Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Која разлика треба да ја гледам?

Ах бе македончиња. Се додека купувате мобилни од ледиком, ќе си патиме ко држава.

Да појаснам, ниеден политичар во земјава и од странство, не може да ни го направи животот подобар, може само да не лажат дека ќе ни го направат подобар. Тоа подобрување треба да дојде од нас самите, ние (народот) да бидеме пример во општеството и ние да одлучуваме кој ќе иде напред, а кој ќе пропадне.

Во моментов напред идат фирми како Ледиком, кои не плаќаат царина, ддв, данок на промет и придонеси на вработени, а пропаѓаат релативно почесни фирми кои ги плаќаат следниве давачки.

Кога ќе видите дека од тие давачки ни се полни буџетот кој треба да ни го подобрува животот на сите нас, ќе сфатите дека некој некого тука краде и прави мајмун (Ледиком не краде сите нас).

Јас се убивам од плаќање даноци и придонеси и очекувам од сите да го прават истото. Погодете од кај ќе си купам нов мобилен.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Проблем е што роба буткаат отварана, расипана како нова без око да им трепне.
Со тоа тие прават превара.

Ако имаш купено Самсунг телефон од Сетек/Нетпун/Телеком, ќе знаеш дека не се рекламира кај нив. Туку доколку имаш било каков проблем или дефект го носиш во Мобико или Видеодата. Така да не се замараш со Сетек.

На крајот на денеот, кој сака од кај сака нека си купи телефон. Ако телефон од битка те прави среќен, купи си го и не збори дека тие што купуваат од други места се глупи или било што.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Едно прашање, дали вие што купувате од официјални извори, кога купувате телефон на старо/форумов ја гледате цената од мобилари или од официјални извори?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Едно прашање, дали вие што купувате од официјални извори, кога купувате телефон на старо/форумов ја гледате цената од мобилари или од официјални извори?
Јас лично од официјални извори. Ледиком и Мобеликс не ми се репер, пошто никад додека работат како работат нема да купам од кај нив. Независно дали се 20% поскапи или 50% поевтини.

Едит: исто зависи дали тој на старо е уште под гаранција или не. Ако да гледам само официјален канал, ако не онда може и мобилари пошто и вака и така си без гаранција
Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Пази да не ти нацртам. Или ќе се инаетиме? Линк имаш, табеларен, ред по ред, интелигентен си, поткован, мислам ќе ги увидиш разликите.

Нема разлика. Плус ми праќаш антички модели пак.

Да повторам, сите мк бендови се покриени со новите S серии, без разлика на регион, сите сензори се исти, вклучувајќи ги и интерните компоненти. Корисниците на дубајска S10, нема да осетат никаква разлика од тие со "европска"

Не сме 2013.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526

Да повторам, сите мк бендови се покриени со новите S серии, без разлика на регион, сите сензори се исти, вклучувајќи ги и интерните компоненти. Корисниците на дубајска S10,. Нема да осетат никаква разлика од тие со "европски"
Реков јас ќе одиме у тупење се додека не испадне по твое. Почнавме со С серија, па сега била стара, па следно незнам што ќе ти биде. Коа ќе му увалат у ледиком на некој с10 за амерички пазар со СД, ти пак ке речеш шо има везе бе, С10 е.
Оди на xda и види со различен CSC какви заебанции имаат во матичните земји со оператори, апдејти, некои банки, и слично.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Тие работи не се фрка веќе неколку години.

Еве за да се види од каде почна дискусијата, и што сугерирав, и во кој контекст зборевме.

И не, нема да речам, јасно кажав за телефони во МК/Exynos.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Еве за да се види од каде почна дискусијата, и што сугерирав, и во кој контекст зборевме.

И не, нема да речам, јасно кажав за телефони во МК/Exynos.
Не. Почна овде, со генерализација.
2274924a816fdef1b22802ec6e238328.jpg

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Реков јас ќе одиме у тупење се додека не испадне по твое. Почнавме со С серија, па сега била стара, па следно незнам што ќе ти биде. Коа ќе му увалат у ледиком на некој с10 за амерички пазар со СД, ти пак ке речеш шо има везе бе, С10 е.
Оди на xda и види со различен CSC какви заебанции имаат матичните земји со оператори, апдејти, некои банки, и слично.

Живеам во Дубаи веќе 3 години и сум земал еден куп телефони за фамилија, друштво итн бидејќи знаат да бидат доста поефтини од Македонија (не секогаш)..

До сега никој за ништо не се пожалил, ни за апдејти, ни за банки, ни за бендови..

Единствено што треба да се пази е iPhone бидејќи верзиите што се за УАЕ не поддржуваат FaceTime и нема начин да се среди како што знам.

Скоро сите модели можат да се купат и во "International" верзија и разлика во цена нема никаква со УАЕ верзијата.

upload_2019-10-13_17-52-34.png

upload_2019-10-13_17-53-0.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Живеам во Дубаи веќе 3 години и сум земал еден куп телефони за фамилија, друштво итн бидејќи знаат да бидат доста поефтини од Македонија (не секогаш)..

До сега никој за ништо не се пожалил, ни за апдејти, ни за банки, ни за бендови..

Единствено што треба да се пази е iPhone бидејќи верзиите што се за УАЕ не поддржуваат FaceTime и нема начин да се среди како што знам.

Скоро сите модели можат да се купат и во "International" верзија и разлика во цена нема никаква со УАЕ верзијата.

Погледнете го атачментот 79563

Погледнете го атачментот 79564
Не реков сите. Реков дека има што се жалат на xda од разни земји. Зависи и од телефонот, што бенд има, дали тој некој воопшто знае да примети имање/немање на одреден бенд, дали му треба или не одредена апликација итн... Јас воопшто не спорам дека УАЕ, Кина, Индија или било што се лоши. Целиот муабет тргна оддалеку зашто у Ледиком се поефтини многу. Дубаи, ниски цени ради Х разлози, плус шверц, нема давачки, нема фискални, итн.. итн... Тоа беше цела горе дискусија, а не дека УАЕ моделот нечини.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@marv Ок и? Си ме видел да купам буџет Samsung уред? Вака според тебе за кого би дискутирал? Од старт ТИ спомна S6 и јас реков дека тоа веќе не е фрка неколку години, и на други теми можеш истиот став да го прочиташ, оваа тематика е дискутирана 10 пати пред луѓе да зимаат S серија модели, баш пред месец истиот муабет го правевме со @Скоти зa разлика помеѓу модели на s10....така да џабе верглање у место, телефоните се идентични, S серија Exynos

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
@marv Ок и? Си ме видел да купам буџет Samsung уред? Вака според тебе за кого би дискутирал? Од старт ТИ спомна S6 и јас реков дека тоа веќе не е фрка неколку години, и на други теми можеш истиот став да го прочиташ, оваа тематика е дискутирана 10 пати пред луѓе да зимаат S серија модели, баш пред месец истиот муабет го правевме со @Скоти зa разлика помеѓу модели на s10....така да џабе верглање у место, телефоните се идентични, S серија Exynos

Така е бе псај. Ти си у право ај кулирај, главен си.
Небитно што за тоа од кај почна мојот муабет до кај ти го сведе специфично за С10 екуинокс, има бог и батина ама тоа е. Познато ми е како дискутираш, и како се е округло па на ќоше.
Еве да моментално сите С10 со екунокс се исти. Другпат пред да ти реплицирам првин 3-4 поста убаво ќе те распрашам што точно си мислел, за кој модел, за која боја, за кој временски период си расположен, за убаво да те сватам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Someone is projecting....

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Ако имаш купено Самсунг телефон од Сетек/Нетпун/Телеком, ќе знаеш дека не се рекламира кај нив. Туку доколку имаш било каков проблем или дефект го носиш во Мобико или Видеодата. Така да не се замараш со Сетек.

На крајот на денеот, кој сака од кај сака нека си купи телефон. Ако телефон од битка те прави среќен, купи си го и не збори дека тие што купуваат од други места се глупи или било што.

Да али кога купувам не добивам нов од сетек, туку отворен. Да не ја барам темата каде луѓе им продаваа нови телефони, а внатре со апликации или телефони кои имаат проблем уште фабрички.
И за филипс не се главни они ама телевизор ти продаваат со флеки на екран. И тоа си стои на излог и абер немаа да го тргнат. Туку последно парче и намалено и чекаат некој будала да му го увалат.
И после оди на сервис и буни се со таков екран.
Лаптоп кога гледав ми носи кутија отворена и лаптопот 10 минути го крева линуксот. Оправдување им беше дека морале да го отворат за да го проверат, а тоа што 10 минути пали дека првпат се кревал Опер. Систем.
Молам лепо си купив од анхоч и пред мене го отворија првпат.
Имам пишувано порано како ме имаат
Зезнато, ама ајде.
Моја нога таму веќе не. Па макар биле и 30% поевтини од Ледиком

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Да али кога купувам не добивам нов од сетек, туку отворен. Да не ја барам темата каде луѓе им продаваа нови телефони, а внатре со апликации или телефони кои имаат проблем уште фабрички.

Од Сетек имам купено:

Ј5 2015
S7 Edge
S9+

Сите биле спакувани, со фолија и отворени пред мене. А ако има фабричка мана, тоа не е нешто за што продавачот е одговорен. Им го рекламираш ти го враќаат и тоа е тоа.

Да, ама ако е нешто од излог ти потенцираат и има доста подобра цена за тоа.

И во Анхоч и во Сетек може да ти подвалат вратен производ, нели имаше тема дека некој купил дел монитор со мртов пискел па после дознал дека е враќан. Разликата е што Анхоч ќе постапат коректно и ќе ти го вратат без да ти створат многу главоболка.

Инаку не ги бранам Сетек, и јас сум имал неколку негативни искуства со нив за што сум пишувал по темите на форумот. Но тие биле со одредени поединци...

Во Сетек, често може Lenovo лаптопите да бидат рефурбишд. Со тоа се согласувам. Ма да, истово важи и за сите продавници. Кога ќе видиш некој лаптоп со цена too-good-to-be-true, има голема шанса да е refurb.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343
Кој дел неважи??? Си земал телефон Самсунг од Ледиком да видиш што добиваш? Последниот купен од таму, за член на фамилијата беше S6+. Беше за УАЕ регион, со дуал сим, додека истите овде во редовните канали за европа беа сингл сим со соодветен регион софтвер, т.е. CSC. Фискалба немаше, само парагон. Гаранција беше едно нивно ливче во ворд, со што добиваш без печат, доле десно напишано Ледиком и потпис на продавачот. Кутијата нормално немаше целофанче.
После 6 месеци отприлика, му се еба батеријата и нејќеја да ја сменат. Се зема нова оргинална батерија од Мобико, уз пат одма на прием констатираа дека гаранција не ни важи, пошто по сериски број телефонот не е за наш пазар.

Ова што не признаваат меѓународни гаранции и не следат официјални попусти е највеќе за жалење од “официјалните“ сервиси/увозници.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Ова што не признаваат меѓународни гаранции и не следат официјални попусти е највеќе за жалење од “официјалните“ сервиси/увозници.
Не, проблемот е генерално кај принципалот, т.е. во случајов Самсунг, кој нуди многу рудиментирана интернационална гаранција која и како таква може да е кантри специфик . И нормално за кај нас одбрале кантри специфик.
Башка што тој мојот од погоре немаше никаква гаранција пишана, никаков warrenty card, дури и у самсунг базата им се појавуваше како непродаден сеуште .

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027

Да повторам, сите мк бендови се покриени со новите S серии, без разлика на регион, сите сензори се исти, вклучувајќи ги и интерните компоненти. Корисниците на дубајска S10, нема да осетат никаква разлика од тие со "европска"

Не сме 2013.

Хардверски компонентите не се исти , барем до с9 , с10 немам искуство.

Sent from my iPhone using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно