psybaron
lurker
koj model na digitalna kamera koristite? I koi brandovi i modeli se najdobri?
Sony rules...vo consumer klasata, da bideme na cisto.
Vo pro segmentot---ima golema diskusija, no Canon ima solidni pretstavnici
АПСОЛУТНО се сложувам!Мој личен став е дека Сони се подобри, во комплетна споредба. Canon се лидери во тоа поле без дискусија, но Sony се некако пофраери![]()
Na takvi fraeri shto ustata im lae povekje otkolku shto treba im se zapishuva ime i prezime, broj na prodavnica i celiot sluchaj se prijavuva vo direkciite na Germanos i Olympus i povremeno prakjash email i im se javuvash telefonski za da vrshish pritisok. Na tvoe mesto, jas ni denar ne bi im platil chim CRNO NA BELO mi pishuva deka garancijata e 2 godini.Јас користам т.е. користев olympus fe100 и од нигде никаде апаратов ми цркна не се уклучуваше никако, го однесов апаратов на сервис во германос и на гаранциското ливче пишува две години гаранција ама таму ми викаат остај ти што пишува една година е гаранција и сега треба да платам за поправка а го користам само година и два месеци.
Olympus C-480. Солидно машинче, добар квалитет на фотките и покрај тоа што се работи за две години стар модел со 4 мегапиксели. Здравје, догодина на пролет (ако дозволат финансиите) ќе се подновам со DSLR, или најмалку superzoom, но со повеќе мануелни опции.
Предност давам на Olympus и Canon.
A што се однесува до фраерскиот изглед и мегапикселите....тоа се приказни за мали деца. На џиџан изглед се палат најмногу деца и жени. Што ќе ми е кој ѓавол џиџан изглед, кој ќе го платам (пре)солено а кој нема да ги задоволи критериумите во поглед на квалитет на фотките?
И мегапикселите. Џабе се и 12 мегапиксели, кога сликата ја ловиш преку минијатурен објектив. Мноштвото мегапиксели ќе ти овозможи повисоки резолуции, т.е. димензии на сликата, тоа бездруго, но самата фотографија ќе биде сиромашна со детали. При зумирање тоа најдобро се гледа.
Златно правило - КОЛКУ ПОВЕЌЕ СТАКЛО, ТОЛКУ ПОБОГАТА СЛИКА!!!