Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

IcePick

hello world
19 ноември 2013
317
262
За секој број посебен буџет немаше бидејќи сум на фамилијарната опција.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Не можам да најдам соодветна тема - па ќе пишам тука.

Ми стигна Xiaomi Wifi Router.
Користам VIP Combo 3 пакет за интернет/тв/телефонија.
Сакам да го сменам рутерот од ВИП со овој новиот.

Овој рутерот од ВИП користи некој коаксиален (или каков и да е) кабел за добивање интернет сигнал. (Technicolor)
Мене ми треба обичен етернет кабел да брцнам у Xiaomi-во и да го користам него за делење интернет.

Чаре ?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.952
8.449
Не можам да најдам соодветна тема - па ќе пишам тука.

Ми стигна Xiaomi Wifi Router.
Користам VIP Combo 3 пакет за интернет/тв/телефонија.
Сакам да го сменам рутерот од ВИП со овој новиот.

Овој рутерот од ВИП користи некој коаксиален (или каков и да е) кабел за добивање интернет сигнал. (Technicolor)
Мене ми треба обичен етернет кабел да брцнам у Xiaomi-во и да го користам него за делење интернет.

Чаре ?
Од тој рутерот на вип, земи лан кабел и штекни го во wan портата на Xiaomi рутерот.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Не друг Доксис рутер, нема да работи... Башка имаш веќе еден таков...

Етернет од техниколорот до Ми-то, исклучи вифи на техниколорот (или не исклучувај, сеедно), сетирај го Ми-то и тоа е.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.952
8.449
Не друг Доксис рутер, нема да работи... Башка имаш веќе еден таков...

Етернет од техниколорот до Ми-то, исклучи вифи на техниколорот (или не исклучувај, сеедно), сетирај го Ми-то и тоа е.
подобро да исклучи. не е добро да се мешаат два 2.4гхз во толкав простор.

krema

OG
24 јуни 2009
15.745
15.837
youtu.be
Абе мене од комшилук ми сметат рутери а камоли да имам две вифи мрежи дома, обавезно исклучување на вифито од техниколорот.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Си реков дека вака некако ќе е, ама си викам way to simple ќе е за ова да му биде лекот :D
Штета немам лан кабелче при рака, ќе земам утре ќе пробам па ќе кажам шо сум направил.

btw, Xiaomi-во има 5GHz мрежа така да планирам таа да ја користам на лаптопов и телефонот, пошо да, во зграда живеам и се мешат многу комшиските сигнали :)
Гости што ќе идат (со постари уреди) слободно нека пичат на 2.4.

п.с. Ако може некој мод да ги премести мислева во VIP (ВИП) Оператор , мислам дека оваа е порелевантна тема за последново, фала.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.952
8.449
Си реков дека вака некако ќе е, ама си викам way to simple ќе е за ова да му биде лекот :D
Штета немам лан кабелче при рака, ќе земам утре ќе пробам па ќе кажам шо сум направил.

btw, Xiaomi-во има 5GHz мрежа така да планирам таа да ја користам на лаптопов и телефонот, пошо да, во зграда живеам и се мешат многу комшиските сигнали :)

п.с. Ако може некој мод да ги премести мислева во VIP (ВИП) Оператор , мислам дека оваа е порелевантна тема за последново, фала.
Ке пичиш на 5гхз само ак оси во стан и немаш многу дебели ѕидови помеѓу собите. 5гхз е многу послаб од 2.4 гхз во домет. Многу му сметаат дебели ѕидови.

goran_oh

user
26 април 2013
1.468
1.223
Ohrid
Ми треба една информација се работи за следново:бројче сакам да префрлам од Телеком постпејд на лајкамобиле во припејд, и од тука да го мигрирам назад во Телеком во припејд, е сега ме занима ако некој точно знае колку време треба бројот да биди на лајкамобиле,јас колку што знам е еден месец алии не сум сигурен а не сум во можност да прашам,па ако некој знае ке му бидам благодарен.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.193
18.841
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ако добро се сеќавам, имаше некоја точка во законот што го штитеше операторот од вакви заебанции и мислам дека беше 6 месеци треба да си на друг оператор пред да се вратиш. Али не ме држи за збор, ова е ми некое бледо сеќавање од пред 4-5 години.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Според законот, регулирано е со правилник на АЕК и треба барем 30 дена да си кај операторот кај што си го пренел бројот за да иницираш ново пренесување на бројот.

goran_oh

user
26 април 2013
1.468
1.223
Ohrid
Ако добро се сеќавам, имаше некоја точка во законот што го штитеше операторот од вакви заебанции и мислам дека беше 6 месеци треба да си на друг оператор пред да се вратиш. Али не ме држи за збор, ова е ми некое бледо сеќавање од пред 4-5 години.
Еве го договорот Али не пишува за тоа никаде или јас не можам да го видам.Погледнете го атачментот Lycamobile (1).pdf

goran_oh

user
26 април 2013
1.468
1.223
Ohrid
Според законот, регулирано е со правилник на АЕК и треба барем 30 дена да си кај операторот кај што си го пренел бројот за да иницираш ново пренесување на бројот.
И јас мислам дека е еден месец Али не сум сигурен,ако е така ми одговара.

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977

и ви фи рутерот од вип(техниколорот) има 5GHz мрежа.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
и ви фи рутерот од вип(техниколорот) има 5GHz мрежа.

Да, приметив отпосле у сетинзите, ама немав време многу да чепкам да го подесувам.
Кажи ми ако знаеш, дали има опција да истовреме ги емитува обете фреквенции и да прави автоматски свич на подобрата?
(пошо ова го има Ми рутерчево)

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
Да, приметив отпосле у сетинзите, ама немав време многу да чепкам да го подесувам.
Кажи ми ако знаеш, дали има опција да истовреме ги емитува обете фреквенции и да прави автоматски свич на подобрата?
незнам,но мислам дека нема да може.
видов дека има опции за јачината на сигналот 25%-50-75-100%

zelenko

hello world
3 април 2009
213
217
Која е админ лозинката за влез во рутерот?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.494
7.785
Скопје
www.facebook.com
Идам денес за да раскинам договор со вип во салонот бидеќи денеска ми истекувал договорот и ми викаат неможело , требало да сум се јавел у некој си центар за грижа за корисници ... Дајте чаре како да се оттарасам од овие напастиве оти знам дека ке одолговлекуваат за до наредниот месец да ме фатат на цела претплата. П.С и дали може бројот да ми остане на припејјд ?

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
893
652
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.494
7.785
Скопје
www.facebook.com
2 Броеви ми се купени пред 4 години на припејд и решив да си ги префрлам на постпејд за да не менувам броеви бидеќи ми ги знаат . Нема логика овоа купени мои броеви префрлени од припејд на постпејд и да ми ги одземат.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно