Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Што последно сте надградиле на вашиот компјутер (компонети за компјутер ONLY!)

baz

hello world
26 август 2011
104
70
baz's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600X
Motherboard
MSI B650M Gaming Plus WiFi
Storage
1TB Kingston NV2
PSU
Chieftec GPX 850W Gold Full Modular
RAM
2 x 16GB DDR5 6000 MHz Kingston Fury RGB
Video card
RX 6800XT 16GB Gigabyte Gaming OC
Case
Xigmatek Endorphin Air V2
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Redragon Fizz Pro и Redragon Vishnu Pro
Audio
тие што доаѓаа со ајфонот
Monitor
Dell S2522HG 240Hz IPS
Ryzen 5 7600x и 2 x 16GB DDR5 6000MHz Fury Beast од @dzunko
RX 6800XT 16GB Gigabyte Gaming OC и Thermalright Frozen Warframe 240 од @no_retreat
Xigmatek Endorphin Air V2 од Нексио

Gembird држач за монитор и лаптоп од Анхоч

Атачменти

• IMG_7215.jpeg
    IMG_7215.jpeg
    2,3 MB · Прегледи: 58
  • IMG_7205.jpeg
    3,4 MB · Прегледи: 35

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
1732228575030.png

M4 Mini. Презадоволен, го земав 24GB RAM моделот со 512че, ама еве прва работа што ќе зимам сега е едно кутивче за NVMe 1ТБ што го земав неодамна од Кингстон, добри брзини има, и еден док за 2TB дискот што го имам за да сторирам што ми треба.

Го користев стариот Hackintosh како NAS, ама гигабитна брзина преку LAN не ми е доволна, плус зеза Меков за некои работи преку мрежа. Имам 1TB Kingston NVMe, тоа деновиве ќе го префрлам затоа што не вреди да го рендам ова на Меков, и ќе видиме во иднина како ќе се покаже.

На синтетички бенчмаркови пукат, ама пука и у реално користење. Не дека имам ептен јака машина да го споредувам, али во глобала за тоа што ја го користам и моето workflow супер е. М4 чиповиве се лудница, до сега сум немал прилика да го слушнам кулерот да се уклучи, а црпи струја помалце од Интелов што го имав, чудо.

1440p екран, плус едно 10 апликации уклучено. Супер е оптимизирано.

1732228844976.png
p.s. ова fan 999rpm не е точно, од iStat програмчево што е не покажува точно - треба апдејт. Фановите не се ич уклучени, скроз е silent.

Ах, да, иначе да си пишам искуство со iStyle. Првин го нарачав моделот уште пред таму 11ти, пишаа на сајтот на 11ти ќе стигне - и чекам да дојде денот, си ѕвонам во City Mall и ми вика дечкото го нема моделов, само MacBooks им стигнале.

Ја разочаран, рефреш праам на iStyle послем некој саат, оп гледам едно Mini во East Gate, сѐ исто али 16GB RAM - си викам ќе го купам ова сеа, ќе го продадам па ќе си земам после појјако. Идам таму, оп, ми наплаќа типката за ова што сакав и го земав, за 512/24GB RAM. И и викам како кога го нема, и испадна дека им пратиле у East Gate вакви, топ, напраи таму некоја грешка затоа што физички серискиот буквално го наплати ко за овој модел, ама кутијата доаѓаше со најслабото Мини.

Средија тоа дечките од iStyle, и идам у Нептун да си земам USB докче што го видов претходно на интернет, затоа што чудово сѐ е Thunderbolt и Type-C. Идам во Нептун во Ист Гејт, иначе прв пат влегувам во тоа чудо - жалосно што младинава и наредниве генерации нема да знаат што е саем, али ај јеби га. Едвај стигнав од iStyle до Нептун, нормална работа за шопинг молови, да те стаат у мејз.

Дечки, у Нептун што да видам. Влегувам и кон првите дечки идам да побарам со код сѐ спремен, вика почекај да заврши колегата со некоја клиентка, а навидум има 20 слободни продавачи што под џеб изгледа мастурбираат и чепкаат нотификации на телефон, буквално услужливост на нула, а ја седам веќе 15 минути го чекам тој типот што негде исчезна... Таму буквално ако не најдов и ги броев едно 50 вработени што не праат ништо. Не ги рачунам тие на каса, тие си работат. Да се вработам таму, да зимам плата, и да си чепкам нотификации - топ план за секој што сака, ете, си знаете кај е местото.

И после 15-20м, отидов го најдов сам докот таму у тоа огромното им место, си го земав, и чао дома на инсталација.

Сѐ е океј и со докот и со Миниво, година дена има интернационална гаранција од Apple, две години од iStyle. Знаејќи ги Apple со новиве М чипови, не би требало да ми треба.

И така, прв солиден Apple позади години и години Hackintosh. Едвај чекав да го испробам на своја кожа ARM-чипот, и партали е. И графичката за тоа што е, интегрирана графичка а се парира со мојава RX580 што само на idle влече струја повеќе од Миниво на макс... чудо работа.

Не е гејмерска машина, али иде Хакинтошот за продажба, овој преку емулации ќе си возам Assetto Corsa и CS2 и тоа е тоа. Подобро ја гејма Metro Exodus отколку Windows машината, ех што времиња...

:)

Последна промена:

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Колку кошта мини-то?
Прво правеа пари со рам меморијата, сега гледам со ссд-то колат.

Гледав неодамна видео баш за ова, растот на цените не им е сменет од MacBook Air MK1 кога искочи, гледаше некој тип баш на Архивата -- тоа е Apple. Овој модел што го земав ја 1100EUR преку iStyle, смешно е што во Белгија пример е 1200. Почетниот со 16GB/256GB е 700EUR во Европа, 600 долари кај нив.

Иначе SSD-ињава се надоградуваат. Рамот е на чипот.

View: https://www.youtube.com/watch?v=rtdGxBeSkz8

Рамот е тоа што не можеш да го смениш. А добар сум, uptime над една недела ми е, и swap 0... али искрено и за тие 600-700ЕУР, предобра машина е за некој за старт. Ќе си купи 500/1TB SSD и чао пријатно.

Многу добро се држи за цената со многу поскапи машини од многу поголем калибар...

kolesk

lurker
6 февруари 2016
780
1.209
Не сум знаел за надоградбава.
Со здравје да го користиш.
Следно и епл монитор од 2700евра и комплетиран си. :D

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Не сум знаел за надоградбава.
Со здравје да го користиш.
Следно и епл монитор од 2700евра и комплетиран си. :D

Пред неполни две недели го земав миниво :) Не сум до толку Apple fanboy.

Со овоа се надоградив последен пат пред година дена, 24" + 1440p е топ ствар. Плус овие будаливе од Apple имаат проблеми со scaling, пред да инсталирам BetterDisplay Pro, се изнамачив да добијам тоа што на Windows е 125% scaling - за да си ги видам веб страните како изгледаат на 1080p....

И пак не е перфектно, ама ако имаш од Apple од 2700 ќе работит одма :D

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
VisionStudio.gr

Излегува доста поевтино...

Ми се допаѓа што сајтов е од времето кога израснував со интернет. Ми недостигаат old-school веб-сајтови, овоа новиве денес за К не ги бива.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
638
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Мене тој сајт ми е поснаодлив од скоро сите нови и модерни UI натрупани срања.
и не чекаш еден саат да се лоадираат банери и триста тракатанци, све е инстантно :)

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Продолжно PCI-E (8-пинско) кабелче од Америка до домашна адреса во Англија, за 8 дена.
Ќе ми го донесат наваму после новогодишниве празници.

mJyjSQM.jpeg

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979
Продолжно PCI-E (8-пинско) кабелче од Америка до домашна адреса во Англија, за 8 дена.

mJyjSQM.jpeg
Таман за White Christmas да имаш во компјутеро :)
Ова е последното што не беше бело?

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не, сегашнава графичка не користи 3x8-pin (веќе имам два исти продолжни од тој китот со повеќе кабли).
Ова ми е порачано за будучност :D

23 мај 2012
1.501
3.443
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
^А зошто такви егзибиции преку Амазон, USA>UK>MK? Имаа Кејблмод дирекна достава до кај нас и тоа експресна беше во мојот случај. Ако не се лажам за 4 дена до врата ми го донесоа кабелот по брза пошта без дополнителни трошоци и заебанции.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
^А зошто такви егзибиции преку Амазон, USA>UK>MK? Имаа Кејблмод дирекна достава до кај нас и тоа експресна беше во мојот случај. Ако не се лажам за 4 дена до врата ми го донесоа кабелот по брза пошта без дополнителни трошоци и заебанции.

Затоа што кошта 10-15 долари повеќе.
Зошто да плаќам повеќе кога може некој да ми го донесе? :)

Не е никаква егзибиција, порачав онлајн - стигна таму до врата. Никој не излезе од дома, ни јас, а ни пријателиве од Англија.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола

mJyjSQM.jpeg
Шо стори акробации за CableMod продукт брату. Директно од нивниот Global shop нарачувам веќе 5 години и стига до домашна адреса преку ДХЛ за максимум 5 дена ни царина ни скриени трошоци ни бакрачи ни ништо.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Пак ќе повторам - не знам за какви акробации зборите.

Поевтино е 50%, порачано онлајн, доставено до врата, ќе ми го донесат на рака, не ми е итно.

На крај краева, есапот е мој. Во Аргентина ќе го порачам да стигне ако сметам дека ми одговара повеќе отколку до МКД :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно