Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
aјде и мене предлог клима за 20 квадрати. Се разбира за ладење и греење.
Да земам Грее или некоја друга. Теsla, или некоја друга. да биде по можност од Нептун и да не е Беко.
Се мислам дали за 20квадрати да ставам обична клима или инвертер. Ќе имам ли разлика многу во месечните сметки со обичната ?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Цела тема ти е тоа. Буџет?
Најефтини се вивакс аери или грее ломо (не ломо еко!). Земи некоја од тие. Ако сакаш премиум земи мицубиши FH. Еве ти сумирано од цела тема.

П.с. инвертер ти треба. Немој да се полажеш за ситна пара да заштедиш да земеш обична. Ако е и за греење и тоа 200% строго инвертер. Обичните мислам дека од 2013 се забранети за продажба во ЕУ па сега ти види...

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Na sta treba obratiti paznju ako je vase misljenje da je Evropski sertifikat obicno glupost ?Mislite da je bolje da verujemo Kinezima, u ono sta su napisali i sta su nam prodali ? Mozda mislite da trebamo trgovcima da verujemo u njihovu reklamu ?
На колку форуми си член жити се ? И секаде со различено име, мислиш дека залажуваш дека се различни личности ?!

Ако не сум грешка кирилицата и/или Македонскиот јазик се задолжителни на форумот ?

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Мислење за овој клима уред, модел од 2017 на Cooper&Hunter CH-S12FTXQ VERITAS C&H CH-S12FTXQ VERITAS по супер цена од 23.990 ден. би требало да е Lomo Eco, спакуван во амерички бренд...!? За 24К (три год безусловна гаранција и 2К поскап од Еколошкиот)... се исплати ли две иљадарки за налепницата, за она што не го разбирам (беспрекорна работа во дијапазон 96-260W иновација со малогабаритен трансформатор!?...) многу е потивка внатрешната од Ломо Еко.... и како велат за 7 филтри!? : Плазма филтер, антибактериски филтер, филтер со сребрени јони, танин филтер, хитин филтер, антиформаделхид филтер, витамин C филтер и фотокаталитик филтер. Потребни ли се и корисни толку филтри?!
Во Клими.мк велат во описот: Инвертер компресор базиран на Daikin технологија, 7 степени на филтрација на воздух, 2017 модел, Wi-Fi управување, iFeel функција, turbo функција, G-Matrix, CH 7-SKY tehnology - 7 степени на филтрација. На еден руски сајт го рекламираат како економичен на не многу ниски температури... и ако некој знае што би значело ова (нешто безвезно или нешто корисно?:
  • Бесперебойная работа в диапазоне 96В-260В. Инновационный, малогабаритный трансформатор;

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Мислење за овој клима уред, модел од 2017 на Cooper&Hunter CH-S12FTXQ VERITAS C&H CH-S12FTXQ VERITAS по супер цена од 23.990 ден. би требало да е Lomo Eco, спакуван во амерички бренд...!? За 24К (три год безусловна гаранција и 2К поскап од Еколошкиот)... се исплати ли две иљадарки за налепницата, за она што не го разбирам (беспрекорна работа во дијапазон 96-260W иновација со малогабаритен трансформатор!?...) многу е потивка внатрешната од Ломо Еко.... и како велат за 7 филтри!? : Плазма филтер, антибактериски филтер, филтер со сребрени јони, танин филтер, хитин филтер, антиформаделхид филтер, витамин C филтер и фотокаталитик филтер. Потребни ли се и корисни толку филтри?!
Во Клими.мк велат во описот: Инвертер компресор базиран на Daikin технологија, 7 степени на филтрација на воздух, 2017 модел, Wi-Fi управување, iFeel функција, turbo функција, G-Matrix, CH 7-SKY tehnology - 7 степени на филтрација. На еден руски сајт го рекламираат како економичен на не многу ниски температури... и ако некој знае што би значело ова (нешто безвезно или нешто корисно?:
  • Бесперебойная работа в диапазоне 96В-260В. Инновационный, малогабаритный трансформатор;
Исто ломо еко само што ке го платиш поскапо :)

NERD.

user
19 април 2010
1.379
342
Имав побарано совет пред извесно време за инвертер и ми беше предложена грее ломо ако не грешам, ама се изменаа некои планови и не успеав да ги испазарам тогаш. Сега пак си прашувам ама ме интересира која е разликата (и подобар избор) од овие две. Gree Lomo Техномаркет - GREE LOMO LCLH 12000BTU GWH12QC-K3DNB4G и Gree Amber GREE AMBER GWH12YC-K6DNA1A по супер цена од 30.990 ден.

edit: На спецификации маргинално амберот е подобра но дали има некој искуство со овој уред?

Зајче

read-only
13 август 2010
10
9
Здраво дечки,

од сабајле прочитав околу 20 страни, дел ве разбирам, дел не па си викам ај да прашам :)
Сакам да земам инвертер, буџетот ми е околу 30к. Се работи за дневна со кујна околу 30квадрати. За почеток зимава ќе се користи за греење, се додека не се одлучиме за парно. Најмногу око ми фаќаа Виваксот, ама се надевам на ваши предлози :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Имав побарано совет пред извесно време за инвертер и ми беше предложена грее ломо ако не грешам, ама се изменаа некои планови и не успеав да ги испазарам тогаш. Сега пак си прашувам ама ме интересира која е разликата (и подобар избор) од овие две. Gree Lomo Техномаркет - GREE LOMO LCLH 12000BTU GWH12QC-K3DNB4G и Gree Amber GREE AMBER GWH12YC-K6DNA1A по супер цена од 30.990 ден.

edit: На спецификации маргинално амберот е подобра но дали има некој искуство со овој уред?
GREE AMBER е нов модел, тешко да најдеш лично корисничко искуство. Одличен модел со негативност што нема греачи, јас лично за нијанска би го преферирал LOMО-то.

Како и да е ако веќе си се одлучил би и напоменал да реагираш брзо, и двата модели се на промоција уште краток период ( неколку дена ) така да реагирај со време.

Здраво дечки,

од сабајле прочитав околу 20 страни, дел ве разбирам, дел не па си викам ај да прашам :)
Сакам да земам инвертер, буџетот ми е околу 30к. Се работи за дневна со кујна околу 30квадрати. За почеток зимава ќе се користи за греење, се додека не се одлучиме за парно. Најмногу око ми фаќаа Виваксот, ама се надевам на ваши предлози :)
Имаш веќе неколку предлози на добри клими кој влегуваат во тој буџет:
GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G = ~27K
HAIER Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA = ~26-27K
VIVAX ACP-12CH35AERI = ~28K
C&H CH-S12FTXLA ARCTIC = ~30K
GREE AMBER GWH12YC-K6DNA1A = ~31K
И нешто над буџетот а одлични модели:
VIVAX ACP-12CH35AEVI = ~34K
CARRIER iPlus 42QHC012DSA / 38QHC012DSA = ~34K

Јас би ти ги издвоил GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G и VIVAX ACP-12CH35AERI како според мене најинтересни со оглед на потребите и буџетот кој ти е на располагање.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Не може да се победи моменталната цена на LOMO -то за сума под 30.000

ace106

hello world
17 октомври 2013
58
88
Може, може со виваксот кој може да се најде за 27.000ден. Можам да кажам од лично искуство од зимоска дека Виваксот и на - 20°C грееше одлично заради многуте атрибути кои ги има, како греач на компресор, греач на тацна и.т.н.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Може, може со виваксот кој може да се најде за 27.000ден. Можам да кажам од лично искуство од зимоска дека Виваксот и на - 20°C грееше одлично заради многуте атрибути кои ги има, како греач на компресор, греач на тацна и.т.н.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
Ако под Виваксот мислиш на АЕРИ тој модел и покрај греачите е клима декларирана до -15C што е чудниот момент како добро греела кај тебе. Ако се 20м2 може и да е точно :)
Во секој случај се додека не се сменат законите на физиката и формулата за пресметка на испорачана топлина е:
P= mc∆T
која зa случај на воздух се преиначува во следнава формула:
EN14511-3(1).jpg

каде сega наместо масата (m) фигурира протокот на воздух(q) т.е издувот кој кај АЕРИ е едвај 520m3/h a а кaj Ломото е 660м3/h тогаш Ломото за истите 27000 ке испорача и повеќе топлина ;)

Последна промена:

Зајче

read-only
13 август 2010
10
9
Фала многу на предлозите :) Најверојатно VIVAX ACP-12CH35AERI ќе ја земам ама ќе ја ѕирнам и Ломо :)

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Фала многу на предлозите :) Најверојатно VIVAX ACP-12CH35AERI ќе ја земам ама ќе ја ѕирнам и Ломо :)
Твој избор.
Пиши и цена за монтажа....слушам ценава за монтажа на 3,5Kw скокнала на 4400ден во Техномркет....за исто 3,5Kw цена за монтажа во Грее 3600 ;)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Твој избор.
Пиши и цена за монтажа....слушам ценава за монтажа на 3,5Kw скокнала на 4400ден во Техномркет....за исто 3,5Kw цена за монтажа во Грее 3600 ;)
Браво многу разлика во цената за монтажа има скоро цела 1000ка

Neokhor

hello world
3 октомври 2014
57
31
Vivax ACP-09CH25AERI
Nepolni 6 meseci koristenje i mi dade error E1 - Cela zima rabotese bez nikakov problem, duri i na -20... i sega odednas error E1
Nekoj da znae nesto podrobno za ovoj error? CItav deka e nesto od tipot "losa komunikacija pomegu nadvoresna i vnatresna edinica"

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Vivax ACP-09CH25AERI
Nepolni 6 meseci koristenje i mi dade error E1 - Cela zima rabotese bez nikakov problem, duri i na -20... i sega odednas error E1
Nekoj da znae nesto podrobno za ovoj error? CItav deka e nesto od tipot "losa komunikacija pomegu nadvoresna i vnatresna edinica"
E1 е најопшта грешка и може да се МНОГУ работи во прашање. Од лошо поврзани кабли па се до изгорена електроника на внатрешна или надворешна единица. Исклучување од струја 15тина мин и повторно вклучување е еден вид на рестарт во случај да се има блокирано, ако тоа не помага ке мораш сервис да повикаш.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Твој избор.
Цената на бакарот во споредба со лани е зголемена со тоа и цената на монтажата, тие што имаат постар увоз и количина ке продолжат со пониска цена за монтажа но ако се задржи трендот на зголемување ке бидат сите приморани да зголемат цена.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Veliki proizvodjac klima uredjaja Midea je dobila Evropski sertifikat za svoje klime.
Air-conditioning and refrigeration certification programs, Eurovent Certification

Kod vas u Makedoniji, dali ima ponuda za klimu Midea ?
Да има!!! Леле утре седнувам да ги простудирам новиве тестирања. Мидеа/вивакс си добија еуровентче. :) Да знаеме дали се тоа што мислевме дека се. :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Na sta treba obratiti paznju ako je vase misljenje da je Evropski sertifikat obicno glupost ?Mislite da je bolje da verujemo Kinezima, u ono sta su napisali i sta su nam prodali ? Mozda mislite da trebamo trgovcima da verujemo u njihovu reklamu ?

@draganzoran - се разбира дека со погрешно поставена теза, ќе добиеш и погрешен заклучок.

Тезата не е „ајде да им веруваме на рекламите од продавачите“.
Тезата всушност е „повеќе им верувам на мнозинството корисници (наспроти, слепо им верувам на ЕУ)“.

Кај нас овде тоа го нарекуваме „прашај паталец, наместо гаталец“. Тоа тешко би го превел на Српски, ама накратко парафразирано би му дошло отприлика: „искуството е покорисно од теоријата“.

Сертификатите на ЕУ првенствено имаат намена да ги штитат интересите (и пазарот) на ЕУ. Тука е вмешана многу политика која нас корисниците - никако не не интересира. Нас корисниците не интересираат производи со повеќе перформанси за што помалку пари. Ако тоа значи дека Кинезот не платил арач на ЕУ за мене корисникот да ми понуди подобра зделка за моите пари, еј - јас тоа повеќе го претпочитам од некое парче хартија принтано во корумпираната Европска Унија.

На крај, примети дека зборувам за точно определени модели од „кинески клими“, модели од кои голем број корисници се задоволни. Не зборам општо за сите кинески клими.

едит:
Veliki proizvodjac klima uredjaja Midea je dobila Evropski sertifikat za svoje klime.
Air-conditioning and refrigeration certification programs, Eurovent Certification
Kod vas u Makedoniji, dali ima ponuda za klimu Midea ?
Konkretan primer za klimu Midea , koja se deklarise kao klima 18 BTU .Evo sta kaze Eurovent sertifikat i tu nema laganja.

ОК, сега многи работи се појасни. :)
Ај со среќа промоцијата на Мидеа, а богами ќе ви треба прилично промоција за од Мидеа да направите популарен бренд (па макар и со платен рушвет и мито за ЕУ благослов). Досегашните искуства со нив се, рекордери во производство на вода и рекордери во време поминато во дефрост. ;)

Патем знаеш ли дека и кинеските сопственици на Мидеа, се Кинези?? :D

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
@draganzoran - се разбира дека со погрешно поставена теза, ќе добиеш и погрешен заклучок.

Тезата не е „ајде да им веруваме на рекламите од продавачите“.
Тезата всушност е „повеќе им верувам на мнозинството корисници (наспроти, слепо им верувам на ЕУ)“.

Кај нас овде тоа го нарекуваме „прашај паталец, наместо гаталец“. Тоа тешко би го превел на Српски, ама накратко парафразирано би му дошло отприлика: „искуството е покорисно од теоријата“.

Сертификатите на ЕУ првенствено имаат намена да ги штитат интересите (и пазарот) на ЕУ. Тука е вмешана многу политика која нас корисниците - никако не не интересира. Нас корисниците не интересираат производи со повеќе перформанси за што помалку пари. Ако тоа значи дека Кинезот не платил арач на ЕУ за мене корисникот да ми понуди подобра зделка за моите пари, еј - јас тоа повеќе го претпочитам од некое парче хартија принтано во корумпираната Европска Унија.

На крај, примети дека зборувам за точно определени модели од „кинески клими“, модели од кои голем број корисници се задоволни. Не зборам општо за сите кинески клими.

едит:

ОК, сега многи работи се појасни. :)
Ај со среќа промоцијата на Мидеа, а богами ќе ви треба прилично промоција за од Мидеа да направите популарен бренд (па макар и со платен рушвет и мито за ЕУ благослов). Досегашните искуства со нив се, рекордери во производство на вода и рекордери во време поминато во дефрост. ;)

Патем знаеш ли дека и кинеските сопственици на Мидеа, се Кинези?? :D
Не бе мидеа не се кинеска марка тука Тошиба се по овај @draganzoranили zzoranpetrovic или anon

А по @mdeni и неговата промоција на вивакс АЕРИ 18 ка тоа е најдобрата клима на пазарот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв