Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Озвучување за домашно кино

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
... Посебно ако вие бевте конструктивен и му ги посочивте дел од критичките грешки на @Mao, па објасневте што вусшност можело да се подобри и како. ...

...Со моменталното арогантно однесување само придонесувате да ве заобиколиме вас и да си наоѓаме други решенија.
Не, не посочитвте ниту една грешка само напишавте дека "Го видовме резултатот" и не нападавте како ние не сме сакале да платиме за ваква услуга. Не сме сите скржави, напротив, знам за член од форумот што ве има побарано за консултација, а вие сте биле недостапен за него.
With all due respect, арогантноста не води нигде. ... се претставувате како арогантен човек и барем поаѓајќи од мене, не би сакал да најмам таков човек да ми прави ваков проект. ...
Укажав на грешките - реков дека тука морало прво да се побара и плати професионален проект, а и укажав на грешките околу акустичката обработка со помош на оние мои реторички прашања за деталите, на кои членот Mao не знаеше да одговори - тоа доволно зборува дека направил грешки во акустичката обработка. Сега веќе е предоцна за корекции и преправки.
За мојата „недостапност“ мислам дека се разјаснивме претходно. Никој не е будала однапред да се откаже од (евентуален) приход.
Ако некој добил (погрешен) впечаток дека сум арогантен, молам да ме заобиколите, но, аман, задолжително ангажирајте и платите некој друг професионалец пред да потрошите многу пари за нешто. Некои работи не може (невозможно е) да се објаснат на форум - прекомплицирано е.

Појаснување: Грубо (во конкретната смислма) - одприлика, апроксимативно.
Иако знам дека не треба појаснување.
Гледам дека има потреба повторно да појаснам - за овој конкретен пример на домашно кино можам да кажам колкава би била цената на проектот (моја!), само затоа што киното е завршено и се познати очекувањата на клиентот. За секој друг случај - не може! За тоа служат состаноци, итн...
Се се ама персирањево?
Општа култура кога знам дека некој е постар иако тој не знае дали јас сум или не и не ме персира така да баш си on point.
Јас никаде директно не го ословив членот smole, ниту со Вие, ниту со Ти - такашто не гледам овде никаков on point.

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Одлично!

При наведување на цената, дали може да се подвои (1) консултантската услуга и (2) цената на акустичните третмани?

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Одлично!
При наведување на цената, дали може да се подвои (1) консултантската услуга и (2) цената на акустичните третмани?
Не ми јасно прашањето. Цената на проект за акустика подразбира во него да се наведе, препорача и пресмета се што е потребно за акустичка обработка на некој објект. Цената на материјалот за акустичка обработка заедно со работната рака за нивно монтирање не влегува во цената на проектот, но во проектот мора да има предмер во кој се наведени тие цени.

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Некаде погоре беше пишано, карикирам, “што ако во проектот се предвиди Шредеров дифузер”?

Поттикнат од тоа, а со цел да се добие конечно специфична информација околу овој, завршен проект, само дадов предлог за кој се надевам дека ќе ја забрза работата?

Но неважно, било која информација е добредојдена и со нетрпение е очекувана. :)

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Последниве 15тина постови на темава искрено скоро и да немаат никаква вредност за човек кој што би бил заинтересиран да си направи домашно кино. Чак и уште полошо после читањето на ова каде што стварно нема никаква информација за колкав буџет ќе му треба ќе си рече по муабетиве изгледа се прави муабет за 50 илјади евра од соба, па ајде јас да си купам слушалчиња и да си цепам. Дискусијата цело време спомнува грешки, проект, буџет, а никако да се дојде на главното што поголемиот од нас не интересира. Ајде можеби вака ќе биде појасно, со просто прашање:

Имам простор од 4м х 8м. Планиран буџет, до 10 илјади евра. Домашното кино ќе се користи за 90% филмови и останатите 10 за музика. Се бара 7.1.4 атмост сетап, 4 седишта една редица. Дали може со овие информации да се добие груба пресметка за проектот?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Гледам дека има потреба повторно да појаснам - за овој конкретен пример на домашно кино можам да кажам колкава би била цената на проектот (моја!), само затоа што киното е завршено и се познати очекувањата на клиентот.

Ги изначитав сите претходни муабети, а и имам интерес за конкретнава тема. Колкава би била цената на проектот? И ако може, и price breakdown.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Последниве 15тина постови на темава искрено скоро и да немаат никаква вредност за човек кој што би бил заинтересиран да си направи домашно кино.

А се што ќе беше доволно да се каже е нешто во стилот (1) Според мене ова и ова би можеле на следниот начин да се изведат за подобар перформанс и (2) Од мое досегашно искуство, ваков проект конкретно за овој систем/соба/желби грубо би чинел околу ХХХ денари.

Многу поубава дискусија ќе се развиеше од тука и повеќе ќе можеше да се научи, ама ете...

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
...
Имам простор од 4м х 8м. Планиран буџет, до 10 илјади евра. Домашното кино ќе се користи за 90% филмови и останатите 10 за музика. Се бара 7.1.4 атмост сетап, 4 седишта една редица. Дали може со овие информации да се добие груба пресметка за проектот?
Може, ако се бара само проект за акустичка обработка со апсорбери - ќе чини 300 евра кај мене. Во овој случај буџетот не е битен - барањата се минимални.

А се што ќе беше доволно да се каже е нешто во стилот (1) Според мене ова и ова би можеле на следниот начин да се изведат за подобар перформанс и (2) Од мое досегашно искуство, ваков проект конкретно за овој систем/соба/желби грубо би чинел околу ХХХ денари.
Многу поубава дискусија ќе се развиеше од тука и повеќе ќе можеше да се научи, ама ете...
Веќе одговорив, но ајде повторно:
1) Акустичката обработка на таванот е направена „од око“ и сигурно е погрешна. На ѕидовите се предвидени акустички апсорбери кои или не се знае со какви параметри се и со колкава површина, или ќе бидат одредени преку бесплатна „консултација“. Американците имаат една многу мудра изрека: „There is no such thing as a free lunch“.
2) Не ги знам баш сите желби и не знам што точно е направено во таа соба. Членот Mao спомна дека собата „Има звучна изолација, за да не се слуша звукот надвор“ - што значи тоа? Таква звучна изолација подразбира нешто многу повеќе од лепење сунѓери по ѕидовите.
Не ја дознавме вкупната цена за тоа домашно кино, па ми пропадна идејата образовно да делувам на заинтересираните - во смисол дека професионален проект, иако треба да се плати, всушност носи заштеди во буџетот и дава супериорни резултати. Значи: во овој случај 300 евра за проект, ако се бара само акустичка обработка (апсорбери), без звучна изолација. Тоа е мојата цена за проект за некомерцијално, домашно кино. А сум правел и проекти за студио за филмска аудио постпродукција - тука цената е сосема друга, бидејќи тие што ја прават таа постпродукција комерцијално заработуваат леб од тоа и имаат многу повисоки и поспецифични барања.

Ги изначитав сите претходни муабети, а и имам интерес за конкретнава тема. Колкава би била цената на проектот? И ако може, и price breakdown.
300 евра, за проект само за акустичка обработка на собата (апсорбери). Предмерот (price breakdown) секогаш е составен дел од професионален проект.

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Акустични панели уште не се поставени, во моментот го монтираме платното коешто пристигна од виена. Следи подесување ма сликата односно положба на платното и проекторот. Потоа ќе се позиционираат веќе купените звучници во рамка на можностоте - како пто кажав собата е мала - тесна и работиме во рамки на тие фимензии и можносто. Знам дека нема да биде идеално те професионално, ама сепак е направено со кеф и благодарност до сите што продонесоа во дискусијава. Какво е такво е, одлично е, сега џа сега е боље и од синрплекс, пошто истото не работи.

Гледам нешто се спомнуваат професионално консултации, проекти цени фирми а у. Можеби ќе звучам арогантно, ама во Куманово ние викаме “Има се, може де”. Сево ова е праено со сопствен кејф, парите колку и да се фрлени во луфт, не се проблем. Крај на крај купивме квалитетна опрема и ќе ни остане.

Поздрав

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
... Сево ова е праено со сопствен кејф, парите колку и да се фрлени во луфт, не се проблем. ...
Ќеифот ќе беше уште поголем ако дел од парите не беа фрлени во ветар и ако се добиеше акустика каква што треба за домашно кино.
Како и да е, ти пожелувам многу часови задоволство во домашното кино.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Одлично сработено другар @Mao, очекувам да бидам поканет на најмалку 7 проекции! Идејата и реализацијата се одлични.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Само до мене е или и други да прават домашно кино радо би му платиле на „лаиков“ Мао да им го направи отколку на „професионалецов“ Владимир? :D

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
Јас никаде директно не го ословив членот smole, ниту со Вие, ниту со Ти - такашто не гледам овде никаков on point.

Ја промашуваш поентата. Вкупната цена потрошена на киното не ја одредува цената на проектот.

Точно, ословен е членот @InSides

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Само до мене е или и други да прават домашно кино радо би му платиле на „лаиков“ Мао да им го направи отколку на „професионалецов“ Владимир? :D
Нема потреба од омаловажување.
Овој форум е за луѓе кои се занимаваат со софтвер и хардвер, а голем дел (претпоставувам) се сегашни или идни инженери, или едноставно - добро обучени луѓе кои (ќе) заработуваат од својот интелектуален труд. Последно нешто што очекував е дека на ова место ќе бидам нападнат заради тоа што се заложувам интелектуалниот труд да биде вреднуван и соодветно платен.
Мао самиот призна дека е лаик за акустика и не гледам ништо лошо во тоа, ниту го напаѓам за тоа. Јас само укажав дека ќе заштедел пари и дека ќе добиел правилна акустика, ако претходно плател за нечиј интелектуален труд.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Мао самиот призна дека е лаик за акустика и не гледам ништо лошо во тоа, ниту го напаѓам за тоа. Јас само укажав дека ќе заштедел пари и дека ќе добиел правилна акустика, ако претходно плател за нечиј интелектуален труд.

Ама како ќе плател кога тешко е дасе најдат такви консултанти. Еве, може во тој даден момент вие ќе бидете презафатен - пошто викате дека од студија заработувате повеќе и фино лепо ќе не откачите. А јас не знам за други консултанти за вакви проблеми (Гугл пребарување ја дава само Audio Expert, што е вашата фирма), па остануваат две опции:

1. Ќе веруваме на продавачите што ќе ни кажат, а они најчесто сакаат да ти продадат тоа што им стои долго време или тоа што е поскапо.
2. Ќе се наслониме на форуми и ќе пробаме да дискутираме со членови што се поинформирани за тоа, па сами ќе тераме.

кои (ќе) заработуваат од својот интелектуален труд

Никој не рече дека тоа е лошо.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Точно, ословен е членот @InSides
???
Па? Ни членот InSides претходно не ме персирал (ниту ословил директно), па претпоставив дека нема потреба од формалности. Понатаму тој директно се обраќаше до мене, така што се е во ред, барем за мене.
Претходно тој да ме персираше, твојава реакција ќе имаше некаков смисол. Ама вака...

Ама како ќе плател кога тешко е дасе најдат такви консултанти. Еве, може во тој даден момент вие ќе бидете презафатен - пошто викате дека од студија заработувате повеќе и фино лепо ќе не откачите.
Таа претпоставка е погрешна. Да ми беа важни само парите, немаше да „губам“ време цели 25 години да објавувам проекти и стручни текстови во ЕМИТЕР.
А јас не знам за други консултанти за вакви проблеми (Гугл пребарување ја дава само Audio Expert, што е вашата фирма), па остануваат две опции:
1. Ќе веруваме на продавачите што ќе ни кажат, а они најчесто сакаат да ти продадат тоа што им стои долго време или тоа што е поскапо.
2. Ќе се наслониме на форуми и ќе пробаме да дискутираме со членови што се поинформирани за тоа, па сами ќе тераме.
Има и трета опција - да се побара помош од единствената фирма која ја дава Гугл пребарувањето. :)
1. Продавачите (т.е фирмите), во рамките на своите знаења, најчесто искрено даваат разумни совети и препораки - ова од лично искуство, бидејќи познавам добар дел од нив.
Да не спомнуваме некои ретки и грди обратни примери.
2. Членовите на форумот кои се стручни навистина можат да помогнат - до одредено ниво. Над тоа ниво, никој член на форумот, колку и да е стручен и да има желба, не може на форум да замени професионален проект. Едноставно - прекомплицирано е.

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Инаку, вкупно до сега киното со вкалкулирани градежни работи, проектор, платно, озвучување, фотељи и уредување не чинеше грубо 12 000 евра.

Од кои ~3300 e за звук и слика, 5000 евра за фотељите, 3000 евра преградни зидови со изолација и таван, и некои 200 300 евра тепих, кречење сијалици и слично. Плус машина за пуцки 150 евра и nVidia Shield незнам колку беше.

Уште 500-800 евра ке се инвестираат во акустичен третман, кој најверојатно ќе го изведват од Л-Децибел пошто првично со нив контактирав и запознаени се со проектот.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Току тоа ми беше муабетот - целото тоа домашно кино чини 12.500 евра, а професионален проект кој гарантира правилна акустика е само 300 евра.
Очигледно некои луѓе повеќе уживаат да имаат опрема него уживањето во гледањето филмови. Тоуку пари фрлање за тоа домашно "кино" кое ни од далеко неможе да ја долове атмосферата и доживљајо у кино сала е у најмала рака сулуда идеја.
Поарно секој филм да го гледаш на кино до крајо на живото нема тоуку да потрошеш.
Баш секој ден никој не гледа филм. Да речеме да гледаш секој трети ден на кино тоа му доаѓа 121 годишно пута 200 ден карта = 24200 ден пута 30 години = 726000 ден, поделено на 62 = 11710 еура :D

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.480
7.743
Скопје
www.facebook.com
Поарно секој филм да го гледаш на кино до крајо на живото нема тоуку да потрошеш.
Слабо математикава ти иде на тебе глеам...
Ги изостави тие варијабили : Носеш девојка и гледате заедно филм , се дружете и ја воодушевуваш со самото тоа и уште истата вечер паѓа с..с .
Втората варијабила е дружбата со пријатели , пиво , пуканки и ширење уште повеќе познанства и стануваш познат низ градот и повеќе ценет оти си направил нешто што никој друг не би се осмелил.
И трето Седи единица по математика оти си ги изоставил варијабилите и променливите :D

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Слабо математикава ти иде на тебе глеам...
Ги изостави тие варијабили : Носеш девојка и гледате заедно филм , се дружете и ја воодушевуваш со самото тоа и уште истата вечер паѓа с..с .
Втората варијабила е дружбата со пријатели , пиво , пуканки и ширење уште повеќе познанства и стануваш познат низ градот и повеќе ценет оти си направил нешто што никој друг не би се осмелил.
И трето Седи единица по математика оти си ги изоставил варијабилите и променливите :D
Да бе, баш со домашно кино ќе воодушевеш девојка.
Ти не еден кец, туку 7 комада. Повторуваш година. ;)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
и стануваш познат низ градот и повеќе ценет оти си направил нешто што никој друг не би се осмелил.
Видиш ти, отсекогаш си знаел кон што треба да цели една индивидуа.
@Mao да му честиташ на другар ти, јас почнав веќе и во Скопје да слушам муабети „а бе го знаеш оној Кумановецот со киното???“

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Кино може (1) да нема во градот во кој живееш или (2) да не работи во недоглед - колкумина имаат отидено во Синеплекс од март наваму?

@Mao, со здравје да се служи и да се ужива.

Сумата не е незначителна, и секако дека нема ниту еден човек кој не би рекол "јас парите би ги потрошил на поинаков начин", но темава е за тоа кино, и го поздравувам фактот што ги делиш информациите во целост и без ограничување. На крајот на краиштата, целото ова е едукативен момент и на други може да им помогне да се решат да прават нешто слично, или поинаку да се организираат.

Можеш ли да наведеш кои се точно моделите на фотелјите, и од каде се точно набавени? Се прашувам, разгледавте понуда во La-z-boy?

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Очигледно некои луѓе повеќе уживаат да имаат опрема него уживањето во гледањето филмови. Тоуку пари фрлање за тоа домашно "кино" кое ни од далеко неможе да ја долове атмосферата и доживљајо у кино сала е у најмала рака сулуда идеја.
Баш секој ден никој не гледа филм. Да речеме да гледаш секој трети ден на кино тоа му доаѓа 121 годишно пута 200 ден карта = 24200 ден пута 30 години = 726000 ден, поделено на 62 = 11710 еура :D
Стапнуваме на „лизгав терен“. Од една страна доживувањето во вистинско кино навистина не може 100% да се рекреира дома (независно од потрошените пари), но...
Да дадам друг пример, уште поочигледен: Има кај нас неколкумина кои за својот чисто аудио (без видео!) хај-фај систем потрошиле повеќе од 100.000 евра (намерно не ја спомнувам горната граница!), а на сите им е јасно, а особено на нив, дека звукот дома никогаш не може да биде толку добар како звукот во живо, во концертна сала. Различни луѓе истите пари (ако ги имаат) ќе ги дадат за различни работи - некој за глисер што ќе го вози најмногу 15 дена годишно во лето, некој за Порше што ќе го вози по нашите крш улици полни со дупки, итн. Заедничко за сите овие примери е што тука не постои некој објективен критериум за тоа дали тие пари се добро потрошени или дали воопшто требало да се потрошат - тоа е тотално субјективно. Некој наместо Порше ќе купи Ферари - и нема да згреши. А некој наместо едно Порше ќе купи два Мерцедеса.
Но, за соба за домашно кино (а и за dedicated соба за слушање хај-фај систем) има еден многу објективен и немилосрден параметар, кој се мери а може и лесно да се чуе - акустиката на собата! Е тука веќе можеме аргументирано да дискутираме дали парите за акустичниот третман на собата се потрошени правилно или не. Во конкретниов случај - не!

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно