Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Негативно искуство со Нексио

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.790
10.107
„абе знаеш ќе купувам од косово, грција и компјутерски универзум затоа што се по фер и поефтини“

- нема ниту едно искуство со нив и не купува од Косово, Грција и компјутерски универзум.
Од каде знаеш? Тука се покажува твојот однос на типичен арогантен менаџер во ИТ продавница и кратковидноста која ја имаш.

Ако ти дадам име на фирма/лично име што имам нарачано од Анхоч во последни 3 години, наспроти претходните 5 години наназад може јавно да споредиме? Ама потоа кај вас во менаџмент да се наведе дека ти и другар ти со муабетиве и правите репутациски ризик на фирмата која ја претставувате на форумот, бидејќи мојата намалена интеракција со Анхоч и антипатичност кон таа компанија е токму заради вашите коментари на форумов.

Претходно правеше празни муабети, сега правиш игнорантни муабети со кои се покажува колку си надвор од допир со реалноста. Во кој универзум ти знаеш јас што и како купувам, па уште одговорно да тврдиш?

Ако ти е за некој вид на дискредитација, таа се прави преку факти и аргументи на форум, не со безвезни проектирања за одредена личност.

Твојата кратковидност се гледа и во проценката дека сме 0,1% на форумов, бидејќи размислуваш само со B2C претпоставка, ама ајде ако почнам да навлагам во тоа колку не знаеш, до каде ќе стигнеме?

П.с. Трагичното е што дури и да си во право, само ја покажуваш мојата поента на арогантно однесување бидејќи сметаш дека немаме подобар избор. Мислам и сам се изгуби која поента ја правиш.
Мислењето е автоматски споено:

За шкартоината ST маржата е толкава да можат секој уред по два пати да го менуваат. Ако цените рипнат на Asus Beko Gorenje Samsung, верувајте истото ќе ве снајде како Александар, без разлика од која фирма сте купиле.
Ај објасни те молам како експерт од индустријата, сакаш да кажеш дека кога има дефект, македонските ИТ фирми ги менуваат производите на свој трошок и RMA во МК не постои? Бидејќи тоа те прашаа, а не колку е маржата на ST.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Од каде знаеш? Тука се покажува твојот однос на типичен арогантен менаџер во ИТ продавница и кратковидноста која ја имаш.

Ако ти дадам име на фирма/лично име што имам нарачано од Анхоч во последни 3 години, наспроти претходните 5 години наназад може јавно да споредиме? Ама потоа кај вас во менаџмент да се наведе дека ти и другар ти со муабетиве и правите репутациски ризик на фирмата која ја претставувате на форумот, бидејќи мојата намалена интеракција со Анхоч и антипатичност кон таа компанија е токму заради вашите коментари на форумов.

Претходно правеше празни муабети, сега правиш игнорантни муабети со кои се покажува колку си надвор од допир со реалноста. Во кој универзум ти знаеш јас што и како купувам, па уште одговорно да тврдиш?

Ако ти е за некој вид на дискредитација, таа се прави преку факти и аргументи на форум, не со безвезни проектирања за одредена личност.

Твојата кратковидност се гледа и во проценката дека сме 0,1% на форумов, бидејќи размислуваш само со B2C претпоставка, ама ајде ако почнам да навлагам во тоа колку не знаеш, до каде ќе стигнеме?

П.с. Трагичното е што дури и да си во право, само ја покажуваш мојата поента на арогантно однесување бидејќи сметаш дека немаме подобар избор. Мислам и сам се изгуби која поента ја правиш.

Ти од каде знаеш дека Нексио има РМА на WesternDigital дискови ?
Постојано ти враќам со твојот сос и некако не ти е вкусен.
Каде ти се фактите и аргументите за РМА процесот на Нексио ? Користиш безвезни проектирања за одредени процеси и процедури кои не ти се познати воопшто.
Ми делиш совети што да не правам а ти самиот го правиш истото. Do as I say not as I do. Како побогу да те сфатам сериозно ?
И всушност ми докажа она што го тврдам од самиот почеток. Дека сте факинг хипокрити и барате селективна правда само за вас и никој друг.

ајде, те молам покажи ми ги фактурите од компјутерски универзум, да видиме колку пати си купил и колку пари си заштедил.
0.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.790
10.107
Ти од каде знаеш дека Нексио има РМА на WesternDigital дискови ?
Постојано ти враќам со твојот сос и некако не ти е вкусен.
Каде ти се фактите и аргументите за РМА процесот на Нексио ? Користиш безвезни проектирања за одредени процеси и процедури кои не ти се познати воопшто.
Ми делиш совети што да не правам а ти самиот го правиш истото. Do as I say not as I do. Како побогу да те сфатам сериозно ?
И всушност ми докажа она што го тврдам од самиот почеток. Дека сте факинг хипокрити и барате селективна правда само за вас и никој друг.

ајде, те молам покажи ми ги фактурите од компјутерски универзум, да видиме колку пати си купил и колку пари си заштедил.
0.
Се изгуби малку, па не е моја задача да докажам дека Нексио нема да направи RMA; тоа е твоја задача.

Ти тврдиш дека продавачите не се покриени тука, односно дека гаранциите одат на нивна штета. Ако мене ме прашаш, полош бизнис модел немало, работат за ситни маржи и на 3 продадени дискови, ако рикне четвртиот пак се на нула (твои зборови).

Те прашав/прашаа директно - тврдиш дека МК компаниите немаат опции за RMA? Се поднесуваат на свој грб? Нексио изгубиле 9000 денари во случајов?

1767881715939.png

Вие правите RMA? Ако е така, нема поента да купуваме од Нексио, купуваме од кај вас.

П.с. Не купувам јас од ComputerUniverse.

Последна промена:
9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Се изгуби малку, па не е моја задача да докажам дека Нексио нема да направи RMA; тоа е твоја задача.

Ти тврдиш дека производителите не се покриени тука, односно дека гаранциите одат на нивна штета. Ако мене ме прашаш, полош бизнис модел немало, работат за ситни маржи и на 3 продадени дискови, ако рикне четвртиот пак се на нула (твои зборови).

Те прашав/прашаа директно - тврдиш дека МК компаниите немаат опции за RMA? Се поднесуваат на свој грб? Нексио изгубиле 9000 денари во случајов?

Вие правите RMA? Ако е така, нема поента да купуваме од Нексио, купуваме од кај вас.

П.с. Не купувам јас од ComputerUniverse.

Ти тврдиш дека имаат RMA, чија задача е да го докаже твоето тврдење ако не твоја? на Начмиш ? Со screenshot-ов некако сам се закопа. Каде прочита дека јас тврдам дека МК компаниите за бела техника немаат опции за RMA ? Мешање на баби и жаби е рецепт за неуспешна дискусија.

ти кажувам дека за малиот обрт што го прави нашата држава поделен на неколку фирми, на многу малку производители им е гајле што се случува тука и многу малку од нив нудат било каква поддршка.
Како од многу малку производители ти заклучи дека јас тврдам дека МК компаниите немаат опции за RMA?

RMA не е на ниво на компанија, туку зависи од многу фактори (производител, обрт, канал за набавка, итн).

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.790
10.107
Ти тврдиш дека имаат RMA, чија задача е да го докаже твоето тврдење ако не твоја? на Начмиш ? Со screenshot-ов некако сам се закопа. Каде прочита дека јас тврдам дека МК компаниите за бела техника немаат опции за RMA ? Мешање на баби и жаби е рецепт за неуспешна дискусија.

Како од многу малку производители ти заклучи дека јас тврдам дека МК компаниите немаат опции за RMA?

1767883391867.png

Еве ти доказ дека имаат RMA, ќе ти цитирам конкретни реченици:
No limited warranty is provided by WD unless your Western Digital or WD brand HDD Product ("Product") was purchased from an authorized distributor or authorized reseller. Distributors may sell Products to resellers who then sell Products to end users.

Да ти преведам за да не ми досаѓаш со глупи реплики повеќе - WD продава преку AD, AD може да продаде на трета страна и се додека може да се најде трагата до AD, може да се побара RMA со гаранција. Ова комплицирано е да се сфати, требаше да ти го нацртам?

Ај сега одговор на двете прашања:

1. Нексио на своја штета претрпува 9000 денари?
2. Анхоч може да активира RMA за WD дискови?

на многу малку производители им е гајле што се случува тука и многу малку од нив нудат било каква поддршка.

Ти се читаш ли што пишуваш? Мислам дека веќе сам себе не се разбираш од што сакаш да искочиш експерт и инсајдер на темава.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Еве ти доказ дека имаат RMA, ќе ти цитирам конкретни реченици:

Да ти преведам за да не ми досаѓаш со глупи реплики повеќе - WD продава преку AD, AD може да продаде на трета страна и се додека може да се најде трагата до AD, може да се побара RMA со гаранција. Ова комплицирано е да се сфати, требаше да ти го нацртам?

Ај сега одговор на двете прашања:

1. Нексио на своја штета претрпува 9000 денари?
2. Анхоч може да активира RMA за WD дискови?

Ти се читаш ли што пишуваш? Мислам дека веќе сам себе не се разбираш од што сакаш да искочиш експерт и инсајдер на темава.

Не докажа ама баш ништо. Како па ти знаеш дека може да се најде трагата до AD? Дури и да може не знаеш ли колку ќе чини доставата и дали воопшто ќе има некаква економска исплатливост за да се реализира таа твоја замислена RMA ?

1. Најверојатно
2. Прашај ги

Што не ти е јасно ?

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Да им поделиме кривицата на Аце и на Нексио, по пола, и да престанеме да се караме.
Бива?
- Бива

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.790
10.107
Не докажа ама баш ништо. Како па ти знаеш дека може да се најде трагата до AD? Дури и да може не знаеш ли колку ќе чини доставата и дали воопшто ќе има некаква економска исплатливост за да се реализира таа твоја замислена RMA ?

1. Најверојатно
2. Прашај ги

Што не ти е јасно ?
Sto ke gi prasuvam Anhoch, ti znaes li kolku pari e dostavata za RMA i ekonomskata isplatlivost? I da mozat, nema da pravat ne se isplati.

Ocigledno e nasive firmi prodavaat hardver i posle sekoja prodazba kazuvaat molitva inaku cel tovar go nosat oni.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.256

Инсајдерска информација е дека одредени централни компании за хардвер во Македонија (не дискутирам имиња, под NDA сум, и самите тие се на форумов) имаат RMA со производителите. Не знам за Нексио и не знам за Анхоч ама други имаат, лично ги имам имплементирано ERP системите. Дел од производите се враќаат кај производителот преку дистрибутерите, или сервисните центри или носителите на гаранција, дел се уништуваат (ако транспортот е скап) и фирмите добиваат одобрение во цената со следните нарачки. Тоа е 100% точно, затоа тврдам дека муабетот дека продавачот ја трпи штетата не поминува. Ако Нексио немаат врска до WD, имаат врска со Анхоч, а Анхоч (или други од каде купиле Нексио) имаат врска со WD. Голем бил маркетот или не бил голем, нема никаква врска.

Ама друг момент е битен: @AleksandarT кога ти ги вратија парите од дискот, дали дискот ти го задржаа?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.651
3.228
Како и сите фирми, си препродаваат меѓу себе делови. Нексио зема од анхоч и ги продава. Сега има добиено диск на кој ќе има профит (ист процент на 9 и на 12 бона е различен профит).
Бедно во секој случај.
Никад не ми биле место за купување, едноставно затоа што анхоч нуди ист производ за пониска цена (и како што знаеме имаат и соодветна грижа за купувачи)

Тоа што го додаваат /2 е непостоечко и требало да ги дрмнеш со пазарна инспекција, да си земеш диск и да си објавиш пак што коректна услуга имаат.

AleksandarT

hello world
24 февруари 2011
193
379
Бајаги бедно од нивна страна... А башка кога ќе се сетам дека порано сум ги препорачувал на пријатели и додека беа без сајт - им го праќав ценовникот на другари/пријатели - се срамам самиот од себе

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Инсајдерска информација е дека одредени централни компании за хардвер во Македонија (не дискутирам имиња, под NDA сум, и самите тие се на форумов) имаат RMA со производителите. Не знам за Нексио и не знам за Анхоч ама други имаат, лично ги имам имплементирано ERP системите. Дел од производите се враќаат кај производителот преку дистрибутерите, или сервисните центри или носителите на гаранција, дел се уништуваат (ако транспортот е скап) и фирмите добиваат одобрение во цената со следните нарачки. Тоа е 100% точно, затоа тврдам дека муабетот дека продавачот ја трпи штетата не поминува. Ако Нексио немаат врска до WD, имаат врска со Анхоч, а Анхоч (или други од каде купиле Нексио) имаат врска со WD. Голем бил маркетот или не бил голем, нема никаква врска.

Ама друг момент е битен: @AleksandarT кога ти ги вратија парите од дискот, дали дискот ти го задржаа?

Ако не знаеш за Нексио и Анхоч, како знаеш дека не поминува муабетот ?

Бајаги бедно од нивна страна... А башка кога ќе се сетам дека порано сум ги препорачувал на пријатели и додека беа без сајт - им го праќав ценовникот на другари/пријатели - се срамам самиот од себе

Нема зошто да се срамиш, ниту си знаел ниту си можел да претпоставиш дека така ќе постапат.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.790
10.107
Ако не знаеш за Нексио и Анхоч, како знаеш дека не поминува муабетот ?

Нема зошто да се срамиш, ниту си знаел ниту си можел да претпоставиш дека така ќе постапат.
Jas znam za Anhoch zasto pisuva na oficijalniot sajt na Western Digital.

Ako ti znaes nesto poveke od ova deka ne davaat RMA kaj WD pisi, ako ne prestani so bezveznite muabeti.

Ми го задржаа дискот да, си остана кај нив @Astro
Cudno, zasto bi go zadrzale diskot koga ne im treba, ne moze RMA da pravat.

Izgleda imaat nekoj zid na spomeni na propadnati garancii, ke go stavat tamu i ke pisat pod nego “9.000 denari vo voda”

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Jas znam za Anhoch zasto pisuva na oficijalniot sajt na Western Digital.

Ako ti znaes nesto poveke od ova deka ne davaat RMA kaj WD pisi, ako ne prestani so bezveznite muabeti.

Мислиш дека знаеш за Анхоч, ама дефинитивно не знаеш за Нексио. Само претпоставуваш и без факти и аргументи се обидуваш да ги дополнително да ги оцрниш. Затоа престани со безвезните муабети.
Cudno, zasto bi go zadrzale diskot koga ne im treba, ne moze RMA da pravat.

Izgleda imaat nekoj zid na spomeni na propadnati garancii, ke go stavat tamu i ke pisat pod nego “9.000 denari vo voda”

не е пракса на ниту една фирма во историјата да им ги враќа неисправните уреди на клиентите, имале RMA или не. си можел малку повеќе да се потрудиш околу хуморот, ова е забавиште level.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Овие се назначени на официјалната страна од WD
Screenshot 2026-01-08 225617.png

Што се однесува до ознаките што ги ставаат, демек да заобиколат гаранција, можат да ставаат што сакаат. Производот фино лепо си има налепница со точен модел и сериски број. Ако веќе ја танчиме работава тогаш тој, дефинитивно сум сигурен, нема добиено декларација на македонски, нема добиено гарантен лист на македонски и нема добиено фискална на која пишува кој точно модел го зел.

Значи, имаат прекршено еден куп закони.
Преку оваквото од „паметни“ комапнии. Заслужувале да го земе заменскиот диск и потоа од чиста забава да ги молкне по Пазарна затоа што го „измамиле“

Ете, си направив филм. Најверојатно и јас ќе постапам како него. Ама дефинитивно нема да ми видат око повеќе.

R9Furyx

hello world
14 мај 2017
62
42
Како што веќе објаснив, намалуваат загуба.
На тројца како тебе со расипан диск набавен по пониска цена да им го заменат со нов набавен поскапо, отиде заработката од сите дискови што ги продале.
И сега стави се во нивна позиција. Си обезбедил транспорт, плаќаш трошоци, плати на вработени, и уште промените во индустријата со хардвер на свој грб да ги носиш..
Профитот може ќе го загубат но репутацијата ако ја изгубиш тешко враќање.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.790
10.107
Мислиш дека знаеш за Анхоч, ама дефинитивно не знаеш за Нексио. Само претпоставуваш и без факти и аргументи се обидуваш да ги дополнително да ги оцрниш. Затоа престани со безвезните муабети.

не е пракса на ниту една фирма во историјата да им ги враќа неисправните уреди на клиентите, имале RMA или не. си можел малку повеќе да се потрудиш околу хуморот, ова е забавиште level.
Се изгуби комплетно ти, ама разбирам така е кога немаш што да одговориш.

Што мислам дека знам за Анхоч? Ете ти црно на бело, излистани се на сајт на WD и со тоа Limited Warranty може да земеш преку нив.
Кажи ми директно дали според тоа Анхоч може RMA за WD дискови?

Еве и поедноставно бидејќи не читаш, следен пат ако треба и ќе ти нацртам:
  • Факт бр. 1 = Анхоч се излистани како AD на страната на WD
  • Факт бр. 2 - Limited Warranty на WD опфаќа RMA процеси преку AD
Како тоа јас дискутирам без факти? Ти правиш бесмислени муабети дека нашите фирми не можат да прават RMA, така што место да збориме во кругови, еве ти конкретно за Анхоч изјасни се - може или не?

За Нексио си кажа веќе, според тебе го зимаат дискот и го фрлаат во ѓубре, нема RMA процес. Остана уште за Анхоч да се изјасниш, да видиме според експерт од индустријата што се случува.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не си губете време со Viking. Човекот има неколку јузери банирани, не е за џабе.

15 септември 2012
1.162
1.300
Како што веќе објаснив, намалуваат загуба.
И сега стави се во нивна позиција. Си обезбедил транспорт, плаќаш трошоци, плати на вработени, и уште промените во индустријата со хардвер на свој грб да ги носиш..
Столи ме бојко за нив. Ги плаќам.
А он се секира јас како сум ги заработил парите? Знаат они дека рачно сум ископал 16 метри кубни земја за 100 евра? За тој диск, за детето да си игра, на кој се они само препродавачи, јас сум ископал дупка 4 х 4 х 2 метри РАЧНО. Или сум садел тутун еден декар? Па со него сум се заебавал цела година... Се секираат за тоа? Дали сум се повредил, каде сум ја пренел таа ископана земја, колку денови од животот сум ги потрошил за тоа проклето копање, дали град го столчил тутунот, дали била сушна годината, дали идиотине од водостопанство го заебале системот за наводнување, колку пати сум го прскал тутунот со пестициди (а и сам сум се напрскал)...
Многу лесно ги добивате парите и не знаете да ги цените.

Воопшто не ги оправдувам продавачиве. По скопски, курлиња кои така се однесуваат ги викаме шконтари. И потоа со шконтари немаме работа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.790
10.107
Столи ме бојко за нив. Ги плаќам.
А он се секира јас како сум ги заработил парите? Знаат они дека рачно сум ископал 16 метри кубни земја за 100 евра? За тој диск, за детето да си игра, на кој се они само препродавачи, јас сум ископал дупка 4 х 4 х 2 метри РАЧНО. Или сум садел тутун еден декар? Па со него сум се заебавал цела година... Се секираат за тоа? Дали сум се повредил, каде сум ја пренел таа ископана земја, колку денови од животот сум ги потрошил за тоа проклето копање, дали град го столчил тутунот, дали била сушна годината, дали идиотине од водостопанство го заебале системот за наводнување, колку пати сум го прскал тутунот со пестициди (а и сам сум се напрскал)...
Многу лесно ги добивате парите и не знаете да ги цените.

Воопшто не ги оправдувам продавачиве. По скопски, курлиња кои така се однесуваат ги викаме шконтари. И потоа со шконтари немаме работа.
Види, во ред е да му ги вратат парите бидејќи дискот поскапел, само под услов да му ги враќаат парите и ако дискот поевтинел за да може да си купи нов и подобар.

Значи ако му враќаат 9.000 денари зашто дискот е сега 12.000, тогаш треба да му вратат и 9.000 ако дискот (хипотетички) биде 6.000 денари.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Напиша @Astro погоре. Во нормален свет RMA функционира. Дали со враќање на производ до производителот, дали со уништување и одобрување на кредит за дистрибутерот...
Не знам само зошто им е тешко на Нексио (или тие читаат или имаат некој свој што чита) да напишат: - Момци, виновни сме, згрешивме, ќе ја исправиме грешката. - и потоа се ќе заврши.

Ама пусто Македонче не оди напред затоа што не знае да признае грешка. Сите се виновни само тој не.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно