Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Само индукција за штедење Пане. Во старт плаќаш повеќе ама после си свиркаш.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Kako ? Ne gi razbiram tie mnogu raboti. Zborame za indukciona plotna ? Tie ko sto znam se vgradlivi. Na mene mi treba komplet da e so furna.
имаш и посебно (плотна и фурна да си ги вградиш кај сакаш засебно) ама имаш и цел шпотер класичен само горе со индукциски рингли

а за штедење ваљда мисли дека се по ефикасни у трансфер на топлина и загревање во споредба со класична рингла, пошто нели врши индукција на садовите .. дал е тоа така незнам не сум гледал анализи :)

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.767
Kako ? Ne gi razbiram tie mnogu raboti. Zborame za indukciona plotna ? Tie ko sto znam se vgradlivi. Na mene mi treba komplet da e so furna.
Ти треба нешто како ова мислам, ова е на Шаоми, но веројатно има слични други брендови, но нема фурна.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.479
7.743
Скопје
www.facebook.com
Kako sto se rasprasav za indukcioni ringli...
Treba posebni tavcinja za takva indukciona. Standarnive od nevestava nz kolku ke gi prepoznava. Ne bi sakal da letam niz prozor radi toa.
Mozda sum greska ?

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Treba posebni tavcinja za takva indukciona. Standarnive od nevestava nz kolku ke gi prepoznava. Ne bi sakal da letam niz prozor radi toa.
Mozda sum greska ?
Panka jas sakav da zemam indukciski sporet, no koga vidov cenite I kolku e toa komplicirano so tavcinja I tendzerinja, spremiv 10k I vo tehnomarket zemav sporet favorit na popust so duplo staklo I ventilator, bolje sporet ne sum imal :)

Nez mozebi gresam, no nekako osetiv deka ke se vpustam vo nepotrebna avantura so indukciskite, baska na edni prijateli im se rasipa takov posle par meseci, ne bi znael detali sto kako....

Tolku se razvi tehnologijava so obicnite rerni (ringlite se isti) covece so ventilatori so dupli stakla, se pece vo niv bukvalno za pola vreme od stariot sporet sto go imav.

Sto se odnesuva do kombiniranite so plin, na zena mi roditelite koristat, oni se zadovolni. Jas licno ne bi, vo stan sum na 3 sprat bez lift, da mknam plinski boci od 20kg me mrzi :) baska I bocata izvadi/stavi, pa zafakja mesto vo kujna glomazna e I taka....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
232
131
Фрижидер - no frost, inverter (ако ти е битно да е потивок, плус поголема гаранција на моторот), големина по потреба, + некои не го мешаат воздухот од комората со регуларниот дел - за да не дојде до мешање на мириси. Другите финеси во стилот корпа за овошје, корпа за млечни производи за држење посвежи и подолгорајни... појма немам колку се реално маркетиншки трикови.

Плотна - јас не би одел ништо подолу од индукциска - немаш непотребно губење на топлина, многу побрзи, инстанто местење на потребна температура... а одржување нема нешто поедноставно, слободно може и млеко да претече, нема ништо да загори :)

Фурна, дупло стакло за да биде надворешниот дел ладен, други додатоци/тракатанци по потреба... пример имаш со вградена сонда, која ја пикаш во месото за печење внатре и кога месото ќе постигне одредена температура, фурната те известува и прекинува со печење...

Машина за перење садови обично се зема стандард големина, во зависност од цена имаш со одредени тракатанци - инвертер мотор, сама да ја подотвора вратата после завршување на перењето, автоматско дозирање на сол.....

По мене доста битна работа, гледај да се со што поголема гаранција уредите, барем 5 години и достапност на сервис....

Пошто не ми дава опција да стегнам Лајк, еве ќе ти се заблагодарам вака за исцрпниот одговор.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Mozda sum greska ?
И да и не. Нема посебни индукциски тави/тенџериња, тоа се стандардните метални. За најлесна проверка, земи еден магнет, ако лепи од долу, тогаш таа тава/тенџере е спремна за индукција.

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Во план е да се земе машина за перење алишта и машина за сушење алишта. Според просторот најмногу ми одговара 2 во 1 машиноте што перат и сушат. Дали има некој искуство да сподели?

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Здраво, другари. Разгледувам сушари и ја меркав оваа од Горење и се спремав да ја купам, ама случајно наидов на една BEKO во Нептун и не ми се веруваше кога видов дека има 179 kWh годишна потрошувачка, наспроти Горењето што вика 504 kWh. БЕКО-то е поскапа за околу 3500, ама според некоја моја математика со БЕКО-то би трошел околу 2000 ден помалку годишно за струја и тие пари би се исплатиле за помалку од 2 години.

Дали има некоја цака на која треба да пазам кај сушара со толку мала потрошувачка? Дури и една Bosch од 500+ евра што ја гледав беше 240 kWh.

ЕДИТ:

Дознавам дека БЕКО сушарава користи понова „Heat Pump“ технологија што не ја испушта пареата надвор туку ја вади влажноста од воздухот со кондензација и повторно го користи (рециклира) истиот воздух за натамошно сушење. Звучи како добар избор. Ако има некој подобра опција да предложи, поскапо/поевтино, слободно. :v

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Земај Беко то. Чичко ми ја имаат година и пол многу се задоволни. Башка без топлотна пумпа не гледај ич. :)
Исто имаш добри модели на Ariston во Сетек, околу 24/5К.

Sent from my SM-G780F using Tapatalk

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Поиздржливи и помалку струја трошат.

Sent from my SM-G780F using Tapatalk

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
остај колку струја трошат ке ти треба 10 години за да ја заштедиш разликата.

Која ги суши подобро, побрзо такви ствари мислам треба да се гледаат, ако знае некој нека каже разлика во тоа

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Здраво, другари. Разгледувам сушари и ја меркав оваа од Горење и се спремав да ја купам, ама случајно наидов на една BEKO во Нептун и не ми се веруваше кога видов дека има 179 kWh годишна потрошувачка, наспроти Горењето што вика 504 kWh. БЕКО-то е поскапа за околу 3500, ама според некоја моја математика со БЕКО-то би трошел околу 2000 ден помалку годишно за струја и тие пари би се исплатиле за помалку од 2 години.

Дали има некоја цака на која треба да пазам кај сушара со толку мала потрошувачка? Дури и една Bosch од 500+ евра што ја гледав беше 240 kWh.

ЕДИТ:

Дознавам дека БЕКО сушарава користи понова „Heat Pump“ технологија што не ја испушта пареата надвор туку ја вади влажноста од воздухот со кондензација и повторно го користи (рециклира) истиот воздух за натамошно сушење. Звучи како добар избор. Ако има некој подобра опција да предложи, поскапо/поевтино, слободно. :v
Еве да не се повторуваме.

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
остај колку струја трошат ке ти треба 10 години за да ја заштедиш разликата.

Која ги суши подобро, побрзо такви ствари мислам треба да се гледаат, ако знае некој нека каже разлика во тоа

Зависи за колкава разлика во цена правиме муабет. Има и евтини со топлотни пумпи ко што гледам. А и од еколошка гледна точка имаат бенефит.

pavlestyle

hello world
9 април 2016
95
104
Дали ќе може да препорачате шпорет до 350-400e пожелно од сетек,фала однапред.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@pavlestyle 400 евра Gorenje EC 6141 SC

Ако ти е кеиф со дисплеј малце поскапо али шема ќе ти праи по дома

резервни делови си има стално и воедно сервис многу добар, воедно кога ќе помине гаранција си идеш со моделот или парт нумбер на моделот кажуваш си купуваш дел и сам си го менуваш и чао пријатно.

Јас сум презадоволен бидејќи лесно се се менува на нив само малце да имаш знаеше или пак ако не си паметен кога ќе отвориш сликај како седело се и кога ќе вратиш назад се си работи одма.
Поточно новиве шпорети се се со конектори вадиш стар дел расипан ставаш нов штракаш заштрафуваш и тоа е тоа.

Ти нудам ова дека имам слична верзија на овие шпорети и сум презадоволен.
Помина гаранцијата од 5 години сам си сменив греачи на рерлна после 5 години иако едниот изгоре само јас ги сменив двата другиот го чувам за недајбоже.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Прекинувач за бојлер?

Мајсторот во кој што имам голема доверба вика дека НИШТО на нашиот пазар не ги задоволува критериумите за квалитет какви што треба да бидат. Не сака дури ни да наговести кои би биле подобри меѓу лошите. Ми објаснуваше нешто дека фабриката во Србија престанала да ги прави или се префрлила на кинески делови или нашите престале да ги увезуваат...

Бојлерот е „обичен“, во купатило, ни премногу јак ни премногу слаб...

Значи, за ваквата табла:

images.jpg

Само овој дел:

14301.jpg

Ако треба и цела табла би ја сменил...

Последна промена:

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Прекинувач за бојлер?

Мајсторот во кој што имам голема доверба вика дека НИШТО на нашиот пазар не ги задоволува критериумите за квалитет какви што треба да бидат. Не сака дури ни да наговести кои би биле подобри меѓу лошите. Ми објаснуваше нешто дека фабриката во Србија престанала да ги прави или се префрлила на кинески делови или нашите престале да ги увезуваат...

Значи, за ваквата табла:

Погледнете го атачментот 103394

Само овој дел:

Погледнете го атачментот 103395

Земав ваков прекинувач од продавниците за бела техника на Зелен Пазар. Немаше многу избор, колку што се сеќавам српски беа, еве го година дена тера.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Прекинувач за бојлер?

Значи, за ваквата табла:

Погледнете го атачментот 103394

Само овој дел:

Погледнете го атачментот 103395

Моја логика за темава - зависи каков греач има бојлерот. Јас на 200л бојлер иам околу 2.5 киловати греач, и самиот бојлер иде директно во штек и стои вклучен бидејќи не ми е во купатило туку во подрум бојлерот. Целата прикчучна склопка си има безбедносен термостат + термостат + заземјување + прекинувач. За 2.5киловатен греач не се секирам за инсталацијата во ѕид ниту пак за самиот кабел кој иде до бојлерот (иако ставив 3х2.5 кабел за секој случај, самата приклучна склопка во бојлерот користи 1.5мм жици помеѓу разните компоненти).

Е сеа она што јас се сомневам дека можда се случува кај многу од типичните бојлерски инсталации е дека прекинувачите + кабелот кои идат до бојлерот се наменети за помала моќност од таа што ја повлекува самиот греач. Едно од можните решенија е замена на греачот со послаб - со тоа што водата би се загревала побавно но би имало многу помало оптеретување на самите жици и прекинувач.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@TATA_MATA и јас земав порано и сам ги менував, еве на неколку години цркаваат, а мајсторот вика никако од пазар или продавниците до пазар. Ми објаснуваше поеднично за повеќето што ги има на нашиот пазар и зошто не треба да ги земам. :alien:

@toshex Зградава е стара 40 години и иако можеби има потреба, не би менувал кабел (кој што не е проблемот). А и бојлерот е релативно нов, две години, па исто не сакам да му правам интервенции внатре.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв