Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за монитор, замена или?

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 9800X3D - AIO LIAN LI GALAHAD II TRINITY SL-INF 360 ARGB
Motherboard
Gigabyte X670 AORUS ELITE AX AM5 DDR5 6666MHz OC
Storage
SAMSUNG 2TB SSD 980 Pro M.2
PSU
850W BE QUIET! STRAIGHT POWER 12 Platinum
RAM
32GB(2x16GB) 6000MHz CL30 G.SKILL Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
Video card
4070 Ti Asus Tuf Gaming Oc 12gb
Case
LIAN LI E-ATX O11 DYNAMIC EVO Mid-Tower
Mouse
G pro x Superlight
Audio
HyperX Cloud II Gaming Headset - 7.1
Monitor
Alienware AW2723DF 27" 1440p 280hz
Го зедов мониторот пред некој ден. Првпат користам ips монитор. Десно доле има backlight bleed, кога има темни сцени на филмови/игри изгледа ко бела линија и ме нервира цело време фокусот ми е таму. Па ме интересира за совет од некој по искусен со ips монитори, дали да барам замена(и дали кај нас даваат замена за таков проблем) или не е толку страшно и да се научам да фунционирам некако со линијата :D. Бидејќи ако пак барам замена може па и другиот да има полош backlight bleed или па помалку. Иначе монитор е супер, бомбонче, у смисол на бои и мазноча во игри.
Првите две слики се со 75% brightness contrast, tretata 100%. Секој совет е добредојден брибидејки незнам што да правам. Фала.

Атачменти

• 75b.jpg
    75b.jpg
    141,2 KB · Прегледи: 103
  • 75b1.jpg
    75b1.jpg
    148,2 KB · Прегледи: 104
  • 100b.jpg
    100b.jpg
    137,7 KB · Прегледи: 105

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Очекувано е со IPS. Дури не знам и за замена, дали беше како со заглавени пиксели па паламудат ако пробаш да го смениш... Ако не е ептен драстично, дека вака по фотка нема шанси да се долови, тогаш јас не би го менувал.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.846
5.010
Писти Охту
Штета шо не си истражил пред да купиш. Брзо гугл пребарување ќе ти кажеше дека ипс мониторите имаат беклајт блид, некои имаат повеќе некои помалку. Џабе ќе го носиш на сервис ко не е проблем, само ќе ти се смеат.

И

Избришан член 42370

Гостин
Не е точно дека сите монитори имаат IPS bleed. Тоа е последователно од лоша контрола за квалитет. Ако ти боде очи, барај замена али како што си кажа игра на среќа е, или може подобро или полошо. Да исклучеш сијалица и да сликаш во темна просторија претпоставувам ова ќе е ненормално многу блид така да јас би ти рекол да се пробаш со замена доколку си вон рокот од 7 дена. Шансите е дека подобро парче ќе земиш.
Не е нормално да боди очи во освлетлена просторија.
IPS glow е нормално, bleed не.
Мислењето е автоматски споено:

Штета шо не си истражил пред да купиш. Брзо гугл пребарување ќе ти кажеше дека ипс мониторите имаат беклајт блид, некои имаат повеќе некои помалку. Џабе ќе го носиш на сервис ко не е проблем, само ќе ти се смеат.

И да истражеше на кратко испаѓа или OLED (прескапи и имаат burn-in) или VA алтернативно, имаат low response rate, ghosting но многу подобар контраст. IPS блид не треба да имаат мониторите.

П.С мониторот не е ефтин и за таа цена очекувам барем повисок квалитет од оние што се продаваат по 200-250 евра.

Изменето од модератор:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.846
5.010
Писти Охту
Не е точно дека сите монитори имаат IPS bleed. Тоа е последователно од лоша контрола за квалитет. Ако ти боде очи, барај замена али како што си кажа игра на среќа е, или може подобро или полошо. Да исклучеш сијалица и да сликаш во темна просторија претпоставувам ова ќе е ненормално многу блид така да јас би ти рекол да се пробаш со замена доколку си вон рокот од 7 дена. Шансите е дека подобро парче ќе земиш.
Не е нормално да боди очи во освлетлена просторија.
IPS glow е нормално, bleed не.
Мислењето е автоматски споено:

И да истражеше на кратко испаѓа или OLED (прескапи и имаат burn-in) или VA алтернативно, имаат low response rate, ghosting но многу подобар контраст. IPS блид не треба да имаат мониторите.

Плс наведи монитор, ипс шо нема беклајт блид

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.119
14.252
Пробај со мека крпа нежно и пополека да го измасираш малку местото на блид. Можеби ќе можеш малку да го коригираш. Нема ништо да расипеш. Блидот е најчесто резултат на притисок од рамката кој го свиткува малку панелот т.е. неговата рамка внатре во куќиштето. Како се движиш со раката така и блидот ќе се движи. Ако е фиксиран при тоа, тогаш нема чаре.

BTW 75% не ти е некако многу? Кај мене панеливе се на 25%. Намали па и тоа ќе го намали ефектот на блид.

И

Избришан член 42370

Гостин
Плс наведи монитор, ипс шо нема беклајт блид

Odyssey G4, Dell U2419H (мојот).

Еве слика од Odyssey, мала резолуција но таа е што ја најдов при рака.

9FToWvw.png

IPS glow се познава, bleed нема.

Пробај со мека крпа нежно и пополека да го измасираш малку местото на блид. Можеби ќе можеш малку да го коригираш. Нема ништо да расипеш. Блидот е најчесто резултат на притисок од рамката кој го свиткува малку панелот т.е. неговата рамка внатре во куќиштето.

BTW 75% не ти е некако многу? Кај мене панеливе се на 25%. Намали па и тоа ќе го намали ефектот на блид.

Нема да му помогне, новиве монитори се т.н frameless (или borderless), тоа е веќе дефект во поставеноста на панелот.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.846
5.010
Писти Охту

9FToWvw.png

Нема да му помогне, новиве монитори се т.н frameless (или borderless), тоа е веќе дефект во поставеноста на панелот.

Од првиот резултат на гугл ако веќе инсистираш:

On the other hand, backlight bleed often shows up on the edges as well as the corners of the monitor.

На сликава шо ја прати, во горниот лев агол ти е блидот. Појасно е сега?

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
Пробај со мека крпа нежно и пополека да го измасираш малку местото на блид. Можеби ќе можеш малку да го коригираш. Нема ништо да расипеш. Блидот е најчесто резултат на притисок од рамката кој го свиткува малку панелот т.е. неговата рамка внатре во куќиштето. Како се движиш со раката така и блидот ќе се движи. Ако е фиксиран при тоа, тогаш нема чаре.

Пробав и тоа, два дена веќе го масирам али ништо, мене толку ме немаат масирано хаха.

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor

9FToWvw.png

Ips glow не ми смета али bleedot десно доле боде во очи и ме нервира, и како што напиша @Weeaboo со исклучена сијалица е многу повеќе истакнат.

И

Избришан член 42370

Гостин
Од првиот резултат на гугл ако веќе инсистираш:

On the other hand, backlight bleed often shows up on the edges as well as the corners of the monitor.

На сликава шо ја прати, во горниот лев агол ти е блидот. Појасно е сега?

Ај прогуглај ти сега малце повеќе, ќе видиш дека зависно камерата од каде си сликал, glow-от шета, а backlight bleed останува константен на една позиција и е бел (жолтеникав) а јас на мој монитор блид не гледам.

@Exhumed барај си замена поготово ако го имаш помалце од недела дена, ако не не би те совелувал да се бркаш со сервиси али ако веќе ептен ти се замара, 95 % сум сигурен дека ќе ти го заменат како дефект, сум имал и таков случај.

@spiritBreaker

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.846
5.010
Писти Охту
Ај прогуглај ти сега малце повеќе, ќе видиш дека зависно камерата од каде си сликал, glow-от шета, а backlight bleed останува константен на една позиција и е бел (жолтеникав) а јас на мој монитор блид не гледам.

Многу ми е јасно шо е глоу, шо е блид. На твојата слика ти имаш блид во горниот лев агол само шо неќиш да кажиш да признајш ама то е то. Глоу да, шета, то е нешто сосема друго од она шо го прати. Ако те теши да се убедуваш дека немаш блид горе лево, fine, thats on you, само ова е место кај шо треба да се пренеси точно инфо, а не желби и самоубедувања за да се одбегни душевна болка и оправдување на потрошените пари.

И

Избришан член 42370

Гостин
Многу ми е јасно шо е глоу, шо е блид. На твојата слика ти имаш блид во горниот лев агол само шо неќиш да кажиш да признајш ама то е то. Глоу да, шета, то е нешто сосема друго од она шо го прати. Ако те теши да се убедуваш дека немаш блид горе лево, fine, thats on you, само ова е место кај шо треба да се пренеси точно инфо, а не желби и самоубедувања за да се одбегни душевна болка и оправдување на потрошените пари.

Добро зарем мислиш дека психички ќе мудрувам тука без никаква цел? Факт е дека блидинг припаѓа во дефект, не е фичр но друг факт е дека 70 % од мониторите на нашиов пазар имет блидинг и затоа сме технички помирени со тоа. Но, не треба да имаат блидинг, и не во количина колку што е прикажана кај членов (а очигледно и самиот член посочи дека му смета дури и во добро осветлена просторија). Го едитнав постот погоре со видео дури прикачував, погледни.

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
@Weeaboo мониторот го зедов во средата, поминати се само 3 дена, иам фора едно 3 дена за да барам замена.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.367
2.789
моја грешка, го загледав мојов G27Q IPS и не можам bleed да најдам. Стариот Самсунг PLS панел ми имаше нешто вакво.

И

Избришан член 42370

Гостин
моја грешка, го загледав мојов IPS и не можам bleed да најдам. Стариот Самсунг PLS панел ми имаше нешто вакво.

Технички гледано секој bleed е фаличен бидејќи светлината од ледовите на мониторот бега околу панелот (а треба преку, нели, на таков принцип работаат LED осветлените монитори). Но, доколку има мал блид и не смета, во тој случај не вреди ни да се замараш а и ретко дека ќе го приметиш освем со сликање во темна просторија. Но за оваа цена, за овој модел, не ни размислувам.
Штета e голема што не може да се провери на лице место.

23 мај 2012
1.508
3.451
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Во право е @Weeaboo , backlight bleed нема врска со типот на панелот. Единствено се должи на лоша контрола на квалитет. IPS glow е сосема друга работа. Она прикажано на сликите во долниот десен агол е backlight bleed.

А за тие што викаат дека не е можно IPS монитор да нема backlight bleed, ги поканувам да дојдат кај мене па да се уверат во спротивното. Може и кладба да ставиме дали ќе приметат дека уклучен или не ;)

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука

Богами превише е 75 %. 0д 40 % нема потреба повеќе. Кај мене е на 27 %.
Буразер @Exhumed , абе дај намали на 30 % и тогај кажи колку има блид.
Нормално дека ќе има, бапни го на 100 %.

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно