Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Или си земаш и XiaomiGateway па со интеграција во HomeAssistant ќе можеш да имаш графици за месеци и години уназад :)
Пребарај мои постови уназад на темава имам прикачено за да видиш како изгледаат таквите графици.

Riku

lurker
27 ноември 2021
574
253
Klimata dva pati ja pustav na dry i sega posto vremeto e svezo ja pustiv na toplo i koga duva mirisa kako na rasipano, skisnato, muvla ovie filterite odgore se cisti?

Metodija

read-only
23 август 2013
7
0
Здраво дечки. Ми треба мислење за клима уреди.
Сакам да ставам 2 клими, едната за дневна + кујна + ходник од околу 42м2 и спална од околу 13м2. Има уште една спална која засега нема да се користи (па не ја ставам во математиката) и ходник од околу 6 м2 кој е помеѓу дневната и спалните.
Станот има градско парно па намената би била ладење (јужна страна) освен во ретки случаеви доколу е поладно а нема парно.
За во дневната сум одлучен за 5.5 kw, а во спалната би ставил 2.5 kw (мислам дека 3.5 би била премногу).
Пожелно е да имаат wifi и да се иста марка (да не инсталирам различни апликации и евентуален попуст).
Не би одел на најскапата опција, но не и најефтината, да кажам да биде нешто "културно". Можеби како best buy или најдобар однос цена/перформанси.
Буџетот не ми е строго дефиниран, но размислувам околу 70-90К.
Доколку нешто пропуштив слободно прашајте.
Да не се работи за стан во Градски Зид? И јас имам некоја слична состојба со дневна кујна отворен простор и 2 посебни спални, па се мислам дали 3.5 или 5.5 во дневната, со оглед на тоа што несакам премногу ладно да биде, а по можност да отворам врата да може да се изладат спалните навечер, па баш гледам што марка и јачина да купам

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
I kako da se sredi toa, ili treba da ja frlam?
Не бе, ќе побараш некој клима-сервисер, и ќе побараш да ти ја исчистат.

И кажи на некој да ти намести македонска кирилична поддршка на компјутерот (или телефонот).

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Да не се работи за стан во Градски Зид? И јас имам некоја слична состојба со дневна кујна отворен простор и 2 посебни спални, па се мислам дали 3.5 или 5.5 во дневната, со оглед на тоа што несакам премногу ладно да биде, а по можност да отворам врата да може да се изладат спалните навечер, па баш гледам што марка и јачина да купам
Да. Мислев дека ќе добијам некоја сугестија за модел тука ама ништо. Се одлучив за 2.5kW + 5.5kW Vivax Aeri+, но ја немаа 2.5kW на залиха и не знаеа кога би ја добиле и ми дадоа попуст на 3.5kW па дури поефтина ми дојде (ќе се искористат парите за wifi).

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Да. Мислев дека ќе добијам некоја сугестија за модел тука ама ништо. Се одлучив за 2.5kW + 5.5kW Vivax Aeri+, но ја немаа 2.5kW на залиха и не знаеа кога би ја добиле и ми дадоа попуст на 3.5kW па дури поефтина ми дојде (ќе се искористат парите за wifi).
Голема утка според мене е да ставиш 3.5 во 13м2. Јас ја имам истата 2.5ка во добро изолиран 20м2 простор и мислам дека можев да одам и со помала. И мене ми нудеа 3.5 за помалку пари ама не сакав. Ќе вклучува и искчучува постојано.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Мислев дека ќе добијам некоја сугестија за модел тука ама ништо.
Ни распоред, ни инфо за изолација, ни ориентација ни максимален буџет.

Ништо не наведе а веќе си одлучил за снага па сега требаше да го прекопуваме интернетот во потрага по бренд и цена.

Во суштина, ако ти се само за ладење, било која ќе ти брка работа.
Најди најопремена со најмногу гаранција и тоа е тоа.

Ќе ладам/топлам "дневна + кујна + ходник" во пракса не излегува така како што мислиме.

Топењето е покомплексна операција. За ладење ќе изладиш. Сите се штедливи и тивки на ладење

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Ни распоред, ни инфо за изолација, ни ориентација ни максимален буџет.

Ништо не наведе а веќе си одлучил за снага па сега требаше да го прекопуваме интернетот во потрага по бренд и цена.

Во суштина, ако ти се само за ладење, било која ќе ти брка работа.
Најди најопремена со најмногу гаранција и тоа е тоа.

Ќе ладам/топлам "дневна + кујна + ходник" во пракса не излегува така како што мислиме.

Топењето е покомплексна операција. За ладење ќе изладиш. Сите се штедливи и тивки на ладење
Баш имав доста информации напишано, види го постот пак. Немаше интерес и тоа е.

Голема утка според мене е да ставиш 3.5 во 13м2. Јас ја имам истата 2.5ка во добро изолиран 20м2 простор и мислам дека можев да одам и со помала. И мене ми нудеа 3.5 за помалку пари ама не сакав. Ќе вклучува и искчучува постојано.
Не најдов помала од 2.5 :) Да ја имаше на залиха ќе одев со 2.5 без разлика на цената. Ќе видиме како ќе се покаже.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Баш имав доста информации напишано, види го постот пак. Немаше интерес и тоа е.

Не најдов помала од 2.5 :) Да ја имаше на залиха ќе одев со 2.5 без разлика на цената. Ќе видиме како ќе се покаже.
Да, за воља на вистината, имаше пишано доволно информации.
Исто така, не е дека никој не ти обрнал внимание или не ти посочил ништо.
Па, генерално, замислата не ти е лоша, на добар пат се движиш.
И буџетот ти е ок...
Избегнувај ги грее или слични, одбери нешто од хаиер за дневната, а спалната, даикин, тошиба или слично.
Другите од форумов веројатно сметале дека согласно информациите од твојот пост, и одговорот кон него, нема потреба од дополнители компликации со предлагање на скрос конкретни модели, од причина што до сега ретко кога навистина бил послушан советот (што не значи дека е лошо само по себе, не секој совет е најисправен), а и поради тоа што доста често провејуваат обвинување дека некој „навивал“ за едните или другите брендови, па има непотребни кршења на копја.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Да, за воља на вистината, имаше пишано доволно информации.
Исто така, не е дека никој не ти обрнал внимание или не ти посочил ништо.

Другите од форумов веројатно сметале дека согласно информациите од твојот пост, и одговорот кон него, нема потреба од дополнители компликации со предлагање на скрос конкретни модели, од причина што до сега ретко кога навистина бил послушан советот (што не значи дека е лошо само по себе, не секој совет е најисправен), а и поради тоа што доста често провејуваат обвинување дека некој „навивал“ за едните или другите брендови, па има непотребни кршења на копја.
Да, единствено ти ми имаше одговорено, фала.
Баш заради тоа што имаше доста постови со мерења, па компресори и еден куп други работи прашав. Скоро 500 страни има темава ffs.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Сакам да ставам 2 клими, едната за дневна + кујна + ходник од околу 42м2 и спална од околу 13м2. Има уште една спална која засега нема да се користи (па не ја ставам во математиката) и ходник од околу 6 м2 кој е помеѓу дневната и спалните.
Станот има градско парно па намената би била ладење (јужна страна) освен во ретки случаеви доколу е поладно а нема парно.
За во дневната сум одлучен за 5.5 kw, а во спалната би ставил 2.5 kw (мислам дека 3.5 би била премногу).
Пожелно е да имаат wifi и да се иста марка (да не инсталирам различни апликации и евентуален попуст).
Не би одел на најскапата опција, но не и најефтината, да кажам да биде нешто "културно". Можеби како best buy или најдобар однос цена/перформанси.
Земи Хаиер Тундра 3.5 и 2.5кв, ако си решен на 5.5 за дневната нека биде и 5.5 не е многу страшно. Јас со овие услови би играл така. Мислам дека исто може да најдеш и од некоја јапонска марка како Даикин Мицубиши или Тошиба некој модел во буџетот. И монтажите ќе си бидат 5000-6000 по клима, така да и тоа треба да се рачуна, а и ќе бидат некои најосновни модели.

Исто може да одиш и со Midea како втора опција, ако не те бендиса првата. А потоа и со Gree и Vivax како трета опција.

Погледни ако не и ролетни надворешни на прозорите од јужната страна, или мала тенда за да фрла сенка, ако премногу се загева станот од таа страна. Овие работи не трошат струја за ладење и се превентивни и без клими.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Земи Хаиер Тундра 3.5 и 2.5кв, ако си решен на 5.5 за дневната нека биде и 5.5 не е многу страшно. Јас со овие услови би играл така. Мислам дека исто може да најдеш и од некоја јапонска марка како Даикин Мицубиши или Тошиба некој модел во буџетот. И монтажите ќе си бидат 5000-6000 по клима, така да и тоа треба да се рачуна, а и ќе бидат некои најосновни модели.

Исто може да одиш и со Midea како втора опција, ако не те бендиса првата. А потоа и со Gree и Vivax како трета опција.

Погледни ако не и ролетни надворешни на прозорите од јужната страна, или мала тенда за да фрла сенка, ако премногу се загева станот од таа страна. Овие работи не трошат струја за ладење и се превентивни и без клими.
Фала но веќе договорив Vivax.
Планирам да ставам алуминиумски ролетни доколку дозволува просторот од надворешна страна.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Фала но веќе договорив Vivax.
Планирам да ставам алуминиумски ролетни доколку дозволува просторот од надворешна страна.
Да си провериш ролетни дефинитивно. Со среќа, супер ќе биде.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342

Во дневната стави 5.5кв Vivax Aeri+ одличен Best Buy модел

А во спалната 2.5 кв модел

Klimata dva pati ja pustav na dry i sega posto vremeto e svezo ja pustiv na toplo i koga duva mirisa kako na rasipano, skisnato, muvla ovie filterite odgore se cisti?

Треба хемиско чистење да направиш на климата внатрешна и надворешна единица ( има сервиси кој вршат хемиско чистење на клима уреди )

Riku

lurker
27 ноември 2021
574
253
Треба хемиско чистење да направиш на климата внатрешна и надворешна единица ( има сервиси кој вршат хемиско чистење на клима уреди )
Никој не се нафаќа од Скопје да дојде во Струмица оти им било неисплатливо, ако некој познава некој што би се нафатил да дојде или некој во југо-источна македонија што се занимава со тоа нека пише број.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Никој не се нафаќа од Скопје да дојде во Струмица оти им било неисплатливо, ако некој познава некој што би се нафатил да дојде или некој во југо-источна македонија што се занимава со тоа нека пише број.

Прашај кај овој клима сервис има и фиксен и мобилен телефон за контакт ( мислам работат низ цела МК ама прашај на телефон )

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Не знам дали користиш фејсбук, веќе неколку недели гледам како кружи огласов на Струмица Денес:

Не ги знам кои се ниту сум користил нивна услуга, ама кога не знаеш да исчистиш клима сам, ќе одиш на ризик.

• ми се допаѓа
Реакции: Riku

damjandd

read-only
17 ноември 2015
4
1
Здраво, има ли некој искуство или повеќе информации за R серијата на Haier, поточно AS50RCBHRA / 1U50MERFRA REVIVE? Гледам доста често се спомнува овој модел на Тундра Плус низ темава, и бев решен да ја земам, меѓутоа димензиите на внатрешната единица ми се преголеми за ѕидот на кој што сакам да ја монтирам. Revive-от е малку помала и малку послаба, ама и ценовно е поефтина. Единствено ми е чудно дека никој никаде ја нема спомнато по форумиве и на нет многу слабо информации најдов за неа, а за Тундрата имаше многу. Имате ли препорака на нешто слично на Тундра Плус во цена и квалитет (не мора да е Haier секако), па да видам димензии дали ќе ми одговараат?

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Здраво, има ли некој искуство или повеќе информации за R серијата на Haier, поточно AS50RCBHRA / 1U50MERFRA REVIVE? Гледам доста често се спомнува овој модел на Тундра Плус низ темава, и бев решен да ја земам, меѓутоа димензиите на внатрешната единица ми се преголеми за ѕидот на кој што сакам да ја монтирам. Revive-от е малку помала и малку послаба, ама и ценовно е поефтина. Единствено ми е чудно дека никој никаде ја нема спомнато по форумиве и на нет многу слабо информации најдов за неа, а за Тундрата имаше многу. Имате ли препорака на нешто слично на Тундра Плус во цена и квалитет (не мора да е Haier секако), па да видам димензии дали ќе ми одговараат?
Ова е многу слаба на греење, со тежина на надворешната единица од 29кгр,колку што тежи една просечна 3,5кw. а по се изгледа и толкава и е и моќта.
Колку пари толку музика.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://haierhvac.eu/sites/default/files/2023-04/HAIER_ENG_RAC-2023_REVIVE_Leaflets_DIGITAL_0.pdf

Последна промена:

damjandd

read-only
17 ноември 2015
4
1
Ова е многу слаба на греење, со тежина на надворешната единица од 29кгр,колку што тежи една просечна 3,5кw. а по се изгледа и толкава и е и моќта.
Колку пари толку музика.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://haierhvac.eu/sites/default/files/2023-04/HAIER_ENG_RAC-2023_REVIVE_Leaflets_DIGITAL_0.pdf
Сетек ги измешале лончињата како и обично, шифрата им е од Revive моделот на Haier а карактеристиките, сликата, и цената од бог знае која друга клима. Како и да е, Revive моделот го нема никаде на залиха, и Енергија.мк и Клими.мк ми рекоа време на чекање 4 месеци, инаку е доста солиден клима уред. Во недостаток на добра алтернатива на Tundra Plus, а да ми ја собира на ѕидов најверојатно ќе одам со Toshiba Seiya, само ме нервираат што на клима уред од 1000 еур во 2023 година бараат 100 еур доплата за WiFi модул, малце е смешно.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно