Може и комбинација, зависи од местото. На пример мултисплит за едниот дел, кај што има неколку соби блиску, а од другата страна наместо да тегнеш цевки, ќе си ставиш инвертер сингл.За мултисплит има проблем што надворешната единица ке биде подалеку од внатрешните а не требало да надминува 10m. Кај мене е ~18m.
Фенкојлерот со топлинска пумпа би бил неефикасен во поглед на потрошувачката на струја што би ја имал?
Кој модел на т пумпа го имаш ?Јас можам од искуство да ти кажам. Користам топлинска пумпа на фенкојлери веќе 3 години. Топлинската пумпа е исплатлива само ако имаш добра изолација.
Топлинска пумпа и подно греење/ладење е до 50% поефикасна од фенкојлерите. Никаков сплит систем не може да ја замени ефикасноста на тп. Радијатори и ТП не би ти препорачал. Ако немаш можност за подно тогаш оди само со фенкојери. Ама гледај и тие да не се предимензионирани за просториите ладе ќе се користат. Јас сум презадоволен од ТП. и мислам дека ми е најпаметна инвестиција до сега.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
FerroliКој модел на т пумпа го имаш ?
Здраво, би сакал да слушнам мислење од поупатени на темава.
Сакам да наместам греење во куќа на два спрата па после разговор со мајстори добив понуда да наместам топлотна пумпа со 2 фенкојлери и 2-3 радијатори. Ова би било за на приземје со тоа што помпата е 15кв па би имало можност понатаму да се приклучи и горниот спрат. Вкупната површина на приземјето е ~90m2
Дали би бил енергетски ефикасен во однос на потрошувачка на струја или можеби засебни клими во секоја просторија би било подобро или нешто трето како опција?
Здраво, би сакал да слушнам мислење од поупатени на темава.
Сакам да наместам греење во куќа на два спрата па после разговор со мајстори добив понуда да наместам топлотна пумпа со 2 фенкојлери и 2-3 радијатори. Ова би било за на приземје со тоа што помпата е 15кв па би имало можност понатаму да се приклучи и горниот спрат. Вкупната површина на приземјето е ~90m2
Дали би бил енергетски ефикасен во однос на потрошувачка на струја или можеби засебни клими во секоја просторија би било подобро или нешто трето како опција?
За мултисплит има проблем што надворешната единица ке биде подалеку од внатрешните а не требало да надминува 10m. Кај мене е ~18m.
Фенкојлерот со топлинска пумпа би бил неефикасен во поглед на потрошувачката на струја што би ја имал?
За мултисплит има проблем што надворешната единица ке биде подалеку од внатрешните а не требало да надминува 10m. Кај мене е ~18m.
Ајде да се вклучам малку во дискусијава и разговоров. Многу теоретизирање, малку практични примери, предлози, бла бла бла.Здраво, би сакал да слушнам мислење од поупатени на темава.
^^ Ова.Ако идеш со фенкојлери подобро потрошени пари ќе ти бидат на инвертери зошто со фенкојлерите ќе го добиеш истиот ефект како со клима само за повисока цена, од искуство на блиски луѓе топлинска и радијатори не им е баш загреано по дома радијаторите имаат додатни ребра така им било препорачано од монтажерите заради пониската темперстура на вода, ако имаш можност подно греење да монтираш тоа ти е најдобрата опција за топлинска
Има многу елегантно решение за твојата конфигурација. Само треба да ја посакаш и да брцнеш во џебКажи што подразбираш на „топловодна парна инсталација“ зошто ти уствари мислиш на подно, а кажуваш друго.
Јас имам подно и баш би сакал да го конвертирам на некоја 3kw топлиснка пумпа, ама мислам дека тоа не постои нажалост. А реално само тоа е потребно на светов да постои во 2024та година. Баш треба да се јавам да прашам по местава да кажат што нудат на таа тема, за конверзија како кај Сале, само нешто многу поефтино.
Mислам дека се разбираме, но ако не се разбираме тогаш еве дополнително: само потенцирам дека се работи за нешто што примарно се планира како за во нов објект (иако е можно да се додаде во било каде се додека нема проблем од аспект на носивоста на тој објект).Кажи што подразбираш на „топловодна парна инсталација“ зошто ти уствари мислиш на подно, а кажуваш друго.
Јас имам подно и баш би сакал да го конвертирам на некоја 3kw топлиснка пумпа, ама мислам дека тоа не постои нажалост. А реално само тоа е потребно на светов да постои во 2024та година. Баш треба да се јавам да прашам по местава да кажат што нудат на таа тема, за конверзија како кај Сале, само нешто многу поефтино.
Што е тоа топловодно парно?^^ Ова.
Таква комбинација од аспект на исплатливост има смисла во облик на топловодна парна инсталација.
- фенкојлери се ретардирана опција, пошто работи исто како обични клими а е многи пати поскапо
- радијатори се неисплатлива опција пошто водата мора многу повеќе да се загрева (на повисока температури)
Со топловодно парно водата се заграва на некои дваесет и ситно степени целзиусови - и тоа е доволно. Пошто целиот под е топлински изменувач. Со радијатори водата мора да се загрева на многу повеќе. Од примерот погоре во нов објект со добра изолација, Сале поминува со греење на водата до 45с. Другите што немаат добра изолација ќе мора да загреваат вода над 60с (или повеќе)... Ама тоа воопшто не е едноставно. Топлинската пумпа загрева само до некаде (освен ако не е предимензионирана), а потоа водата се дозагрева со класични електрични грејачи. Повеќето решенија се или такви со догревање со класични електрични грејачи или воопшто не успеваат да ја дозагреат водата доволно за да можат радијаторите да постигнат задоволувачка температура во собите.
Мое мислење: Ако може да се иде на ставање топловодна парна инсталација (нов објект, или стариот објект има доволно носивост), тогаш тоа е најдобрата опција. Другото е неисплатливо, во такви случаи подобро е да се стават обични клима уреди (неколку такви).
Што е тоа топловодно парно?
И како тоа водата од дваесет степени ќе грее просторија?
Што е тоа топловодно парно?
И како тоа водата од дваесет степени ќе грее просторија?
Тоа е како да си ставаш тегови од десетина кила во ранецот, пред да качуваш планина. Да се разбира дека и така можеш да се искачиш, но со која причина си ставаш хендикеп?Наместо плочки може и дрвен под таркет, кој не се лепи со лепак туку се монтара врз термопропусна подлога по систем перо/жлеб.
Веќе секаде така се прави, ретко кој става плочки во дневна/спална. И кај мене е така иако е правено одамна. Непоимливо е колку е поубаво чувството од плочки. А уште поефтино е и ламинат - ама тоа мене ми пречи што прави звук кога се гази.Наместо плочки може и дрвен под таркет, кој не се лепи со лепак туку се монтара врз термопропусна подлога по систем перо/жлеб.
Случајно да не знаеш кој ги продава овие панелни радијатори?Ајде да се вклучам малку во дискусијава и разговоров. Многу теоретизирање, малку практични примери, предлози, бла бла бла.
Јас би споделил лично искуство.
Куќа на 2 спрата, релативно нова градба ~ 10тина години, пвц дограма, надоврешна изолација со стиропор, со вкупна површина од некој си 150-160 кв.
Околу 45 квадрата од куќата се посебно одделени, како засебен стан. Си има засебно греење на инвертор клима уред. Останатите 110 квадрати се со посебно греење, дел од приземје и останатото на спрат со засебно инсталирано парно греење со Фероли панелни радијатори
Панелни радијатори имаш во секоја продавница која што продава опрема за парно греење.Случајно да не знаеш кој ги продава овие панелни радијатори?
Мислев на FerroliПанелни радијатори имаш во секоја продавница која што продава опрема за парно греење.
Бесплатна достава
MEMORY CARD SANDISK MICRO-SDXC UHS-I 200GB ULTRA A1C10 w/adapter 100mb/s SDSQUAR-200G-GN6MA
2.700,00 ден
Бесплатна достава
CABLES NET PATCH FTP CAT5e 10m Gray Secomp, 21.99.0110-40
276,00 ден
Бесплатна достава
GAME FIGURINE PALADONE FORTNITE CHEST LIGHT, PP14737FO
1.790,00 ден
Бесплатна достава
Extralink Soft Sport Bicycle Saddle
850,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR CORSAIR TC100 RELAXED FABRIC, 120KG MAX, Black/Grey, CF-9010052-WW
17.220,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA MINI 2-02, 2xMIC, USB-C receiver, Black, MINI 2-02
3.350,00 ден