нема поинаков начин да исчистиш односно дезинфицираш внатрешна единица без да ја демонтираш ако се работи за затната (од нечистотија) клима.
Вакви се 90% од климите кои се најдуваат по канцеларии па ако сакаш и домови. Можеш ти да се залажуваш дека можеш да ја исчистиш на традиционален начин со пумпици, пени и слични небулози.
Препорака за некој бренд и модел? Да имам некаков репер - неук сум скроз на оваа тема...Крени го буџетот на мин. 42.000 или спалната ќе ти остане незагреана при многу ладно време.
Моја препорака е мин. 5,5-ка
Идеално би било две 3,5-ки да имаш.
freonot ne se vadi pri demontaza na klimata tuku se sobira vo nadvoresnata edinica.[klimata se pusta na ladenje se zatvora edniot ventil pa po odredeno vreme se zatvora drugiot ventil i freonot se sobira vo nadvoresnata edinica ]Се можам да разберам, само едно не од каде поривот да контрираш на се што некој ќе напише?!
Како го вадат мајсторите фреонот, со лажиче па ќе прими влага!? А ако пукне цевка, таа клима е аут треба нова или што? Како е тоа лошо да се извади фреонот, измери и врати назад ако се прави со вакум пумпа. Кој е тој меродавен што ќе ги измери перформансите на целиот систем одокативно без да измери, додаде и повторно вакумира систем, и со целата постапка да направи контрола на тој затворен систем. Само со такво сервисирање може да се гарантира дека системот досега бил во топ состојба, и по завршената процедура, да се очекува и понатаму дека ќе работи беспрекорно.
Тие истите сервисери кога преместуваат клима и го вадат фреонот, истиот го складираат во садот кој го носат со себе, потоа одат на друга монтажа на нова клима, кој фреон го ставаат во новата?, тој извадениот или специјално носат фреон за нови клими, да не случајно има влага па да прави проблеми во работата. Кога ги полнат празните садови со фреон што се случува, доаѓа до контакт со воздух или не.
Единствено можам да се сложам со следнава констатација, поради стравот да налеташ на т.н. мајстори кои не работат стручно, можни се понатамошни импликации во работата на системот. Се останато е.......
Пример он-оф клима од '' фонко'' 15 години работа сезонски, на првиот дефект на електрониката, се направи сервис и на системот, климата е во функција по сервисот уште 9 години работи беспрекорно.
Ова е точно начинот на кој мајстори ми обкаснија како се губи фреон. Точно е дека се собира при оваа постапка, и да се применува ако немаат вакум пумпа. Но никогаш нема да го собереш цел, и после секоја ваква постапка гарантирано ќе изгубиш дел од фреонот. Колку и како само со мерење се докажува.freonot ne se vadi pri demontaza na klimata tuku se sobira vo nadvoresnata edinica.[klimata se pusta na ladenje se zatvora edniot ventil pa po odredeno vreme se zatvora drugiot ventil i freonot se sobira vo nadvoresnata edinica ]
obicno se vadi vo nadvoresen sad ako monterot pretpostavuva deka ima pomalce freon vo sistemot za da se izmeri na digitalna vaga tocno kolku da se dodade. primer mojata lg ima 1 kg freon i moze maksimalno do 7 metri da se instalira bez da se dopolnuva za sekoj metar 20 gr plus-premontirana e 3 pati![]()
Пошто бараш конкретен предлог за клима: Крени буџет и пазари Gree Hansol. 3.5кв модел, освен ако не сакаш во тие 18м2 оддневна да ставиш 5.5кв клима и да ја користиш како он-оф клима (иако е инвертор). Да не почнувам за тоа дека 5.5кв клима во така мал простор ќе корне од дување. Веројатно и 3.5кв може да биде прејака, но ако држиш отворени врати кон спалната и бањата, таман би требало да дојде. Под „таман“ мислам климата да работи на ниска потрошувачка без често да застанува е заради прегревање на просторот - нешто што сигурно ќе се случува. За ова сум спремен да се обложам во ќумбето на пелети на Флегма. Интерна шега, не се замарај да се обидуваш да разбереш... Инаку во таква варијанта, ако наместиш 24с во дневната во спалната не би требало да биде под ~19-20с (одлично за спиење), се разбира освен ако просторот нема некои чудно големи топлотни загуби. Слично (19-20с) важи и за бањата, што значи дека за туширање можеби ќе ти треба и еден најмал калорифер за во најладните денови - ако имаш зимурливи дома.Мала молба: кој клима уред (инвертер или што и да е) во стан од 42 м² западна ориентација - дневната е околу 18 м²...
Буџет околу 30 илјади денари...
Ова зависи од твоите разбирања за „тишина“. Без да должиме, ако сакаш многу тивка работа тогаш дуплирај буџет и пазари Тошиба (Сузуми +) или Мицибуши. Но мислам дека и Gree Hansol би требало да ти работи доволно економично и доволно тивко. Само не ставај клима во спална ако тишината ти е важна.Да е тивка и скромна во сметката за струја.
Kompresorot na nadvorenata TI e vsusnost vakum pumpa.Ова е точно начинот на кој мајстори ми обкаснија како се губи фреон. Точно е дека се собира при оваа постапка, и да се применува ако немаат вакум пумпа. Но никогаш нема да го собереш цел, и после секоја ваква постапка гарантирано ќе изгубиш дел од фреонот. Колку и како само со мерење се докажува.
Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Така нека биде. Еве набрзака побарав за ова сега кога потегна муабет, иначе само онака не ми држеше логика, и на десетина форуми и страни за климатизација, истото го викаа. Дека мерење и собирање на фреон само вакум пумпа посебна. Собирањето во компресор е нецелосно секогаш. Ако таму лажат, или мајсториве исто лажат, онда еве и јас лажам и ти си во право. Уште да додадам дека практично се губи многу мал % од фреонот при такво собирање на фреонот во компресор, па обично не се ни приметува во работата. Но сепак се губи.Kompresorot na nadvorenata TI e vsusnost vakum pumpa.
Не. Ти да не се замараш со Флегма туку да му гарантираш дека ќе ја стопли и спалната со 3,5-ка на -10/-15 како минатата зима.За ова сум спремен да се обложам во ќумбето на пелети на Флегма.
Прво ќумбето на дрва веројатно не би се користело никогаш, максимално неколку пати ако снема струја. Во мојот случај ќумбето на дрва Е БЕКАП, бекап за кога ќе нема струја. За разлика од тебе кој кога ќе снема струја ќе останеш ќе останеш и без клима уредите, и без ќумбе на пелети (пошто и нему му треба струја).Појди и кажи му: „Еве, јас сум Lokvan џекот кој ти гарантира дека ќе се стоплиш со шугаво Gree од 12.000 Btu кое прави дефрости на секои 40 минути пошто не знам за ништо подобро од Gree ниту пак сум користел и не го слушај Флегма кој те тера да купиш 5,5-ка или две 3,5-ки“
Или и него ќе му кажеш да си купи ќумбе за бекап како што правиш ти?
Абе колега, ме разоткри дека сум љубоморен на ќумбиња на пелети и тоа е тоа. :hay:„Ќумбе на пелети“ абе не знаеш кај тераш со љубомората. Загревои си!
Ти можеш да бидеш Пепелашка и тоа не му дава никаква меродавност на твојот збор овдека.Јас не можам да гарантирам ништо, можам само да кажам мислење.
Му советуваш да земе 5,5-ка која е клима намената за простор над 50м2... За неговите 18 квадратни метри просторија (плус догревање на спална соба).Му советувам да земе 5,5-ка затоа што планира да грее две соби. Не е ова отворен простор
Хеј Флегма, да бев транс и јас ќе те сакав тебе.Ти можеш да бидеш Пепелашка и тоа не му дава никаква меродавност на твојот збор овдека.
Ретардирана ти е перцепцијата. Тој бара греење а не догревање.Баш заради тоа што тие 18м2 НЕ СЕ „отворен простор“, и не се 50 м2, ова ти е ретардиран предлог.
Одлично, каква добра идеја. Да се купува предимензионирана инвертор клима, која за да не прегрева да се намести фиксно да дува на најслабо, и уредот да се користи како ON-OFF клима... Оваа „мудрост“ веднаш да ја патентираш, којзнае можеби ќе направиш преокрет во концептите на фриготехниката!види колку има проток една 5,5-ка на најслаб вентилатор...
Повторно погрешно. Локван овде јасно напишал колкав простор грее, како е изолиран просторот, со колку и со какви клими, на која температура, и точно колкава потрошувачка има сезонски за тоа греење.Ќе го дувала 5,5-ка! Да фак!
Е не Локван е ова, ќе грее стан од "100" квадрати со 3,5-ка плус бекап свеќи, ќумбе и желба за топлина.
Климата нема да биде сместена во просторија од 42 м2, туку ќе биде сместена во дневната соба која е 18 м2. За мене лично поретардирано од ставање на толку голема клима во мала соба, може да биде само ставањето на толку голема клима во мала соба - по совет на некој како тебе што повеќе пати повторува дека клима уредите не може да се користат како главен извор на греење (ова се твои зборови).Ретардирана ти е перцепцијата... Има 42 квадрати а не 18.
Да. Сеуште тврдам дека сплит клима не може да биде главен извор на греење на температури под - 5. Тоа што ти загреваш стан со две клими и се тешиш дека си загреан не значи дека и другите ќе бидат загреани.За мене лично поретардирано од ставање на толку голема клима во мала соба, може да биде само ставањето на толку голема клима во мала соба - по совет на некој како тебе што повеќе пати повторува дека клима уредите не може да се користат како главен извор на греење (ова се твои зборови).
Една критика до тебе, пријателе.Од Вашите сугестии - испадна дека џабе би фрлил 30 илјадарки, решение кое го понудивте е да биди од 40к па нагоре, што секако мене ми е значајна сума и не можам да си ја приуштам.
Значи со клима греење само на есен и на пролет, во зима никако!Да. Сеуште тврдам дека сплит клима не може да биде главен извор на греење на температури под - 5. Тоа што ти загреваш стан со две клими и се тешиш дека си загреан не значи дека и другите ќе бидат загреани.
Човекот во ПРВИОТ пост јасно напиша дека дневната соба му е 18м2, но дека би било убаво да го загрева и целиот стан.Зборуваш дека е ретардирано да стави јака клима во соба од 18 квадрати за да грее простор од 42. Тој да кажеше дека ќе грее соба од 18 немаше да му давам предлог за 5,5-ка.
Приметуваш сега колку неинтелигентно постапуваш?
Овде не зборуваме за „правдање“. Зборуваме за споредување на потрошувачки за греење. Имаме цела тема за тоа, и таму не се „правдаме“ туку споредуваме и разменуваме искуства. А ти штом не сакаш да дадеш податоци, тоа е твое право, но самото криење покажува на солидна веројатност дека твоето греење не е економично. Пошто вака не ми личиш за некој срамеќлив што се срами (да покаже податоци). Но нејсе, тоа е твое право. Само нагласувам дека немаш лице да се фалиш, и дека без факти и аргументи си овде на темава.Ах да! За сметките од Флегма!
Ниту ќе ги видиш ниту ќе доживееш тебе да ти се правдам колку и како трошам.
70м2, напишано е. Твојата потрошувачка поделена со 3, е сумата што можеме да ја споредиме со мојата потрошувачка. Ако ништо друго, во предност си пошто процентуално јас имам поголема површина надворешни ѕидови од тебе.Ниту пак ќе му послужи на некој. Ти седиш во стан од 50 квадрати (или ватевер) јас во куќа од 200 (пута три)
:hay:Прво да прдниш во баричка и да клокоти па јави се да дискутираш за трошоци.
Живеам на прв кат (не приземје) под мене и на страната до спалната имам комшии (немам над мене и од страна на дневната) стан број 9@mnikolce
Батка да фатиме со ред:
Ориентацијата и распоредот на станот ги знаеме. Напиши на кој кат си, дали имаш соседи до тебе, под тебе, над тебе? Најтешкото прашање е кога не користиш греење колкава е температурата кај тебе дома (ова може да го знаеш само ако не сте биле дома 3-4 дена и си измериле кога си дошол)?
Друг момент во приказната е колку ја користите спалната соба преку ден? Ако ја користите само за спиење може да догреваш и со мало калориферче саат-два навечер, за да не инвестираш во непотребни работи.
Заради сето ова јас ти препорачувам да купиш инвертер клима од 3.5 kw која треба да има EEV (електронски експанзионен вентил) и што подолга гаранција. Нема да ти препорачам произведувач но треба да знаеш дека инвертерите со EEV се во просек 5-6000 поскапи од најевтините инвертери. Инаку, греењето со клима уред е можно и во студени зими и на температури далеку под нулата. Друга полза е тоа што станот ти е со западна ориентација па и во лето сметките за ладење ќе бидат пониски.
Поздрав
Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
Што не кажа веднаш, ќе му заштедеше нервирање на колегава со пелетите од погоре.Спалната е типична само за спиење, не се користи во текот на денот за престој...
Од досега се напишано доаѓам до заклучок дека 3.5 kW би било доволно.
Почекај малку сега Флегма ќе ти објасни дека не си во право, и дека ти само мислиш дека си се загревал во зима. Всушност ладно ти било секоја зима, пошто со клими нема греење на поладно од -5с. Право греење е само со ќумбе! :hay:Инаку, греењето со клима уред е можно и во студени зими и на температури далеку под нулата. Друга полза е тоа што станот ти е со западна ориентација па и во лето сметките за ладење ќе бидат пониски.
Така поставено би значело да е на 4тиот (ако не и повеќе) метар од лево нацртаниот прозор во виолетова боја.Погледнете го атачментот 74195
Овака ќе ја наместиш климата, и вратите отворени... И биди љубезен па пренеси искуства следнава грејна сезона, да не го држиме Флегма во неизвесност.
HEADPHONES LOGITECH ZONE 305 MIDNIGHT BLACK Wireless + bluetooth, w/microphone 981-001458
5.790,00 ден
TOOL EXTRALINK POWERLINK Screwdriver 46 in 1 SET
1.390,00 ден
RAM SO DIMM DDR4 8GB 3200MHz TEAM GROUP TED48G3200C22-SBK BULK
3.500,00 ден
SSD M.2 256GB KINGFAST F8N NVMe , 1.988/1.522MB/, KF2321DCS25BF-256
3.370,00 ден
MONITOR 27" GIGABYTE GS27FA SS-IPS, 1ms, 180Hz, 1920 x 1080, 2x HDMI, DP
8.560,00 ден
STREAM DECK STUDIO ELGATO, x32 LCD keys, 2 x 360° encoders, Rack Mount, 10GBO9901
59.260,00 ден