Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Тогаш не постоел зборот ефикасност. И колите трошеа бензин кој беше бесплатен.

Ама пројдоа 30 години од тогаш. Изолации, дихтунзи, ефиксност се разви. Сфативме колку толку дека планетава има крај. Па париски договори па карбонска неутралност до 2040.

Зошто ако цепаме сите како во 1991ва ќе тераме уште 2-3 генерации максимум.

И сега стави по две парапетни 3.5kw во секоја соба и ќе го добиеш истото како 1991ва само многу подобро за сите нас.
Ок, се слагам со две парапетни би било бања, само стои и тоа што се вика финансии... Прво набавка а потоа и плаќање на сметки за струја, е сега која би била цената на плинот не знаеме за да дискурираме за финансиска ефикасност, а топлинската ефикасност ја гледам како константа во двата случаја...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Набавка ќе е 40000 денари по парапетна. А сметки ќе се помалку од што би плаќал за гас.

Како и да се вртиш грбот ти е позади.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Набавка ќе е 40000 денари по парапетна. А сметки ќе се помалку од што би плаќал за гас.

Како и да се вртиш грбот ти е позади.
Ок е за парапетните некоја цена за средна класа.... Но од каде знаеш колку би бил плинот, колку би се трошело, па да кажеш дека би било поевтино, или поскапи се едно е..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Осигурањето на станот ќе ти рипне х5 ако се грее зградата на плин.

Неможе да е поефтино. Односно може ама со значително поголеми ризици.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Не знам за плинот, но некако се што ќе дојде кај нафта, брикети, пелети, се некако почнува поевтино, да не кажам промотивно и кога ќе добие пазарен удел поскапува. Мислам дека и климите се поскапи некои 2-3000 денари од минатата година. Како и да е, ако го воведуваат и плинот како оптиката (1 маало/месец) мислам дека имаме уште 20 години пред да кажеме: „куќата многу ми трошеше нафта, ја ставив на плин“. :)

Он топик: дали некој има земено ентри левел инвертер клима за греење според препорачаната квадратура и да не е задоволен од неа. Уште немам земено 3.5 kW што гледав за околу 25 квадрати во куќа без изолација и некако се што ќе побарам ново поскапо е. Евентуално како би прошол со Vivax AEZI, Gree LOMO, Tesla (сите нешто над 20000)?

Последна промена:

CBB_6

BBC
9 декември 2016
362
1.137
На дилема сум дали инвертер 5,5-ка (18-ка) ќе вози ко шо треба врзан на 1,5мм2 вод укопан во малтерисан ѕид и 16А осигурач? Би требало до кај 2500W / 10-11 ампери да шиба низ 1,5мм2, ама при стартување на компресорот не сум сигурен колкав е пикот, па да не заебам работа??
Фала однапред за советите љуѓе.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
На моето мерило за потрошувачка мах. стои ~ 2800w /13A (би требало при дифрост да е оваа :))

Е сега за посигурна варијанта ~~> 2.5мм кабел и повеќе луфт нека има осигурувачот со 25А

пинг @FLEGMA

На дилема сум дали инвертер 5,5-ка (18-ка) ќе вози ко шо треба врзан на 1,5мм2 вод укопан во малтерисан ѕид и 16А осигурач? Би требало до кај 2500W / 10-11 ампери да шиба низ 1,5мм2, ама при стартување на компресорот не сум сигурен колкав е пикот, па да не заебам работа??
Фала однапред за советите љуѓе.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Кабелот може да издржи огромни пикови. Континуалната сила и прегревањето се проблемот.
5.5kw добар инвертер ќе може да влече 2,5 kw континуирано од кабелот.
Тоа е колку било кој просечен калорифер.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Мда...
Ако споредуваш греење на парно со греење на клима ...еве не знам.
Комфорот е немерлив. Еден испад на електрична мрежа и ќе се сликаш со клима.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
ne daj boze da ima ispad na struja ni parno nemas od kade podstanicata struja da ja pumpa vodata ?Ke se slikame site osven tie na drva
Затоа кај мене си стои каминот спремен и 5м3 дрва за случај да нема струја и за случај ако климата не ме топли доволно на ниски температури... ;)

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Дали некој има искуство со подесување на WiFi на AERI. USB стикчето го ставив на место (убаво е влезено, цело), влегувам во АП мод и отворам апликација, се логитам, скенирам QR код, се покажува моја мрежа пишувам пасворд и по 30 сек вртење ми пишува неуспешно поврзување пробај покасно пак.
Се како што пишува во упатството, чекор по чекор.
Проверив на рутерот се си ок.
Има ли некоја финта за подесување?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Мда...
Ако споредуваш греење на парно со греење на клима ...еве не знам.
Комфорот е немерлив. Еден испад на електрична мрежа и ќе се сликаш со клима.
За иста сметка електрично парно VS инвертер ќе се измрзнеш со парното ако троши 900w на саат.

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Дали некој има искуство со подесување на WiFi на AERI. USB стикчето го ставив на место (убаво е влезено, цело), влегувам во АП мод и отворам апликација, се логитам, скенирам QR код, се покажува моја мрежа пишувам пасворд и по 30 сек вртење ми пишува неуспешно поврзување пробај покасно пак.
Се како што пишува во упатството, чекор по чекор.
Проверив на рутерот се си ок.
Има ли некоја финта за подесување?
Која апликација ја имаш?

SuperMitre

read-only
27 септември 2017
39
61
Скопје
ne daj boze da ima ispad na struja ni parno nemas od kade podstanicata struja da ja pumpa vodata ?Ke se slikame site osven tie na drva

И за тие со парно и за тие со клима, купете си по една греалка на плин (со боца) и чувајте ја како резерва во случај да снема струја. Околу 100 јури е трошокот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно