Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кулер на графичка картичка...?

Сине13

read-only
16 август 2013
10
1
Скопје
Здраво
Дали исправно работи Графичката картичка ; имено додека прелистувам некои од сајтовите, компјутерот работи “смирено“ но ако работам на некои од видео програмите или пак некоја од видео игрите по извесно време се вклучува “кулерот“ на графичката картичка кој е малку и бучен ( најверојатно ради зголемениот број на вртежи ) , но кога ќе излезам од видео програмот или од некоја од игрите приметувам како да не се исклучува кулерот па тој и понатаму е со максимален број на вртежи и малку бучен. Се додека не го исклучам и повторно не го вклучам компјутерот кулерот не ја намалува брзината на вртежи... Дали е исправно ваквото работење на кулерот на графичката картичка...?

Тех.Карактеристики:
Процесор : AMD Athlon 64 3400 MHz
Memorija : 6143 МВ
Графичка картичка : NVIDIA GeForce GTS 250
Инсталирани драјвери : nvd3dumx,nvwgf2umx,nvwgf2umx, nvd3dum,nvwgf2um,nvwgf2um

Поз...

Dux

hello world
29 ноември 2008
119
60
Пастата помеѓу графичкиот процесор/чип и ладњакот најверојатно е дрвена, при интензивна работа графичката ти загрева а пастата не ја носи топлината до ладњакот за да се отстрани. пробај смени паста, ми се има и мене случено со 9800gt. Може ќе сакаш да ги надгледуваш температурите на графичката со GPU-Z пред да смениш паста.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.614
19.350
Стави си EVGA Precision и контролирај ја така
Иначе не е нормално да не го намали фенот ако нема потреба за фен.

За секој случај преинсталирај ги драјверите ама овој пат одбери Advanced > Clean Install и не инсталирај ги 3D глупостите како ни Nvidia Update

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Ќе оставам деталите на поупатените, но направи го следново за почеток:
- симни GPU-Z
- следи ги температурите на idle
- следи ги температурите на load
- види за колку време по интензивна работа температурата се враќа од load вредности на idle вредности
- ако не се враќа (или многу, многу бавно) тогаш паста/вентилатор и слично е проблемот
- ако се враќа ама брзината на вентилаторот не се намалува, веројатно проблем со драјвер, nVidia експертите на форумот може да ти дадат поточни информации

Сине13

read-only
16 август 2013
10
1
Скопје
Во благодарам на сите..., постапно ќе ги следам сите ваши забелешки применувајќи ги постапки кои ми ги кажавте...
Ви благодарам...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно