Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Во право си. Тоа што Крипто никаде не се споменува, ќе се смета како олеснителна околност.
Enough. Олеснителна околност? Абе овој пропис што го цитираш е ИНТЕРЕН ПРЕДЛОГ. Не постои во правниот промет!
И pool не е сервис за плаќање. Сакаш денес да направиме еден? Премногу лабаво го толкуваш и законот и интерниот предлог.

M.Marlon

hello world
12 мај 2017
171
286
Мислам да се држиме стриктно до законот и до толкувањата на стручни луѓе од таа страна, без предлози, тие немаат сила.

Виртуелни валути не се спомнуваат, но во соопштението од НРБМ се појаснува дека е забрането тргувањето со нив.
Значи не е појаснето купување на STEEM, EVE Online, или Candy Crash кредити и нивна употреба за купување game time, претплата или предмети, судијата ќе одлучи на прво судење. Најубаво бриши тоа игриците и земи му го телефонот на детето, може случајно/намерно да го прекрши законот.

Би сакал и слично толкување или закон за производство и пуштање во оптек на виртуелни и крипто валути.

НБРМ кажа дека тргување и вложување во виртуелни или крипто валути е забрането, нема нејасно тука.
Во одсуство на повисоко толкување, ова е за мене вредно.

( тролам малку :) )

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Мислам да се држиме стриктно до законот и до толкувањата на стручни луѓе од таа страна, без предлози, тие немаат сила.

Виртуелни валути не се спомнуваат, но во соопштението од НРБМ се појаснува дека е забрането тргувањето со нив.
Значи не е појаснето купување на STEEM, EVE Online, или Candy Crash кредити и нивна употреба за купување game time, претплата или предмети, судијата ќе одлучи на прво судење. Најубаво бриши тоа игриците и земи му го телефонот на детето, може случајно/намерно да го прекрши законот.

Би сакал и слично толкување или закон за производство и пуштање во оптек на виртуелни и крипто валути.

НБРМ кажа дека тргување и вложување во виртуелни или крипто валути е забрането, нема нејасно тука.
Во одсуство на повисоко толкување, ова е засега вредно.
Има нејасно - законот во дефинициите (Член 2) не дефинира што е тоа. Вториот документ Е ИНТЕРЕН ПРЕДЛОГ кој што не знаеме ни од кога е ни дали веќе пробале да го протнат па им го одбиле.
Нема ниско или високо толкување - член на закон бр. 2 НЕ ПОЗНАВА КРИПТОВАЛУТИ. И го цитирав погоре. И како можеш да забраниш нешто што нема дефиниција во законот? Значи - сите закони мора да дефинираат нешто за да го забранат. Не може да има закон во кој што ќе пишува - сѐ што не е дефинирано Е ЗАБРАНЕТО. Обратно е - сѐ што не е дефинирано е дозволено!

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro

"производство и пуштање во оптек на виртуелни"
Во суштина, најсуштински во суштината, по дефиниција....Копач, не произведува валути, туку извршува трансакција, односно помага за да се изврши таа трансакција на пари. Пример, можеш да "произведеш" како што го толкувате вие тоа(гледам не си само ти Марлон, туку и други другари) и 1 000 000 коини, ако никој не направил трансакција, тие коини ќе имаат вредност нула во твојот новчаник, значи нули си произвел... Копачот се Наградува со паричен надоместок преку демократки одредени надоместоци (fees). Така да, тоа производство, шрктнете го во муабетот

M.Marlon

hello world
12 мај 2017
171
286
НБРМ одлучно, јасно и гласно толкуваше, значи или има нешто во законот ние што не го гледаме, или е законодавен орган, или е oд законот па е повикана да толкува.
Бидејки нема демант, сигурно e legit и правна вистина. Мене доволно.

@prichina
Аха значи "Закон за вршење трансакции со виртуелни и крипто-валути и помагање на мрежа од криптографски синџир на податоци"
:)

Edit:
"Закон за вршење трансакции со виртуелни и крипто-валути, помагање на мрежа од криптографски синџир на податоци и други кривични дела произлезени од овие дејствија"
незнам, повеќе ми фаќа око "...производство и пуштање во оптек..."
:)

Последна промена:

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Се е дефинирано, саме не го гледате или не сакате да го видите:

"Странски платежни средства се: девизи, ефективни странски пари, чекови, кредитни писма и други инструменти за плаќање кои гласат во странска валута и можат да се претвораат во странска валута."

А одлуката си ја има донесено советот на НБРМ, согласно правото кое произлегува од член 23 став 2 од законот за девизно работење.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Сѐ гледаме во Законот - во Службен весник излегува. Порано во СФРЈ имаше и таен Службен весник. Сега не.
НБРМ НЕ Е ЗАКОНОДАВЕН ОРГАН. И каде пишува дека толкува? Кој е тој друг толкувачки орган во било која сфера? Демек Собранието донесува закон да не се пие вода, а овие толкуваат дека НЕ на грчки значи да па смее?
Абе луѓе, сфаќате до каде нѐ доведува некомпетентноста (намерна) на банкариве? Како и со блокадата на Пејпал - јасно е дека се штитат интереси на банките во РМ. И толку е просто. Кај Пејпал малце попушти браната, а кај Биткоин нема брана.
Не е легит и не е никаква правна вистина. Мислиш ли дека досега некој инспектор немаше да тргне во поход да собере некое коинче да имаше било каква законска основа?!?
Досадни сте.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Marlon, не е за фаќање око муабетот, туку фактолошки муабет е дека, Копач не произведува крипто-валути. Сите други дефиниции разгледај ги, можеби ќе фати око, ама производство не е.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Се е дефинирано, саме не го гледате или не сакате да го видите:

"Странски платежни средства се: девизи, ефективни странски пари, чекови, кредитни писма и други инструменти за плаќање кои гласат во странска валута и можат да се претвораат во странска валута."

А одлуката си ја има донесено советот на НБРМ, согласно правото кое произлегува од член 23 став 2 од законот за девизно работење.
Девиза, ефективни странски пари - издадена од странска централна банка. Чек од банка. Кредитно писмо - од ба нка. ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ? Музички? Или од банки и финанскиски институции? Во која странска валута гласи Биткоин? Во денари е бе брат. А во странска валута не може да се ПРЕТВОРААТ бидејќи законот не ги признава како средство за плаќање.
Дали ова старава гума за џваќање ја продадам на странец за 1 евро цент (рециклираат нешто ова она) сум ја претворил во странска валута?
Многу сте досадни. Доволно е да погледнете што прават инспекторите. Обично и на најмала шанса скокаат да ќарат некој денар (и над и под маса). Има нешто такво?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
На крај се наштима со мислите како што треба, kirev :)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Сѐ гледаме во Законот - во Службен весник излегува. Порано во СФРЈ имаше и таен Службен весник. Сега не.
НБРМ НЕ Е ЗАКОНОДАВЕН ОРГАН. И каде пишува дека толкува? Кој е тој друг толкувачки орган во било која сфера? Демек Собранието донесува закон да не се пие вода, а овие толкуваат дека НЕ на грчки значи да па смее?
Абе луѓе, сфаќате до каде нѐ доведува некомпетентноста (намерна) на банкариве? Како и со блокадата на Пејпал - јасно е дека се штитат интереси на банките во РМ. И толку е просто. Кај Пејпал малце попушти браната, а кај Биткоин нема брана.
Не е легит и не е никаква правна вистина. Мислиш ли дека досега некој инспектор немаше да тргне во поход да собере некое коинче да имаше било каква законска основа?!?
Досадни сте.

На овој пост реагирав, тоа царе е реакцијата моја
Или уште си у Bull стадиум, да не ме брцаш и мене? :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
На овој пост реагирав, тоа царе е реакцијата моја
Или уште си у Bull стадиум, да не ме брцаш? :)
Каков Bull стадиум? КоНе сфаќам? Кога сум имал несредени мисли за да треба да ги средам? Коментираше на потсетувањето дека темава не е за купи-продај туку само за други дискусии околу Биткоин, па сега па ич не сфаќам што сакаш да кажеш. Нејсе, за арно е ваљда.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Нормално дека е за арно, регирав само затоа што ми се допадна тој пост
Таму суштината ја долови онака, на овие 2-3 страни

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Точно, НБРМ не е законодавен орган, но е овластена со закон (донесен од законодавен орган) да направи регулација на материјата. (со одлуки, правилници, упатства, соопштенија, насоки, и тн.)
Банките не се некомпетентни, туку работат по законите на РМ и регулативите на НБРМ, и се строго контролирани од истата. (можеби најстрого во Европа).
Мастики и музички инструменти не се инструменти за плаќање согласно законите.
Немам "стомак" повеќе, плус не сум правник за тумачење на закони и регулативи, и не би реплицирал околу овие работи. Очигледно секој си ги толкува на свој начин.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
А и alek99 го поседува тоа царе факторот, на свој начин
Како да имаме две аршини, поделени

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Сте се замуабетиле на темава па да пробам да објаснам, во моментов криптовалутите не се целосно регулирани.
Согласно постоечката регулатива во РМ, криптовалутите се испоистоветуваат со странска валута односно се сметаат за валути или девизи (странско платежно средство) кои се забранети за употреба, имено се третираат како плаќање во странски валути(евра, долари за кои постојат извесни исклучоци, пример патарини).
Под забранети се подразбира казна за нивно користење, имено :
Согласно Член 56-а од Законот за девизно работење :
Глоба во износ од 10.000 евра во денарска противвредност ќе се изрече за прекршок на правно лице односно трговец поединец резидент или нерезидент, ако:
1) врши плаќања или наплата во девизи за извршување на договорите меѓу резиденти и врши наплата или исплата во ефективни странски пари меѓу резиденти спротивно на овој Закон.
25) купува и продава странски платежни средства на девизниот пазар спротивно на одредбите од овој Закон (член 31 став 4);
Глоба во износ од 1.000 до 1.500 евра во денарска противвредност ќе се изрече на физичко лице резидент и нерезидент за сторен прекршок од ставот 1 на овој член.
Од цитираната одредба (Член 56-а став 1 т. 1), видно е дека е казниво(забрането) користење на овие платежни средства за купување и продавање на добра и услуги.
Покрај наведеното, забрането е со Член 56-а став 1 т. 25 тргување со оваа валута (продавање и купување на самата валута) ака копање и играње на берза.

Последна промена:

blackcrow

read-only
2 декември 2017
5
1
Остајте што пишува.Туку нов сум во таа работа па би сакал некој да ми објасни како се купуват ктиптовалутите,која страна вие ја користите и со што плакате.Сакам да земам па ме интересира начинот.Поздрав.

Bronx

Баниран/a
3 декември 2017
24
15
Темава по не знам кој пат забега за нбрм ујп и закони. Значи ок е. Да напраиме милиони па ќе се замараме со закони. Дај не умарајте со глупости пола држава ја покрадоа вие бистрите закони тука. Да напраам пари а за ујп и нбрм ич не ми чуе

lakiodsk

hello world
30 октомври 2017
69
109
Скопје
Остајте што пишува.Туку нов сум во таа работа па би сакал некој да ми објасни како се купуват ктиптовалутите,која страна вие ја користите и со што плакате.Сакам да земам па ме интересира начинот.Поздрав.

Забранета е трговија или дискусија за трговија на темава па затоа нема да ти кажам за страните како paybis.com :innocent: или coinmama.com :rolleyes:

Vinter108

hello world
12 август 2015
84
43
Дечки, како да ги префрлам париве од Биткоинов на Битрекс на Пејпал, има ли некоја трипер комбинација?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно