Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

psy-galactic

read-only
30 март 2009
43
26
Хеј дечки, денес се подновив со TCL 55C61B и морам да кажам првичните импресии се одлични! Искрено, многу сум задоволен. Ми изгледа како да има подобар екран и поквалитетна слика од LG 70UJ8003 што го имам во дневна.

Разговарав и со еден дечко од Нептун, и според него, а и според тоа што истражував, за цена до 25.000 денари, ова можеби е најдобрата опција на пазарот во моментов. Јас плус го фатив со 3.000 денари попуст, значи за 22.000 денари, што ми изгледа како супер deal. Пишувам и за да споделам искуство, доколку некој друг се мисли за истиот модел.

Инаку, колку што прочитав, C61B е идентичен со TCL C655, па ако сте го гледале тој модел, ова е практично истото.

Имам и едно прашање: дали некој успеал да ја продолжи гаранцијата (2+3 години) преку сајтот на TCL? Кај мене, во последното поле за внес на лични информации, полето е disabled и не ми дозволува да внесам/селектирам ништо. Се има ли некој сретнато со ваков проблем?
Дали успеа некако да ја продолжиш гаранцијата, и јас купив TCL Телевизор и го имам истиот проблем.

MacRazor

hello world
15 ноември 2017
234
148
Следете упатства и се е во ред. За купен тцл на 30 Мај прошла недела ми стигна на мејл гаранцијата за + 3 години.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Следете упатства и се е во ред. За купен тцл на 30 Мај прошла недела ми стигна на мејл гаранцијата за + 3 години.
Исто регистрирав ТВ лани во август без проблем. Може сега нешто да е сменато

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Атачменти

• Screenshot 2025-06-25 164448.jpg
    Screenshot 2025-06-25 164448.jpg
    117,7 KB · Прегледи: 50

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.490
Скопје
Дали некој од вас го има телевизорот (TCL 55V6B Smart TV, 55", Google TV, 4K HDR, црна | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК) да сподели лично искуство? Во план сум да го нарачам. Благодарам
Јас го имам односно мајка ми. За што планираш да го користиш?
За парите и големината е добар накај многу добар. Но искрено, на 7 години стариов 23 инчен монитор Dell кој чинеше околу 10к мислам, боље ми изгледаат 1080п филмовите отколку 4к хдр на TCL-ов. Но колку пари толку музика, за 19 000 секако вреди.
Софтверот работи океј, не најмазно но океј.
Некои од 4К филмовите знаеа да сецкаат или слични проблеми да имаат, па требаше да барам различни програми и со различни сетинзи да го средам. На крај се стабилизрав со Nova Video Player и не се сеќавам што точно наместив во сетинзите.
Многу од 4К филмовите доаѓаат со Dolby Vision, а овој телевизор тоа не подржува. „Нормален“ телевизор треба да го занемари тоа DV-то и да го пушти филмов без тоа, ама дифолтниот плеер тоа не го прави и воопшто не го пушта филмот. Но во Nova треба да се штиклира една опција и си работат и DV филмовите, секако без DV.

Последна промена:

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Јас го имам односно мајка ми. За што планираш да го користиш?
За парите и големината е добар накај многу добар. Но искрено, на 7 години стариов 23 инчен монитор Dell кој чинеше околу 10к мислам, боље ми изгледаат 1080п филмовите отколку 4к хдр на TCL-ов. Но колку пари толку музика, за 19 000 секако вреди.
Софтверот работи океј, не најмазно но океј.
Некои од 4К филмовите знаеа да сецкаат или слични проблеми да имаат, па требаше да барам различни програми и со различни сетинзи да го средам. На крај се стабилизрав со Nova Video Player и не се сеќавам што точно наместив во сетинзите.
Многу од 4К филмовите доаѓаат со Dolby Vision, а овој телевизор тоа не подржува. „Нормален“ телевизор треба да го занемари тоа DV-то и да го пушти филмов без тоа, ама дифолтниот плеер тоа не го прави и воопшто не го пушта филмот. Но во Nova треба да се штиклира една опција и си работат и DV филмовите, секако без DV.
Фала ти многу за исцрпниот одговор. Ке се користи најчесто за иптв и за јутуб, а понекогаш и нетфликс. Го нарачав со ваучер ми излезе 16.150 денари, мислам дека за тие пари нема да најдам 55 инчи тв.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Предлог за тв од некој кој го има 2+ год, околу 50"-55", да има добар софтвер и да поддржува повеќе видео и аудио формати. Засега користам 9та година LG 4K 43" на кој двапати во гарантен рок му беше менуван панел, али еве го уште се држи :D .

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Ѓубре од телевизор

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Може да образложиш зошто е ѓубре?
Да ајде Телевизорот е на Смарт цена од 30.000 денари.
За тие пари добива мизерен панел со edge lit осветлување кое нема унифицирана црна боја ИЛИ белата продира на по краевите кога има темни сцени.
Добива 50HZ дисплеј. Не е ни 60Hz
Добива само еден шугав HDR10 кој е само на папир пошто осветлувањето едвај да преминува над 250nits!
Добива 3 мочани 2.0 HDMI портови.
И пред се ова набројано добива SAMSUNG квалитет

Сега ќе речете Господине саркастичен сероња а што вие би препорачале за тој ценовен ранг.
Јас ќе препорачам Кинески телевизор правен со амин од Комунистичка Народна Партија на Кина

имаш и во

Барем добиваш
Квалтиетен панел со Full Array Local Dimming - Што е FALD?
G7SdMADK3w7nQmh5TtLWzK.jpg

Ги осветлува пикселите само таму каде што треба да биде осветлено пошто на екрано имаш 400 леда големи колку зрно ориз.
После добиваш 144Hz VRR дисплеј
Добиваш не 3 АМИ 4!!!! HDMI порти со 2.1 HDMI стандард.
Имаш респектабилен HDR од 450nits осветлење. (Fun Fact 90% од вас врска немаат како треба да изгледа HDR, гледате HDR на кутија, купувате просечен телевизор уклучувате HDR контент или спуштате HDR филм и во глата ви се прави хемиска реакција дека гледате нешто WOW!, Ништо не гледате!!! со онакви мочани Самсунзи од 30К, ништо!
Самсунгот има 1 USB, Хисенсот 2 УСБ-иња. - Демек јако маде... Јако ама знаете колку пати сум се нашол во ситуација да ми треба 5 ебани Volti струја блиску до телевизор? Катаљарда пати!!!
Samsungot има 2 звучници кои на 30% почињаат да крцкаат. Хисенсот има 2.1 со вуфер позадим, за парите колку толку појако ќе ти биде

Друго незнам што да набројувам. То е.
Ваши пари, што знајте то прајте.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
(Fun Fact 90% од вас врска немаат како треба да изгледа HDR, гледате HDR на кутија, купувате просечен телевизор уклучувате HDR контент или спуштате HDR филм и во глата ви се прави хемиска реакција дека гледате нешто WOW!, Ништо не гледате!!!
Баш така, имам еден LG онака просечен модел од ~35к на времето, светнува HDR кога прима таков сигнал и ништо не се случува, комплетно иста слика.
Оледот од друга страна те ослепува ако си во темница и има светла сцена.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
У право си @Jedah

Пред некој ден у салон гледав едно 10 минути, овој ми имаше најубави бои, контраст, агли на гледање, за оваа цена мислам бест-бај во моментов:
HVA панел, IMAX Enhanced, 2.1 Onkyo звучници итн, беше ставен баш помеѓу 2 самсунзи со дупла цена, а имаше далеку подобра слика, бои, контраст, осветленост, острина.

Има доста позитивни рецензии за новиве TCL модели, може ќе го земам овој деновиве па ќе пишам искуства.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.412
За тие пари добива мизерен панел со edge lit осветлување кое нема унифицирана црна боја ИЛИ белата продира на по краевите кога има темни сцени.
Добива само еден шугав HDR10 кој е само на папир пошто осветлувањето едвај да преминува над 250nits!

Сега ќе речете Господине саркастичен сероња а што вие би препорачале за тој ценовен ранг.
Јас ќе препорачам Кинески телевизор правен со амин од Комунистичка Народна Партија на Кина

имаш и во

Барем добиваш

Ги осветлува пикселите само таму каде што треба да биде осветлено пошто на екрано имаш 400 леда големи колку зрно ориз.
Имаш респектабилен HDR од 450nits осветлење. (Fun Fact 90% од вас врска немаат како треба да изгледа HDR, гледате HDR на кутија, купувате просечен телевизор уклучувате HDR контент или спуштате HDR филм и во глата ви се прави хемиска реакција дека гледате нешто WOW!, Ништо не гледате!!! со онакви мочани Самсунзи од 30К, ништо!
Самсунгот има 1 USB, Хисенсот 2 УСБ-иња. - Демек јако маде... Јако ама знаете колку пати сум се нашол во ситуација да ми треба 5 ебани Volti струја блиску до телевизор? Катаљарда пати!!!
Samsungot има 2 звучници кои на 30% почињаат да крцкаат. Хисенсот има 2.1 со вуфер позадим, за парите колку толку појако ќе ти биде

Добро објаснување! Сакам вакви одговори каде е објаснето што е што.

Bizra

hello world
15 јуни 2024
143
75
Јас моментално имам samsung 43 инча смарт телевизор од 2019 година UE43RU7022K сега сакам да купам понов да биде 55 инчи не ми треба за гејминг јас телевизорот најмногу користам за гледање тв канали и за јутуб препорачајте ми некој?

Атачменти

• 20251107_115632.jpg
    20251107_115632.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 42

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299

имаш и во

Барем добиваш

Браво за кул одговорот. Имам некое прашање овде, со повеќе луѓе со кои имам зборено ми имаат кажано дека Hisesnse телевизорите им се брзо расипале. Согласно цената сум малце скептик дека се најефтини од целиот избор на QLED телевизори.

Јас моментално разгледувам 65ка QLED или мини LED па и Hisense-от ми беше една од опциите.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
245

TCL 75C71K​

Го меркам, ама ценава некако бајаги висока.У немачка 999 евра и топ рецензии за него.

Bizra

hello world
15 јуни 2024
143
75
Предожете ми смарт тв 55 инча од HISENSE или TCL ?

Последна промена:

Halaf

hello world
27 јуни 2015
89
140
Предожете ми смарт тв 55 инча од HISENSE или TCL ?

Топ телевизорче, Mini-led со еден куп dimming zones, светлост очите да ти ги оќори. исто така и C6K моделот ако сакаш поефтинко е добар али не како овај...144hz со ВРР технологија погоден и за гејминг..

Bizra

hello world
15 јуни 2024
143
75
У право си @Jedah

Пред некој ден у салон гледав едно 10 минути, овој ми имаше најубави бои, контраст, агли на гледање, за оваа цена мислам бест-бај во моментов:
HVA панел, IMAX Enhanced, 2.1 Onkyo звучници итн, беше ставен баш помеѓу 2 самсунзи со дупла цена, а имаше далеку подобра слика, бои, контраст, осветленост, острина.

Има доста позитивни рецензии за новиве TCL модели, може ќе го земам овој деновиве па ќе пишам искуства.
Да и јас бев во нептун и го имаше тој TCL 55 C69KS и баш има убава слика и боите се убави и контраст можеби го земам тој или TCL 55C6K

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно