Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Ebati umrenite kinezi hahaha za ova(Universal Parcel Tracking - Global Package Tracking) vika ti deka e "arrived at your local post office and waited for your collection" hahahhaah a ono ustvari u ungarija e...Kako da ideme da napraveme pick up koa e vo ungarija? Da odeme so turisticki avtobus ako ne hahahah..
Ovie dupat se so nas na site mozni varijanti...Ni gospod nemoze da se razbere so kinez.
Погледнете го атачментот 133510
Заеби тоа, јас имав отворено спор, за пратката која 55 дена стои дека е превземена од Локална пошта..(унгарска) а на унгарскиот тракинг таква пратка не покажува.
Уз спорот 1000 скришни му пуштив дека е изгубена или слично...
И на крај после 10 дена, само ми дадоа дополнителни 10 дена и стои во статусот.... Screenshot_2024-01-04-12-27-03-85_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg

Ова значи дека АлиШит, и за изгубена пратка не враќа пари.
А пратката е 40 долари и пуштена преку Али стандард Шитпинг..

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Заеби тоа, јас имав отворено спор, за пратката која 55 дена стои дека е превземена од Локална пошта..(унгарска) а на унгарскиот тракинг таква пратка не покажува.
Уз спорот 1000 скришни му пуштив дека е изгубена или слично...
И на крај после 10 дена, само ми дадоа дополнителни 10 дена и стои во статусот....Погледнете го атачментот 133519

Ова значи дека АлиШит, и за изгубена пратка не враќа пари.
А пратката е 40 долари и пуштена преку Али стандард Шитпинг..
Алиекспрес не е како порано....Испедерчени се ептен..Крадат и на шипинг доставата...рандом цифри си стават во нивна корист...Нема повеќе како порано добри зделки на некој ситни интересни работи..Порано со добра цена и бесплатна достава можеше да се најде облека, фармерки, електроника, алати, слични трангалашки, некој си ситни интересни работи...итн....Сеа само гледам има часовници, кабли, бижутерија, ситни работи и толку...и чекаш 60 дена да стигне за разлика од порано коа стигаше за 30 дена...

А тие споровите човечко око не ги гледа да знае што правилно да пресуде. Автоматизирано е се преку ботови. Нивниот систем е наместен да биде скоро секогаш во нивна корист и така секогаш пише ""arrived at your local post office" ако пишува кај нив статус "pick up" или "delivered" толку е таа и да не е стигнато не враќат парите...џабе и да ставете 500 докази..ништо не гледат тоа...автоматизирано е да пише "aliexpress needs more info"

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Screenshot_2024-01-04-14-23-25-99_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Дефинитивно користат лажни тракинг броеви или лажно абдејтираат информации.

П.с кога се уклучи агент на четот од официјална АлиШит продавница, и кога му пишав како е можно прво пратка да Пристигне во ,, Локалната компанија за достава, па по еден месец да пристигне во Транзитна земја...
Едноставно немаше одговор, зошто ги Скамнуваат луѓето.. Screenshot_2024-01-04-14-23-25-99_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Дефинитивно АлиШит стана само еден голем Булшит!

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
2 raboti sea gledam stignaa so UB*HU tracking broevi.
Погледнете го атачментот 133530
Дефинитивно користат лажни тракинг броеви или лажно абдејтираат информации.

П.с кога се уклучи агент на четот од официјална АлиШит продавница, и кога му пишав како е можно прво пратка да Пристигне во ,, Локалната компанија за достава, па по еден месец да пристигне во Транзитна земја...
Едноставно немаше одговор, зошто ги Скамнуваат луѓето..Погледнете го атачментот 133530
Дефинитивно АлиШит стана само еден голем Булшит!
I kaj mene vaka pocna od denska. Apdejtirani se 5 pratki so ovoj status, a ovoj status "Arrive at transit country or facility" porano ne postoese.
status.png

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
2 raboti sea gledam stignaa so UB*HU tracking broevi.

I kaj mene vaka pocna od denska. Apdejtirani se 5 pratki so ovoj status, a ovoj status "Arrive at transit country or facility" porano ne postoese.
Погледнете го атачментот 133531
Дефинитивно АлиШит, ни трга добар скам!
Сега веќе дефинитивно сум сигурен 100000% дека на 80% од пратките се лажни абдејтите на тракингот!

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Дефинитивно АлиШит, ни трга добар скам!
Сега веќе дефинитивно сум сигурен 100000% дека на 80% од пратките се лажни абдејтите на тракингот!
company.png
Мене најако ми е што сите кинези вака исто пишуват :ROFLMAO:
Овие кинезите да не мислат дека унгарија е град во македонија или што е работа? :ROFLMAO:

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Не разбирам како цело време имате проблеми со пратки.

Нарачувам од 2013 година, досега не сум имал многу проблеми, а тие малку што сум ги имал (згрешена пратка, недоставена пратка и сл.) завршувале со (не)целосен поврат на парите. Последен пат ми вратија пари пред 1 недела, за испратен згрешен продукт, и тоа 15 минути откако отворив диспут.

Но, доставата е за жал многу спора, и почнува да ми е страв да нарачувам скапи работи бидејќи се сомневам во оштетување на истите ако пратката се мафта 60-70 дена натака навака.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Дали по отворање на диспјут по предлог од алиева да го вратите производот истиот сте го задржале и сепак ви рефундирале или не?

guardmkd

hello world
15 ноември 2016
72
45
Дали по отворање на диспјут по предлог од алиева да го вратите производот истиот сте го задржале и сепак ви рефундирале или не?
Неодамна имав дефект производ, го снимав (преку видео) проблемот и барав целосна рефундација, па за 3 дена ги вратив парите. Си нарачав (нов) ист производ, а дефектот го поправив сам. Win.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Не разбирам како цело време имате проблеми со пратки.

Нарачувам од 2013 година, досега не сум имал многу проблеми, а тие малку што сум ги имал (згрешена пратка, недоставена пратка и сл.) завршувале со (не)целосен поврат на парите. Последен пат ми вратија пари пред 1 недела, за испратен згрешен продукт, и тоа 15 минути откако отворив диспут.

Но, доставата е за жал многу спора, и почнува да ми е страв да нарачувам скапи работи бидејќи се сомневам во оштетување на истите ако пратката се мафта 60-70 дена натака навака.
Пратките стигат немаме никакви проблеми. Имаме проблем со тоа што многу чекаме за да стигне пратка. Во последно време многу споро стигат чека се 50+ дена..Мизерно е пратка што кошта повеќе од 50-100-200 евра да чекаме 50-60 дена да стигне..Реално би требало да чекаме 1 месец како порано што беше регуларно..

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Пратките стигат немаме никакви проблеми. Имаме проблем со тоа што многу чекаме за да стигне пратка. Во последно време многу споро стигат чека се 50+ дена..Мизерно е пратка што кошта повеќе од 50-100-200 евра да чекаме 50-60 дена да стигне..Реално би требало да чекаме 1 месец како порано што беше регуларно..
Јасно ми е, сум чекал и по 3 месеци за пратки од 3-4-5 евра. Последната поскапа, 150 евра, ја чекав 45 дена :)

Никој не сака да чека, ама со отварање на disputes за пратки што ќе стигнат, ништо позитивно не се постигнува.
Уште фали од AliExpress да не банираат како држава.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Не нарачувам многу. Но до сега сум немал проблем. Освен кога во наша пошта падна системот лани имав вратена пратка.

Не знаеме зошто се смени политиката за шипинг. Post NL, Сингапурска станаа поскапи. Па Али можеби сака да заштеди.

Ова е веќе подолго вака. Имајте трпение. Водете сметка дека за нарачка да стигне може да поминат два па и три месеци. Едноставно во унгарска пошта има застој. Исто и кај нас често се случува да закочи. Ако Ви треба нештото побрзо не нарачувајте од Али. Или пак барајте продавници кои доставуваат со DHL, UPS итн.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Јасно ми е, сум чекал и по 3 месеци за пратки од 3-4-5 евра. Последната поскапа, 150 евра, ја чекав 45 дена :)
Многу е 3 месеци да чекаш на пратки што го направите вие од марс да не стигат пратките? За тие ситни пратки по 1-2-5 долара и не ми е проблем да чекам 2 месеци...Проблемот е кај тие скапите пратки со RR тракинг. Да плаќаме шипинг по 5-20 долара а да чекаме 30+ дена е недозволиво. Знаеше се порано како беше пратката за 30 дена имавме ја дома.
Никој не сака да чека, ама со отварање на disputes за пратки што ќе стигнат, ништо позитивно не се постигнува.
Уште фали од AliExpress да не банираат како држава.
Ама морам да отворам диспајт рокот за достава на пратките истекува на 5-10 Јануари 2024. Денеска доби диспајт за една пратка и врнаа ми парите остануват уште само 18 диспајта да се надевам дека и за тие ќе ми вратат парите. Што можеме да направеме не сме ние видновни што каснат па нека водат сметка они за доставата да биде навремено регулирана за клиентите. Да се заштитам на времено отвори диспајти од алиекспрес е дадено да чекам уште 10 дена ако не стигнат мора да ми вратат парите. Пратките нестигнати значи морам да си вратам парите па за натаму во иднина ако стигнат арно гратис ќе бидат.

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Многу е 3 месеци да чекаш на пратки што го направите вие од марс да не стигат пратките? За тие ситни пратки по 1-2-5 долара и не ми е проблем да чекам 2 месеци...Проблемот е кај тие скапите пратки со RR тракинг. Да плаќаме шипинг по 5-20 долара а да чекаме 30+ дена е недозволиво. Знаеше се порано како беше пратката за 30 дена имавме ја дома.

Ама морам да отворам диспајт рокот за достава на пратките истекува на 5-10 Јануари 2024. Денеска доби диспајт за една пратка и врнаа ми парите остануват уште само 18 диспајта да се надевам дека и за тие ќе ми вратат парите. Што можеме да направеме не сме ние видновни што каснат па нека водат сметка они за доставата да биде навремено регулирана за клиентите. Да се заштитам на времено отвори диспајти од алиекспрес е дадено да чекам уште 10 дена ако не стигнат мора да ми вратат парите. Пратките нестигнати значи морам да си вратам парите па за натаму во иднина ако стигнат арно гратис ќе бидат.
Уште само 18 :D

Krk198

hello world
14 септември 2016
339
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+
Еве и мене, како на дечките погоре, ми мрдна пратка заглавена на 10ти декември со истиот статус.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
јас убаво поставив прашање но недобив конкретен одговор отворив диспјут алиева ми сугерираше да го вратам го сторив тоа и ми рефундираа но сакам да ми го вратат шипингот(но што ако одбиев да го вратам дали алиева ќе ми дадеше рефунд тоа ми беше поената) ботот ми велеше можете да го сочувате производот но јас веќе го бев вратил, производот беше дефект околу 21$ можеби ќе го сочував и сам да го поправам но ако не ми вратеа рефунд?

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
јас убаво поставив прашање но недобив конкретен одговор отворив диспјут алиева ми сугерираше да го вратам го сторив тоа и ми рефундираа но сакам да ми го вратат шипингот(но што ако одбиев да го вратам дали алиева ќе ми дадеше рефунд тоа ми беше поената) ботот ми велеше можете да го сочувате производот но јас веќе го бев вратил, производот беше дефект околу 21$ можеби ќе го сочував и сам да го поправам но ако не ми вратеа рефунд?
Мора да го вратеш за да ти вратат парите.Треба по пошта да го испратеш да стигне во кина и кинезот да потврди дека го има подигнато.
И во тој систем "refund and return" има заебанции и дупки во корист на продавачот. Ти праќаш го до кина, таму кога ќе стигне мора кинезо да го подигне и да потврде во диспјуто дека го земал за да ти вратат парите.Ете пример и да го пратеш до кина може продавачот да направе финта да го одбие да не го земе пакетот и повторно во МК да се врате...Тие опции што алиХ ги нуде "free return" "refund and return" се безкорисни и немат си веза само неревози и време губење..

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Тоа е со договор со продавачот, или доколку после dispute AliExpress одлучи дека можеш да го задржиш, и те како може ем да го задржиш - ем да ти ги вратат парите.

Безбедноста за рефундација на AliExpress е 10 пати поголема отколку да купиш од македонски фирми и продавачи. Кој сака нека тврди спротивно.

• wow
Реакции: thrw

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Page Not Found - Aliexpress.com

10 долара ова само поштарина кошта...Морам да порачам пошто нема никаде вакво...Here We Go… Again па ќе чекам 60 дена јули ќе дојде а 10 долара и не се малку за поштарина...Преку Shunyou или Yanwen да беше ќе разбереше зошто толку скапо за 1 месец одма ќе стигнеше океј ќе беше...
Ама вака на платено 10 долара унгарска пошта чекање 60 дена не е у ред. И после зошто сме се жалеме..Епа ќе се жалеме... 3 месеца чекање а 10 долара поштарина....

psy-galactic

read-only
30 март 2009
43
26
Screenshot_20240105_234133_AliExpress.jpg
Чекам да помине 14 Јануари да му удрам рефунд, бидејќи ја тргнал Македонија од листа за достава.
Мамата негова Кинеска хоштаплерска.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.775
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Погледнете го атачментот 133576
Чекам да помине 14 Јануари да му удрам рефунд, бидејќи ја тргнал Македонија од листа за достава.
Имаш уште 42 дена за достава, зашто би отварал диспјут? Се чудите после зашто не доставуваат веќе кај нас...

psy-galactic

read-only
30 март 2009
43
26
Имаш уште 42 дена за достава, зашто би отварал диспјут? Се чудите после зашто не доставуваат веќе кај нас...
Овој више не ни доставува кај нас и затоа радо би му направил рефунд. А во меѓу време имам уште две поскапи нарачки кои исто каснат, ама тие не ги пипам.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Можеш да напраиш рефунд за 42 дена, порано нема да ти дозволи
Овој више не ни доставува кај нас и затоа радо би му направил рефунд. А во меѓу време имам уште две поскапи нарачки кои исто каснат, ама тие не ги пипам.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Е баш заради такви сѐ помалку испорачуваат навака, а и тие што испорачуваат додаваат висока поштарина на цената.

Слободно отвори му диспјут, автоматски ќе го изгубиш.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно