Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
Samsung 970 evo 500gb + Kingston A2000 500gb
PSU
Bequiet PurePower 11 Gold 600w
RAM
G.Skill Trident Z Neo 16GB 3200MHz DDR4 CL16 (2x8)
Video card
ASUS Turbo GeForce® GTX 1060 6GB
Case
Bequiet Pure Base 500dx white
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
Под прво : Не билдам мислења ниту се натпреварувам.
Второ : телефонот исправен е ?
Трето : Тука нека пишува твојот другар а не ти .
Четврто : Купувам Матична плоча од тукашен член и гледам мала гребнатинка на задното лимче и одма да му мавнам негативно мислење ?
Немам ни време ни желба да ти реплицирам на секое.
1. и првиот пост и вториот ти се празна комуникација. Безвредни постови. т.е тролања.
2. Телефонот е исправен. Некаде ме прочита каде што реков не е исправен? (но со лажни податоци на огласот спомнати погоре).
3. Другарот не е член. што има врска тоа кој пишува? јас резервирав.
4. не споредубај баби и жаби.. ако е матичната НОВА.. не треба да има грепка така? ако не е нова што има врска со продажба на НОВ хардвер?
п.с не ми реплицирај аман!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Аман бе усб и полнач сеа почнавте да му барате гребнатинки :O Нели е битен телефонот да е сочуван и без гребнатинки ?
Ова е цитат од огласот:
Kako sto glasi naslovot prodavam nov nekoristen LG L70 zemen od Vip.Fer forumska cena

Нов, некористен - ова се клучните зборови.
Никој не го присилил да стави оглас за телефон со тие атрибути. Па сега тумачете си вие како ви одговара.
За паметните е доста.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Малку ми е чудно да телефон ти стои дома година дена без користење.
Но како и да е, јас под "нов, некористен", без да се спомне дека е стар година време, подразбирам телефон купен пред максимум еден месец.

Значи од сега, за "нов/некористен" оглас, треба да си бараме скен од документацијата и гаранцијата.

Благодарам за споделеното искуство.

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
сега ми се јави другаров, замислете телефонот системски грешки почнал да појавува..проблем имал со тастатурата кога сакал да пишува нешто се појавувала ама без бројки и букви. па морал да сметнува друга тастатура од плеј сторе. Па сега бидејќи има уште година дена гаранција ќе одел до вип да го праќа на сервис. трагедии. ТРАГЕДИИ! а купувавме НОВ телефон. за ум бе тоа е :)

xaser

hello world
5 октомври 2011
72
61
сега ми се јави другаров, замислете телефонот системски грешки почнал да појавува..проблем имал со тастатурата кога сакал да пишува нешто се појавувала ама без бројки и букви. па морал да сметнува друга тастатура од плеј сторе. Па сега бидејќи има уште година дена гаранција ќе одел до вип да го праќа на сервис. трагедии. ТРАГЕДИИ! а купувавме НОВ телефон. за ум бе тоа е :)
Bane
Nema potreba da trolas po forumov bez potreba.Clen sum od poodamna sum kupil i prodal mnogu raboti od clenovi i prvpat nekoj da me spomne vo temava.Ama ako za se ima prvpat.Kako prvo i najbitno telefonot e nov ne koristen a dali polnacot bil izgreban ili kabelot bil neznam so...prijatelot kupuva telefon, a telefonot nema nikakva traga od koristenje makar i pod lupa stavigo.Neznam sto podrazbiras pod NOV telefon ne mi e jasno.Dali treba da bide celofan zalepen?Od vip nema da se desi toa bidejki site znaat ti go otvara go vklucuva na lice mesto stava sim karticka, takov im e principot.Zasto ne objasnis deka bese full spakuvan fabricki?Deka bese zalepen so dva sloja filc za zastita odtransport.Imas garanten list so fiskalna uste godina i nekoj mesec?Zasto ne im objasnis na clenovite deka se slusnavme po telefon i so tebe i so prijatelot i vi objasniv dvapati kakva e situacijata i na kraj vi rekov dokolku ne odgovara slobodno vratete go nazad bez nikakov problem.Zasto ne im objasnis na clenovite deka vo imeto na tvojot prijatel se cenkase "Aj ce pustis malo na cena zaso nema folija na ekranot , Aj aj aj ...."? Iako dogovoreni so otkupnina?Bane nema potreba...Sea brzo prodadov laptop vo potpis so mi e za 35000 den koristen nekolku meseci kupen 70000....Za 4800 den...Ispadnav fer go rezervirav iako mi nudea clenovi od skopje 5000 da go zemat odma a ja parite gi cekam uste.Celofan telefoni za preprodavanje tesko se kupuvaat. A za toa deka ne e ispraven ili softverski greski ne veruvam, ako prijatelot tvoj bidejki kaza deka mnogu ne se razbiram smetam deka si postrucen pomognimu poso ti posreduvase.Telefonot pred da go spakuvam i pratam mu ja napolniv baterijata, pustiv antutu benchmark i go testirav so vip sim kartica.Ako imas nesto licno pisi Inbox slobodno ne ja iskrivuvaj slikata...

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
Kako prvo i najbitno telefonot e nov ne koristen a dali polnacot bil izgreban ili kabelot bil neznam so...prijatelot kupuva telefon, a telefonot nema nikakva traga od koristenje makar i pod lupa stavigo.Neznam sto podrazbiras pod NOV telefon ne mi e jasno

дали се читаш што зборуваш? кога јас купувам нов телефон значи телефонот е нов со се останато што следува со него. нема некој што не би се согласил со ова.

Zasto ne objasnis deka bese full spakuvan fabricki?Deka bese zalepen so dva sloja filc za zastita odtransport.Imas garanten list so fiskalna uste godina i nekoj mesec?

ти ако сакаш и можиш три слоја заштита да ставиш. тоа не го побива фактот дека со самото тоа што скрија дека телефонот е купен пред 1 година и додатоците користени ме излажа мене и сите останати на форумот. и со ова сите ќе се согласат.

Zasto ne im objasnis na clenovite deka se slusnavme po telefon i so tebe i so prijatelot i vi objasniv dvapati kakva e situacijata i na kraj vi rekov dokolku ne odgovara slobodno vratete go nazad bez nikakov problem.Zasto ne im objasnis na clenovite deka vo imeto na tvojot prijatel se cenkase "Aj ce pustis malo na cena zaso nema folija na ekranot , Aj aj aj ...."? Iako dogovoreni so otkupnina?

јас бев упорен да се врати телефонот или да намалиш на цена (и тоа 4000ден фиксно ако ти одговара или да се врати телефонот назад) поради и само поради нервозите и малтретирањата што ми ги приреди, а не поради тоа што немал фолија на екранот. имаш голема среќа што другаров одлучи така како што одлучи.
Ako imas nesto licno pisi Inbox slobodno ne ja iskrivuvaj slikata

нема што јас и ти инбокс. то шо требаше си кажавме преку телефон.
добро е форумот да ја знае ситуацијата. па нека си процени кој е прав кој е крив.
Толку од мене.

xaser

hello world
5 октомври 2011
72
61
Znaci se gleda koj tuka e profiter...i kakva slucajnost denes na reklama 5 mi pisuva tip Brane od prilep za LG G 3 od 370 e da mu go pustam za 300 so brojce 0752002.. Ako se pronaogas tuka javi se pak moze ke napravime dogovor...Od sega pamet da podrazmislam dali so kargo ke se zezam.Bujrum kafe,domakinski muabet...a ne kableto,daj da go kupam bez pari...U Anhoch e 6000 inesto celofan da ne ispadnam samo prevarant eve se izvinuvam pred clenovite za nastanata situacija a ti bujrum so prijatelot dojdi vo skopje donesi mi go telefonceto vo prvobitna sostojba kako sto go primi bez vlakno da mu fali poveke od toa sto bese pred da go zemes jas ke doplatam znaci 6000 minus 4800 zemi celofan telefon so edna godina garancija ili nekoj mesec pomalku od mojot i plus mozes boja da si odberes.Pod uslov toa da bide utre bidejki zaminuvam na odmor

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Кога купувате нов технички производ (не прехранбен) од дуќан гледате датум на производство и колку време е стоен по магацини и дуќани?
Што е битно што телефонот со 2 години гаранција седел дома 1 година и сега се продава како нов. Тој телефон е нов ако ете не се користел, не е гребен, стојат фолии и слично, за полначот не коментирам тоа може да се сменило али може и не е битно.

Инаку јас како што разбрав купувач бил известен по телефон дека истиот нема 2 години гаранција туку уште година и нешто, значи не е преварен и си добил нов телефон.

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
Znaci se gleda koj tuka e profiter...i kakva slucajnost denes na reklama 5 mi pisuva tip Brane od prilep za LG G 3 od 370 e da mu go pustam za 300 so brojce 0752002.. Ako se pronaogas tuka javi se pak moze ke napravime dogovor...Od sega pamet da podrazmislam dali so kargo ke se zezam.Bujrum kafe,domakinski muabet...a ne kableto,daj da go kupam bez pari...U Anhoch e 6000 inesto celofan da ne ispadnam samo prevarant eve se izvinuvam pred clenovite za nastanata situacija a ti bujrum so prijatelot dojdi vo skopje donesi mi go telefonceto vo prvobitna sostojba kako sto go primi bez vlakno da mu fali poveke od toa sto bese pred da go zemes jas ke doplatam znaci 6000 minus 4800 zemi celofan telefon so edna godina garancija ili nekoj mesec pomalku od mojot i plus mozes boja da si odberes.Pod uslov toa da bide utre bidejki zaminuvam na odmor
Си го продадов нокиата па си барам лг и не ми се верува замисли каква случајност тоа да си ти, а зарем мислиш дека г3ка би продал за 370евра кога во ибутик за 18к нов со гаранција. Јас ти предложив фер понуда и не гледам тука профитерство. За другото не мислам да се повторувам.
Да дојдам во ск да ти го донесам телефончето? ако оди колата на вода може.

Инаку јас како што разбрав купувач бил известен по телефон дека истиот нема 2 години гаранција туку уште година и нешто, значи не е преварен и си добил нов телефон.
лошо си разбрал известени бевме дека телефонот нема гаранција кога го добивме наредниот ден.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Како нема гаранција кога еве човеков вика ти пратил фискалната и кога твојот пријател веќе го однел во салон поради софтверски проблем?

Imas garanten list so fiskalna uste godina i nekoj mesec?

Може нема точно 2 години ама мене ако ме прашаш година и кусур гаранција на некористен телефон од 4800 денари е добра зделка.

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
Како нема гаранција кога еве човеков вика ти пратил фискалната и кога твојот пријател веќе го однел во салон поради софтверски проблем?

Може нема точно 2 години ама мене ако ме прашаш година и кусур гаранција на некористен телефон од 4800 денари е добра зделка.
за член од 2008ма со 2000 и кусур мислења да ми врти вакви муабети незнам што да речам... абе ти разбираш дека огласот беше за нов телефон и членот не кажа дека една година од гаранцијата била помината? од каде да знам јас дали и телефонот не бил користен? можеби имал скрин протектор и некоја силиконска футрола? па затоа не можеме да забележиме гребнатинки? за тебе е во ред кабли и адаптери да ти пратат изгребани? не е проблем колку коштаат овие работи туку постапката е погрешна.
абе супер зделка е..плаќаш за нов телефон и го носиш на сервис.

xaser

hello world
5 октомври 2011
72
61
G3 sto sakase da ja kupis pak na ista sema ke se cenkase od start 70 evra baras popust i koa ke ti go pratam uste 100, gi znaes na pamet cenite i od ledikom i od oglasive ocigledno dobar biznis teras kupi prodaj

5cae786eaf2b25527a487a54bf850ba8.jpg

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
G3 sto sakase da ja kupis pak na ista sema ke se cenkase od start 70 evra baras popust i koa ke ti go pratam uste 100, gi znaes na pamet cenite i od ledikom i od oglasive ocigledno dobar biznis teras kupi prodaj

5cae786eaf2b25527a487a54bf850ba8.jpg
не гледам што има лошо во ова. цел муабет го вртиш на друга страна. пазарот е пазар. ти бараш колку што бараш, а јас нудам колку што нудам. просто ко грав. ако ти чини арно ако не пак арно.
Но, ти во случајов погоре излажа. го разбираш тоа или не го разбираш? ај доста се замарам со тебе.

xaser

hello world
5 октомври 2011
72
61
Tebe ako ne ti cinese sto ne go vrati telefonot ako sum te "izlazal "? Ama nov bese kako sto kaza samo vikas aj ke mu spustime uste 1000ka...i sea ovde ke mi places kao malo dete..

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Предлог до сите форумџии:
Кога се отвора нова тема и се става некој дел на ПРОЦЕНКА, да треба огласувачот јасно да стави до знаење до кога делот е на проценка а од кога е на продажба и по која цена.

Доколку има повеќе заинтересирани за одреден дел и пазарењето се врши со наддавање, тоа да биде јавно и транспарентно, односно да се следи кој е прв, кој е втор и така со ред, да се знае кој колку понудува над назначената цена. Доколку нема наддавање тогаш да се знае кој е прв, кој е втор и така со ред. Јас ова би го преточил во правило за огласување, како што има на други форуми, за да избегнеме неправди и подли финти.

7n00dle7

Баниран/a
26 февруари 2012
566
360
Скопје
Јас ова би го преточил во правило за огласување, како што има на други форуми, за да избегнеме неправди и подли финти.
Претпоставувам дека предлогот за правило ти е инициран по искуството за 760-та...
Не ли мислиш дека требаше да останеш на страна од проценките кога веќе пакажа заинтересираност (колку и да беше твојата реална и се совпаѓаше со тие на останатите)
Освен проценки јавно и транспарентно наддавање колку што ми текнува немаше и не гледам неправда или подла финта ако некој понудил повеќе од 7000ден. како што беа проценките на повеќето членови а претпоставувам и твојата понуда...
Да не ме разбереш погрешно, не те знам и не го знам ни продавачот, немам ништо лично ниту се еден од вас ниту па имам појма која е пазарната вредност на таа карта ама според разврската на таа тема испадна дека 760-та со преостаната 1год. гаранција за 7000 е грабеж. И гледано од страна ептен без врска изгледа и твоето негодување па и сега овој пост за правило на огласување колку и да е тоа конструктивно и на место...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Предлог до сите форумџии:
Кога се отвора нова тема и се става некој дел на ПРОЦЕНКА, да треба огласувачот јасно да стави до знаење до кога делот е на проценка а од кога е на продажба и по која цена.

Доколку има повеќе заинтересирани за одреден дел и пазарењето се врши со наддавање, тоа да биде јавно и транспарентно, односно да се следи кој е прв, кој е втор и така со ред, да се знае кој колку понудува над назначената цена. Доколку нема наддавање тогаш да се знае кој е прв, кој е втор и така со ред. Јас ова би го преточил во правило за огласување, како што има на други форуми, за да избегнеме неправди и подли финти.

Правилата се јасни

Член огласува и бара проценка,

Член одбира одредена цена како соодветна,

После одбирањето/оформувањето на цена, на темата не смее веќе да се коментира освем од огласувачот, или ако некој е заинтресиран за купување, коментари во врска со цената во тој период од огласот се забранети, огласувачот го задржува правото да ја смени цената во секое време.

viksa86

lurker
22 април 2011
839
767
Негативна оцена за членот @tenkot.
Договоривме матична плоча и процесор.
Се ок прати по карго јас плакам карго се е ок.
Стигаат без лимчето на матична и без гаранции. Ок имам другари што патуваат низ Македонија па замолив другар да пројде да ги земе од Битола. ( добив само лимче).
Склопувам машината без диск и ја носам во Србија.
Палам и процесорот мртов.Одам во winwin во Србија купувам нова пчоча и процесор завршувам работа. Го барам 3 дена ме игнорира,и на пораки и на мобилен не одогвара. Тестирав дома плочата е ок процесорот е мртов. Не препорачувам за соработка.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Негативно искуство со членот @geek22

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Negativno iskustvo so viksa86 . Zemav vo trampa od nego maticna ploca H81 + i3 4150 vo zamena za fotoaparat moj kojsto si go cenev 6000 denari i plus moja doplata 1000 denari . Sevkupno mi dojdoa delovite 7000 denari so obrazlozenie deka imale garancija i deka mu bila zafrlena u kancelarija nekade . Mi pisa deka do ponedelnik ke izvadel novi ama seuste go nema. Krajno sum razocaran od nego pokraj toa sto podolgo vreme sum vrsel trampi so nego . ima - od mene .

Атачменти

• Screenshot_2016-06-20-20-28-22.jpeg
    Screenshot_2016-06-20-20-28-22.jpeg
    142,5 KB · Прегледи: 130

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Negativno iskustvo so viksa86 . Zemav vo trampa od nego maticna ploca H81 + i3 4150 vo zamena za fotoaparat moj kojsto si go cenev 6000 denari i plus moja doplata 1000 denari . Sevkupno mi dojdoa delovite 7000 denari so obrazlozenie deka imale garancija i deka mu bila zafrlena u kancelarija nekade . Mi pisa deka do ponedelnik ke izvadel novi ama seuste go nema. Krajno sum razocaran od nego pokraj toa sto podolgo vreme sum vrsel trampi so nego . ima - od mene .

Па добро де што е проблемот почекај малце, може за недела две да ти извади, луѓе зафатени има, а и што е толку итно за гаранциите?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Па добро де што е проблемот почекај малце, може за недела две да ти извади, луѓе зафатени има, а и што е толку итно за гаранциите?
znaci kazav pogore .... Dve nedeli tuka pominaa ako ne i povekje . i procitaj skrinsotot od kaj se izvadeni delovite i samiot kaza deka nemaat garancija a mene mi rece deka imale.

viksa86

lurker
22 април 2011
839
767
Деловите се под гараницја.
Ти реков ако има некој проблем ќе средиме.
Тебе ти треба гаранција за да ги препродадеш, твоја работа твое право.
Те замолив да ми пратиш слики од сериските броеви за да не биде толку комплицирано сето тоа.
Јас се што добив се овие две слики:
0.02.01.7318d29fd2d629300fecaa16bb3545258c168771eb516d77e1a84aed4f216a77_full.jpg 0.02.01.6005ef23f4be6d8bf94104759cf61b0e542c586e700caa09fc75833a02b32415_full.jpg
Е сега порад тоа јас треба да правам попис во фирма, да барам кој каде е продаден за да ги најдам тие гаранции или да ги замолам амако да го направат тоа за мене. Деловите се нови не користени и ако има некој проблем по сериски број ке се земат на сервис или ќе се заменат.
На огласот беше убаво пишано дека одат без гаранција но по сериски може да се среди ако има проблем така и тебе ти кажав.
ПАНЕ ВО НАЈСКОРО ВРЕМЕ ЌЕ НАПРАВАМ ПОПИС И ЌЕ ЈА СРЕДАМ ГАРАНЦИЈАТА!! Гледам дека е моногу важно за добра работа на компјутерот да има писмена гаранција.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно