како точно работи царината, дали можат брзиве пошти да имаат нивни претставници што ќе го убрзаат процесот .
Имаат само УПС не идат одма при пратки си собираат на куп на идат на два пати неделно ил како и да им одговара, исто и за испорака самиот курир ми збореше еднаш ко одредени денови у недела возат само не секој ден. Нема врска дека чекаат од царина, во нивни склад си е се само документи носат

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
и кога плаќаш (нарачки од друго место) кај нив исто се чека :D

За ова зборев и јас, моето искуство со упс е безмалку катастрофа, од комуникација до брзина па и цена.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Моментално баш гледам продукти и на некои стои "No Import Charges & $117.46 Shipping to Macedonia", додека кај други наведува и import charges покрај шипинг. Претпоставувам кај тие што е наведено "No Import Charges" можно е да треба ние да си ги регулираме? Како стоеше кај тебе во нарачката?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно