Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Ама луѓе, еднаш засекогаш сфатете дека ако мене тука ми кажете, ништо не сте направиле. Имате Агенција за пошти, Царинска управа, Поштa, Министерство за транспорт, пазарна инспекција, Министерство за економија заштита на потрошувачи...

Истите 328 пати повторени мајки, шајки, што сѐ не, испраќајте ги на тие места со ист тон и со иста фрекфенција. Мене тука ако ми кажете... како ланскиот снег...

Не разбирам... Едноставно, не може во исто време цело време да барате некакви права и правдина, поволности, олеснување, а со прст да не мрдате кон тоа! Не постои тоа никаде! Секој стап има два краја. И стапот и морковот.
Сакаш да кажеш дека тие не го знаат сето ова?
Ние тука пишуваме малку да ни олесни, барем јас така
Инаку, немам верба во институциите на оваа дупка
Тие и ни го прават ова...

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Најтипичниот македонски дефетистички бескорисен став... :sleep:
Ти им пиша?
Јас му пишав на Николоски на Фејсбук, исто ко тука што пишувам, пред две три недели
Гледам работава мрдна, се потресол...

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Ама луѓе, еднаш засекогаш сфатете дека ако мене тука ми кажете, ништо не сте направиле. Имате Агенција за пошти, Царинска управа, Поштa, Министерство за транспорт, пазарна инспекција, Министерство за економија заштита на потрошувачи...

Истите 328 пати повторени мајки, шајки, што сѐ не, испраќајте ги на тие места со ист тон и со иста фрекфенција. Мене тука ако ми кажете... како ланскиот снег...

Не разбирам... Едноставно, не може во исто време цело време да барате некакви права и правдина, поволности, олеснување, а со прст да не мрдате кон тоа! Не постои тоа никаде! Секој стап има два краја. И стапот и морковот.
Имаме? Што дека имаме? Кога е исто како да немаме. Со партиски вработени се сите. Никој не ти се замара. Ова не е од сега...Одсекогаш така било..Македонски пошти е дис-функционално и се користи за париски вработување уште од кога ехее.... Исто така и имаме Агенција за пошти ама како да немаме, Имаме исто така и Царинска управа, Поштa, Министерство за транспорт, пазарна инспекција, Министерство за економија заштита на потрошувачи... Ама како да ги немаме.. Значи НИШТО НЕМАМЕ!!! Освен тоа и заштита на потрошувачи врска си нема со пратки нарачни од странство.

Не е ова од сега..Пријавувано е многу пати. Пред да се појават приватните пошти по 60-70 дена доцнеа. Па потоа кога се појави Еко Логистик дека ќе ги доставува пратките од алиекспрес и тему, скапаа го од маркетинг газдата по медиуми како да е нешто измислил некое чудо големо за прв пат во свет...

Сега новата ситуација за овие RR****HU со Виа Пост и Унгарска пошта ич не ги ниту очекувајте мое мислење...Ова е и полошо од кога било до сега..само поради новите измени во законот за даноци, а ги порачавме пратките пред да се имплементират новите закони за даноци.....Значи сега има големи шанси да не ги достават и ќе ги вратат...Некоја среќа ако се падне да не сожалат да ги достават е мала веројатност.

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
127
Дефитизам, песимизам.... јас го викам реалност.
Лично бев кај шефот во пошта да се жалам, реонскиот поштар ја фрлаше поштата во контејнер, шефот вика знам дека е така ама ништо не можам, оди кај директорот, јас не отидов, комшијата отиде, знаеш што му рекол директорот?
Знам дека е така ама ништо не можам, пратен е од „горе“.
Новиот поштар морам да го пофалам супер е, а стариот го унапредиле некаде „горе“

Случај втор. Зборувам по телефон за проблем со една наша продавница со пазарен инспектор и одам на кај неговата канцеларија. Инспеторот учтив, љубезен, дојди во канцеларија и ќе видиме што е проблемот.
Кога го завршувам разговорот сум на 50 метри од неговата канцеларија, влегувам во зградата, му кажувам на портирот каде одам, тој вели: Па сега се разминавте со инспекторот на влез, зошто не го застана. Јас не го познавам тој избега.

Број 3. Скоро ми вратија документи од една државна институција како некомплетни. Не се жалев не пишев писма, најдов пријател кој има пријател таму „горе“, му се јави телефонски, разговараше пред мене. Ги провери сите документи, се е во ред и не му е јасно зошто се вратени, праша кој службеник ги вратил, кога му кажаа кој, почна да се смее на телефон , ни беше непријатно. После ни објасни зошто се смеел: Toj што ги проверувал документите слабо знаел Македонски и рандом враќа неколку документи секој ден. Сите знааат ама пратен е од „горе“ и ништо не му можат.
Завршив работа, ако се жалев требаше кај тој од „ горе“ а прашање е дали и тој знае Македонски.

Можам да пишувам лични искуства до 101 и назад, тоа е реалност.

Огромен дел од вработените кој ги плаќа државата се пратени од горе, тие малкуте кој не се, и кој ја сработуваат работата, не смеат да проговарат оти ќе носи писма или ќе биди даскал во Свирипичино.

П.С. И не се жалам тука, само имав вишок време, и пишувам како функционира државата, а државата не функционира. А во релниот живот се трудам да најдам начин како да завршам работа.

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Најтипичниот македонски дефетистички бескорисен став... :sleep:
Па не е "Најтипичниот македонски дефетистички бескорисен став" него едноставно така е како што е. Се сум јас пробал. И све е исто како кај членот погоре што пишал. Бадијала е се. Исто така им пишав и порака на инфомакс(демек нели тие се неутрален медиум во моментов од опозиција) за доцнење на пратките од македонски пошти и со другите со RR**HU тракинг од приватната пошта виа пост..И не добив никаков одговор.

За да функционира треба да се менува цел систем од чистачица, директор па се до политичари. Зошто се е на државна цицка и во дел од случаевите со рамковен вработени. Сите мнозинство се без образование, без искуство, без култура, без ништо буквално. Тие малкуте што не се партиски вработени мора да ќутат инаку ќе ги избркат.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
707
1.010
Дефитизам, песимизам.... јас го викам реалност.
Лично бев кај шефот во пошта да се жалам, реонскиот поштар ја фрлаше поштата во контејнер, шефот вика знам дека е така ама ништо не можам, оди кај директорот, јас не отидов, комшијата отиде, знаеш што му рекол директорот?
Знам дека е така ама ништо не можам, пратен е од „горе“.
Новиот поштар морам да го пофалам супер е, а стариот го унапредиле некаде „горе“

Случај втор. Зборувам по телефон за проблем со една наша продавница со пазарен инспектор и одам на кај неговата канцеларија. Инспеторот учтив, љубезен, дојди во канцеларија и ќе видиме што е проблемот.
Кога го завршувам разговорот сум на 50 метри од неговата канцеларија, влегувам во зградата, му кажувам на портирот каде одам, тој вели: Па сега се разминавте со инспекторот на влез, зошто не го застана. Јас не го познавам тој избега.

Број 3. Скоро ми вратија документи од една државна институција како некомплетни. Не се жалев не пишев писма, најдов пријател кој има пријател таму „горе“, му се јави телефонски, разговараше пред мене. Ги провери сите документи, се е во ред и не му е јасно зошто се вратени, праша кој службеник ги вратил, кога му кажаа кој, почна да се смее на телефон , ни беше непријатно. После ни објасни зошто се смеел: Toj што ги проверувал документите слабо знаел Македонски и рандом враќа неколку документи секој ден. Сите знааат ама пратен е од „горе“ и ништо не му можат.
Завршив работа, ако се жалев требаше кај тој од „ горе“ а прашање е дали и тој знае Македонски.

Можам да пишувам лични искуства до 101 и назад, тоа е реалност.

Огромен дел од вработените кој ги плаќа државата се пратени од горе, тие малкуте кој не се, и кој ја сработуваат работата, не смеат да проговарат оти ќе носи писма или ќе биди даскал во Свирипичино.

П.С. И не се жалам тука, само имав вишок време, и пишувам како функционира државата, а државата не функционира. А во релниот живот се трудам да најдам начин како да завршам работа.
Лично имам карано во прилепска пошта до 12300000 колено. И директоро го викнаја и него до 23001230130 колено. Од тогаш немам добијано пратка и не се ни надевам дека ќе добијам.
Иначе 4 пратки од UK ги има снемано меџувреме... Стасани се ама не кај мене...

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
879
636
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Има добиено некој пратка од Али ама нарачана после нова година .

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Да прашам, дали некој деновиве добил некоја пратка од тие заглавените во Пошта?
Не од тие RR....HU од АЛИ, од другите?
Како да се заглави тоа дибидус, или мене така ми се чини
Како ништо да не мрда?

veronr

read-only
12 јули 2024
1
0
Edna pratka naracana vo 25.12.2025 (aliexpres) mi se dostavi denes (cena na produktive okolu 300den totalno), ova preku hungarija mi dojde. Ne mi baraa carina, ddv nisto.

1770628944630.png

Vo meguvreme, pratka naracana vo 22.12.2025 (aliexpress, ~1300den total) mi e zaglavena vo carina od 08.01.2026, prasav vo posta mi kazaa deka vo carina e, dur ne ja pustat od tamu ne se moze nisto. :cautious:

1770628716991.png

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
За колку време од статус custom clearance started до врата преку новата метода на али со Елс ?

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Edna pratka naracana vo 25.12.2025 (aliexpres) mi se dostavi denes (cena na produktive okolu 300den totalno), ova preku hungarija mi dojde. Ne mi baraa carina, ddv nisto.

Погледнете го атачментот 158506

Vo meguvreme, pratka naracana vo 22.12.2025 (aliexpress, ~1300den total) mi e zaglavena vo carina od 08.01.2026, prasav vo posta mi kazaa deka vo carina e, dur ne ja pustat od tamu ne se moze nisto. :cautious:

Погледнете го атачментот 158505
Уште еден доказ на нашата мизерија
Ги држат со месеци, и на крај (ако воопшто ги добиеш) ги добиваш без плаќање ДДВ. За што стојат кај нив со месеци, кога повторно ништо не сработуваат, копита низаедни..

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Да прашам, дали некој деновиве добил некоја пратка од тие заглавените во Пошта?
Не од тие RR....HU од АЛИ, од другите?
Како да се заглави тоа дибидус, или мене така ми се чини
Како ништо да не мрда?

Поточно од тие што отидоа во 1006! Не од тие директно што се пренасочени кон локални пошти!

Јас од 40 пратки што се на царина пратени, 1-на само 1 пипната со статус дека недостасува ф-ра, другите јок. А и за таа што е испратено на нивни мејл не е обработена веќе помина 1 недела откако им пратив.

А и 2 од тие RR-HU ми беа многу важни, испуштив многу добри зделки ради тоа што нестигнаа! А да ги порачам наново нема гаранција дека преку ЕЛС ќе стигнат овде, ако дојдат пак по скапанава пошта пак ѓабе време ќе изгубиме.

КАТАСТРОФА !!!!

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Поточно од тие што отидоа во 1006! Не од тие директно што се пренасочени кон локални пошти!

Јас од 40 пратки што се на царина пратени, 1-на само 1 пипната со статус дека недостасува ф-ра, другите јок. А и за таа што е испратено на нивни мејл не е обработена веќе помина 1 недела откако им пратив.

А и 2 од тие RR-HU ми беа многу важни, испуштив многу добри зделки ради тоа што нестигнаа! А да ги порачам наново нема гаранција дека преку ЕЛС ќе стигнат овде, ако дојдат пак по скапанава пошта пак ѓабе време ќе изгубиме.

КАТАСТРОФА !!!!
Ако е со standard ali delivery идат преку елс сто посто

Popay

hello world
21 декември 2008
187
77
За колку време од статус custom clearance started до врата преку новата метода на али со Елс ?
Две пратки, со MK...R

Креирана нарачка на 23.1.2026 на ELS страната
Customs clearance started на 30.1.2026, на Aliexpress

ништо нема стигнато сеуште ...

Seker

hello world
20 ноември 2017
67
28
Ме интересира резултатот од тракинг ова прв пат ми се случува па дали некој има искуство со ова и знае што како.
Skopje IO 10031006 - CARINA28.01.2026 09:42Vo Posta

Иначе цената е 15 долари (12долари е полначот за батерија + 3долари достава =15 долари) дали се плаќа царина јас мислам не за овој износ но кој знае се е можно кај нас па има ли некој искуство со ова? И кога би била пратката донесена или ослободена за подигнување ако знае некој?

Благодарам.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Две пратки, со MK...R

Креирана нарачка на 23.1.2026 на ELS страната
Customs clearance started на 30.1.2026, на Aliexpress

ништо нема стигнато сеуште ...

И кај мене слично, на AliExpress „Import customs clearance started“ на 21-ви Јануари, на ELS „Креирана нарачка“ на 23-ти Јануари...

@Popay Која сума ти е прaтката? Мојата е $60.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Ме интересира резултатот од тракинг ова прв пат ми се случува па дали некој има искуство со ова и знае што како.

Иначе цената е 15 долари (12долари е полначот за батерија + 3долари достава =15 долари) дали се плаќа царина јас мислам не за овој износ но кој знае се е можно кај нас па има ли некој искуство со ова? И кога би била пратката донесена или ослободена за подигнување ако знае некој?

Благодарам.
На царина ти е ќе почекаш, нема царина до 90 евра само 18%ддв

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97

Благодарам.
Твојот главен проблем со пратката во моментов е дали некогаш воопшто ќе ја добиеш
Царината и ДДВ-то се помалите проблеми
За илустрација, еве ти една моја. Од Европа, не е Алиекспрес. Ни мрда, ни прета

Атачменти

• 25.12.jpg
    25.12.jpg
    51,4 KB · Прегледи: 50

GloopSee

read-only
16 август 2023
10
7
Има некој со пратка LZ...UZ која му пристигнала во државата/односно со тој статус Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Vlez) или Vo Posta? Пошто кај мене има една со Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Izlez) од 13.1, а PostPlus вика
Arrived to destination country
2026-01-20 10:34 (3 weeks ago)
MK

bonsmk

read-only
23 јануари 2026
32
10
Има некој со пратка LZ...UZ која му пристигнала во државата/односно со тој статус Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Vlez) или Vo Posta? Пошто кај мене има една со Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Izlez) од 13.1, а PostPlus вика
Arrived to destination country
2026-01-20 10:34 (3 weeks ago)
MK
ништо не мрда, не се надевајте дека во брзо време некоја пратка ќе се процесира преку пошта/царина:
1770647917721.png

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.776
Дали кај некој има промена на статус кај пратките што се од почеток на декември? Од оние што се преку Холандија.
Screenshot_2026-02-09-15-55-09-049_com.android.chrome-edit.jpg

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно