Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.477
2.924

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.670
3.755
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Многу го испофалија последниот апдејт, што не е баш за верување ама ајде :)))

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
Јас користам edge .. еве со години веќе, ама не чувам лозинки во него.
Чувам де, ама малку.
Не заборавајте дека и LastPass ги чува вака лозинките :)
И не заборавајте дека има луѓе што уствари го плаќаат LastPass.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Всушност не заборавајте дека освен локално чувани фајлови со лозинки, сѐ друго е ставање на газот под кирија... Keepass и open source - FTW. :)

Има такви алгоритми за енкрпиција, кои со нормално долга/сложена шифра е практично невозможно да се пробијат на денешен (и утрешен) хардвер. На страна што секогаш може и ретардирано долга шифра да ставите (пошто само таа една треба да се памти) и/или сето тоа да се појача со локален „secrets“ фајл па кој и да сака ве хакува, освен физички пристап до енкриптираната датотека ќе му треба и вашата шифра и secrets фајлот кој може да се чува на наменски „клуч“ усб драјв.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.670
3.755
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Незнам зашо сите го плукаат Едџ..воопшто не е лош. Е сега дали е сигурен или не..друг муабет :))))

kebe

hello world
29 март 2012
287
260
И тој булшит некој трол го пишал во тредот /Linux :sneaky: и останативе се палат, уште и прикаски раскажуваат

Погледнете го атачментот 161346
Брат знаеме дека си микрослоп фанбој, ама реалноста е таа што ја пратив. Никаков фанбоизам не го спасува микрослоп.

Speedy

lurker
21 август 2010
627
204
Ми требаше 4-5 дена за да склопам добар аутоунатенд xml фајл за да го исчисти целиот блоат од микрослоп. првпат се соочив со виндоус 11 после толку време одбегнување купив нов хардвер и 10ката веќе не е компатибилен

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Брат знаеме дека си микрослоп фанбој, ама реалноста е таа што ја пратив. Никаков фанбоизам не го спасува микрослоп.
Реалноста е дека Windows го гази Линукс во секој поглед и тоа се одразува на маркетшерот, без оглед каков фанбој сум јас. И ти си фанбој на Мајкрософт само глумиш лудило.
Јас некни реинсталирав од почеток без никаков терминал, со локален акаунт, за 4-5 минути откако бутирав со УСБ компјутерот беше спремен за работа.
Windows 11 не е совршен, не е ни блиску до совршен, но Линукс не е тој што може да му плукне под прозор, па уште и да биде вицкаст. 25 години чекаме но никаков слоп не гледаме од страна на Windows.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK

kebe

hello world
29 март 2012
287
260
Реалноста е дека Windows го гази Линукс во секој поглед и тоа се одразува на маркетшерот, без оглед каков фанбој сум јас. И ти си фанбој на Мајкрософт само глумиш лудило.
Јас некни реинсталирав од почеток без никаков терминал, со локален акаунт, за 4-5 минути откако бутирав со УСБ компјутерот беше спремен за работа.
Windows 11 не е совршен, не е ни блиску до совршен, но Линукс не е тој што може да му плукне под прозор, па уште и да биде вицкаст. 25 години чекаме но никаков слоп не гледаме од страна на Windows.
За да инсталираш со локална сметка мораш:
  1. да го исклучиш интернетот,
  2. да отвориш терминал,
  3. и да ја внесеш командарата oobe\bypassnro
Додека Линуксот само кликаш некст 5-6 пати и се инсталира. Со локална сметка.

Не знам од кај ги ископа 4-5 минути, толку само трае првата фаза за копирање од УСБ на ССД, после имаш рестарт и имаш уште десетина минути додека да добиеш класичен десктоп. Но тоа не е сѐ. После губиш 1 саат со драјвери, и ако имаш среќа сѐ ќе добиеш од виндоус апдејт ако немаш среќа оди чукај си ја главата со драјвери и барај ги.

На Линукс нема инсталација на драјвери затоа што сѐ е спакувано во самиот оперативен систем. Фанбојците на Микрослоп не го сфаќаат овој концепт затоа што премногу долго се заглавени во заостаниот екосистем и не виделе дека може 100 пати подобро.

Доволно дискусија за сега.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
846
728
oobe\bypassnro Не работи повеќе инсталираш преку Rufus избираш во руфус локален акаунт ,пред формат си правиш бекап на драјверите и тоа е тоа

18 август 2019
1.210
1.172
  2. да отвориш терминал,

Не знам од кај ги ископа 4-5 минути, толку само трае првата фаза за копирање од УСБ на ССД, после имаш рестарт и имаш уште десетина минути додека да добиеш класичен десктоп. Но тоа не е сѐ. После губиш 1 саат со драјвери, и ако имаш среќа сѐ ќе добиеш од виндоус апдејт ако немаш среќа оди чукај си ја главата со драјвери и барај ги.

На Линукс нема инсталација на драјвери затоа што сѐ е спакувано во самиот оперативен систем. Фанбојците на Микрослоп не го сфаќаат овој концепт затоа што премногу долго се заглавени во заостаниот екосистем и не виделе дека може 100 пати подобро.

Уште да има (како што нема) една добра апликаација за камери, Linux би бил добар. А многу такви програми му недостигаат. За сега е далеку зад Windows.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
  2. да отвориш терминал,

Ништо од тоа не морам.

Значи имам 8 јадрен Рајзен со 32GB RAM, 2 х 2Тб PCI-E 4.0 SSD-a, имам NVME SSD од 256Gb во USB 3.1 disc enclosure кој е бутабилен. Имам дигитална лиценца за Windows 11 Pro, 500mbps оптичка интернет конекција.
Бутирам од USB, форматирам драјв и почнува инсталација. Копирањето на фајловите трае25-30 секунди можеви, оние 100% што ги чекаме. На секоја секунда скокаат по 5% од прилика. Се рестартира два пати, креирам локален кориснички акаунт без да гасам интернет, без да пуштам терминали, ставам пасворд, одговарам на секјурити прашања, избирам поддршка за тастатура, рестартирам уште еднаш. И сето ова трае 5 минути максимум.

Се бутира компјутерот, веднаш пуштам Windows Updates, сам ги инсталира СИТЕ драјвери, дури и nvidia драјверите, после понатаму симињам од nvidia сајтот и инсталирам цел драјвер. Никакво барање на драјвери, никакво чукање на глава, умре тоа пред 10 години уште. Симињам прво Firefox и правам сајн-ин на Google и Hotmail. Додека инсталирам Winrar, Notepad++, Everything, Ditto, Aida64, Irfanview, Copilot M365, Office 365, WmWare Workstation, Kaspersky, драјверите и апдејтите веќе се инсталирале па правам рестарт. Од почеток до крај неполни пола саат. Следно инсталирам Arena Breakout Infinite, Killing Floor 2, World of Tanks се тоа паралелно уште 30-45 минути.

Никакво замарање, никакви драјвери, никаков булшит. Онака лежерно кога не брзам ќе инсталирам за графичката драјвери најнови од nVidia + nVidia App, ќе избришам bloatware, ќе изгасам телеметрија, ќе пуштам Microsoft Flight Simulator да се симиња, што трае со саати ама јебига од некоја причина симнува со 70mbps иако има на располагање пола гигабит во секунда, башка имам купено едно чудо модови и дополнителен content, цела инсталација ми е околу 180Gb.

Иначе некни имав проблем со ресетирање на драјверот на графичката, на моменти и артефакти, заради тоа реинсталирав Windows. После реинсталацијата пак почна да ме заебава и почнав да гледам како се со цени новиве карти. Во меѓувреме сфатив дека уствари на мониторот имам DP кабел што оди во десктоп, и HDMI што го користам за службениот лаптоп. HDMI конекторот беше допрен до радијаторот и вечерта кога се спремав да легнувам приметив во темницата дека шмелцува од конекторот кон радијаторот. Го тргнав на страна HDMI кабелот и повеќе не се случи еве недела дена да се ресетира драјверот. ММЕ, ме извади од памет. Џабе го реинсталирав... ама ако ништо друго барем го освежив и си ги освежив верзиите на сите други апликации патем.

И сеа, како бивши линуксаш, да ти се замарам во 2026-та година со Линукс, па дали работело, дали не работело, па драјвери, па **рци со палци..... ма дај ти се молам, немам време да губам на небитни работи. Имало bloatware, голема работа имам 4Tb во ССД и + 2 х 4Tb hard дискови, имам 32Gb RAM, уопште не се ни замарам со тоа. Машината лета во секое време. И ова го правам еднаш во годината, евентуално два пати преку сила. Линукс имам во виртуални машини, инсталирам секогаш кога ќе видам нова верзија на Mint, Fedora, CentOS, чисто онака од носталгија да се потсетам на млади години. Немам сервер дома па да инсталирам Linux.... Linux не нуди ништо повеќе од што веќе има Windows, а му недостасува многу, многу, многу. Што ти значи тоа 100 пати подобро, кујзнае...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
oobe\bypassnro Не работи повеќе инсталираш преку Rufus избираш во руфус локален акаунт ,пред формат си правиш бекап на драјверите и тоа е тоа
Некогаш работи, чудно се понаша и не успеав да најдам НЗС зошто некогаш успева а почесто не.
Она што го знаеме за сигурно е дека со autounattend XML се избегнува потреба од м$ акаунт. Еве пак линк од добар генератор:

kebe

hello world
29 март 2012
287
260
Ништо од тоа не морам.

Значи имам 8 јадрен Рајзен со 32GB RAM, 2 х 2Тб PCI-E 4.0 SSD-a, имам NVME SSD од 256Gb во USB 3.1 disc enclosure кој е бутабилен. Имам дигитална лиценца за Windows 11 Pro, 500mbps оптичка интернет конекција.
Бутирам од USB, форматирам драјв и почнува инсталација. Копирањето на фајловите трае25-30 секунди можеви, оние 100% што ги чекаме. На секоја секунда скокаат по 5% од прилика. Се рестартира два пати, креирам локален кориснички акаунт без да гасам интернет, без да пуштам терминали, ставам пасворд, одговарам на секјурити прашања, избирам поддршка за тастатура, рестартирам уште еднаш. И сето ова трае 5 минути максимум.

Се бутира компјутерот, веднаш пуштам Windows Updates, сам ги инсталира СИТЕ драјвери, дури и nvidia драјверите, после понатаму симињам од nvidia сајтот и инсталирам цел драјвер. Никакво барање на драјвери, никакво чукање на глава, умре тоа пред 10 години уште. Симињам прво Firefox и правам сајн-ин на Google и Hotmail. Додека инсталирам Winrar, Notepad++, Everything, Ditto, Aida64, Irfanview, Copilot M365, Office 365, WmWare Workstation, Kaspersky, драјверите и апдејтите веќе се инсталирале па правам рестарт. Од почеток до крај неполни пола саат. Следно инсталирам Arena Breakout Infinite, Killing Floor 2, World of Tanks се тоа паралелно уште 30-45 минути.

Никакво замарање, никакви драјвери, никаков булшит. Онака лежерно кога не брзам ќе инсталирам за графичката драјвери најнови од nVidia + nVidia App, ќе избришам bloatware, ќе изгасам телеметрија, ќе пуштам Microsoft Flight Simulator да се симиња, што трае со саати ама јебига од некоја причина симнува со 70mbps иако има на располагање пола гигабит во секунда, башка имам купено едно чудо модови и дополнителен content, цела инсталација ми е околу 180Gb.

Иначе некни имав проблем со ресетирање на драјверот на графичката, на моменти и артефакти, заради тоа реинсталирав Windows. После реинсталацијата пак почна да ме заебава и почнав да гледам како се со цени новиве карти. Во меѓувреме сфатив дека уствари на мониторот имам DP кабел што оди во десктоп, и HDMI што го користам за службениот лаптоп. HDMI конекторот беше допрен до радијаторот и вечерта кога се спремав да легнувам приметив во темницата дека шмелцува од конекторот кон радијаторот. Го тргнав на страна HDMI кабелот и повеќе не се случи еве недела дена да се ресетира драјверот. ММЕ, ме извади од памет. Џабе го реинсталирав... ама ако ништо друго барем го освежив и си ги освежив верзиите на сите други апликации патем.

И сеа, како бивши линуксаш, да ти се замарам во 2026-та година со Линукс, па дали работело, дали не работело, па драјвери, па **рци со палци..... ма дај ти се молам, немам време да губам на небитни работи. Имало bloatware, голема работа имам 4Tb во ССД и + 2 х 4Tb hard дискови, имам 32Gb RAM, уопште не се ни замарам со тоа. Машината лета во секое време. И ова го правам еднаш во годината, евентуално два пати преку сила. Линукс имам во виртуални машини, инсталирам секогаш кога ќе видам нова верзија на Mint, Fedora, CentOS, чисто онака од носталгија да се потсетам на млади години. Немам сервер дома па да инсталирам Linux.... Linux не нуди ништо повеќе од што веќе има Windows, а му недостасува многу, многу, многу. Што ти значи тоа 100 пати подобро, кујзнае...
Многу напиша но апсолутно ништо ново не кажа. Си врти плочата во круг. Ајде доста се убедуваме, бесцелно е.

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
253
184
Се е тоа убаво, Windows си е Windows... нормално дека е полесен за користење, апсолутна власт што се вели ама претераа со хардверот. Јас како нормален корисник со 16 GB RAM ќе морам да преминам 32 GB бидејќи на моменти осеќам кочење при отварање на многу табови.

Со WIndows 11 многу компјутери ќе станат ѓубре од уред.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Со WIndows 11 многу компјутери ќе станат ѓубре од уред.

„Со Windows 11 многу компјутери станаа планирано ѓубре“

- Малку те поправив. :)
Мислењето е автоматски споено:

@Astro сѐ супер со твојата конфигурација ама поголем број од корисниците (од ракав извадено, без да проверувам статистика), поголем број од корисниците имаат значајно послаба конфигурација од твојата.

Зошто е ова важно?
Затоа што линукс дистро со КДЕ десктоп околина, за нет/офис скроз нормално ќе работи и со 4 јадра/8 гигабајти меморија. Од друга страна виндовс за посебно зa 11-ка во тие услови 4 јадра/8 гигабајти меморија се неупотребливи. Глобално гледано 4 јадра CPU и 8 гигабајти меморија се голем дел од конфигурациите.

Дури ни со 16 гига меморија ситуацијата не е значајно подобра на 11-ка... Зборувам за Windows 11 Pro кој иде како ОЕМ со повеќето хардвер на запад, и кој го користат повеќето. Блоатот со ВИ, со телеметрии, со секакви реклами и срања, тоа е неподносливо лошо искуство за сите па без разлика дали е краен корисник или сисадмин кој треба да одржува такви ендпоинти (а да не му се жалат за спорост на секое едно гледање со корисниците).

Дури и ти со 32 гига рам, да ти направиме блајнд тест меѓу 11-ка PRO и 11-ка Enterprise и/или LTSC, секогаш ќе го одбереш второво... И скроз не ми е јасно зошто користиш PRO на домашен компјутер. :)

Мајтапите со споредбите со линкус се само тоа - мајтапи. Линукс останува со помалку држење за рака ако настанат непредвидени ситуации, а се дешаваат некогаш, сѐ помалку ама се дешаваат. Само затоа е виндовс полесен избор за просечен корисник, но од аспект на блоатот што се јаде и перформансите што се губат, и неспоредливо поголемата изложеност кон напади... Поголемиот дел од корисниците после кратко запознавање и адаптирање, скроз среќно може да мигрираат на линукс и животот би им бил подобар заради тоа. Но нема да се деси затоа што луѓето се инертни и не им се искача од зона на конфор ниту на пар часови.

Од друга страна како што тргнале Микро$офт, можат самите да ги избркаат луѓето од сопствениот камп. За мене од аспект на корисник, одамна ја надминаа границата кога корисноста/удобноста успешно компензираат за срањата што идат во комплет со корисноста/удобноста.

Со оглед на политичкава ситуација, спремете се за одреден (макар делумен) пресврт во корист на линукс. Пошто покрај Германија сега и Франција почна да бара користење на линукс во администрација и државни институции, и ова е тренд кој тек ќе се шири а во други држави одамна е присутен.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно