Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Здраво друштво, некој искуство со Ајфон ЕКСПОНАТ од Мобилекс?
Се јавив прашав што им значи тоа експонат (да не е некоја финта за користен телефон) ми рекоа дека токму тоа што значи зборот, изложен,чепкан ама не користен од човек. Даваат 6 месеци гаранција. Многу е пониска цената, ме влече :)

Јас баш гледав, и навистина беше експонат. Направивме и апдејт на системот, батеријата на 98% беше, во about деловите не покажуваше дека се менувани. Скрос беше како нов. Камерата ја тестирав, и што уште не, на ИМЕИ проверував. НО приметив иако многу тешко се приметува и на многу луѓе нема да им смета дека при одредени ситуации може да се примети burn in на екранот, баш поради тоа што бил експонат и на екранот одело едно исто над рефлектори и бил со максимум brightness. Така што ако тоа не ти смета барем тој јас што го гледав ок беше. Е сега не го земав си земав нов, и не можам да ти кажам и long term искуство.
Мислењето е автоматски споено:

Мислам дека боље е обична 14ка за тие пари отколку 12 про ама тоа е мое мислење.

kostov7jk

read-only
19 септември 2013
12
0
Strumica
Јас баш гледав, и навистина беше експонат. Направивме и апдејт на системот, батеријата на 98% беше, во about деловите не покажуваше дека се менувани. Скрос беше како нов. Камерата ја тестирав, и што уште не, на ИМЕИ проверував. НО приметив иако многу тешко се приметува и на многу луѓе нема да им смета дека при одредени ситуации може да се примети burn in на екранот, баш поради тоа што бил експонат и на екранот одело едно исто над рефлектори и бил со максимум brightness. Така што ако тоа не ти смета барем тој јас што го гледав ок беше. Е сега не го земав си земав нов, и не можам да ти кажам и long term искуство.
Мислењето е автоматски споено:

Мислам дека боље е обична 14ка за тие пари отколку 12 про ама тоа е мое мислење.
Фала на инфо, секако би го прегледал и јас детално.

За 14ката, не е баш за исти пари, некој 150 долари е плус.

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Фала на инфо, секако би го прегледал и јас детално.

За 14ката, не е баш за исти пари, некој 150 долари е плус.

И 13ката е тука некаде можеш да го видиш видеово. Јас имам 14про, девојка ми 14 обична и искрено про моделиве се како цигла тешки во однос на обичните и тоа ми пречи многу. За камерите денски не гледам разлика помеѓу двата телефони, ок освен што имаш повеќе зум ама во најголем случај непотребен во зависност какви потреби имаш.

kostov7jk

read-only
19 септември 2013
12
0
Strumica
Се ок за разликата на моделите.. Не знам дали да верувам на нашите мобилари или refurbished од УСА да земам. Таа е најголемата дилема.
Нашиве даваат 6 месеци гаранција, американците 12, но ако треба таму да го враќам многу поголем проблем е.. дури не знам ни дали е зиводливо. Пример дали Back Market или Амазон би прифатиле поврат од мкд.

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Се ок за разликата на моделите.. Не знам дали да верувам на нашите мобилари или refurbished од УСА да земам. Таа е најголемата дилема.
Нашиве даваат 6 месеци гаранција, американците 12, но ако треба таму да го враќам многу поголем проблем е.. дури не знам ни дали е зиводливо. Пример дали Back Market или Амазон би прифатиле поврат од мкд.

Јас ако би имал можност би одел со refurbished ама ако е авторизирана и legit за refurbished apple уреди продавницата во УСА. Би им верувал за разлика од тука. А тие имаат интернационална гаранција како и обичен iPhone? Ако имаат нема што да одиш во УСА.

kostov7jk

read-only
19 септември 2013
12
0
Strumica
Гледам Амазон premium renewed, тука амазон сертифицирано. А ова Back Market е збир од повеќе продавачи, не е сертифицирано од нкој. И двата случаи даваат 12 месеци гаранција, но сум сигурен за враќането од мк во уса како би било.

kostov7jk

read-only
19 септември 2013
12
0
Strumica
Во главата ми стана каша се.. ќе нарачам од уса еден, па со среќа.. ако е проблематичен ке го решаваме тука :) Фала ви на мислењата и советите.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
А ова го виде? Каде каде подобра опција од стоени во мобилара.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.056
3.493
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
И Америка е исто со refurbished или amazon renewed, земи си го тој од форум и спаси се од проблеми.

kostov7jk

read-only
19 септември 2013
12
0
Strumica
Не е до скржавост туку до ограничен буџет. Да ми нудите полош телефон (некоја 11ка пример) а да е "многу очуван и фален како млада невеста пред свадба" ај да размислам. Вака ми нудите телефон кој е 66.6% поскап.

Ако кога купувате вакви работи имате неограничен буџет, браво, сте се родиле под среќна ѕвезда.

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Земи си од таму тогаш батко за 30к. Како викаат, скржавиот плаќа дупло.

Од каде го откопа тоа дека е скржав само затоа што не фрла 50 илјади денари на телефон што ПАК е на старо и никој не гарантира дека не е со фалинка, а јасно повторува дека нема толкав буџет навистина не ми е јасно.

Што и да направи негова среќа ќе си биде ама не можеш да го ругаш на форумов дека бил скржав.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.767
4.486
Неготино
Од каде го откопа тоа дека е скржав само затоа што не фрла 50 илјади денари на телефон што ПАК е на старо и никој не гарантира дека не е со фалинка, а јасно повторува дека нема толкав буџет навистина не ми е јасно.

Што и да направи негова среќа ќе си биде ама не можеш да го ругаш на форумов дека бил скржав.
Не ругам никој. Од тука зимаш проверен телефон. Од мобеликс одиш и даваш 30к, којзнае што смениле внатре и го продаваат како експонат. Не е исто.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Не е до скржавост туку до ограничен буџет. Да ми нудите полош телефон (некоја 11ка пример) а да е "многу очуван и фален како млада невеста пред свадба" ај да размислам. Вака ми нудите телефон кој е 66.6% поскап.

Ако кога купувате вакви работи имате неограничен буџет, браво, сте се родиле под среќна ѕвезда.
Јас не видов во друг пост ти да наведеш што бараш и до колку пари. Ти само пиша дали експонат од мобилара или од америка да си нарачувал...

Еве ти и ова од вчера, што веќе се продаде за 20к што е одлична цена.

kostov7jk

read-only
19 септември 2013
12
0
Strumica
Да првичната цел ми беше мислење за експонатите во мобиларите. После со развојот на дискусијата спомнав со линк што се мисласм да земам.

A$AP-Rocky

hello world
27 февруари 2016
69
22
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs) & DeepCool
Motherboard
ASRock Z370 Pro 4
Storage
500 GB
RAM
32 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Case
Modecom Oberon Pro
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Здраво дечки, читав од 61 до оваа страница и не дојдов до никаков заклучок..

Знам што прочитав, ама многу поделени мислења што усложнуваат при носењето на одлука.

Заинтересиран сум за S23 Ultra, доста привлечна цена имаат и ледиком и мобеликс ама ете многу mixed feelings има меѓу членовите.

Btw, користам Galaxy F62 купен од ледиком и се е океј со перформанс итн.
Едино батеријата не ми делува како за 7к mAh ама другото се е океј.

Исто така проверив на таа страната за имеи и океј изгледа country india manufactured Бразил.

1 more thing, дали имате искуство совет за смартвоч од мобилари? Заинтересиран сум и за galaxy watch 5 (pro).
Порано брат ми имаше купено galaxy watch и до ден денес се користи и е океј.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Досега никој не се пожалил дека добил некој фаличен модел, телефоните се во кутија неотпакувани фабрички и во ледиком и во мобеликс, инсистирај таков да добиеш и немаш гајле.

Друга разлика нема, за с22-ките знам дека им се европски модели за с23 не знам нека пише некој што купил јас имам с22 ултра од мобилара и топ си е.

Сега има промоција со watch 5 не знам дали е про исто но провери или евентуално земи го нептун па смени го саатот во мобилара за про моделот.

A$AP-Rocky

hello world
27 февруари 2016
69
22
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs) & DeepCool
Motherboard
ASRock Z370 Pro 4
Storage
500 GB
RAM
32 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Case
Modecom Oberon Pro
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Досега никој не се пожалил дека добил некој фаличен модел, телефоните се во кутија неотпакувани фабрички и во ледиком и во мобеликс, инсистирај таков да добиеш и немаш гајле.

Друга разлика нема, за с22-ките знам дека им се европски модели за с23 не знам нека пише некој што купил јас имам с22 ултра од мобилара и топ си е.

Сега има промоција со watch 5 не знам дали е про исто но провери или евентуално земи го нептун па смени го саатот во мобилара за про моделот.

Да ама 59.000 денари е во ледиком с23 + 18.000 мислам часовникот а во официјалните партнери по 85.000+ и подарок обичен 5ка, а не про.
Инаку, колку што видов по 20.000+ им се часовниците на другиве.

Излегува по се исплати 2те да ги купиш во ледиком отколку да купиш од негде и да ти дадат бесплатен подарок.

Goku

read-only
10 април 2022
34
6
Искуство да сподели некој со Мобиком Битола? Дали некој имал проблем со уред под гаранција?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв