Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Хард дискови - тестови и искуства

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
566
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.636
3.208
Препорака за најдобар 2.5 инчен диск за бекапирање?
Ќе биде поставен во екстерна кутија (може препорака и за тоа)
Дискот достапен кај нас, кутијата може да биде и некој линк од некаде што испорачуваат кај нас.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
HDD 1TB WesternDigital

Скапите не се подобри за жал.

Мене ми треба нешто троа поголемо, како за втор дата диск. Во Сет тапа е лагерот. Во Анхоч слично.

Почна сумњиво да ми се понаша WD15EARS, треба да го сменам ама некако не ми се зема уште еден WD10EZEX. Барем дупло поголем да беше капацитетот, вака би направил downgrade на капацитет на дисков што треба да се мења (кој патем повеќе од 6 години е стар, не се ни сеќавам точно).

Што да се прави? :)

edit: Знае некој ова долу кој точно модел е?
Anhoch PC Market Online - HDD 3.5" 4TB Western Digital Blue SATA3 64MB
WD4003FZEX? WD40EZRZ?

Последна промена:

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Seagate веќе не е тоа како што беше туку хитачи дескстар се покажа подобро ама нема и сега е тошиба

Sent from my iPad using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
WD40EZRZ - овој е моделот.
Ок значи 5400 RPM (поранешните зелени). Како за втор диск (дата) не ми смета. Иако судејќи според оценките на Newegg, WD не го погодиле баш овој модел.

Toshiba N300 и HGST Deskstar се доста солидни само што кај нас никој не ги носи.
Дап штета, еве некои интересни искуства од дата центар со повеќе десетици илјади хард дискови: Hard Drive Reviews: Update on 2015 Hard Drive Reliability

Анхоч не ги наведуваат моделите на дисковите што ги продаваат, а имаат некои Тошиби на понуда. :-/

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Ок значи 5400 RPM (поранешните зелени). Како за втор диск (дата) не ми смета. Иако судејќи според оценките на Newegg, WD не го погодиле баш овој модел.
Да, EZRZ изгледа беа тие порано зелените.
Тој е моделот, во ценовникот на анхоч го проверив убаво.

Јас денес земав 2 х 8TB WD80EFZX, штом имам време ќе ги тестирам деновиве.

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Дап штета, еве некои интересни искуства од дата центар со повеќе десетици илјади хард дискови: Hard Drive Reviews: Update on 2015 Hard Drive Reliability

Анхоч не ги наведуваат моделите на дисковите што ги продаваат, а имаат некои Тошиби на понуда. :-/

Што е чудно ги има во Бугарија а верувам дека и во Хрватска и Србија се достапни а се многу добри, не знам зашто кај нас исклучиво WD i Seagate се носат, изборот на хард дискови ни е мизерен.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Што е чудно ги има во Бугарија а верувам дека и во Хрватска и Србија се достапни а се многу добри, не знам зашто кај нас исклучиво WD i Seagate се носат, изборот на хард дискови ни е мизерен.
Бугарија и Србија имаат многу поголем пазар и затоа не може да се споредуваме со нив. Ние едвај 2 милиона од кои 70% поулација ке купи било што ке му дадат во продавница и не ги интересират перформанси туку цена, 20% ке прошетаат и ке се направат избор кон подобро т.е. компромис за цена/перформанси, и само 10% ке бараат квалитет и перформанси и нема да прашуваат за цена.
Со ваква статистика (според мене) тешко дека било која од фирмите во МК ке се нафати да носи скапи дискови или други компоненти.

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Бугарија и Србија имаат многу поголем пазар и затоа не може да се споредуваме со нив. Ние едвај 2 милиона од кои 70% поулација ке купи било што ке му дадат во продавница и не ги интересират перформанси туку цена, 20% ке прошетаат и ке се направат избор кон подобро т.е. компромис за цена/перформанси, и само 10% ке бараат квалитет и перформанси и нема да прашуваат за цена.
Со ваква статистика (според мене) тешко дека било која од фирмите во МК ке се нафати да носи скапи дискови или други компоненти.

Тогаш како малиот пазар магично не важи за Seagate i WD? Дисковите кои ги спомнав не се ништо (или незначително) поскапи од Seagate i WD. Мене повеќе ми личи дека нашите трговци си одат на сигурно, не им се замара да порачуваат нешто ново кога знаат дека диск мора да купиш бидејќи е конкуренцијата слаба, 4 продавници дали имаме од каде купуваме техничка стока.

Тоа како бурекот, додека во ЕУ за доручек имаш 55 различни пецива кај нас се знае бурек и јогурт и нема мрдање, евентуално кифла и геврек за бекап :p.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.727
3.868
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
темава е за ХДД ама не најдов баш сооодветна тема па овде оди прашањето:
мала помош околу овие 2 преносни дискови, ваша препорака:
1, WD Elements 1TB
2. ADATA HD650 1TB
Првиот е со залемен УСБ конектор на дискот, вториот конекција преку САТА што значи се менува дискот ако има потреба, ADATA иде со Seagate диск.
По долго рошкање по нет, форуми се изначитав се и сешто За и Против. За WD Elements има премногу лоши коментари од спорост во работа со тек на време до откажување после 1-2 год. За другиот ретко се наоѓаат какви било коментари освен ако ги рачунаме коментарите на Амазон. Ќе се користи за складирање филмови програми и слични тракатанци 2-3 пати месечно.

btw, моментално имам TOSHIBA Canvio Basic 1TB и сум задоволен од него, стар 1,5 год, Може и друг предлог освен овие 2, 1ТБ да е битно

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Имам некој ненормален проблем со хард дискот.
Имам WD10EZRX и во игри нон стоп на одреден период ми прави мини замрзнување, може 0.5 секунди и страшно ме нервира. Секогаш кога ке замрзне се слуша звук од дискот и нз што му е проблем.

Дајте предлог за 1 - 2 ТБ диск добар за гејмање.

7 февруари 2013
948
1.086
Имам WD10EZRX и во игри нон стоп на одреден период ми прави мини замрзнување, може 0.5 секунди и страшно ме нервира. Секогаш кога ке замрзне се слуша звук од дискот и нз што му е проблем.

Исто и мене, стар хард е, само кај мене на подолго замрзнува, 5 10 секунди, знаеш како го оправам? го лупам. и одма продолжува да врти и е нормален.
али како што ти кажаа, backup и спремај се за нов

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro

Само ссд батко за игри.Ќе се преродиш во смисол на брзина на лоадинг,инсталирање и сл.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Го тестирав вчера со HDTune и се е во ред со него. На нет најдов решение за овој проблем. Всушност, ако не се користи дискот одреден период оди во слип моде и кога ке треба нешто да се вчита му треба време и се случува тој лаг.

HDD is giving me problems in games - [Solved] - Storage

tastatura

read-only
24 септември 2016
14
8
Да да ни под разно. Подобро е со овие дефектни Вестерни или евтините Green што се расипуваат постојано поради принципот на работа

borcep

user
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
Тастатура, човекот знае што зборува, тоа му е работа. Дефектни гледа, не ги продава па да ги фали.

tastatura

read-only
24 септември 2016
14
8
Прочитал 1 (една) статија од фирма издадена онлајн, и тоа точно знам која. Од Backblaze што постојано се појавува на странски форуми од оние што си зацртале нешто па билдаат постови.
И мене ми е работа да размислувам. Не сум имал никаков особен проблем со модел на хитачи, макстор, конер, тошиба, а сум имал со овие Green на ВД што просто престануваат да работат / се расипуваат кратко -за помалку од година.

Само мое мислење! Форум е па збориме.

Последна промена:

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Прочитал 1 (една) статија од фирма издадена онлајн, и тоа точно знам која. Од Backblaze што постојано се појавува на странски форуми од оние што си зацртале нешто па билдаат постови.
И мене ми е работа да размислувам. Не сум имал никаков особен проблем со модел на хитачи, макстор, конер, тошиба, а сум имал со овие Green на ВД што просто престануваат да работат / се расипуваат кратко -за помалку од година.

Само мое мислење! Форум е па збориме.

Друже форумов е со ИТ професионалци, никој не збори на памет.
Јас имам осетено како е да рикне Seagate и тоа гомно никогаш во живот веќе нема да го купам, па ако сака и десет класи да е подобар од другите.
Дечкото од Систрум вика кога веќе бираш помеѓу две зла одбери Western, а инаку имаше многу пофални зборови за Toshiba затоа што во суштина се Hitachi дисковите.
Имам еден Hitachi IDE диск даден на пријател купен во 2004та што ден денес работи.
Она што е лошо кај Seagate нема да ти даде предупредување како дискот што кажува eX3v1l, туку ќе рокне за сите пари па ќе се чудиш после.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв