Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Па јас секогаш ќе одберам Еуропе, за разлика од таквите што гравитираат повеќе кон Африка. Затоа што таму е цивилизацијата. А твоите епитети за соседите зборуваат се.
На твое жалење, не можете да им се фатите ни за онаа работа во ниеден параметар, и нормално секогаш ви е некој друг виновен за тоа.
Да беше инаку немаше да се тепате сите во лето да одите кај едните, иако не ве третираат за сува слива.
И немаше да се тепате за пасоши од другите.
Што ја покажува реалната состојба која не е воопшто розова.
А зошто е тоа така ти ионака нема да разбереш, бадијала ќе губам време.
Таа да седете си со вашите розови очила, самобендисани
...
Тоа што ти си на линијата на петтата колона и на малцинството што мрази дека е дел од Македонија нема врска, така? Тоа е случајно? Затоа најдобро сѐ да мразиш и да оцрнуваш? А инаку соседите први почнаа - ружниот сосед со години ни ја еб*ва мајката затоа што они не се сигурни за сопствениот идентитет. Патем и татарите истото. И едните и другите да се чувствуваа сигурни во сопстените идентиети немаше да плачат толку зошто сме ние Македонци. Исто и од малцинството. Ни земаа јазик, територија, знаме, име, ... Па ти види кој друг така го изел стапот.
А ти ако имаш забелешка за некоја конкретна работа, ќе си ја кажеш. Но не, секоја шанса ја користиш за СЀ да оцрниш. И фала ти што примети дека реалната состојба не е розова... Со твоето јадење бурек многу помагаш за да средат работите.
Мислењето е автоматски споено:

Со последново решение за казни од 45 евра за блокирање раскрсница мислам дека и слеп човек ќе види дека само паричките за пунење на дупката без дно во буџетот ги интересираат копитава што се на власт.
Баш ги заболе кур за безбедноста на граѓаните...
И така се враќаме на почетокот на дискусијата кога Сејф сити беше прогласено за умрено и дека единствената цел не е безбедноста на сообраќајот туку грабање на парите на граѓаните...

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
For the record: сите овие се влезени на зелено, и баш поради тоа настанува хаосот. Сите треба да се казнат.

Погледнете го атачментот 158960
Пробај од болницата Букурешт во шпицот да свртиш према центар,а треба да ги пуштиш сите возила што доаѓаат од кај школото ѓорѓи димитров и одат према воена болница.
100% еднаш месечно ќе наебеш на оваа денешна најнова циркузијада.
Ова е само една од многуте вакви точки низ Скопје.
Факт е дека немаме инфраструктура и огромна пренаселеност во градов,а овие гомнава на власт се многу свесни за ова и го користат тој момент да вака педерски цицаат пари преку смешни казни за граѓаните.
Незнам само зошто на некој му е смешен муабетов,најверојатно си живее у некоја паланка низ севернава вукојебина и баш го боли стојко за лакрдијава викана сејф сити...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.281
11.759
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Луѓе, многу одите во крајности. Олабавете се малку, не е крај на светот ниту пак е измислена топла вода.

15 септември 2012
1.157
1.299
Пак ќе повторам, има ли некој пишана форма од законите (со скорешни измени доколку ги има заради сејф сити) да ги прочитаме сите? За навики знаеме дека сите имаме различни.
Мислењето е автоматски споено:

Пробај од болницата Букурешт во шпицот да свртиш према центар,а треба да ги пуштиш сите возила што доаѓаат од кај школото ѓорѓи димитров и одат према воена болница.
100% еднаш месечно ќе наебеш на оваа денешна најнова циркузијада.
Ова е само една од многуте вакви точки низ Скопје.
Факт е дека немаме инфраструктура и огромна пренаселеност во градов,а овие гомнава на власт се многу свесни за ова и го користат тој момент да вака педерски цицаат пари преку смешни казни за граѓаните.
Незнам само зошто на некој му е смешен муабетов,најверојатно си живее у некоја паланка низ севернава вукојебина и баш го боли стојко за лакрдијава викана сејф сити...
Ќе пробам да те дешифрирам, те молам корегирај ме ако грешам:
Се движиш по улица Бледски Договор во правец накај југ и доаѓаш до раскрсницата со булевар Партизански одреди.
Тврдиш дека треба да ги пуштиш да поминат сите возила кои се движат по улица Прашка во правец кон север и да ја поминат раскрсницата со булевар Партизански одреди.
Ти имаш создадено погрешно правило во сообраќајот дека тебе секогаш треба да те пуштаат да поминеш. И тие квази нуклеарните физичари што те учеле да управуваш возило, те заебале за сите пари.
Ако го прочиташ Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата ТИ НЕ СМЕЕШ ДА НАВЛЕЗЕШ ВО РАСКРСНИЦАТА ДОКОЛКУ НЕМОЖЕШ БЕЗБЕДНО ДА ЈА ПОМИНЕШ. Дали при тоа ќе пропушташ коли, пешаци, точаци, авиони, твој проблем. ПОЛНАТА ЛИНИЈА ПРЕД ПЕШАЧКИОТ ПРЕМИН НА РАСКРСНИЦАТА НЕ СМЕЕШ ДА ЈА ПОМИНЕШ АКО НЕМАШ БЕЗБЕДЕН ПРЕМИН.

Дополнително, на овие две улици, Бледски договор и Прашка имаш сообраќаен знак „крстосување со пат со превнество на минување“ со број 201 (обратен триаголник) и „означува близина на крстосница на која возачот дава предност на сите возила што се движат на патот на кој тој наидува“ дека другата сообраќајница има право на првенство на минување. Кога нема да работи семафорот, ќе си чекаш на полната линија пред пешачкиот премин (иако можеби нема сообраќаен знак за задолжително запирање број 202 „СТОП“) и несмееш да навлезеш во раскрсницата ако не можеш веднаш и безбедно да ја поминеш.

Порано си поминувај, денес те снима камера и те е*е за сите пари....
Ги имаш законите на интернет, прочитај ги, кога не си ги прочитал пред да полагаш за кочијаш.

Се надевам дека почнувате да сфаќате колку погрешно сте ги познавале законите за безбедност во сообраќајот и колку своеволно сте возеле до сега...

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Волку математики за кочење изнагледав до сеа машински ќе завршевте на толку читање.

Возете пертпазливо и тоа е не мора секоја ситуација да ја планирате до милиметар со минимална маргина за грешка па да треба НАСА да ви кажува колку простор да имате. Err on the side of caution.
Милиметар? Метри, не метри... Десетици метри растојание треба за безбедно кочење во услови на делење пат со падавичари и PTSD пациенти од новиот систем.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.694
12.537
Skopje
www.wemaxa.com
Милиметар? Метри, не метри... Десетици метри растојание треба за безбедно кочење во услови на делење пат со падавичари и PTSD пациенти од новиот систем.

Вчера ми закочи пред мене на прво трепкање зелено една група во некое возилце со Пробиштип или Пехчево таблици...што е сигурно сигурно :)
Беа на 3 метри пред семафор.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Yup, тоа е - основен шоферски бон тон.

Или на пример, како под железничка кај пошта каде што се прави гужва и сите сечат пат. Имам заприметено на такви места во странство, вообичаено еден поминува, па пропушта да помине некој од страна, друг поминува, па пропушта. Иако нели не треба да пропшуштиш по правило, но доколку не пропуштиш се прави голема гужва и од двете страни.

Не те сфаќам точно каде, но еве пример со Zip merge - тој што е понапред влегува (или останува) во лентата. И генерално, тој што е напред има предност во сите ситуации... Или тој што е прв влезен во раскрсницата, независно од тоа кој има ПРЕДНОСТ - важи само ако се во исто време стигнати, па тогаш се одлучува кој прв да тргне, но ако веќе некој е влезен, нема потреба од евалуација на предност зашто веќе имаме победник, т.е. тој што е навлезен (за сите е подобро колку што може побрзо да излезе).

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Замисли да имавте што да кажете на некоја тема поврзана со ит или недај боже технологија, како што се објснувате на оваа тема....
Вие како тетки само се пријавувате, не може човек да одмори сабота попладне...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
И јас замолувам да се задржиме на темата. Ми се смачи да гледам постови со тешки зборови, навреди итн.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.281
11.759
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_20260221_171638_Chrome.jpg

Кого сум навредил јас? Буквално ништо навредливо немав пишано.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.281
11.759
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
417
517
Дискусијата се врти во круг нон-стоп. Мислам дека е очигледно дека системот е одличен извор на пари за државата, затоа што дури и во "покултурните" држави добиваат луѓето казни. Но навиките во сообраќајот се променети и подобрени таму баш поради тоа што постојат казни и го нема човечкиот фактор како претходно во Македонија - повикај пријател.
Сите грешиме понекогаш, но во речиси 20 години возење немам добиено казна (иако согласно со правилата сум надминувал брзина неосетно малку над дозволеното, ретко сум паркирал каде што не треба, сум користел 4 жмигавци кога стварно сум имал потреба и било оправдано, а не да пијам кафе во Броз или да јадам сладолед во Палма). Секако кога ќе возам сега во Македонија, ќе бидам малку попретпазлив во однос на брзината специфицно, затоа што сметам дека соодветна градска брзина е околу 60 км/час, но ќе ги почитувам правилата. Мислам дека ќе треба малку време да се создаде култура, макар било тоа исфорсирано и поради страв, но баш тоа требаше да биде улогата на огромниот број полицајци (и секоја година се примаат нови и нови) кои се на товар на буџетот, а казнуваат само кога ќе имаат наредба за да исполнат квота.
Огромен дел од возачите во Македонија возат како што нив им одговара и ги занемаруваат правилата како конкретниот пример погоре за неблокирање на раскрсницата за да не им се затвори семафорот итн. Мислам дека сега ќе научат многу луѓе што значи стрпливост, јас таа лекција ја имам научено возејќи во неколку густо населени места како Џакарта, Лагос, Сао Пауло, неколку града во Америка. После такви гужви, нашите гужви се занемарливи и подносливи.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Овој колку шо памтам е тежок тесла фанбој и има тесла, така шо ни лер знае шо е ниту пак ја вози колата туку остава таа да му пресуди кога ќе тргне, каде ќе заврши и дали ќе пцуе или ќе се крсти.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.779
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Замисли да имавте што да кажете на некоја тема поврзана со ит или недај боже технологија, како што се објснувате на оваа тема....
Вие како тетки само се пријавувате, не може човек да одмори сабота попладне...
Ја кога реков дека требаше да се затвори упте одавна… ама нееее, Октар нема дрон, него ли ќе го слушаме.

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Мене секој ден до работа ми возат со 30км/ч на булевар кај што е ограничување 50...сите скопски таблици.
Не е до таблиците, до тој што вози е, или има осет или не.
Вчера ми закочи пред мене на прво трепкање зелено една група во некое возилце со Пробиштип или Пехчево таблици...што е сигурно сигурно :)

18 август 2019
1.212
1.181
Вчера го прошетав Скопје надолж и попреку. Мирен сообраќај, повремено се појавува некој камиказа кој ги шета лентите. Камерите си работат, јас си возам...

Синоќа во доцните часови, на влез во Крива Паланка, стаса предупредување. Сум возел 42 км/ч на место каде е дозволено 40 км/ч.

Да не се фалат (жалат) Скопјани дека само тие имаат камери. :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
129

Треба изгледа видовити да бидеме сега, на многу раскрсници во градов не можеш да предвидиш дали ќе заглави колоната кога ќе пројдеш на зелено. Другите сите работи ги сфаќам, ама ова е тешка глупост!

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Треба изгледа видовити да бидеме сега, на многу раскрсници во градов не можеш да предвидиш дали ќе заглави колоната кога ќе пројдеш на зелено. Другите сите работи ги сфаќам, ама ова е тешка глупост!
Се слагам и јас. Не треба да се казнува за заглавување на крстосница.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
и јас сабајле слична ситуација
семафорот зелено,овој се влече пред мене,а можеше да помине и на зелено и јас ќе поминев...ама се влече и на прво трепкање на 3/4 метри се закопа....му свирам,му викам што не помина,што се влечеш-ми вика трепна зелено.
па му викам можеше комотно да поминеш---абе стока од возачи,сами си правиме гужви и нервози.

и овие што возат на Партизанска со 30 во трета лента...па тргни се во средна,може некој сака да претица,јас влагам во прва лента кај автобусите да претицам бидејќи возам 55км.

Немора да блокираш цела лента со 30км на саат,тргни се во лента за автобус.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно