Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

metro

read-only
26 мај 2020
4
1
Јас би погледнал FTXF50 Daikin првично, потоа зубадан фх/лн, а потоа фх/лн. Најважното е одводот од надворешната да не е со луле и цревце туку со тацна и цевка.

Дали можете да споредите два хиперинвертери еден постар на R410- Fujitsu ASYG 12LTCA / AOYG 12LTC (-20) со потрошувачка на греење од 0,91kW и еден понов на R32- Mitsubishi LN35VG (-15) со потрошувачка на греење од 0,8kW .

Што значи подобрата енергетска ефикасност на Митсубишито при нивно непрекинато работење на греење на месечно ниво изразено во пари за да ни биде појасно?

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Нема врска, две години скоро ја имам климава и секогаш на старт во првите две минути оди до 1800 w потрошувачка и 60 степени на издув, сега не сака од 1100 да повлечи повеќе.
Деновиве иди и до 12 надворешна, не смее на таа надворешна да нема снага да постигне температура. И дури и на 1100 потрошувачка издувот е помал од 40 степени. Колку е тоа cop? Во минус? Сигурно има проблем само прашање е кој ќе биде мајстор да го открие. Не може до 1ви мај да работи нормално а сега наеднаш да промени начин на работа.

Погледнете го атачментот 88127

Погледнете го атачментот 88128

Ова е изгледот на надворешната и кај бакарните цевки. Не знам дали е мраз или прашина но...
овие флеките од сликата,може да е и истечено уље
ако пушта фреон

CBB_6

BBC
9 декември 2016
358
1.094
Денес бев во сетек нормално ме пренасочија сам да си барам сервис :) на бројот што ми го дадоа од Скопје за да пишат налог не крева никој.

Во контекст на проблемов до сега работата се одвива арно. Скептик сум. Велат, многу арно - не е на арно.

За разлика од случајот на НЕКОЈ, сабајлево се јавив на бројот кој стои во гарантниот лист, Сетек сервис. Веднаш на прво ми крена фина госпожа, молим повелете, напиша налог за нивниот овластен локален сервисер. Јас пријатно изненаден.

За 30 минути ми се јавува сервисерот од мојот град и бара краток опис на проблемот, за да знае шо опрема за дијагностика и алат да си понесе. Јас во неверување, човече толкава ажурност кај нас, овде во МК ???

Сервисерот на крајот ми рече дека во моментов вози на монтажа во друг град, па ќе ми се јавеле утре другиден...
Ај да видиме, ама работата ми изглеа како Ту гуд ту би тру.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Дали можете да споредите два хиперинвертери еден постар на R410- Fujitsu ASYG 12LTCA / AOYG 12LTC (-20) со потрошувачка на греење од 0,91kW и еден понов на R32- Mitsubishi LN35VG (-15) со потрошувачка на греење од 0,8kW .

Што значи подобрата енергетска ефикасност на Митсубишито при нивно непрекинато работење на греење на месечно ниво изразено во пари за да ни биде појасно?
Види тука за резултати за LN35VG.
Резултати од мерење на потрошувачка на клима уреди и други уреди топлотни пумпи (читај правила)
Резултати од мерење на потрошувачка на клима уреди и други уреди топлотни пумпи (читај правила)

Во принцип многу задоволен, како од топлина, бучава и економичност.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Ltca e ѕвер ама не се продава кај нас.

Последна промена:

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Gree G-Tech по промотивна цена 29.990, досега беше 40к, некој нешто про и контра да пиши?!

Sent from my MI 6 using Tapatalk

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
Во план сум да земам клима за греење/ладење на дневна (~26-7м2) + отворени врати накај ходник, спална, детска (+30м2) колку е тоа можно...
Изолација 8см стиропор, пвц прозори, долу има стан што се грее, горе нема, 1 страна само надворешна, југо-западна ориентација.
Погледнете го атачментот 87799
Ја обележав локацијата каде би била за климата, претпоставувам дека таму е најдобро.
Е сега првата дилема е дали 3,5ка или 5,5ка, и тука мислам дека 5,5ка ќе биде подобра поради поголемиот проток на воздух?

Од она што гледав, се мислам помегу
Daikin Sensira FTXFA/B 5kw - 61500 ден. (swing compressor, 46kg, 0.9kg R32)
4.07kw -7, 2,71 COP
4.20kw -15, 2.06 COP

Fujitsu ASYG18KMTA 5.5kw - 68100 ден. (twin rotary compessor, 36kg, 1.02kg R32)
4,25kw -7, 2,86 COP
4,7kw -15, 2.47 COP

Или нешто поефтино - Хајер Тундра 38500 ден?
Други предлози?

Од она што успеав да видам, отприлика за -15°C надворешна и 25°C внатрешна ќе ми требаат 4,7kw, на -10°C би било 4,2kw на час.

Ви Благодарам.

Ова беше како мој предлог, по она што сите (или најголемиот дел) ми го препорачаа, беше препорака да се оди со 3,5ка во дневна па ако биде потребно со 2,5 (3,5)ки во спалните.

Така да се насочив да побарам 3,5ки на нашиот пазар до некоја разумна сума од 50.000ден (+- 10%).
Ова е она што можев јас да го најдам, (барем за оние кои што имаат Еуровент)

1591136605358-png.254064

На табелава горе се подредени по тоа колку kw даваат на -7 според еуровент, иако незнам како Хајер Тундрата? се наоѓа таму кај што е. веројатно дека има некој backup heater па затоа се тие резултати.

Дали има некои други клими што не се во листава а вреди да бидат ? овие што се во боја се (според мене) како подобри од останатите, она што успеав да го најдам и прочитам најдобро од ова горе би бил Panasonic Z12SKE иако е постар модел 2016-2017, е најдобар за цена/перформанси, незнам дали го има некој овде да сподели искуство?

Ви Благодарам на сите уште еднаш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Дали има некои други клими што не се во листава а вреди да бидат ?
Mitsubishi MSZ-FH35VE треба да биде на листата. Ако можеш да ја најдеш би било зделка на годината.

Примети дека само Mitsubishi и Panasonic наведуваат податоци на - 10.

Haier е добра ама ако ја најдеш баш онаа ознака. До точка и црта.
Имаат дубари со ознаките.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Јас ја имам таа тундра земена од енергија за 29к. Презадоволен сум, поготово со таа цена и еуровент. 43м2 ефективно греев зимово без ништо додатно, 32м2 дневен простор плус 11м2 спална.

Плус во таа цена имаш вграден и wifi. Јас со неколку тајмери цело зимо далинско не сум фатил.

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
Mitsubishi MSZ-FH35VE треба да биде на листата. Ако можеш да ја најдеш би било зделка на годината.

Примети дека само Mitsubishi и Panasonic наведуваат податоци на - 10.

Haier е добра ама ако ја најдеш баш онаа ознака. До точка и црта.
Имаат дубари со ознаките.

Пробав ама не успеав да најдам никаде FH35VE, од она што го видов на еуровент, нема конкуренција со другите клими до таа цена но за жал нема, се јавував и во Енерго Систем ми кажаа дека немаат на лагер.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Размисли за оваа PANASONIC CS-Z35VKE / CU-Z35VKEW можам само да речам врвна клима, со огромна сила.
Кај мене во канцеларија е хотел промаја, без никаква изолација, дограмата прастара извадена од зграда пред ратот и поставена колку да ја има.
Муштериите кога влегуваа дури беа зачудени од силата која ја има оваа клима, знаејќи пред тоа дека се греевме со он-оф клима и панелка од 3кв. Едноставно климава чудо.
Канцеларијата е 35м2.

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
Размисли за оваа PANASONIC CS-Z35VKE / CU-Z35VKEW можам само да речам врвна клима, со огромна сила.
Кај мене во канцеларија е хотел промаја, без никаква изолација, дограмата прастара извадена од зграда пред ратот и поставена колку да ја има.
Муштериите кога влегуваа дури беа зачудени од силата која ја има оваа клима, знаејќи пред тоа дека се греевме со он-оф клима и панелка од 3кв. Едноставно климава чудо.
Канцеларијата е 35м2.

Оваа ми е 2ра на изборот после Z12SKE, иако има помал pdesign, и помалку кв дава на -7, мислам дека свесно е направено да биде така, за да биде А+++ класа на греење и што повеќе штедлив, па затоа е ограничен софтверски претпоставувам.

fikus

read-only
6 декември 2016
6
0
Дечки молам за предлог на клима наменета за дневен простор со трпезарија и кујна од 35 м2. На моменталната клима Vivax ACP-12CH35AETI/I-B за жал се скршија држачите на предниот панел, па со оглед на тоа што не можам никаде да најдам, се решив за комплетна замена. Поставеноста на станот е на југ, а на дневниот престој е југ/исток.
Примарната цел на досегашната клима беше ладењето за време на летниот период и повремено греење надвор од грејната сезона.
Буџет немам дефинирано, но со оглед на тоа што планирано е мини реновирање на станот во претстојниот период, некако не сум спремен за голема инвестиција, освен доколку истото не е целосно оправдано :blush:.

Фала ви

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Дечки молам за предлог на клима наменета за дневен простор со трпезарија и кујна од 35 м2. На моменталната клима Vivax ACP-12CH35AETI/I-B за жал се скршија држачите на предниот панел, па со оглед на тоа што не можам никаде да најдам, се решив за комплетна замена. Поставеноста на станот е на југ, а на дневниот престој е југ/исток.
Примарната цел на досегашната клима беше ладењето за време на летниот период и повремено греење надвор од грејната сезона.
Буџет немам дефинирано, но со оглед на тоа што планирано е мини реновирање на станот во претстојниот период, некако не сум спремен за голема инвестиција, освен доколку истото не е целосно оправдано :blush:.

Фала ви
Ако ти е повеќе за ладење било кој инвертер 3.5кв ќе ти заврши одлична работа. Ако сакаш и да се грееш еве предлози во различен буџет

1. GREE FAIRY GWH18ACC-K3NNA1A по супер цена од 25.990 ден.

2. https://setec.mk/index.php?route=pr..._10172&product_id=72866&mfp=manufacturers[98]

3. https://riversoft.mk/?product=daikin-ftxf35a

Ако не е нешто згрешено во цената оваа последната е бест бај

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Too good to be true. Искрено мислам дека е грешка. Ја најдов на сајтот на ИЦС Груп истата, со моментален попуст од 7% излегува 42.400 ден.
А да ја купиш онлајн по таа цена?
Гледам и другите Даикин се поефтини. Може и не е грешка.

fikus

read-only
6 декември 2016
6
0
Сепак, ќе се јавам понеделнички за потврда.
Во меѓувреме сопругата ми ја пратила следнава клима Vivax ACP-12CH35AERI R32 Silver претпоставувам за да и се вклопи во просторот :). Да ја разгледувам воопшто или?

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Сепак, ќе се јавам понеделнички за потврда.
Во меѓувреме сопругата ми ја пратила следнава клима Vivax ACP-12CH35AERI R32 Silver претпоставувам за да и се вклопи во просторот :). Да ја разгледувам воопшто или?
Сегашната Вивакс Аери е ребрендирана Мидеа. Ја не би купил ребрендиран инвертер. Инаку Аери како модел на Вивакс е најдокажана, ама сигурно не е истата од претходните години. Мислам дека првите предлози што ти ги дадов во тој ценовен ранг се подобри. Е сеа на лик ако бираме...не знам.

Aleksandar_b

read-only
23 мај 2018
1
0
Sakam da zemam dve vakvi klimi za dnevna i spalna i hodnik za kvadratura okolu 70 kvadrati. Sekoj sovet ili predlog e dobredojden
ryIUgu3gVfPc6tKnwXSjcD98kWu1lyvtGCz4uuYV.png
G-Tech GWH12AEC-K6DNA1A
ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A+++ (8.50/4.6)
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:4500.00 W

МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:4800.00 W

ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:3500/3810 W

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:875 W

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:952 W

ПРОТОК НА ВОЗДУХ:750.00 m3

КАПАЦИТЕТ НА ОДВЛАЖНУВАЊЕ:1.40 l/h

НИВО НА БУЧАВА:43.00 dB

РАБОТНА ТЕМПЕРАТУРА:ОД -22 ℃ ДО 43 ℃

МАСА ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА:14.00 kg

МАСА НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА:33.50 kg

ПРЕПОРАЧАНА ПОВРШИНА:до 40 м2

ФРЕОН:R32

ФИЛТРИ:Филтер за прашина, плазма филтер

ДИМЕНЗИИ НАДВ. ЕДИНИЦА:848 X 293 X 225 mm

ГАРАНЦИЈА:10 години

ИСПОРАКА:12 до 48 часа

29.99000
stiker-procent.png
-39%промотивна цена

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Дали е нормално во мод на греење, климата после одреден период да дува "ладен воздух"?
Станува збор за Midea MB-18N8D0-I / MB-18N8D0-O
Наместена е на 30 степени, со 60% фан, два термометри покажуваат 24-25 степени во собата кога се случува тоа

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Дали е нормално во мод на греење, климата после одреден период да дува "ладен воздух"?
Станува збор за Midea MB-18N8D0-I / MB-18N8D0-O
Наместена е на 30 степени, со 60% фан, два термометри покажуваат 24-25 степени во собата кога се случува тоа
Klimata togas isklucuva ?so duvajne duva mn,malce?kako na silent ? pa prodolzuva.. ? daj nekoj detal +

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Klimata togas isklucuva ?so duvajne duva mn,malce?kako na silent ? pa prodolzuva.. ? daj nekoj detal +
Значи ја палам, дува топол воздух да речеме 10-15 минути, потоа продолжува да дува со истата јачина на вентилаторот но без да грее, туку само како да го врти воздухот од собата
Предходно имав обична клима и таа никогаш не престануваше да грее/лади, незнам дали е ова нормално за инвертер, не сум имал до сега инвертер клима. Климата е нова, ставена пред некој ден

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Значи ја палам, дува топол воздух да речеме 10-15 минути, потоа продолжува да дува со истата јачина на вентилаторот но без да грее, туку само како да го врти воздухот од собата
Предходно имав обична клима и таа никогаш не престануваше да грее/лади, незнам дали е ова нормално за инвертер, не сум имал до сега инвертер клима. Климата е нова, ставена пред некој ден
Ke ti treba merac za temperatura so sonda da izmeris izduv...Inaku inverter kako se priblizuva do podesenata temperatura taka namaluvaat vrtezite na kompresorot i mislis deka duva ladno ....dodeka obicna On-Off klima postojano raboti so max,kapacitet koga postignuva T,isklucuva....

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Нормално е на ова (топло) време. Инвертерот ќе чека услови (температура) за да уклучи компресорот
Не ја форсирај на волку топло време. Се прегрева компресорот

Крајна граница на надворешна температура е 24 степени.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Нормално е на ова (топло) време. Инвертерот ќе чека услови (температура) за да уклучи компресорот
Не ја форсирај на волку топло време. Се прегрева компресорот

Крајна граница на надворешна температура е 24 степени.
Надвор моментално е 14-15, не е толку топло. Ми треба да биде топло во собата, има мало бебе и смета кога почнува да дува "ладно"

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно