Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Marko42684

read-only
9 јуни 2021
3
3
Здраво дечки!
Пандан на VIVAX AEHI+ кај Мидеа ?
И како совет, се работи за дуплекс 100 квадрати. Долен дел е салонот без врата, мало предсобје кај што се и скалите за горе. Ходник во Г и 3 спални. Во главната спална планирам да ставам клима 12ка е сега не знам ми треба совет за парапетна. Во средната спална која е помала планирам да ставам клима најверојатно 9ка дека е помала од главната спална, таа ке се користи како "канцеларија". Во салонот долу во чело (во спореба со влезот) планирам да ставам 18ка. Ваше искрено мислење и совет ке ве молам, дали да одам со планот или да правам некои промени и дали Midea или Vivax.
Да станува збор за мала зграда, станот гледа на југоисток и е цел ден под сонце (салонот има огромен прозорец/лога. Сендвич стан односно ме грееат од доле, лево и десно. Вториот спрат е и последниот т.с подкровје. Изолација има врска немам сега дали е 10ка од надвор или 8ица, помеѓу становите е блок со 6цм стиропор и плус 5цм стиропор помѓу спратовите. На вториот спрат плафонот ми е од гипс, над гиспот има празен простор и е кровот, кровот си има нели стандард тервол волна што и да е но јас сепак додадов над плафонот т.с од горната страна распостелав усте 10цм волна. Инаку сега кога беа минусиве одев неколкупати чисто да видам каква е температурата во празен не греан стан, се изненадив комотно можеше да се седи по дукс.
Однапред ви благодарам !

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво дечки!
Пандан на VIVAX AEHI+ кај Мидеа ?
И како совет, се работи за дуплекс 100 квадрати. Долен дел е салонот без врата, мало предсобје кај што се и скалите за горе. Ходник во Г и 3 спални. Во главната спална планирам да ставам клима 12ка е сега не знам ми треба совет за парапетна. Во средната спална која е помала планирам да ставам клима најверојатно 9ка дека е помала од главната спална, таа ке се користи како "канцеларија". Во салонот долу во чело (во спореба со влезот) планирам да ставам 18ка. Ваше искрено мислење и совет ке ве молам, дали да одам со планот или да правам некои промени и дали Midea или Vivax.
Да станува збор за мала зграда, станот гледа на југоисток и е цел ден под сонце (салонот има огромен прозорец/лога. Сендвич стан односно ме грееат од доле, лево и десно. Вториот спрат е и последниот т.с подкровје. Изолација има врска немам сега дали е 10ка од надвор или 8ица, помеѓу становите е блок со 6цм стиропор и плус 5цм стиропор помѓу спратовите. На вториот спрат плафонот ми е од гипс, над гиспот има празен простор и е кровот, кровот си има нели стандард тервол волна што и да е но јас сепак додадов над плафонот т.с од горната страна распостелав усте 10цм волна. Инаку сега кога беа минусиве одев неколкупати чисто да видам каква е температурата во празен не греан стан, се изненадив комотно можеше да се седи по дукс.
Однапред ви благодарам !

Во салонот 5.5кв овој модел

Во спалната парапетна конзолна овој модел

Во помалата спална ( која ќе биде канцеларија ) овој модел

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
Здраво дечки! Дали можит мислење за парапетна клима од марка Vivax? Специфично овај модел, за 25кв спална.

Ако имат некој искуство и општо со Vivax :)

Исто во буџет ми влегвит и Toyotomi-во: TOYOTOMI CONSOLE CON36IN24R32/CON36OU24R32 | A++ R32 ако некој имат искуство со брендов исто

Поздрав!

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Здраво дечки! Дали можит мислење за парапетна клима од марка Vivax? Специфично овај модел, за 25кв спална.

Исто во буџет ми влегвит и Toyotomi-во: TOYOTOMI CONSOLE CON36IN24R32/CON36OU24R32 | A++ R32 ако некој имат искуство со брендов исто

Поздрав!
Виваксов е супер, конкретно тој модел е меѓу најпофалените (AERI+).
А во однос на цената, пошто парапетните се доста скапи, мое лично мислење дека е во ред.
А за Toyotomi....па ете по не знам кој пат некој прашува за нив, но ете слабо искуства...
Мој совет е да се држиш подалеку од него (не дека знам дека не го бива - туку не знајме за него ништо, а скапичок е, па не ризикувај).

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327

Поздрав!
Јас ја користам Виваксот само 35ка и можам да кажам дека е одлична. За греење дува од доле и ја прави собата бара за кратко време.
Зимај нема да згрешиш.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Toyotomi не е "измислен" бренд.
Само што нашиве трговци не го носеа.

Гуглајте го

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Момци еве веке 1 месец отколу ја инсталирав Haier Tundra 5KW. Уредот е релативно тивок, и надворешната и внатрешната единица. Уклучена е нонстоп веке скоро еден месец. Максимална оптеретувачка кога куката не беше затоплена беше 2KW (надворешната беше околу 0c ). Првите два денови од работењето истроши 16KW и 17KW za потоа да се стабилизира под 10KW во следните денови. После 25ти март потрошувачката е 5-7KW дневно, така да климата модулира на некој си 280W-380W најчесто. (Имам инсталирано смарт штекер од day 1). Притоа да напоменам дека имам инсталирано и уклучено подно греење на цел спрат кој секојдневно троши 7 до 10 пати повеке од климата. Моментално сум со новороденче, па не сум во можност да тестирам како би било ако се потпрам за греење само на неа. Повеќе тестирања и мерења во следните месеци кога подот нема биде толу ладен па ке можам да исклучам подно греење.

Куќа без фасада, ПВЦ, 35Кв Соба со клима.

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
Јас ја користам Виваксот само 35ка и можам да кажам дека е одлична. За греење дува од доле и ја прави собата бара за кратко време.
Зимај нема да згрешиш.

Кажи ми те молам, пошо неам досега имано или користено парапетни -- дуват само од долу или можит и од горе? И овие flaps-ојве ротирет како кај обична клима?

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Кажи ми те молам, пошо неам досега имано или користено парапетни -- дуват само од долу или можит и од горе? И овие flaps-ојве ротирет како кај обична клима?
Од доле дува цело време а горните може да си ги подесиш дали сакаш и на каде сакаш да ти дуваат. Кога е на ладно дува само од горе.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Дечки внатрешната единица на климава почна да брчи гласно, ама кога зголемувам fan speed на најјако престанува, само на ниските брзини брчи. Претпоставка до што може да биде, треба да се смени вентилатор или нешто поситно е?

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
251
Дечки внатрешната единица на климава почна да брчи гласно, ама кога зголемувам fan speed на најјако престанува, само на ниските брзини брчи. Претпоставка до што може да биде, треба да се смени вентилатор или нешто поситно е?
Buci na 30 sekundi ili 1 minuta pa ja snemuva bucavata ili konstantno buci?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Слушни од која страна иде бучавата. Од десна или лева?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Buci na 30 sekundi ili 1 minuta pa ja snemuva bucavata ili konstantno buci?
Константно бучи. Само кога ќе зголемам fan speed прекинува да бучи, на првите 2 брзини цело време бучи.

Слушни од која страна иде бучавата. Од десна или лева?
Не знам не можам да проценам, од сегде иде.

Погледнете го атачментот VID_20250405_145902941.mp4

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Не знам не можам да проценам, од сегде иде.
Ова е пиксната од левата страна на перката.
Не е скап дел. Се работи за лежиште од синтер кое е ставено во гумичка.
Доаѓа или како лежиште или комплет со гумицата.

Менувањето е 2 минути работа само што треба да се вади оклопот. Што се вика, сам можеш да го смениш.

Делов не е универзален. Мора да биде од тој бренд.
Дури да се снајдеш можеш да му прсниш спреј за подмачкување (не WD40, посно е и ја разјадува гумицата)

Во краен случај можеш и со шприц.
И за подмачкувањето треба да се вади оклопот.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Ова е пиксната од левата страна на перката.
Не е скап дел. Се работи за лежиште од синтер кое е ставено во гумичка.
Доаѓа или како лежиште или комплет со гумицата.

Менувањето е 2 минути работа само што треба да се вади оклопот. Што се вика, сам можеш да го смениш.

Делов не е универзален. Мора да биде од тој бренд.
Дури да се снајдеш можеш да му прсниш спреј за подмачкување (не WD40, посно е и ја разјадува гумицата)

Во краен случај можеш и со шприц.
И за подмачкувањето треба да се вади оклопот.
Фала, ќе проверам (y)

filip.mirceski

read-only
11 декември 2018
5
2
За Hitachi никој нема ништо пишано, добри се? Ценава е 46000 денари, што не е и толку скапа. Многу малку се коментира како бренд, баш ме интересира што искуство имате, вака на хартија се добри.
повеќе детали: Hitachi klima uređaj Airhome 400 3.5kW | RAC-DJ35WHAE + RAK-DJ35RHAE | FRIGO-VE
Еуровент: Model RAC-DJ35PHAE / RAK-DJ35PHAE | Eurovent Certita Certification

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
За Hitachi никој нема ништо пишано, добри се? Ценава е 46000 денари, што не е и толку скапа. Многу малку се коментира како бренд, баш ме интересира што искуство имате, вака на хартија се добри.
повеќе детали: Hitachi klima uređaj Airhome 400 3.5kW | RAC-DJ35WHAE + RAK-DJ35RHAE | FRIGO-VE
Еуровент: Model RAC-DJ35PHAE / RAK-DJ35PHAE | Eurovent Certita Certification
Hitachi е единствен бренд на клима кој ми е мене познат што може да прави дефрост и да топли во исто време.
Гледав на Јутубе и сеуште не ми е јасно како успеале.
Ова беше одамна.

Ти не потпирај се на искуства. Пребарувај го моделот низ Eurovent.
Ако не знаеш да тумачиш тука сме.

filip.mirceski

read-only
11 декември 2018
5
2
Hitachi е единствен бренд на клима кој ми е мене познат што може да прави дефрост и да топли во исто време.
Гледав на Јутубе и сеуште не ми е јасно како успеале.
Ова беше одамна.

Ти не потпирај се на искуства. Пребарувај го моделот низ Eurovent.
Ако не знаеш да тумачиш тука сме.
Ок, фала ти! :giggle:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Акциска цена на Vivax AERI+

3.5kw

5.5kw

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Дечки едно прашање дали имал некој слична ситуација. Имам Vivax Aeri 12ka прилично нова, пред два месеци монтирана. Моментално е на 23 степени и работи така 24/7. Имам заприметено дека во текот на ноќта па и сабајле до кај 8ч кога ќе уклучи да дува, дува едно 10-15 секунди и влегува во дефрост се појавува dF. Дефростот е околу 20 секунди и се “издишува” и продолжива да си работи нормално. Мислам дека на секое активирање да дува го уклучува дефростот (само во тој период, во текот на денот не). Температура надворешна е 8-10 степени? Нормално е ова или има некој проблем?

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
251
Дечки едно прашање дали имал некој слична ситуација. Имам Vivax Aeri 12ka прилично нова, пред два месеци монтирана. Моментално е на 23 степени и работи така 24/7. Имам заприметено дека во текот на ноќта па и сабајле до кај 8ч кога ќе уклучи да дува, дува едно 10-15 секунди и влегува во дефрост се појавува dF. Дефростот е околу 20 секунди и се “издишува” и продолжива да си работи нормално. Мислам дека на секое активирање да дува го уклучува дефростот (само во тој период, во текот на денот не). Температура надворешна е 8-10 степени? Нормално е ова или има некој проблем?
Stavi ja na fan 2 ili 3 i nema da pravi tolku defrost.

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Каков бре дефрост на овие температири?
Нешто не е во ред со таа клима.
Се работи нормално затоа сакав да прашам бидејќи кога ќе уклучи dF буквално 20 секунди се и се си продолжува нормално.
На гоогле ова го пишува:
The DF code appears when the unit is in a pre heat cycle on start up.
Можеби дека ми е активирана функцијата cF - функција против ладен воздух во режим на греење, ми сметаше кога ќе достигне температура да дува ладно ептен се осеќаше.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.343
Се работи нормално затоа сакав да прашам бидејќи кога ќе уклучи dF буквално 20 секунди се и се си продолжува нормално.
На гоогле ова го пишува:
Можеби дека ми е активирана функцијата cF - функција против ладен воздух во режим на греење, ми сметаше кога ќе достигне температура да дува ладно ептен се осеќаше.
Не сум сигурен, меѓутоа на овие температури дефрост климата не смее да прави.

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
На гоогле ова го пишува:
Кога се на греење климите прават интелигентен дефрост и/или контролен дефрост. Зависи од клима до клима, од бренд до бренд како е програмирана. Нели велиме софтверот е битен.

Интелигентен дефрост е базиран на вредности од одредени сензори. Си има формула како одредува кога да го направи и го прави тогаш кога треба односно кога изменувачот на надворешна е целиот побелен. Да не навлегуваме.

Контролен дефрост е на тајмер, климата го прави на точно определено време без разлика дали има потреба или не.

Е сега кај тебе што се дешава. Точно дека во овој период нема интелигентен дефрост. Климата долго време работела на греење без дефрост и пример да речеме на 12 сати програмирана е да направи еден контролен дефрост. Пошто сепак е на греење.
Значи започнува дефрост, прави контрола дали е се како што треба, 20 секунди и требаат и пак се враќа во нормала.
Ништо страшно, тоа не можеш ни да го осетиш.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно