Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Приказна по Историја: Дали ако ги промениш сите компоненти, Компјутерот е истиот?

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Аиии, Чи врајтер брат, уште имам фајлови со екстензија .chi

Татко ми ја продаде ФОлксваген Буба за да го купи првиот PC. Собираше неколку месеци пари да го купиме првиот принтер Epson LX-300 со ЕПРОМ кој поддржуваше кирилица и се активираше со прекидач ваков ист

image_1353401366_46.jpg

Не бил со 2Mb RAM. Бил со најмалку 8 или 16Mb :)

Епа тој модел баш: S3 Virge :) производител S3, Модел Virge :)

Неколку месеци за игличен принтер lol :cool::p
Кај мене во книговодство уште ги дрнкаат LX-300 за уплатници. :)

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Мојот прв пат!

Тоа беше некаде во 7 одделение, беше есен.
Дотогаш имав слушано од други како било тоа, имав гледано на телевизија во списанија... Ама не ми се имаше случено мене. Сите кажуваа дека било нешто прекрасно, нешто многу убаво.
Имав трема, незнаев како треба, незнаев што треба да правам со рацете, ама таа знаеше, ми помогна. Ми покажа како треба, што треба да направам, ми покажа како да се движам со рацете, да бидам нежен, да притиснам на вистинските места. Таа имаше повеќегодишно искуство.
И така заврши моето прво искуство на компјутер, мојот прв час на курсот по компјутери. :)

Мојот прв пат!

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Имаше и пред нив уште пославни имиња во 486/Pentium ера ко Soyo на пример. Soyo со Intel TX chipset. :)
Секако дека имало, но ерата на DFI, Epox и ABIT секако дека беше по славна :) Ерата на Soyo и Pentium/486 беше нешто како зачеток на оверклокот најверојатно и лично немам баш многу информации бидејќи сеуште "играв со џамлии под маса". :)

Од време на време имаше и летечи брендови ко Soltek кои знаеја да направат матична подобра од Asus, MSI, DFI, на пример со nForce2 матичните им беа врв и имаа добра VRM секција и добро ладење на чипсетот така што без проблем nForce2 (333) возеше како nForce2-400 (фабрички подобар бин на nForce2).

Soltek беа солидни, се сеќавам на нив. Доста популарни кај нас, веројатно заради добрите цени.
Но, како што кажа, имаа само светли моменти, за разлика од DFI и Epox, кои имаа конзистентност со повеќе чипсети.
ABIT исто имаа одлични плочи, не најбрзи, но стабилни. Имаа и доста иновации како на пример OTES ладењето на напонската секција, microguru чипот задолжен за мониторинг и оверклок и слични иновации. АBIT беа први кои воведоа "ѓејмерски" џиџиња, од типот на ЛЕД на задната страна на плочата со можност за разно-разни светлечки ефекти. Нешто што дури ни сегашните не го нудат на тоа ниво( Кај ABIT беа сини, еднобојни и се контролираа целосно под БИОС. Кој сака нека погледне пример ABIT AB9 QuadGT какви можности нудеше во тој поглед).

VIA не беа баш брзи, но поефтини. Прв сериозен чипсет кој беше побрз од конкуренција беше КТ266А, драматични беа разликите во перформансите на мемориските контролери во однос на КТ266, а речиси никаква разлика во името, па луѓе што малку разбираа си купуваа КТ266 во заблуда дека купиле матична со топови од чипсет. :)
Toчно е дека беа евтини. Можеби и најдобар однос цена/перформанси.
Во тој период имав P4 со i845E чипсет. Тоа беа моите почетоци во оверклокувањето. Започнав со менување на фреквенција на меморија и тајминзи и учев како функционира, со многу грешење наравно :) Плочата беше ABIT BD7-II.

Не беше само аудиото, туку и мрежните картички со одлична софтверска контрола и фич'ри.
Да, фала на надополнувањето. Целосен пакет беа, затоа и ја истиснаа VIA од тронот како најпродаван чипсет за AMD. Nforce 2 400 со AMD Barton правеше парче за цената.

Први со шаренила беа DFI, ако не се лажам LanParty линијата.
Ми беше мака првиот пат да пребарувам, но откако го направив тоа заклучив дека DFI беа најверојатно првите кои експериментираа со разни бои.
LanParty имаа мислам фосфоросцентни слотови, плочите беа со многу шаренила на нив, се со цел да се забележани на LAN забавите(кои тогаш беа популарни бидејќи интернет конекцијата сеуште не дозволуваше задоволителен пинг за гајминг кој би му парирал на LAN играњето). Доста фенси плочи.

Поинтересни ни биле тие времиња бидејќи сме биле помлади и немало толку многу други IT забеговштини како денес. Немаше мобилни телефони, таблети и слично. IT терапирајата беше сведена само на компјутери и чат/пат конзоли. ;)
Сепак сметам дека е далеку погиковски да чачкаш во хардвер и оскуден биос, отколку сега во било што од електроника. ;)
На што поточно мислиш под други IT забеговштини денес поконкретно? :) Не можам да се сетам на нешто значително.

Дополнително, тогаш постоеја десетици производители на матични плочи.
DFI, Epox, ABIT, ASUS, MSI, Gigabyte, Leadtek, Soltek, Albatron, Chaintech, ASRock, Biostar, ....
Сега ги имаме само ASUS, Gigabyte, MSI, ASrock и тек-тук Biostar се појавува глумејќи го лудилото на останативе со ѓејмерски плочи. Сите исшарани како за мали деца, со џиџиња и шаренила кои во 90% од случаите се кич.
BTW што се случи со Sabertooth серијата на ASUS која доаѓаше со 5 години гаранција? Ја прекинаа? Не сум во тек со тоа.

Оверклок со џампер од 50 на 66MHz bus на Pentium/MMX, или од 66MHz на 100MHz bus на Celeron/A процесорите; отклучување на пајплајни на GeForce 5xxx/6xxx серија во RivaTuner; pencil mod на GeForce 8xxx серија; отклучување на јадра на Phenom процесори и слично.
Заборави да ги спомнеш Pentium 3 Tualatin процесорите. :)

Како и да е, лично мене, ми недостига таа ера на самостојно тестирање и експериментирање. Не сакам автоматски напони, предефинирани сетинзи, заклучени асинхрони фреквенции...Ја сакам ерата кога оверклокот беше достигнување, а не длабочина на џебот.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Мојот прв пат!

Тоа беше некаде во 7 одделение, беше есен.
Дотогаш имав слушано од други како било тоа, имав гледано на телевизија во списанија... Ама не ми се имаше случено мене. Сите кажуваа дека било нешто прекрасно, нешто многу убаво.
Имав трема, незнаев како треба, незнаев што треба да правам со рацете, ама таа знаеше, ми помогна. Ми покажа како треба, што треба да направам, ми покажа како да се движам со рацете, да бидам нежен, да притиснам на вистинските места. Таа имаше повеќегодишно искуство.
И така заврши моето прво искуство на компјутер, мојот прв час на курсот по компјутери. :)

Мојот прв пат!
И го закачи џојстикот на учителката на компјутер?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.624
3.178
- Pentium MMX 200Mhz
- 2MB RAM
- 2GB HDD
- S3Virge (Не ми текнува баш кој модел)

Прва игра Duke Nukem , неможев да наместам со mouse да нишанам, така да со стрелките се движев а на numpad нишанев и на space пукав.......
Денес ако не наместам 3000 сетинзи за графика и движење и сензитивност на mouse, не ни мислам да играм.
32мб рам
3гб хдд
S3 virge 4мб

Колегите ме убедуваа дека цел живот нема да го напунам тој хард диск. Се насмеав убаво.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Кој флешбек ми направивте со темава ... многу интересни времиња ...

Тоа што имам заборавено и што не требаше да ме потсетите :p е колкав шит беа Ali (wtf кој го измислил името), SIS и донекаде VIA чипсетите (аудио драјверите беа ноќна мора) ... Првата матична која сум ја имал беше со Ali 1650 нешто имитација на интелов BX чипсет и целерон процесор во форма на кертриџ од тонер за принтер :p. За неполна година откажа матичната. Со SIS мислам дека си го намалив животниот век за одприлика 10 години со глупостите кои нивниот софтвер ги правеше дури да биде и потрагично имаа и своја уште полоша онборд графичка ...

Два други бренда кои исто вреди да се спомнат за квалитет е Diamond и Matrox ... Прва гејминг конфигурација ми беше S3 Virge + 3DFx Voodoo2 па после сменив 2D графичката со Matrox Milenium (ден и ноќ разлика во 2д слика) и графичката која ми беше вистински wow ефект - Diamond S540 Stealth базирана на S3 Savage S4+ чипсет, Unreal Tournament со S3DC компресија изгледаше кај и кај подобро него тогаш фалените Nvidia TNT2-ки кои вадеа многу повеќе FPS ама со многу полоши текстури.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.845
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ali е иначе Acer Labs Incorporated :D

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Maurelie

hello world
6 април 2014
204
216
Maurelie's setup  
Processor & Cooler
i7 3770k/ Phanteks TC12-DX 120mm
Motherboard
Asus P8P67 Evo
Storage
Samsung 840Evo 250GB/1TB Western Digital Caviar Green
PSU
Cooler Master GM550 550W 80Plus Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury2x4GB 1866Mhz
Video card
Strix R9 380X 4GB
Case
Fractal Design R4
OS
Win 10
32мб рам
3гб хдд
S3 virge 4мб

Колегите ме убедуваа дека цел живот нема да го напунам тој хард диск. Се насмеав убаво.
LOL, 500MB имав mp3 музика, 1 игра и win 95, толку.....

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.624
3.178
32мб рам
3гб хдд
S3 virge 4мб
Заборавив дека имав и цд. За 116дојч марки доплатено.
1160 марки мислам дека беше целата конфигурација, сосе 14 монитор. А може и 1600 да беше...

Инаку немаше проблеми со чипсети. Имаше луѓе што не знаат да конфигурираат добро систем.
... земам пуканки и се повлекувам да гледам војна ;)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Не се сеќавам да имало 13" монитори со 256 бои, дури и да бил од времето на P1 (1995-1997).
имаше, пред тоа време пред 90-та vga 13". Другар имаше таков Philips купен од Имачка. Дркавме на него...

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Со SIS мислам дека си го намалив животниот век за одприлика 10 години со глупостите кои нивниот софтвер ги правеше дури да биде и потрагично имаа и своја уште полоша онборд графичка ...
А како се станува гик и "дечко шо се разбира во компјутери" што мислиш?
Овде ќе налепиш на SiS, онде на VIA, онаму SCSI и ете ти гик.

Како што викаат дека филозоф се стануело ако имаш лоша жена.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Иии Темава ме потсети како сум собирал пари за Коледе и василица 2003та, за да соберам 8000 денари да земам нова Графичка, Радеон 9500, 128 мб за да можам да играм C&C Generals. Од 4сабајле, врата по врата, денар по денар. за да ја заменам килавата geForce mx200 со 32мб. Една недела болен со премрзнати стапала ама вредеше. Генералс беше игриште!

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Кој флешбек ми направивте со темава ... многу интересни времиња ...

Тоа што имам заборавено и што не требаше да ме потсетите :p е колкав шит беа Ali (wtf кој го измислил името), SIS и донекаде VIA чипсетите (аудио драјверите беа ноќна мора) ... Првата матична која сум ја имал беше со Ali 1650 нешто имитација на интелов BX чипсет и целерон процесор во форма на кертриџ од тонер за принтер :p. За неполна година откажа матичната. Со SIS мислам дека си го намалив животниот век за одприлика 10 години со глупостите кои нивниот софтвер ги правеше дури да биде и потрагично имаа и своја уште полоша онборд графичка ...

Два други бренда кои исто вреди да се спомнат за квалитет е Diamond и Matrox ... Прва гејминг конфигурација ми беше S3 Virge + 3DFx Voodoo2 па после сменив 2D графичката со Matrox Milenium (ден и ноќ разлика во 2д слика) и графичката која ми беше вистински wow ефект - Diamond S540 Stealth базирана на S3 Savage S4+ чипсет, Unreal Tournament со S3DC компресија изгледаше кај и кај подобро него тогаш фалените Nvidia TNT2-ки кои вадеа многу повеќе FPS ама со многу полоши текстури.

Хахахах јас имав S540 Xtreme, купена од Нико. Мислам дека тогаш беа во ТЦ Скопјанка. Каква графичка цццц

Diamond Stealth III S540 Xtreme Review

После неа имав FX5600 од MSI
275_MSI_FX5600_contents_sm.jpg

Matrox гледам уште постојат, се сеќавам дека беа специфични со двојните излези...

zmija

hello world
26 мај 2007
329
201
Bitola
zmija's setup  
Processor & Cooler
iNTEL g4560 3.5 ghz
Motherboard
asus h110-r
Storage
Toshiba 1.8 Tera bajti
PSU
350 w jar
RAM
8Gb Silicon 2133 Ddr4
Video card
HD 610
Case
Crveno
Mouse
Crn
Keyboard
Microsoft reculsa so sfetenje
Audio
shit Realtek
Monitor
Crt 1024x768
OS
Windows 10 pro neorginal
ja imav ,ibm pentium 90 ,ama poloven zemen od 98 do 2002 to vreme se odese po igracnici,nov vo 2002 duron 900 greese upm so nesto pojka graficka gf2 i sd memorija a ine go plativ eftino 800e a i do den denes mislam deka se zaebav :) za istata cena imase pentium 4 so rd ram.a i athlonite izlegvaja togas xp 1500 600 so ddr ram ama jebiga.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно