Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ПЦ глувчиња

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
После 4 годишна употреба на маусот SteelSeries Rival 650 Wireless ненадејно ми рикна скролот и неможев никако да го поправам. Бидејки маусов супер ми легна и го навикнав, решив да купам ист ваков :)
Пред да го купам бев во голема двоумица дали да купам ист маус или да го земам Logitech G502 X plus wireless. Знам дека логитечот е подобар маус ама јас тешко се привикнувам на нов маус па дури и ако е подобар од стариот и затоа изборот падна на Rival 650-ката. Се надевам не згрешив во изборот :)

Погледнете го атачментот 130156
Истото ми се случи мене на Rival 510, барав нов но веќе беше доцна бидејќи не се произведува уште. Немам срце да го фрлам, според мене најдобриот глушец што го имам користено до сега.
Мислењето е автоматски споено:

Corsair Darkstar Wireless
Овој ми е следен на мета за купување, прв Wireless глушец ќе ми биде.
Штета што не е достапен кај нас.
Доколку има некој можност да го донесе во МК нека ме контактира.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Истото ми се случи мене на Rival 510, барав нов но веќе беше доцна бидејќи не се произведува уште. Немам срце да го фрлам, според мене најдобриот глушец што го имам користено до сега.

Corsair Darkstar Wireless
Овој ми е следен на мета за купување, прв Wireless глушец ќе ми биде.
Штета што не е достапен кај нас.
Доколку има некој можност да го донесе во МК нека ме контактира.
Не го фрлај, набави си соодветен заменски дел и смени го. Не е воопшто тешко да се изведе.

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
Не го фрлај, набави си соодветен заменски дел и смени го. Не е воопшто тешко да се изведе.
Те разбирам ама од користење целиот е излижан, вдлабнатини има. Друго е ново глувче кога ќе легне на дланка.

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром
Да не отварам нова тема, ептен ми легна на рака овие функции на маусот, прашање ми е како да ги барам дали на али дали во локалниве продавници станува збор за лево-десно на wheel тркалото. Под кое име да го барам дали на англиски, дали на македонски?

1720439615692.png

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.509
2.961
Да не отварам нова тема, ептен ми легна на рака овие функции на маусот, прашање ми е како да ги барам дали на али дали во локалниве продавници станува збор за лево-десно на wheel тркалото. Под кое име да го барам дали на англиски, дали на македонски?

Погледнете го атачментот 138736
Само да ми се доразјасни:
  • бараш резервно тркалце, пошто ти се расипало на маусо или
  • бараш нов маус со тркалце со овие функции?

Ако ти е за нови, има такви тука во маркето (а и во анхоч):

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром
Само да ми се доразјасни:
  • бараш резервно тркалце, пошто ти се расипало на маусо или
  • бараш нов маус со тркалце со овие функции?

Ако ти е за нови, има такви тука во маркето (а и во анхоч):
Нов глушец барам, овој е веќе распаднат можда миљон километри има поминато :)
Како се вика оваа функција не можам да најдам дали знаеш?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.509
2.961
Нов глушец барам, овој е веќе распаднат можда миљон километри има поминато :)
Како се вика оваа функција не можам да најдам дали знаеш?
Баш таа функција (за лево-десно) ја нарекуваат tilt или заедно со тркалцето како: tilt wheel или понекаде како: scroll wheel with tilt.

И мене ме бендиса опцијава, се наоѓа за низ поголеми ексел шитови, односно многу широки табели, па ова лево-десно е корисно одвреме-навреме.
Јас Logi Ergo го користам, од овдешниов маркет го купив есеноски.
На почеток ми беше чудно, пошто е со топче, па дур се навикнам...ама за неколку дена ми легна.
Не е за секого, некој мош ќе се изнервира од глушецов, ама мене ми одговара и тоа што е ERGO-номичен, па дланката ми е во троа поприродна позиција искосена, и со тоа помалце се појавува карпалов тунел (болки во раката).
Ама па, затоа има и други глувци со tilt wheel кои би одговарале за други раце/корисници.

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Сподели повеќе информации околу проблемот кој го имаш со маусот, верувам ќе се јават искусни дечки.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Дајте некој предлог за маус за секојдневна работа, до кај 2000 денари. Последно што зедов беше Genesys Krypton 510 од Анхоч за black friday имаше убава цена и вака на прва во продавница добро ми легна, убав, голем има доста сетизи во апликацијата ама ептен ми е лесен за секојдневна работа. Никако да се навикнам, го пробувам на 2-3 пати по неколкуи дена до сега и тоа што е лесен ми смета, верувам дека за гејминг пожелно е лесен маус.
Гледав во Анхоч Tellur Wireless Shade , има некој искуство со маусов? Не најдов некое ревју за него на YouTube , треба да се проба на лице место како ќе лежи во рака, Уште една работа, видив дека има Silent click, некој што преминал од нормален на тивок маус како одеше транзицијата, брзо се навикнуваш на клик без клик? :)

PS
Ако некој е заинтересиран за Krypton-от пишете, ќе го дадам по набавна black friday цена пошто стварно не верувам дека ќе се навикнам и да не седи џабе во кутија, имам 2-3 мауси што седат така :) , има гаранција до 30.11.2025

Атачменти

• ef9e987e-dea3-4176-9963-36f22d6dfc73.jpg
    ef9e987e-dea3-4176-9963-36f22d6dfc73.jpg
    84,8 KB · Прегледи: 38

ersersers

read-only
29 ноември 2020
13
8
Сподели повеќе информации околу проблемот кој го имаш со маусот, верувам ќе се јават искусни дечки.
Tocno se izvinuvam. Padna od masa priblizno 70-80cm visocina i totalno prestana da raboti, bez znaci na zivot. Pretpostavuvam problem so ploca no ne mozam da se nafatam da go otvoram

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Tocno se izvinuvam. Padna od masa priblizno 70-80cm visocina i totalno prestana da raboti, bez znaci na zivot. Pretpostavuvam problem so ploca no ne mozam da se nafatam da go otvoram
my-logitech-g102-stopped-working-after-i-soldered-new-v0-l0o7rz0n5rrd1.jpg

Она место кое ти го заокружив има ноторно лоши лемови.
Отвори го и притисни нежно со нешто пластично. Ако проработи тогаш носи го лај некој кој е одличен во лемење ма мали работи.
Електроничар кој си ја знае работата.

Не мора да значи дека внатрешноста кај тебе ќе биде исто како на сликата.
Битно, во оваа зона развиваат пукнатини во лемовите.

Не пробувај сам да лемиш.
Падовите, за да ги зачуваш, вади ги со дентален конец. Малку крени го на врвот, содем малку, капни алкохол и со конец под него споро.

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
675
Дајте некој предлог за маус за секојдневна работа, до кај 2000 денари. Последно што зедов беше Genesys Krypton 510 од Анхоч за black friday имаше убава цена и вака на прва во продавница добро ми легна, убав, голем има доста сетизи во апликацијата ама ептен ми е лесен за секојдневна работа. Никако да се навикнам, го пробувам на 2-3 пати по неколкуи дена до сега и тоа што е лесен ми смета, верувам дека за гејминг пожелно е лесен маус.
Гледав во Анхоч Tellur Wireless Shade , има некој искуство со маусов? Не најдов некое ревју за него на YouTube , треба да се проба на лице место како ќе лежи во рака, Уште една работа, видив дека има Silent click, некој што преминал од нормален на тивок маус како одеше транзицијата, брзо се навикнуваш на клик без клик? :)

Го купи ли Tellur Wireless Shade да споделиш искуство?
Размислував за MX Master 3s ама некако нетипично ми е да платам 100 евра за маус а сакам маус со втор скрол за хоризонтален скролинг па гледам алтернативи Tellur-ов или Keychron M6…

Инаку за silent click, имав порано еден од Logitech M серијата и одма се навикнав и ми беше подобро така. Сега ми фали тој маус само ради silent click… секој пат би одел на silent да може да бирам.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Го купи ли Tellur Wireless Shade да споделиш искуство?
Размислував за MX Master 3s ама некако нетипично ми е да платам 100 евра за маус а сакам маус со втор скрол за хоризонтален скролинг па гледам алтернативи Tellur-ов или Keychron M6…

Инаку за silent click, имав порано еден од Logitech M серијата и одма се навикнав и ми беше подобро така. Сега ми фали тој маус само ради silent click… секој пат би одел на silent да може да бирам.
Извини доцна враќам ама одамна го немам отворено форумов. Го зедов Телурот и како маус ми е супер за секојдневно користење, може да се користи и безжично и со кабел, ергономски добар, кликот на копчињата одма го навикнав. Хоризонтален скрол не користам и да ти кажам право не сум ни сигурен дека функционира на Телуров. Им пратив мејл и ми вратија дека немаат апликација за сетирање на копчињата и боите така да ќе треба да се сетира преку third party app (ако е воопшто возможно).

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Пред некоја недела зедов DeathAdder V3 Pro (најбитно од се е што е бел xD) за FPS competitive gaming. Лесен, прецизен, со убави кликови. HyperPolling 1,000 моментално, но исто порачав dongle за 8,000Hz polling rate. Можеби placebo ефект, но некако подобрен сум во CS2.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
675
Извини доцна враќам ама одамна го немам отворено форумов. Го зедов Телурот и како маус ми е супер за секојдневно користење, може да се користи и безжично и со кабел, ергономски добар, кликот на копчињата одма го навикнав. Хоризонтален скрол не користам и да ти кажам право не сум ни сигурен дека функционира на Телуров. Им пратив мејл и ми вратија дека немаат апликација за сетирање на копчињата и боите така да ќе треба да се сетира преку third party app (ако е воопшто возможно).

Фала многу на одговорот.
Кажи ми само уште дали држи батеријата добро и може ли да се исклучи RGB-то скроз (пример со истовремено притискање на двете странични копчиња или така нешто) и да ја запамти состојбата да не вклучува RGB на следно вклучување?

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
625
1.514
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Пред некоја недела зедов DeathAdder V3 Pro (најбитно од се е што е бел xD) за FPS competitive gaming. Лесен, прецизен, со убави кликови. HyperPolling 1,000 моментално, но исто порачав dongle за 8,000Hz polling rate. Можеби placebo ефект, но некако подобрен сум во CS2.
Чисто информативно, што користеше пред ова, дали си користел некогаш G Pro X Superlight, ако да, како би ги споредил двата ?

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Истото го милсев и јас кога од 1000 на 4000 поллинг рате зголемив ама не знам еве се осеќа разлика во ејм драстично барем за мене , иначе имам Суперлајт 2 од Лоџитек .

Чисто информативно, што користеше пред ова, дали си користел некогаш G Pro X Superlight, ако да, како би ги споредил двата ?
јас корситам суперлајт и сум презадоволен од маусот кликовите тракингот и се со е со него сепак за маус ке кажам мое лично мислење , за маус е секогаш personal preference зависи како ке ти лежи во рака , тежина , мускулна меморија , и облик за секој човек различно . Али ако на главното прашање да се навратам вреди за секој денар маусот .

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Logitech никогаш досега. Асус Gladius III Wireless претходно. Овој е апгрејд секако (подобар сензор, полесен малку и можност за 8,000 polling rate). Кликот му е поубав исто. Секогаш сум користел малку поголеми ергономски мауси (симетрични не можам), бидејќи таков ми е грипот и така сум научен.

Истото го милсев и јас кога од 1000 на 4000 поллинг рате зголемив ама не знам еве се осеќа разлика во ејм драстично барем за мене , иначе имам Суперлајт 2 од Лоџитек .

јас корситам суперлајт и сум презадоволен од маусот кликовите тракингот и се со е со него сепак за маус ке кажам мое лично мислење , за маус е секогаш personal preference зависи како ке ти лежи во рака , тежина , мускулна меморија , и облик за секој човек различно . Али ако на главното прашање да се навратам вреди за секој денар маусот .
Искрено мислам дека бенефитот е психолошки повеќе. Во смисла, моооо навистина функционира ова и ти дава малку повеќе самодоверба да преземаш повеќе ризици. Не сум на тоа ниво да забележам видлива разлика.

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Logitech никогаш досега. Асус Gladius III Wireless претходно. Овој е апгрејд секако (подобар сензор, полесен малку и можност за 8,000 polling rate). Кликот му е поубав исто. Секогаш сум користел малку поголеми ергономски мауси (симетрични не можам), бидејќи таков ми е грипот и така сум научен.

Искрено мислам дека бенефитот е психолошки повеќе. Во смисла, моооо навистина функционира ова и ти дава малку повеќе самодоверба да преземаш повеќе ризици. Не сум на тоа ниво да забележам видлива разлика.
Не знам искрено за во кантер јас пошто сеуште сум со олд скул игра Калл оф дути 2 играм таму сеќавам разлика во движење во самиот тракинг како по смут да движи пак ке речам можеби е плацебо ефект ама ајде нека има нешто :D

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Фала многу на одговорот.
Кажи ми само уште дали држи батеријата добро и може ли да се исклучи RGB-то скроз (пример со истовремено притискање на двете странични копчиња или така нешто) и да ја запамти состојбата да не вклучува RGB на следно вклучување?
Батеријата држи 2-3 недели со интензивно користење (пошто го користам на PC јас го користам со кабел), со стискање на двете странични копчиња (back и forward) има 10 мода на светлото од кои едното го гаси, при исклучување и вклучување на маусот останува на модот на кој претходно бил сетиран. Врзано за цената, баш сега видов ако се порача преку Галамино е 1580 ден.

Последна промена:

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Има некој што се бави со дијагностика и правење на мауси
се работи за два мауса марка Mad Catz Rat 5, при вклучување во компјутер и двата им работат скроловите и кликовите ама мрдањето не, сега на моменти знае да добие сигнал и да мрдне ваму таму на едниот а другиот е скроз у место, знам дека се работи за компанија која е ликвидирана ама претходните 6-7 години сум ги користел нив и сум навикнат скроз

Zero-T

read-only
16 мај 2014
38
50
Zero-T's setup  
Processor & Cooler
Intel Core I5 4670 @ 3.4Ghz
Motherboard
Gigabyte Z97 HD3
Storage
Western Digital Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Antec VP500 P
RAM
32 GB Patriot Viper 3 Black Mamba @ 2400Mhz
Video card
/
Case
LC Power Juggernaut 926B
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Genius LuxeMate i200
Monitor
2 x DELL U2414H
OS
Windows 10 64bit
Има некој што се бави со дијагностика и правење на мауси
се работи за два мауса марка Mad Catz Rat 5, при вклучување во компјутер и двата им работат скроловите и кликовите ама мрдањето не, сега на моменти знае да добие сигнал и да мрдне ваму таму на едниот а другиот е скроз у место, знам дека се работи за компанија која е ликвидирана ама претходните 6-7 години сум ги користел нив и сум навикнат скроз
И мене ме интересира истото.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно