Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Не разбирам ни јас. Ама условот погоре е јасен. Пробај го ви кој сакаш програмски јазик и кажи какви резултати ќе добиеш.

Sent from my TELEFON using Tapatalk
За дискусијава се сосема ирелевантни тој услов и резултатите што ги дава.
Важно е дека во Шелито е направено како што треба.

Засега не дозволува да наместиш интервали со преклопување, а вака тој ноќниот од 22 до 7 наутро ти преклопува од саботата во цело-дневниот од неделата.
Не дозволува преклопување, а не ни треба, затоа што тогаш нема да знае по која тарифа треба да пресмета.

Не е ова случај за тајмер што вклучува/исклучува, па и да се преклопуваат интервалите ќе остане или ќе ја смени состојбата, зависи од што ќе дојде прво на ред.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
За дискусијава се сосема ирелевантни тој услов и резултатите што ги дава.
Важно е дека во Шелито е направено како што треба.

Не дозволува преклопување, а не ни треба, затоа што тогаш нема да знае по која тарифа треба да пресмета.

Не е ова случај за тајмер што вклучува/исклучува, па и да се преклопуваат интервалите ќе остане или ќе ја смени состојбата, зависи од што ќе дојде прво на ред.
Чим ти викаш така ОК. Јас мислам дека покрај неможноста да се игра со минути у прецизност како сакам, дека логички е глупо смислено. Сѐ уште неможам да сфатам како Сабота од 22-07 треба да го опфаќа и недела 03. Ама чим ти знаеш ОК така е. Програмски, логички, и условно е погрешно и тука никако не може некој у спротивно да ме убеди.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
@marv не дека не може да се дифинира како што предлагаш ама на тој начин ќе ти требаат многу повеќе записи за да постигнеш резултат.
Шели го имаат ограничено на максимум 5 записи за интервали со цел да се одржи едноставно и прегледно.
Затоа ти велам пробај... со визуелното исцртување е доста воочливо дали си го постигнал бараниот резултат.

Инаку јас мислам терминот интервал сам по себе значи дека не мора нештото да заврши во тековниот ден.
Исто така мислам дека ако изричито му кажам нејќум недела да е во интервалот он да не си претпоставува глупости. Иначе го подесив со 4 интервали, ама е глупо пошто по мене и по секоја програмска логика треба да работи со 3 како сакам јас.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Сѐ уште неможам да сфатам како Сабота од 22-07 треба да го опфаќа и недела 03.
Искрено ме интересира според тебе од колку до колку треба да опфаќа подесување сабота 22-07? Или не мора сабота, среда нека биде со истите параметри.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Искрено ме интересира според тебе од колку до колку треба да опфаќа подесување сабота 22-07? Или не мора сабота, среда нека биде со истите параметри.
Сабота од 22 до 00. И петок према сабота од 00 до 07 саботата сабајлето. Тоа не според мене, според условот во самата апликација. Не може он да си претпоставува дека сакам или нејќум јас недела, па да си прави спојување ма интервали.

18 август 2019
1.229
1.204
Од 01.01 напладне до 07.03 напладне потрошени 405 kWh. Простор на греење не дефиниран, температура недефинирана. Просторот започнува со 12m², потоа се зголемува за дополнителни 12m², на крај малку се загрева и останатиот простор. Температурата некогаш преку ноќ е 16° (тогаш работи само ако надворешната е многу ниска), преку ден е 22°. Друг пат претпладне е 16°, попладне и преку ноќ е 22° и се грее целиот стан. Некогаш преку цел викенд е 16°. Значи дека не може а се извлече никаков заклучок освен дека ефтино сум поминал.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.523
2.978
Од 01.01 напладне до 07.03 напладне потрошени 405 kWh. Простор на греење не дефиниран, температура недефинирана. Просторот започнува со 12m², потоа се зголемува за дополнителни 12m², на крај малку се загрева и останатиот простор. Температурата некогаш преку ноќ е 16° (тогаш работи само ако надворешната е многу ниска), преку ден е 22°. Друг пат претпладне е 16°, попладне и преку ноќ е 22° и се грее целиот стан. Некогаш преку цел викенд е 16°. Значи дека не може а се извлече никаков заклучок освен дека ефтино сум поминал.

Е па тоа последното е најбитнио момент.

Испратено од телефоно.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Сабота од 22 до 00. И петок према сабота од 00 до 07 саботата сабајлето. Тоа не според мене, според условот во самата апликација. Не може он да си претпоставува дека сакам или нејќум јас недела, па да си прави спојување ма интервали.

Со вакво толкување има два различни интервали. Едниот од 0-7, вториот од 22-0. И нема континуитет, ако е во ист ден.

Значи ако е наместен сабота од 22, нема што да започнува петок на полноќ.
А во случај да не е предвиден да надминува полноќ кон следниот ден, не треба да дозволи крајната вредност да биде помала од почетната вредност.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Со вакво толкување има два различни интервали. Едниот од 0-7, вториот од 22-0. И нема континуитет, ако е во ист ден.

Значи ако е наместен сабота од 22, нема што да започнува петок на полноќ.
А во случај да не е предвиден да надминува полноќ кон следниот ден, не треба да дозволи крајната вредност да биде помала од почетната вредност.

Ај важи. Затоа на сапорт форум фрчат истите коментари ко моите. Буквално истите.
А она со петокот исто не ти држи, пошто условот е да е Сабота, и истовремено часот да е помеѓу вредностите 22 и 07. Или разложено, Да е сабота и да е меѓу 22 и 23.59.59 или Сабота помеѓу 00.00 и 07.00. Никако недела, пошто како примарен услов е исклучено строго.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Ми нема логика со едно подесување да се поставуваат два термина, од кој едниот е порано од почетното време. Ниту има логика за еден интервал да се прават две подесувања.

Условот е да почне во сабота во 22 и да трае до 07. Да, тоа седум е во следното утро во недела. Никаде не е означено дека недела е исклучена. Интервал е во прашање. И тоа интервал кој се повторува на неделно ниво. Досега не сум сретнал ваков тип на подесување да функционира на начин како што кажуваш.

Друго е дневно да се внесуваат поединечни блокови од часови или други периоди, да се означат тие што требаат и да важат само во тој ден. Тогаш би било така како што велиш, ама во тој случај поинаку се внесуваат термините, со штиклирање, одбирање, боење итн. но не од-до како што е тука.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Ми нема логика со едно подесување да се поставуваат два термина, од кој едниот е порано од почетното време. Ниту има логика за еден интервал да се прават две подесувања.

Условот е да почне во сабота во 22 и да трае до 07. Да, тоа седум е во следното утро во недела. Никаде не е означено дека недела е исклучена. Интервал е во прашање. И тоа интервал кој се повторува на неделно ниво. Досега не сум сретнал ваков тип на подесување да функционира на начин како што кажуваш.

Друго е дневно да се внесуваат поединечни блокови од часови или други периоди, да се означат тие што требаат и да важат само во тој ден. Тогаш би било така како што велиш, ама во тој случај поинаку се внесуваат термините, со штиклирање, одбирање, боење итн. но не од-до како што е тука.

Чекај чекај. Ти ја користиш апликацијата и уредите или? Како тоа никаде не се одбира ден. Како не е назначено дека за недела не важи? Прво тоа те прашува, интервалот што го внесуваш за кои денови важи. И не не не мора никако другачие да се внесе добро е и вака, она што треба е софтверот позадински правилно да ги примени тарифите. А тек да видиш какви се тарифни системи имаат по Европава ќе се онесвестиш ако треба така се посебно да подесуваш. Софтверот треба да следи едноставни Ако Тогаш услови и толку.
Но ОК е ја угушивме темата. Знаат дека не е баш ко што треба, ама дали ќе го направат со следни апдејти, или не времето ќе покаже, а корисниците ќе се прилагодат и ќе најдеме воркараунди.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Не реков дека никаде де се одбира. Се одбира за кои денови важи почетокот на интервалот што се подесува. А НЕ прашува за кои денови изричито нема да важи.

На кој форум се дискутираат овие барање? Ај пушти линк до некоја тема, баш ме интересира муабетот.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Не реков дека никаде де се одбира. Се одбира за кои денови важи почетокот на интервалот што се подесува. А НЕ прашува за кои денови изричито нема да важи.

На кој форум се дискутираат овие барање? Ај пушти линк до некоја тема, баш ме интересира муабетот.
А кај пишува дека тоа е избор на почетокот на интервалот? Ова инсајдерско инфо или ? Зашто онда по истата логика не се интервалите кај сцените и тајмерите делот?
На сапорт форумот, имаш линк на нивната страна. Ама треба да имаш бета тестер пристап за некои делови да ги читаш.
Али ОК е, тебе ти има логика некоја интуитивна, мене програмска ваљда така размишљам не. Се е у ред. Ќе се прилагодиме.

18 август 2019
1.229
1.204
Да не застане муабетот...

Ако часот = 22:00 тогаш тарифа = ефтина,
Ако часот = 07:00 и ден <> недела тогаш тарифа = скапа.
.......................

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Пиши им дека се работи за концептуално различни видови на тајмери. Едниот е интервален кој се повторува на неделно ниво, другите се поединечни што може и да не започнуваат во однапред определено време, а може произволно да се повторуваат.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Пиши им дека се работи за концептуално различни видови на тајмери. Едниот е интервален кој се повторува на неделно ниво, другите се поединечни што може и да не започнуваат во однапред определено време, а може произволно да се повторуваат.

Дефинитивно имаш инсајдерско инфо, или ти си го програмирал.
И реду е, ме убеди, дека е сѐ како треба.

Addonexus

read-only
30 ноември 2018
16
2
Nekoj da ne znae resenie za problemov, Toshiba kupena od Energija pred 2+ godini, od pocetok so pomali defekti, koi so tek na vreme se vlosija, ispusta zvuci koi ne se normalni, 4 pati premontirana, 3 pati kaj mene, 1 vo servis vo energija skopje, mestena izolacija na nadvoresna i vnatresna edinica, posle 1.5 godina smeneto motorce na vnatresna, po 2 godini pregore kompresorot i toj navodno smenet koga bese na servis (koga se rasipa rabotese samo na ladenje, a na toplenje pojavuvase greska i ne se pustase. Posle servis se pusta no zvucite ostanaa, taka da najverojatno za godina ili 2 pak ke se rasipi, ako voopsto i e zamenet. Prijaveno vo pazarna inspekcija, no nemale strucni lica, pa go pratija prodavacot bez nivno prisustvo da go proveri problemot so zvucite, i toj normalno im kazal deka se e vo red, po sto i bev blokiran od nivnata strana zasto im ostaviv negativen komentar so video so zvucite, pa sega ne mozam ni da gi kontaktiram vo privatna poraka. Lokalniot preprodavac od Ladenje vo Prilep isto taka ne odgovara na povici i poraki iako uredot e seuste pod garancija. Na videata se slusaat zvucite, na ednoto e kako nekoj background zvuk pri maksimalna brzina na fan 4 i 5, taka da ja rabotam samo vo 3ta brzina. Svirenjeto na drugite videa na pocetok se javuvase posle 12-18 casa kontinuirana rabota, a sega se javuva posle 4-6 casa, pa mora da ja gasam i pustam nanovo za da go snema.

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Некое искуство со LG инвертери или со Hisense поновиве ( према податоци биле со Toshiba/Hitachi компресори..

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Колкава површина грееш , изолирсна или не. Некако многу си потрошил
Потрошувачкава е само потрошена за греење или целокупна месечна потрошувачка за струја?
Мислењето е автоматски споено:

По дифолт би требало предност да има ЛГ како корејска спрема овие другите турски/кинески. Но, се зборува дека ЛГ и Самсунг имаат понежна електроника, а ако се расипе во тој дел никој не (може да) ги поправа.
По спецификациите LG raboti do -10'C шо можи да биди проблем..

Последна промена:

batka23

hello world
16 септември 2022
96
103
Здраво пошто темава има многу предходно би ве замолил што би ми препорачале за клима уред окулу 60 квадрати.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Здраво пошто темава има многу предходно би ве замолил што би ми препорачале за клима уред окулу 60 квадрати.
Батка, кога бараш мислење, специфично за клима, треба да нѐ запознаеш со:
  • Колкав буџет имаш одделено за клима (ова е приоритет и кажува на каде ќе се оди, дали јапонец или кинез)
  • Како ти се организирани тие 60 квадрати (распоред на соби)
  • Стан или куќа (изолација / пвц столарија)
Со вакво инфо ќе добиеш оптимално решение, дали ќе е една 5.5KW; дали две 3.5KW; дали 3.5KW + 2.5KW итн.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.523
2.978

Батка, кога бараш мислење, специфично за клима, треба да нѐ запознаеш со:
  • Колкав буџет имаш одделено за клима (ова е приоритет и кажува на каде ќе се оди, дали јапонец или кинез)
  • Како ти се организирани тие 60 квадрати (распоред на соби)
  • Стан или куќа (изолација / пвц столарија)
Со вакво инфо ќе добиеш оптимално решение, дали ќе е една 5.5KW; дали две 3.5KW; дали 3.5KW + 2.5KW итн.
@batka23 треба да го послушаш советот на @Astraion, ако сакаш корисен совет.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно