Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

најдобра банка во мк?

Petarys

hello world
28 јули 2009
259
449
Прага, Чешка
Проблемот ми е што за тривиална функционалност како увид на банкарска сметка ми бараат целосно да се соголам пред некаква си Андроид апликација за која не ни и посветив доволно внимание кога ја спуштав. Може спуштам phishing копија со една точка сменета во името...
Инаку КИБС услугите ги користев добри 6 години на претходното работно место, имав и токен со кои вршев потпишувања, пристап до електронско банкарство како правно лице, значи познато ми е се! Меѓутоа Ова OneID ми е премногу инвазивно.
Сега гледам на официјален сајт како партнер на OneID e посочена и НЛБ Банка. Корисник сум на НЛБ Електронско банкарство и освен мКлик и NLBPay за верификација што им е согласно новите безбедносни стандарди немам потреба од OneID!
А ваму со Комерцијална Банка ми бараат крвна група! И тоа за персоналните податоци го искусив во експозитура - Цел сегмент го оставив непотополнет, и вработената се прави на удрена као сум заборавил да го потполнам тој дел и почна таа да потполнува и да ме прашува на глас без никаква приватност во самата експозитура додека 4 други нивни клиенти ми дишат во врат.
И сега ти ми викаш нештото е опционално, ама не е ако земаш кредити.... Затоа што мора да те евалуираат. ОК ваѓав пари од нивни посран инвестициски фонд. Во што спаѓа тоа тогаш? Кредитен производ?
OneID е идентитетска апликација, нормално дека ќе треба лична карта да скенираат за да ти издадат сертификат. Ништо неразумно не ти побарале. Сепак твое право е да не се согласиш.
Околу податоците што ги бараат од банките, голем дел се законски податоци, дел од KYC регулативата за анти-перење пари и така е низ цела Европа. Така функционира сѐ, ако сакаш услуга (во случајов банкарска) ќе треба да се согласиш да споделиш лични информации.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.758
3.455
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Молам? Веруваш дека нешто прават за наше добро? Нѐ сметаат за подолни од глувци и така се однесуваат. Па сеа ти види
Најмалку 3 сервиси кои ги користам имам поминато на таков начин на верификација. Не гледам ништо сложено.
Скенираш лице, Скенираш документ за идентификација, и тоа е тоа, имаш сертификат.

Никој никого за гуша не фатил да му даде податоци. Ако не им се верува на тие сервиси, бујрум ене ги филијалите, ќе си земете бројче и ќе чекате во ред за некоја тетка таму да ви ја скенира личната карта на лист хартија.

Дури и нашиов сервис е побезбеден и посензитивен.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно