Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Слаба батерија кај ASUS TUF GAMING A15

Иванчо

hello world
22 мај 2013
434
654
Resen, Resen, Macedonia
Дечки, лаптопот го зедов од сетек нов,
инсталирав виндоус 11, батеријата кај сите е толку очајна или само кај мене, трае околу 1ипол до 2 часа само за прегледување на интернет содржини.

Device name DESKTOP-DHCHFTS
Processor AMD Ryzen 5 7535HS with Radeon Graphics (3.30 GHz)
Installed RAM 16.0 GB (15.3 GB usable)
System type 64-bit operating system, x64-based processor
Pen and touch No pen or touch input is available for this display
NVIDIA GRaficka 4gb

Помош?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
дали батеријата ти е 90Wh или 48Wh. Ако е помалата ќе имаш и значајно помалку време со неа. Ако има дедицирана графичка картичка пробај да ја исклучиш додека сурфаш. Треба да може тоа да го направиш преку асус софтверот (армори крејт или како и да се викаше).

Иванчо

hello world
22 мај 2013
434
654
Resen, Resen, Macedonia
како да проверам колку е?
Мислењето е автоматски споено:

дали батеријата ти е 90Wh или 48Wh. Ако е помалата ќе имаш и значајно помалку време со неа. Ако има дедицирана графичка картичка пробај да ја исклучиш додека сурфаш. Треба да може тоа да го направиш преку асус софтверот (армори крејт или како и да се викаше).
ја исклучив графичката само интегрираната е

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
Најди модел.

Овој е со 48wh:

А пак овој е со 90wh:

Барем ако се точни спецификациите на сајтот на Сет. Треба да видиш по модел. Симни некој програм за дијагностика.

Nvidia 2050/3050 може да лапа многу од батеријата. Овие лаптопи обично имаат mux свич па може да се исклучи дедицираната картичка. Дали преку софтвер или во биос. Тоа може да заштеди на батерија. Но не ги знам сите спецификации на овие лаптопи и кои се можностите.

Дедицирана графичка ти треба само за игри или некој захтевен рендер, видео едит и сл. Ќе си ја вклучуваш по потреба. Таа и повеќе грее најчесто.

Иванчо

hello world
22 мај 2013
434
654
Resen, Resen, Macedonia
48wh е за жал, ја исклучив преку нвидиа програмата картичката, работи сега само на интегрираната, го намалив осветлувањето... па ќе видиме што е како е
ти благодарам многу, ќе апдејтирам за некој саат :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
Чисто како инфо, форсирање на iGPU (radeon) не мора да значи дека dGPU (nVidia) е исклучено.

На пример кај мене на Zbook можам да селектирам кои програми ќе ја користат интегрираната а кои дедицираната. Ако сетирам нвидиа да не се вклучува во ниту една програма така и ќе биде. Меѓутоа nVidia е сеуште вклучена. Само си идлува цело време.

Е сега во биос можам да ја исклучам комплетно нвидиа. Јас имам таканаречен mux свич кој е хардверска компонента на лаптопот. Штом исклучам во биос тогаш лаптопот ќе се рестартира со целосно исклучување на нвидиа. И потоа во виндовс таа воопшто не постои. Во дивајс менаџер не ми ја јавува. Исто како да ја нема во лаптопот. Е тогаш е таа целосно исклучена и така штедам батерија.

Дали со твојата постапка во нвидиа панел си ја исклучил тотално и дали тоа го може твојот лаптоп не знам.

Edit: според ова има mux свич твојот. Ама пак провери потемелно како целосно да ја исклучуваш а не да седи во ајдл:

Инсталирај го тој софтверот на Асус Armory Crate кој мислам дека може да менаџира со графичките. Бар од она што читам на интернет. Ако има некој ваков лаптоп на форумов ќе те советува посоодветно.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Симни си g-helper за да можеш лесно да мењаш профили и да палиш гасиш графичка.
Јас имам proart p16, и од кога го симнав програмчево се од асус софтверите избришав.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно