Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Помош за мобилни - прашања - совети -генерална - дискусија

Baltatzar

hello world
21 декември 2014
91
50
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 7800X3D, NZXT T120 RGB
Motherboard
Gigabyte B650 GAMING X AX
Storage
SAMSUNG 980 PRO SSD 1TB PCIe 4.0 NVMe
PSU
CoolerMaster MWE Gold 750 80 Plus Gold
RAM
Kingston HyperX Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR5-6000 CL36 EXPO Whit
Video card
SAPPHIRE Radeon Pure RX 7800 XT 16GB 256bit GAMING OC
Case
be quiet! Pure Base 500 DX White
Mouse
Glorious Model O Wireless
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
beyerdynamic DT 770 PRO 80 ohm +FiiO KA11 DAC
Monitor
Gigaybyte G27Q Gaming Monitor 2k 144hz 1ms
OS
Win 11
Дали може кај нас да се најде VIVO X100 Ultra ?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.928
Да, навистина каде можи да се набави едно од овие ѕверчиња кај нас?
Од она што е онлајн, гледам мобеликс имал претходниов модел на Vivo Ултра 90, ама за новиве, појма немам...
@psyside Псај, од кај го набави ти твоето Vivo ѕверче пред некое време?

Baltatzar

hello world
21 декември 2014
91
50
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 7800X3D, NZXT T120 RGB
Motherboard
Gigabyte B650 GAMING X AX
Storage
SAMSUNG 980 PRO SSD 1TB PCIe 4.0 NVMe
PSU
CoolerMaster MWE Gold 750 80 Plus Gold
RAM
Kingston HyperX Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR5-6000 CL36 EXPO Whit
Video card
SAPPHIRE Radeon Pure RX 7800 XT 16GB 256bit GAMING OC
Case
be quiet! Pure Base 500 DX White
Mouse
Glorious Model O Wireless
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
beyerdynamic DT 770 PRO 80 ohm +FiiO KA11 DAC
Monitor
Gigaybyte G27Q Gaming Monitor 2k 144hz 1ms
OS
Win 11
знам дека од Алиекспрес ги зимаат ама со некако не ми се зима телефон така, плус да оставам верба на македонска пошта..

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Крај на декември треба да се зема телефон од А1.

Во план бев S24 или S24+ ама најверојатно се со Exynos 2400 кај нас, а ќе се гејма на телефонот и гледам пишуваа дека греел, за жал.

Препорака за некоја друга машина во тој ценовен ранг? Да одам пак на жаоми или пак друго?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.601
1.764

Во план бев S24 или S24+ ама најверојатно се со Exynos 2400 кај нас, а ќе се гејма на телефонот и гледам пишуваа дека греел, за жал.

Препорака за некоја друга машина во тој ценовен ранг? Да одам пак на жаоми или пак друго?
S23 Ultra ако има во А1 тие беа со Снапдрагон варијанта.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Па почекај некоја недела за S25 серијата.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Ако користиш буџет тој ти останува за користење од кога ќе направиш обнова, ако не си без телефон не го користи одма и почекај ја новата С серија, Самсунг ги пуштаат во продажба на почеток на Февруари. Плус буџетот го користиш по регуларната цена на уредот(само уред), така да моменталнава серија и да е на попуст во декември не ти менува.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.928

Па, според мојот светоглед во поглед на самсунг, помеѓу S24 и S24+, би одел со обичниот, без плус. Како шо кажа, и двата се со ексинос, па ќе добијаш на портабилност, ако одиш со влезната големина.
А ако сакаш поголем екран, ете за гејмање, тогаш ти треба S24 Ultra, таму ем добиваш снапдрагон, ем поголем екран и тро поголема батерија.
S23 Ultra ако има во А1 тие беа со Снапдрагон варијанта.
Кај серијата 23 добрата работа беше што СИТЕ три модела беа со снапдрагон, така да, што било кој од таа серија, споредено со 24та, е одличен избор. Дури и би го препорачал било кој од S23, пред S24, ама мора да спомниме дека според денешниве стандарди, S23 е „стар“ (јас лично не се согласувам дека е стар, ама то е мое лично и крајно субјективно мислење).
Ако користиш буџет тој ти останува за користење од кога ќе направиш обнова, ако не си без телефон не го користи одма и почекај ја новата С серија, Самсунг ги пуштаат во продажба на почеток на Февруари. Плус буџетот го користиш по регуларната цена на уредот(само уред), така да моменталнава серија и да е на попуст во декември не ти менува.
А и ова е добар совет, да причекаш малце, па да видиш со најновио S25 како ќе биди работата.

Се разбира, твои си се парите, и ти ќе си дојсиш крајна одлука. Битно е да ти се бендисва тебе, ти ќе си го користиш...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Фала ви на сите дечки.
@vladimir171 точно е дека останува буџетот, но другар обновил договор и поените му ги држеле само 3 месеци. Скорото беше во А1, му рекле немаш веќе поени, заминаа тие, па сега ќе поднесува приговори.
Едино останува да не го продолжам договорот крај на декември, туку да почекам до јануари/февруари и тогаш да земам.

Инаку да, моментално сеуште се тера Xiaomi Mi 10 и си нема мака.
Фала ви уште еднаш, ќе почекаме тогаш.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Вреди ли да се купи С24 ил иС24+ претежно се користат социјални медиуми, емаил, по некоја апликација тука и таму
Ќе земам од телеком со буџет

Моментално користам Iphone 12

18 септември 2020
926
865
Македонија
Вреди ли да се купи С24 ил иС24+ претежно се користат социјални медиуми, емаил, по некоја апликација тука и таму

s23 ако имаат на залиха, од таа серија подобро земи, ради Snapdragon.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.920
8.411

Почекај до Јануари нека излезе S25 па ке земеш S24 нешто на подобра цена. Се работи за месец и нешто дена.

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.489
Скопје
Само што успеав да вратам во живо телефон на кој беше заборавен патернот, беше заборавен гугл акаунтот... на овој начин (со фактори ресет де секако, да не мислите и податоците успеав да ги зачувам :D)
View: https://www.youtube.com/watch?v=aYJQMTZTzpQ

Верувам дека би работело и за други телефони.
Во суштина, треба некако да се обидеш да дојдеш до броусер, да симнеш 3 апликации, и да искорисишт secure/erase опцијата на find my device.
Не ми се верува дека следев 16 минутен „туторијал“ и не налетав на ниту еден чекор кој беше поразличен од тоа што јас го правам.
Поминаа 4.5 години откако го правев ова.
Сега ми затреба пак.
Два дена се зафркавав и глава ме заболе али откако го средив се наежив и почувствував невидено олеснување и радост.
Стануваше збор за Samsung A02s со заборавен pattern и Google акаунт.
Повеќето начини што ги има на Youtube се со Talkback да отвориш Youtube и да дојдеш до Chrome за да симнеш за бајпас алатки... арно ама овде не сакаше да се отвори Youtube, бараше update а апдејтот не можеше да се направи.

Успеав да го средам со едноставно симнување на Odin, симнување на stock Android 10 за телефонот (кој во моментот не знам дали имаше 11 или 12... на нет пишува ради промена на верзијата на bootloader дека ако бил 12 немало да може на 10 да го вратам) и флешување со Один во Download mode... Флешот помина океј, и откако го пуштив, пак нешто промрче патерн/гугл акаунт и нешто поштракав без врска и наеднаш ме пушти да продужам без акаунт. Малце чудно ми дојде. Следен чекор ќе беше SamFw tool ама ете немаше потреба.

Messi19

read-only
23 април 2013
31
7
Поминаа 4.5 години откако го правев ова.
Сега ми затреба пак.
Два дена се зафркавав и глава ме заболе али откако го средив се наежив и почувствував невидено олеснување и радост.
Стануваше збор за Samsung A02s со заборавен pattern и Google акаунт.
Повеќето начини што ги има на Youtube се со Talkback да отвориш Youtube и да дојдеш до Chrome за да симнеш за бајпас алатки... арно ама овде не сакаше да се отвори Youtube, бараше update а апдејтот не можеше да се направи.

Успеав да го средам со едноставно симнување на Odin, симнување на stock Android 10 за телефонот (кој во моментот не знам дали имаше 11 или 12... на нет пишува ради промена на верзијата на bootloader дека ако бил 12 немало да може на 10 да го вратам) и флешување со Один во Download mode... Флешот помина океј, и откако го пуштив, пак нешто промрче патерн/гугл акаунт и нешто поштракав без врска и наеднаш ме пушти да продужам без акаунт. Малце чудно ми дојде. Следен чекор ќе беше SamFw tool ама ете немаше потреба.
Финтата со bootloader е кај Binary бројот на Самсунг, тоа го има во download mode да се види. Обично не може да се направи downgrade и со самото тоа не може да се има пристам до ваков начин на тргање на акаунтот. SamFw во голем дел си ја врши работата. Јас се изнамачив со Самсунг А71, Снапдрагон верзија. На ништо не поминуваше за на крај да мораше на Remote server.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Дечки, дајте препорака за телефон до 21.000 денари (нов, мислам ќе може да се пребие ДДВ, бидејќи лицето е ДДВ обврзник).

Примарен фокус е на камерата (слики и Инстаграм), и воглавно ќе се користи за комуникација (тимс, месинџер, ватсап и сл.), социјални мрежи и маил. Игри не се воопшто приоритет.

Ако некој оператор нуди интересен пакет со претплата, може да се разгледа и тоа, бидејќи во брзо време ќе бара понуди за надградба на домашен интернет и кабелска. Моментално нема активни претплати, само припејд пакет.

П.С во моментов користи Poco X3

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Дечки, дајте препорака за телефон до 21.000 денари (нов, мислам ќе може да се пребие ДДВ, бидејќи лицето е ДДВ обврзник).

Примарен фокус е на камерата (слики и Инстаграм), и воглавно ќе се користи за комуникација (тимс, месинџер, ватсап и сл.), социјални мрежи и маил. Игри не се воопшто приоритет.

Ако некој оператор нуди интересен пакет со претплата, може да се разгледа и тоа, бидејќи во брзо време ќе бара понуди за надградба на домашен интернет и кабелска. Моментално нема активни претплати, само припејд пакет.

Samsung A55

Messi19

read-only
23 април 2013
31
7
Цената на А55 е кај оператор е веќе забегана, мислам над 30к додека по мобилариве е 18к.
Poco X6 pro i Motorola Edge 50 Neo се океј до таа цена. Моторолата мала преднсот по мое.
Самсунг и Ексинос последно време имаат доста проблеми.

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120

13t

vaucer -3000

20500 plus slusalcki

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
13t

vaucer -3000

20500 plus slusalcki